ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Στην καρμανιόλα μισθοί, συντάξεις, λαϊκά δικαιώματα


  • Γενίκευση και εξάπλωση της βαρβαρότητας. Στο σφαγείο προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα, διάλυση κρατικών κονδυλίων για Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία κ.ά.
  • Αμέσως μετά ακολουθεί η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις
Η γενικευμένη χρεοκοπία του λαού, η διαμόρφωση συνθηκών απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης για ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, η κλιμάκωση της βαρβαρότητας του κεφαλαίου απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής και εργασίας, αποτελούν την πεμπτουσία του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Τα μαντρόσκυλα της ΕΕ και των μονοπωλίων, συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση έρχονται τώρα να σμπαραλιάσουν το σύνολο των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, να βάλουν στην καρμανιόλα μισθούς, συντάξεις, κρατικά κονδύλια για Ασφάλιση, Υγεία, προνοιακά επιδόματα, Παιδεία κ.ά. Ούτε εδώ και πουθενά δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαό, να τους αναχαιτίσει, να πάρει τις υποθέσεις του στα δικά του τα χέρια. Η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αμέσως μετά την καρατόμηση των δαπανών, για την κλιμάκωση της διαδικασίας για την «εσωτερική υποτίμηση» θα προχωρήσει με την κατάθεση νέων φορολογικών νομοσχεδίων.
Θέμα ημερών είναι οι επίσημες ανακοινώσεις από τη συγκυβέρνηση. Στη λίστα που «διέρρευσε» από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση - να σημειωθεί πως δεν είναι η οριστική αλλά ούτε και περιλαμβάνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων - προβλέπουν σφαγείο:
  • Συντάξεις: 4,6 δισ. ευρώ
  • Υγεία: 1,4 δισ. ευρώ
  • Μισθολογική δαπάνη: 1,3 δισ. ευρώ
  • Προνοιακά επιδόματα: 940 εκατ. ευρώ
  • Αναδιαρθρώσεις Δημόσιας Διοίκησης: 1,3 δισ. ευρώ
  • ΟΤΑ: 735 εκατ. ευρώ
  • Παιδεία: 389 εκατ. ευρώ
  • Φορολογικά (μόνο για την ώρα): 450 εκατ. ευρώ
  • Πρώην ΔΕΚΟ: 274 εκατ. ευρώ
  • Αμυνα: 517 εκατ. ευρώ.
Οι εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, όλοι οι συνταξιούχοι (περίπου 2,8 εκατομμύρια), 1 εκατ. σημερινοί δικαιούχοι κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά.), οι εργαζόμενοι στο στενό και το δημόσιο τομέα, φτωχομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων.
Συγκεκριμένα:
Συντάξεις: Καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια για τη 13η και 14η τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αρπάζοντας από τους συνταξιούχους από 800 ευρώ το χρόνο. Από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ το μήνα) - είχε εξαιρεθεί από τα προηγούμενα πακέτα - αρπάζουν 720 ευρώ το χρόνο ή το 14,3% του ετήσιου ποσού!
Μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ. Προβλέπεται κλιμακούμενη καρατόμηση ως εξής: 1.000 - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500 - 2.000 ευρώ: 5%, πάνω από 2.000 ευρώ: 10%. Για παράδειγμα, σε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ αρπάζουν από 26 ευρώ το μήνα.
Αύξηση ενσήμων για τη θεμελίωση δικαιώματος ελάχιστης σύνταξης στα 6.000 από τα 4.500 σήμερα. Το νέο μέτρο έρχεται σε μια περίοδο που η επίσημη ανεργία μαζί και και η ανασφάλιστη εργασία θεριεύουν και τα ένσημα έχουν γίνει δυσεύρετα όσο ποτέ άλλοτε. Με το μέτρο αυτό απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που τώρα δε θα αποκτούν ποτέ δικαίωμα στη σύνταξη.
«Εξορθολογισμός» εφάπαξ: Το μέτρο ακουμπάει τόσο μελλοντικούς όσο και τους σημερινούς συνταξιούχους, από τους οποίους με μορφή μηνιάτικης παρακράτησης αρπάζουν μέρος του ποσού που χορηγήθηκε. Οι περικοπές ξεκινούν από το 22% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο.
Περικοπές σε συντάξεις λόγω μείωσης ειδικών μισθολογίων: Το μέτρο αφορά σε πρόσθετες περικοπές συνταξιούχων (απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας, συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.ά.).
Ελεγχος δικαιούχων συντάξεων: 336 εκατ. ευρώ
Μείωση σύνταξης ανύπαντρων θυγατέρων: 39 εκατ. ευρώ
Υγεία (1,4 δισ. ευρώ): Σε παράλυση οδηγούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, σμπαραλιάζοντας επίσης τις «δαπάνες» για τη λαϊκή Υγεία. Οι ασφαλισμένοι, όσοι και όσο μπορούν και αντέχουν, εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δρομολογούν και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Φαρμακευτική δαπάνη Ταμείων: 800 εκατ. ευρώ
Μείωση λειτουργικού κόστους ΕΟΠΥΥ: 195 εκατ.
Αύξηση εισφορών ΟΓΑ: 131 εκατ.
Συμπράξεις με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) - ιατρικός τουρισμός: 150 εκατ.
Μείωση δαπάνης νοσοκομείων για φάρμακα (γενόσημα): 111 εκατ.
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους. Το νέο μέτρο, για τη μεγάλη γκάμα των εργαζομένων σημαίνει παραπέρα απώλειες 1.000 ευρώ το χρόνο. Η επίθεση κλιμακώνεται σε όλους τους κλάδους και τις κατηγορίες.
Περικοπές ειδικών μισθολογίων: Μεσοσταθμικά θα φτάσουν στο 12% για «εξοικονομήσεις» 360 εκατ.
Περικοπές μισθολογίων (εκτός ΔΕΚΟ): 128 εκατ.
Μειώσεις δώρων (13ος - 14ος): 339 εκατ.
Εργασιακή εφεδρεία: 167 εκατ.
Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών σε ενστόλους: 165 εκατ.
Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ: 75 εκατ.
Ψαλίδι στα επιδόματα
Προνοιακά επιδόματα (940 εκατ. ευρώ): Προχωρούν στη διάλυση και κατάργηση στα κάθε είδους 89 συνολικά κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά. (προνοιακά, πολυτεκνικά, φοιτητικά κ.ά.) με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα, αυτά που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.), πολυτεκνικά κ.ά. Προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 - 35.000 ευρώ το χρόνο (από 45.000 σήμερα). Επίσης, κλιμακούμενη καρατόμηση των επιδομάτων ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
Οικογενειακά επιδόματα: 352 εκατ.
Αναπηρικά επιδόματα: 272 εκατ.
Κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 65 χρόνων: 114 εκατ.
Ιατρική επανεξέταση αναπηρικών επιδομάτων: 94 εκατ.
Κατάργηση εποχιακών επιδομάτων (ΟΑΕΔ): 50 εκατ. Εποχιακά επιδόματα, με την προϋπόθεση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων ετησίως παίρνουν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, υποδηματεργάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καπνεργάτες, μισθωτοί στον επισιτισμό και τουρισμό, οι σμυριδεργάτες κ.ά.
Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας: 30 εκατ.
Περικοπές συντάξεων ανασφάλιστων ηλικιωμένων: 26 εκατ.
Παιδεία (389 εκατ. ευρώ): Βάζουν δάσκαλους και καθηγητές να δουλεύουν περισσότερες ώρες προκειμένου να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, να αποφύγουν και τυχόν νέους διορισμούς, ταυτόχρονα με παραπέρα περικοπές κρατικών κονδυλίων.
Αύξηση ωρών διδασκαλίας (δάσκαλοι - καθηγητές): 148 εκατ.
Συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ: 40 εκατ.
Προμήθειες συγγραμμάτων: 34 εκατ.
Επιβολή διδάκτρων (μετά από κάποια χρόνια φοίτησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ): 65 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η μείωση της κρατικής δαπάνης κατά το ύψος των διδάκτρων που πληρώνουν μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Μείωση προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ: 22 εκατ.
Μειώσεις επιχορηγήσεων: 50 εκατ.
ΟΤΑ (735 εκατ. ευρώ): Ετοιμάζουν νέες συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια, διογκώνοντας στα ύψη και τα «ανταποδοτικά» χαράτσια που επιβάλλουν στους δημότες, για παρεχόμενες υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρωθεί και τις οποίες συνεχώς υποβαθμίζουν με την πολιτική τους.
Συμπράξεις με ιδιώτες (ΣΔΙΤ): 20 εκατ.
Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες: 30 εκατ.
Μείωση εθνικού σκέλους ΠΔΕ: 150 εκατ.
Ανταποδοτικές υπηρεσίες (χαράτσια): 150 εκατ.
«Αξιοποίηση» δημοτικής περιουσίας: 115 εκατ.
Φορολογικά: (450 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για μικρή γεύση από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ακολουθήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μέτρο αφορά στη διάλυση «αυξημένων φοροελαφρύνσεων» που δικαιούνται σήμερα κατηγορίες όπως ΑμΕΑ κ.ά. Χοντρά χαράτσια ετοιμάζουν για τη φτωχομεσαία αγροτιά.
Μείωση «φορολογικών δαπανών» (ελαφρύνσεις): 229 εκατ.
Μείωση επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες (7% από 11%): 121 εκατ.
Αύξηση παραβόλων για μηνύσεις: 100 εκατ.
Πρώην ΔΕΚΟ (274 εκατ. ευρώ): Ανατιμήσεις 25% προβλέπονται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Από την 1η Γενάρη 2013 η τιμή του «ενιαίου εισιτηρίου» στην Αθήνα θα φτάσει στο 1,75 ευρώ (από 1,40 ευρώ σήμερα). Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες τρανταχτές ανατιμήσεις και σε άλλα τιμολόγια. Αύξηση 25% στα εισιτήρια συγκοινωνιών: 40 εκατ. Σχέδια αναδιάρθρωσης - λειτουργικά: 179 εκατ. Μειώσεις κρατικών επιχορηγήσεων: 50 εκατ.
Αναδιαρθρώσεις Δημόσιας Διοίκησης (1,3 δισ. ευρώ): Μείωση 25% των μη μισθολογικών δαπανών: 750 εκατ. Μείωση δαπανών ΠΔΕ: 300 εκατ. Περικοπές βουλευτικών αποζημιώσεων - επιδοτήσεων σε κόμματα: 47 εκατ. κ.ά.
Αμυνα (517 εκατ. ευρώ): Μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων: 437 εκατ. Κλείσιμο και αξιοποίηση στρατοπέδων: 32 εκατ. Λειτουργικά: 35 εκατ
Φορολογικά νομοσχέδια
Πέρα και ξέχωρα από τα παραπάνω, ετοιμάζουν βροχή από νέα χαράτσια, τα οποία και θα ενσωματώσουν στο νέο φορολογικό νόμο. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει πρόβλεψη για παραπέρα διόγκωση των φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον περιορισμό και τη διάλυση των φορο-ελαφρύνσεων. Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει τις νέες ρυθμίσεις με 3 διαδοχικά νομοσχέδια (φορολογικό, Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, λεγόμενο περιουσιολόγιο).
Ειδικότερα:
  • Διαλύουν τις ελαφρύνσεις που αφορούν στις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) βάζοντας σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια, όπως δηλαδή κάνουν και με τα προνοιακά επιδόματα. Για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ετοιμάζουν την καρατόμηση στο 50% σε αυτές που ισχύουν σήμερα, την πλήρη κατάργησή τους για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
  • Τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 9 σε 5, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.
  • Καταργούνται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσουν σε περιορισμένο αριθμό και μόνο στις ακριτικές περιοχές.
  • «Επανεξετάζουν», προκειμένου στη συνέχεια να περικόψουν ή ακόμη και να καταργήσουν τις «ευνοϊκές ρυθμίσεις» (αυξημένο αφορολόγητο κ.ά.) που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • Τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα τα θεωρούν «πραγματικά», θα τα αθροίζουν δηλαδή με τα άλλα εισοδήματα, απογειώνοντας παραπέρα τη φοροληστεία στη λαϊκή κατοικία. Το νέο μέτρο πλασάρεται και ως «ισοδύναμο» για το χαράτσι που αρπάζουν σήμερα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές ακινήτων.
  • Φόροι κατοχής περιουσίας, ή όπως αλλιώς τους βαφτίσουν, μπαίνουν σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου περιοχές, με «εξαίρεση» εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Αμεσα προωθείται και η ρύθμιση-υπουργική απόφαση για την παραπέρα απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Από τις 15 Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι τιμές αναμένεται να εκτιναχτούν στα 1,3 - 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ κατά το χειμώνα που πέρασε. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα φτάσει στα 300 με 400 ευρώ! Το νέο μέτρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, που βασίζονται στις καταναλώσεις προηγούμενων χρόνων, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα «επιστραφεί» σε επιδοματική μορφή, σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου