21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κορυφώνεται σήμερα στη Λυκόρραχη
- Από την Παρασκευή χιλιάδες κατασκηνωτές στο Νεστόριο της Καστοριάς
- Σήμερα στη Λυκόρραχη, τελευταίο σταθμό του Διημέρου, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Οι νέοι και οι νέες βρέθηκαν στα μέρη αυτά που αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι: Από τη μία ο ανυποχώρητος αγώνας του ΔΣΕ, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ένας αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, για τη Λαϊκή εξουσία, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από την άλλη, οι ντόπιοι και ξένοι δυνάστες του λαού, οι ληστές του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του, οι υπερασπιστές του σάπιου κόσμου της εκμετάλλευσης.
Από το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες οργανώσεις της ΚΝΕ ενώ μέχρι το βράδυ η κατασκήνωση γέμισε με νιάτα και φωνές από όλους τους νομούς της χώρας. Ο χώρος διαμορφώθηκε σχεδόν από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία έδωσαν την ψυχή τους φροντίζοντας για κάθε λεπτομέρεια μέχρι και την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, στο απέραντο φυσικό «προαύλιο» της κατασκήνωσης, έστησαν υπαίθριες ταβέρνες από τις οποίες οι κατασκηνωτές προμηθεύονταν σουβλάκια, σάντουιτς, αναψυκτικά και άλλα εδέσματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτω από τα πελώρια πλατάνια, τις λεύκες, τις καρυδιές και τις καστανιές που δεσπόζουν σε όλο το χώρο της κατασκήνωσης. Επιπλέον, τις μεσημεριανές ώρες, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξαποστάσουν διαβάζοντας βιβλία που εύκολα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί από το βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Ανάμεσα στα άλλα, το βιβλιοπωλείο είχε ιδιαίτερη αναφορά στο παιδικό βιβλίο, μιας και φέτος οι μικροί κατασκηνωτές του διημέρου ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Ειδικά γι' αυτούς, τα μέλη της ΚΝΕ έστησαν δίπλα στο ποτάμι παιδότοπο με διάφορες δραστηριότητες και παιδικό παιχνίδι.
Οδηγός για τους σύγχρονους αγώνες η ιστορία του ΔΣΕ
Σημείο
αναφοράς στο χώρο της κατασκήνωσης αποτέλεσε η έκθεση με φωτογραφίες
και αντικείμενα από την ηρωική δράση του ΔΣΕ. «Η ιστορία διδάσκει:
Αγώνας για την ανατροπή» έγραφε το πανό στην είσοδο και η έκθεση που
οργανώθηκε, έδωσε σε όσους την επισκέφτηκαν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας.
Στο τραπέζι στο κέντρο της αίθουσας βρίσκονταν τοποθετημένα μια σειρά
αντικείμενα που έχουν βρεθεί στις πλαγιές των γύρω βουνών, αδιάψευστοι
μάρτυρες του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε στην περιοχή: σφαίρες, κάλυκες,
θραύσματα από οβίδες, τμήματα από τα πολυβόλα και τα «πάντσερ» των
μαχητών.Μέσα από σχετικούς χάρτες οι νέοι και οι νέες μπόρεσαν να κατατοπιστούν για τις σκληρές μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι. Εμαθαν ακόμα περισσότερα για το θρυλικό ελιγμό με τον οποίο έληξε η μεγάλη μάχη του Γράμμου, τον Αύγουστο του '48. Για την ανακατάληψη του Γράμμου, όταν το Μάρτη του '49 ο ΔΣΕ επανάκτησε σε μόλις 5 μέρες το έδαφος, το οποίο ο αστικός στρατός είχε καταλάβει με προσπάθειες 70 ημερών. Μια σειρά πλευρές που αναδεικνύουν το ηθικό μεγαλείο και την υπεροχή του ΔΣΕ ήρθαν στο φως επίσης, μέσα από τη φωτογραφική έκθεση. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν οι φωτογραφίες που σκιαγραφούν τον άθλο των υγειονομικών υπηρεσιών, οι τραυματιοφορείς που έσωσαν δεκάδες τραυματισμένους μαχητές μεταφέροντάς τους με κίνδυνο της ζωής τους, οι γιατροί που πραγματοποίησαν ακόμα και εγχειρήσεις σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το μέτωπο, οι μαχήτριες που, μέσα στη φωτιά της μάχης, αποφοίτησαν από τη σχολή υγειονομικών και βοήθησαν ως νοσηλεύτριες τον αγώνα του ΔΣΕ.
Ερση ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ - Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου