MotionTeam
|
Διαρκή
φτώχεια, θυσίες δίχως τέλος και ζωή κόλαση, επιφυλάσσει για το λαό το
σχέδιο εξόδου από την κρίση που υλοποιεί για λογαριασμό της
πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -
ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις προγραμματικές δηλώσεις που
παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.
Αν και, όπως
αναμενόταν, ο Αντ. Σαμαράς ανέδειξε σε ύψιστη προτεραιότητα τις
σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, τα λουκέτα σε δεκάδες φορείς του Δημοσίου
και την εκποίηση των «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας, ωστόσο την ίδια
στιγμή έγινε φανερό ότι πρόκειται για ένα μόνο από τα μέτωπα του
γενικευμένου πολέμου κατά των λαϊκών συμφερόντων που σχεδιάζει να
εξαπολύσει τους επόμενους μήνες.Στο επίκεντρο, παρά την απατηλή εικόνα που καλλιεργείται, θα βρεθούν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό, που υπηρετούν τη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της παραπέρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
«Είμαστε μια χώρα που πρέπει να γίνει φιλική για επενδύσεις. Γιατί μόνον αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας, που είναι το "νούμερο ένα" μεγάλο ζητούμενο σήμερα...», τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που υλοποιεί η νέα συγκυβέρνηση. «Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα» και οι προτεραιότητες που παρουσίασε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός καταδεικνύουν ακριβώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη «προσέλκυση των επενδύσεων». Δηλαδή «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια, πράγμα που σημαίνει δωρεάν φιλέτα γης και υποδομές, μόνιμη φοροασυλία και απαλλαγή από τις εργοδοτικές εισφορές, φτηνή εργατική δύναμη, κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διάλυση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, «ασφάλεια» στο κεφάλαιο έναντι του εργατικού - λαϊκού κινήματος... Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός παρουσίαζε ως πρότυπο «επένδυσης» το εργασιακό κάτεργο της κινεζικής «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τις πρώτες εξαγγελίες της συγκυβέρνησης είναι η δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που εγγυώνται «ιδανικές συνθήκες» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο η ανάδειξη του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε πρώτη προτεραιότητα υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: Πρώτον, να στείλει το μήνυμα στην εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της (τρόικα) ότι είναι αποφασισμένη να φέρει σε πέρας την αποστολή της, να υλοποιήσει δηλαδή το σύνολο των δεσμεύσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί. Δεύτερον, επιδιώκει να καλλιεργήσει σύγχυση και αυταπάτες στο λαό ότι τάχα αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα «γλυτώσουν» οι μισθοί και οι συντάξεις από νέα σφαγή. «Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα ή απαξιώνονται»... δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να διασφαλίσει την ανοχή, αν όχι τη συναίνεση, των λαϊκών στρωμάτων στο γενικευμένο ξεπούλημα που προωθεί η κυβέρνηση.
Πράγματι αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, τα πάντα, από τα νερά μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα δοθούν στα μονοπώλια, με καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του λαού.
Συγκεκριμένα, στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, που όπως καυχήθηκε ξεπερνά τις «άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις» έναντι των δανειστών, περιλαμβάνονται: Το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), παραγωγικά τμήματα της ΔΕΗ (δηλαδή μονάδες, ορυχεία κλπ), εταιρείες υδάτων (όλες), συμβάσεις παραχώρησης σε λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια. Εννοείται ότι θα προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.
Παράλληλα δίνονται τα «φιλέτα» της ακίνητης περιουσίας με πρώτο και καλύτερο το Ελληνικό, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία «επενδυτικού σχήματος ειδικού σκοπού» που θα αναλάβει να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία «που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο»!
Προχωρά επίσης το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που θα επιλεγούν από τον κατάλογο εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών που έχει καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου. Το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 φέτος και κατά επιπλέον 135.000 την τριετία 2013-2015, διαψεύδοντας τις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών ότι τάχα θα εξέφραζε την αντίθεσή του στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Επιταχύνεται η σφαγή μισθών και συντάξεων
Την
ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό για τους μισθούς
και τις συντάξεις, αλλά και τις άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών
που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, επιδιώκοντας προφανώς να
παρατείνει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στη νέα συγκυβέρνηση. Ομως την
ίδια στιγμή διαμήνυσε στο κεφάλαιο ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές» που
ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η δραστική μείωση των μισθών και
το σάρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα επιταχυνθούν.
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της
ελληνικής οικονομίας είναι πρωτίστως δικός μας στόχος», τόνισε
χαρακτηριστικά.Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει και εξαπατήσει το λαό δηλώνοντας ότι ισχύει τάχα το προεκλογικό ψέμα «όχι νέα μείωση μισθών και συντάξεων όχι νέοι φόροι», που για ευνόητους λόγους συμπεριέλαβαν στην προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να προχωρήσει σε νέα σφαγή των μισθών και των συντάξεων. Φρόντισε να το υπενθυμίσει για λογαριασμό των δανειστών και εταίρων αλλά και της εγχώριας πλουτοκρατίας ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) X. Ράιχενμπαχ. «Ηδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα.
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, που μετά από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας την Παρασκευή, δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, όπως η καταβαράθρωση του μέσου μισθού στα επίπεδα του κατώτατου μισθού των 500-400 ευρώ, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός να πάει ακόμα πιο κάτω, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα των γειτονικών χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Το μόνο που φαίνεται να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει με καθυστέρηση κάποιων μηνών όσα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.
Η μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους αποτελεί τη σημαντικότερη «διαρθρωτική αλλαγή» στη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης», που διασφαλίζει ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με την ένταση της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και εξαθλίωση του λαού.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που μεταξύ άλλων σημαίνει νέες περικοπές στο ύψος του εφάπαξ, αλλά και νέα μείωση των συντάξεων προκειμένου, εκτός των άλλων, να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών («μη μισθολογικό κόστος») κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα με βάση το νέο μνημόνιο μέχρι το 2015 θα πρέπει να «εξοικονομηθούν» 2 δισ. ευρώ από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, που σημαίνει νέα άγρια επίθεση στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός βαφτίζει τις δαπάνες για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα ως «σπατάλη», ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού. Το επόμενο διάστημα όμως θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα βάρβαρων περικοπών κοινωνικών δαπανών στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. για τη διετία 2013-2014.
Πριν καν ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Χ. Ράιχενμπαχ δήλωνε ενθουσιασμένος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ: «Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει, και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα».
Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μόνο νέα δεινά και βάσανα έχουν να περιμένουν και γι' αυτό δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αναμονή και ανοχή. Μπορούν να τους αντιμετωπίσουν μόνο με τη δύναμη της οργάνωσης, αλληλεγγύης και μαζικής αντεπίθεσης, παραμερίζοντας τα κάθε είδους χρεοκοπημένα ιδεολογήματα περί μονόδρομου της ΕΕ και του καπιταλισμού. Αμεσα πρέπει να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, στα χωριά, για να βγουν με τις δικές τους δυνάμεις, από το τούνελ του ευρωμονόδρομου της εξαθλίωσης. Εντείνοντας τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου