Σμπαράλια η ζωή των εργαζόμενων, αν προχωρήσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Οι
αντιθέσεις που παραμένουν αγεφύρωτες στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ
καταγράφονται και στην απόφαση της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής για το «ενισχυμένο δημοσιονομικό σύμφωνο»,
το οποίο αποφάσισαν να υιοθετήσουν οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (δε θα
συμμετέχουν Μεγ. Βρετανία και Τσεχία). Το σύμφωνο θα υπογραφεί στη
Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη και θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 12
κράτη μέλη της Ευρωζώνης, μέχρι τις αρχές του 2013.
Στην
επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα υπογραφεί και η συμφωνία για τον
Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλη
του 2012, ενώ τότε θα επανασυζητηθεί το ζήτημα των πόρων των μηχανισμών
«διάσωσης» της ΕΕ και η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας τους.Στον απόηχο της Συνόδου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη γερμανική πρόταση για διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι «η γερμανική ανησυχία (...) είναι μια πρόταση που κινείται στα όρια της κοινής λογικής. Ολοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης βγήκε εκτός πορείας και όλοι γνωρίζουν επίσης ότι απαιτούνται πιο ισχυρές πιέσεις των υπολοίπων προς την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο του τρέχοντος πρώτου προγράμματος βοήθειας (...) Δεν βλέπω την ανάγκη ενός επιτρόπου ειδικά για την Ελλάδα. Αλλά οι Ελληνες φίλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τελούν υπό ενισχυμένη παρακολούθηση».
Στο ίδιο πνεύμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση (...) γιατί δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του χρέους». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι «το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από τους Ελληνες (...) Καμιά χώρα δεν μπορεί να τεθεί σε κηδεμονία. Δεν θα ήταν λογικό, δημοκρατικό και αποδοτικό», αλλά «είναι φυσιολογικό να υπάρχει εποπτεία για το κάθε βήμα».
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι βρετανικοί «Times» προβάλλουν ένα ακόμα σενάριο εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και υιοθέτησης μιας «νέας δραχμής», συνδεδεμένης με το ευρώ, αλλά και με το δολάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προϋποθέτει «στήριξη» της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και βέβαια θα προχωρήσει παράλληλα με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται προς όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Αντίστοιχα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, αφήνει αιχμές για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «η πολιτική της Ευρωζώνης στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ομως αυτό εξαρτάται αναμφίβολα από μια σειρά μέτρων τα οποία αφορούν την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι' αυτό».
Ομοίως, το στέλεχος της γερμανικής «Commerzbank», Κλάους-Πέτερ Μίλερ, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ προκειμένου να επιβιώσει, σημειώνοντας ότι «θα επανέλθουν (σ.σ. οι Ελληνες) ζητώντας και άλλα χρήματα και δεν θα υπάρχει τέλος, εκτός και αν εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν θα πάρει δύο έως τρία χρόνια - μιλάμε για 20, 30 ή 40 χρόνια για την Ελλάδα (...) Οι Ελληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν».
Αναζητούν νέα διαχειριστικά εργαλεία
Οι «Financial Times»
εκτιμούν ότι στη νέα δημοπρασία για τη χορήγηση τριετούς χρηματοδότησης
στο τέλος του Φλεβάρη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δανειστούν από την ΕΚΤ
μέχρι και 1 τρισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του ποσού - ρεκόρ των 489
δισ. ευρώ που είχαν δανειστεί τον περασμένο μήνα με επιτόκιο - χάρισμα
1%.Σε αυτό το κλίμα των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση προς όφελός της, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» υποστηρίζει ότι σε κλειστό κύκλο πολιτικών της ΕΕ συζητιέται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «φράγματος πυρός» ύψους 1,5 τρισ. ευρώ (αθροιστικά) μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει το συνδυασμό των δυο ευρωπαϊκών μηχανισμών (αν αποφασιστεί ότι θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα) και του ΔΝΤ, καθώς το 1,5 τρισ. ευρώ αποτελεί το άθροισμα των πόρων που μπορούν να διαθέσουν για τη δανειοδότηση κρατών μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εμπνευστής» του σχεδίου φέρεται να είναι ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος το έχει ήδη «ζυμώσει» σε σχετική μυστική συνάντηση με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Νταβός.
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί, ότι ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» καλεί τα κράτη του «G20» να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές στις δαπάνες υγείας και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους και προειδοποιώντας με υποβάθμιση στο επίπεδο των «σκουπιδιών» μέχρι το 2015.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χιμάει για ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων
Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ολοκληρώνει το Μνημόνιο και το PSI μέχρι τις 15 Φλεβάρη
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, εμφανίστηκε σίγουρος για την υπερψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων από τους βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες βουλευτές σε τελική ανάλυση θα πράξουν το καθήκον τους».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη δραστική περιστολή των κοινωνικών δαπανών, αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δήθεν «κόκκινες γραμμές», στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα «οι θέσεις της κυβέρνησης υπόκεινται σε προσαρμογές»! Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο για να τα «σερβίρει» στο λαό που βράζει από αγανάκτηση για την πολιτική της.
«Οι συζητήσεις με την τρόικα αφορούν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων (...) προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα από περικοπή των δαπανών, καθώς και οι προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας και της παραγωγής, αποτελούν θέματα που είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης σε αυτή τη φάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που συζητάμε παραμένουν στο τραπέζι, βεβαίως. Δεν αναμένεται ότι θ' αλλάξουν αυτά τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι».
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ο τρόπος που θα προωθηθούν, θα επικυρωθούν στη διάρκεια της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό που θα γίνει σήμερα ή αύριο.
Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι στη διάρκεια της Συνόδου δεν υπήρξε «καμία απολύτως αναφορά στο θέμα της επιτροπείας της χώρας», που είχε τεθεί τις προηγούμενες ημέρες από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους ηγέτες ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όλες τις κατάλληλες αλλαγές».
Συντεταγμένα στην αντιλαϊκή επίθεση
Οι
δεσμεύσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την κλιμάκωση του πολέμου
εναντίον των εργαζομένων αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση των
κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ, όπου σημειώνεται:«Καλούμε τις ελληνικές αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα εντός των προσεχών ημερών. Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας απαιτείται η αμετάκλητη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων ως προς το νέο πρόγραμμα (σ.σ. νέο μνημόνιο). Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών μας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με το PSI και για την έγκαιρη έγκριση του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που θα προηγηθούν, ενόψει της έναρξης εφαρμογής του PSI έως τα μέσα Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «απόλυτη στήριξη» των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. στο κυβερνητικό έργο και ότι αυτή θα «αποτυπωθεί με την ψήφιση του μνημονίου». Στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων, καθώς και στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος».
Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός απαίτησε την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στα νέα σκληρά ταξικά μέτρα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, σημειώνοντας προκλητικά ότι «με τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» (!) και κάλεσε «τους πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και τη χώρα, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση». Χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γερμανία και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, με θέμα το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και - σύμφωνα με πληροφορίες - την πιθανή συμμετοχή σ' αυτό και της ΕΚΤ.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φέρνουν άμεσα πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ
Για τις «αστοχίες» στον προϋπολογισμό του 2011. Στην τελική ευθεία το «κούρεμα»
Για
το τέλος αυτής της βδομάδας προδιαγράφεται η υπογραφή της συμφωνίας
συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για το «κούρεμα» του κρατικού
χρέους. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της
ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) προκειμένου να κλιμακώσουν με τα
νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, το εύρος των οποίων αναμένεται να
καταληχθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Για τις «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους τους, που εμφάνισαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, μαζί με αυτές που περιμένουν για φέτος, βάζουν στα σκαριά πρόσθετα μέτρα για ποσά που φτάνουν στο 2% του παραγόμενου ΑΕΠ, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία φέρνουν άμεσα για ψήφιση. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τον Ιούνη του 2012 προγραμματίζουν τις ανακοινώσεις και για το επόμενο στη σειρά «πακέτο», με επιπλέον 7 δισ. ευρώ, που θα αφορά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2013 και 2014.
Είναι φανερό ότι το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα συζητήθηκε και καταλήχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρόκειται για τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» της συγκυβέρνησης για τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το λεγόμενο PSI (κούρεμα) θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φλεβάρη. Μέχρι τις 23 Φλεβάρη προγραμματίζουν και τη ψήφιση των συνοδευτικών μέτρων, όπως: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα πετσόκομμα και των επικουρικών συντάξεων, «ζητήματα» που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου κ.ά.
Για το 13ο και 14ο μισθό ο υπουργός της συγκυβέρνησης παρέπεμπε στον πρωθυπουργό που θα χειριστεί το «ζήτημα» σε συνεργασία με τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Σύμφωνα με άλλα κυβερνητικά στελέχη, το συγκεκριμένο πακέτο θα παρουσιαστεί στο προσεχές Γιούρογκρουπ και θα αποτελέσει ένα είδος «προσυμφώνου» για την ενεργοποίηση του κουρέματος και την καταβολή δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ.
Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας για τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» θα περάσει από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 προκειμένου να έχει «αυξημένη τυπική ισχύ». Ο υπουργός ζήτησε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να το κάνουν με «απόλυτη ειλικρίνεια» αφού, όπως είπε, στο ανακοινωθέν της πρόσφατης συνόδου αναφέρεται ότι οι τρεις πρέπει «με αμετάκλητο τρόπο να δεσμευθούν για το νέο πρόγραμμα». Δεν μπορεί, είπε, κάποιος να λέει ψηφίζω τα μέτρα αλλά δεν υπογράφω και δε λέει την αλήθεια όποιος λέει ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα
«Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας» δήλωναν χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλα κοιναγορίτικα στελέχη. «Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Για τις «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους τους, που εμφάνισαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, μαζί με αυτές που περιμένουν για φέτος, βάζουν στα σκαριά πρόσθετα μέτρα για ποσά που φτάνουν στο 2% του παραγόμενου ΑΕΠ, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία φέρνουν άμεσα για ψήφιση. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τον Ιούνη του 2012 προγραμματίζουν τις ανακοινώσεις και για το επόμενο στη σειρά «πακέτο», με επιπλέον 7 δισ. ευρώ, που θα αφορά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2013 και 2014.
Είναι φανερό ότι το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα συζητήθηκε και καταλήχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρόκειται για τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» της συγκυβέρνησης για τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το λεγόμενο PSI (κούρεμα) θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φλεβάρη. Μέχρι τις 23 Φλεβάρη προγραμματίζουν και τη ψήφιση των συνοδευτικών μέτρων, όπως: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα πετσόκομμα και των επικουρικών συντάξεων, «ζητήματα» που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου κ.ά.
Για το 13ο και 14ο μισθό ο υπουργός της συγκυβέρνησης παρέπεμπε στον πρωθυπουργό που θα χειριστεί το «ζήτημα» σε συνεργασία με τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Σύμφωνα με άλλα κυβερνητικά στελέχη, το συγκεκριμένο πακέτο θα παρουσιαστεί στο προσεχές Γιούρογκρουπ και θα αποτελέσει ένα είδος «προσυμφώνου» για την ενεργοποίηση του κουρέματος και την καταβολή δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ.
Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας για τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» θα περάσει από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 προκειμένου να έχει «αυξημένη τυπική ισχύ». Ο υπουργός ζήτησε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να το κάνουν με «απόλυτη ειλικρίνεια» αφού, όπως είπε, στο ανακοινωθέν της πρόσφατης συνόδου αναφέρεται ότι οι τρεις πρέπει «με αμετάκλητο τρόπο να δεσμευθούν για το νέο πρόγραμμα». Δεν μπορεί, είπε, κάποιος να λέει ψηφίζω τα μέτρα αλλά δεν υπογράφω και δε λέει την αλήθεια όποιος λέει ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα
«Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας» δήλωναν χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλα κοιναγορίτικα στελέχη. «Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα νικήσει αν εμπιστευτεί τη δύναμή του
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο της ΕΕ και τις θέσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
Η ΕΕ αξιώνει την υποταγή του λαού στα νέα πιο άγρια μνημόνια. Η συγκυβέρνηση όχι μόνο συμφωνεί, αλλά πρωτοστατεί. Γι' αυτό άλλωστε έγινε. Το μόνο που διαπραγματεύεται είναι το μερίδιο που θα αποσπάσει η ελληνική πλουτοκρατία από την ολική χρεοκοπία του λαού και τη θέση της μέσα στη λυκοσυμμαχία. Κόκκινη γραμμή, κόκκινο τείχος απέναντι σ' αυτό το μαύρο μέτωπο πρέπει να ορθώσει επειγόντως ο λαός, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς, τα ψέματα, τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.
Πανεργατικός, παλλαϊκός συναγερμός οργάνωσης, συμμαχίας και αντεπίθεσης. Σε όλους τους τόπους δουλειάς και τις λαϊκές συνοικίες πρέπει να οργανωθεί η δράση, ο αγώνας, η συμμαχία για αποφασιστική μάχη διαρκείας. Ο λαός να ανατρέψει την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Οχι άλλες θυσίες για την κρίση, τον καπιταλισμό, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ΕΕ.
Η βαθιά κρίση, τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις στην ΕΕ ρίχνουν όλες τις μάσκες και αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για μια συμμορία κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που, ενώ αλληλοσκοτώνονται, μαζί εκβιάζουν, απειλούν και εκτελούν τους λαούς. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν έχουν φάρμακο για την κρίση και τις συνέπειες της ανισόμετρης ανάπτυξης που γεννά ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια. Η ισχυροποίηση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας των κρατών - μελών δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη. Προσωρινή διέξοδός τους είναι μόνο η βάρβαρη ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη και στους λαούς. Αξιοποιούν ακόμα και τη διόγκωση της ανεργίας για να επιβάλουν μισθούς πείνας και κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων.
Παρ' όλα αυτά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της φαντάζουν ισχυροί γιατί στις περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα αντίπαλο απέναντί τους. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν στην Ευρώπη υπήρχε ισχυρό εργατικό κίνημα ρήξης με την ΕΕ, κίνημα που να αντιπαλεύει τη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού και να θέτει στόχο ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι απάτη η λεγόμενη αντιμνημονιακή λύση που προωθούν οι δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου".
Ο λαός μπορεί να σωθεί από τα αδιέξοδα, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που φέρνει ο καπιταλισμός. Δεν είναι μοιραία η καταστροφή και η ανεργία για το λαό. Λύση υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη προς όφελός του, για αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και πηγών της χώρας είναι η κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Οχι στη δανειακή σύμβαση, στο μνημόνιο και τη νέα θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται. Οσο πιο γρήγορα ο λαός εμπιστευτεί τη δύναμή του τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η νίκη του».
«
Η
θερμή υποστήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και των κομμάτων της στο νέο
"ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας", που αποφάσισε η Σύνοδος και κάνει πιο
στυγνή τη δικτατορία των μονοπωλίων, φανερώνει πόσο υποκριτικά είναι τα
δήθεν "όχι" των αστικών κομμάτων και η συζήτηση για το διορισμό
κοινοτικού επιτρόπου.
Ο πρώτος και κύριος στόχος τους
είναι να τσακίσουν το λαό και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για τα μέσα
και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουν γιατί τον φοβούνται. Γνωρίζουν ότι,
αν ο λαός αποφασίσει να υψώσει το ανάστημά του, είναι ανήμποροι να του
επιβληθούν. Γι' αυτό άλλωστε αποφάσισαν τη συμμετοχή και προσαρμογή της
χώρας στην ΕΟΚ/ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Ο λαός μπορεί να γίνει πραγματικά κυρίαρχος
μόνο αν έχει στα δικά του χέρια τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις
πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και αποδεσμεύσει τη χώρα από τους
ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.Η ΕΕ αξιώνει την υποταγή του λαού στα νέα πιο άγρια μνημόνια. Η συγκυβέρνηση όχι μόνο συμφωνεί, αλλά πρωτοστατεί. Γι' αυτό άλλωστε έγινε. Το μόνο που διαπραγματεύεται είναι το μερίδιο που θα αποσπάσει η ελληνική πλουτοκρατία από την ολική χρεοκοπία του λαού και τη θέση της μέσα στη λυκοσυμμαχία. Κόκκινη γραμμή, κόκκινο τείχος απέναντι σ' αυτό το μαύρο μέτωπο πρέπει να ορθώσει επειγόντως ο λαός, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς, τα ψέματα, τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.
Πανεργατικός, παλλαϊκός συναγερμός οργάνωσης, συμμαχίας και αντεπίθεσης. Σε όλους τους τόπους δουλειάς και τις λαϊκές συνοικίες πρέπει να οργανωθεί η δράση, ο αγώνας, η συμμαχία για αποφασιστική μάχη διαρκείας. Ο λαός να ανατρέψει την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Οχι άλλες θυσίες για την κρίση, τον καπιταλισμό, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ΕΕ.
Η βαθιά κρίση, τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις στην ΕΕ ρίχνουν όλες τις μάσκες και αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για μια συμμορία κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που, ενώ αλληλοσκοτώνονται, μαζί εκβιάζουν, απειλούν και εκτελούν τους λαούς. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν έχουν φάρμακο για την κρίση και τις συνέπειες της ανισόμετρης ανάπτυξης που γεννά ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια. Η ισχυροποίηση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας των κρατών - μελών δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη. Προσωρινή διέξοδός τους είναι μόνο η βάρβαρη ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη και στους λαούς. Αξιοποιούν ακόμα και τη διόγκωση της ανεργίας για να επιβάλουν μισθούς πείνας και κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων.
Παρ' όλα αυτά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της φαντάζουν ισχυροί γιατί στις περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα αντίπαλο απέναντί τους. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν στην Ευρώπη υπήρχε ισχυρό εργατικό κίνημα ρήξης με την ΕΕ, κίνημα που να αντιπαλεύει τη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού και να θέτει στόχο ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι απάτη η λεγόμενη αντιμνημονιακή λύση που προωθούν οι δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου".
Ο λαός μπορεί να σωθεί από τα αδιέξοδα, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που φέρνει ο καπιταλισμός. Δεν είναι μοιραία η καταστροφή και η ανεργία για το λαό. Λύση υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη προς όφελός του, για αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και πηγών της χώρας είναι η κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Οχι στη δανειακή σύμβαση, στο μνημόνιο και τη νέα θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται. Οσο πιο γρήγορα ο λαός εμπιστευτεί τη δύναμή του τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η νίκη του».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου