Σφαγείο σε προνοιακά επιδόματα, Υγεία, φάρμακο, μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα
Eurokinissi
|
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν, προκειμένου, σε συνθήκες έξαρσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, να προσδώσουν πόντους ανταγωνιστικότητας στα μονοπώλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για το δημοσιονομικό μέρος της προσαρμογής ετοιμάζουν νέα μέτρα σφαγιασμού σε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, παραπέρα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις «δαπάνες» του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στην Υγεία (νοσήλια, φάρμακα), Παιδεία κ.ά., μαζικά λουκέτα, σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, μαζί και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πλαφόν σχεδιάζουν να βάλουν μέχρι και στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους, όσους από αυτούς έχουν τη δυνατότητα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Τα μέτρα - καταιγίδα
Σε αυτή τη φάση και μόνο για την εξειδίκευση του αντιλαϊκού πακέτου με τα 11,5 δισ. ευρώ κλιμακώνουν με τα παρακάτω νέα μέτρα:-- Η μελέτη του ΚΕΠΕ εισάγει το «θεσμό της συνασφάλισης», προκειμένου, όπως λένε, να μπει φραγμός στην «υπερβάλλουσα χρήση ιατρικών υπηρεσιών». Οι ασφαλισμένοι θα έχουν κάλυψη για δαπάνη μέχρι 1.500 ευρώ το χρόνο. Από κει και πάνω, όσοι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα πληρώνουν χαράτσι 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλείου !
-- Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με «χαμηλή πληρότητα», ευρύτερες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
-- Σημαντικά οικονομικά «οφέλη» βλέπουν από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων. Περίπου στα 300 εκατ. ευρώ βλέπουν τα «περιθώρια εξοικονομήσεων» στον ΕΟΠΥΥ και στα 181 εκατ. ευρώ από τις περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων.
-- Στα «ισοδύναμα μέτρα» που εξετάζουν μπαίνει η ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
-- Επιβολή ανώτατου ορίου στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών. Το πλαφόν (κύρια και επικουρική σύνταξη αθροιστικά) διαμορφώνεται στα 2.000-2.300 ευρώ.
-- Κλιμακωτές περικοπές στις κύριες συντάξεις για ποσά πάνω από τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:
- Για ποσά από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ: 5%
- Για ποσά πάνω από 1.400 ευρώ: 10%.
-- Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από 22%.
-- Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
-- Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, του μέρους δηλαδή που έχει απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους.
-- Προχωρούν με τη διάλυση και κατάργηση στα κάθε είδους 89 συνολικά κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά. (προνοιακά, πολυτεκνικά, φοιτητικά κ.ά.) με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα, αυτά που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.). Επίσης, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο (πρώτη κατοικία).
Σφαγείο στο Δημόσιο
-- Περιορισμός του δημόσιου τομέα,
με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο
δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα όλα προηγούμενα
προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν
νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για την
απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια. Στα 2 δισ. ευρώ
φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» από τα λουκέτα και τις απομακρύνσεις
εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.-- «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο.
-- Πληρωμή διδάκτρων από 200 μέχρι και 2.000 ευρώ το κεφάλι για φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά από ορισμένα χρόνια.
-- Ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων στους δήμους, παραπέρα περιορισμούς στις προσλήψεις στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
-- Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, μέτρο που θα οδηγήσει σε περιορισμό των νέων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.
-- Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ με την ταυτόχρονη εκχώρηση της αρμοδιότητας τεχνικού ελέγχου στους ιδιώτες.
-- Λουκέτα σε εταιρείες και φορείς που ανήκουν στους ΟΤΑ. Κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων και επιστημονικών συνεργατών για βουλευτές.
-- Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
-- Μειώσεις 10% (ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ) στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, πιθανόν με την εξαίρεση ορισμένης κατηγορίας αστυνομικών και στρατιωτικών.
-- Μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009 έχουν μείνει στα χαρτιά.
Πρόσθετο εργαλείο για το αποφασιστικό χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα είναι ο νέος φορολογικός νόμος που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο φέτος. Βασικοί άξονες είναι τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στην κατανάλωση και την κατοικία, η διάλυση και κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), η «αντικατάστασή» τους με επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου