Η συνέντευξη που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοσταθμό «Real fm»
Συνέντευξη
στο ραδιοσταθμό «Real fm» και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και
Α. Δελλατόλα έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί η συζήτηση με
τους δημοσιογράφους.
***
--
Θέλω να ξεκινήσω, ρωτώντας για την επόμενη μέρα. Σας ακούω πάρα πολύ
απαισιόδοξη. Εχω παρακολουθήσει τις τελευταίες ομιλίες σας και τις
συνεντεύξεις σας και η αίσθηση που δίνετε είναι πως όποια κυβέρνηση και
αν υπάρξει, είτε είναι κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερή, το αποτέλεσμα
για τους πολίτες θα είναι αρνητικό. Και θέλω να μας εξηγήσετε γιατί
είστε τόσο απαισιόδοξη.-- Προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό, κάνουμε τις προβλέψεις με έναν τέτοιο τρόπο που να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός - και μπορεί να το συνειδητοποιήσει - ότι πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, ότι πρέπει να αγωνιστεί και όχι να περιμένει, να δώσει πίστωση χρόνου είτε στη μία, είτε στην άλλη κυβέρνηση. Γιατί το λέμε αυτό: Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα θέλει και την αυτοδυναμία, δε λένε ποιο είναι το σχέδιό τους σε περίπτωση αναμόρφωσης της Ευρωζώνης, αποπομπής χωρών, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία και γενικότερα, αν έχουμε φαινόμενα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Εδώ έχουμε εκρηκτικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία.
-- Εμείς, όταν λέμε ανατροπή του μνημονίου και όχι μόνο των δύο μνημονίων, αλλά και όλων των νόμων που ψηφίστηκαν ενδιάμεσα - γιατί υπάρχουν και νόμοι που ψηφίστηκαν και είναι ενταγμένοι στη λογική των μνημονίων αλλά είναι αυτοτελείς νόμοι. Αυτό τι σημαίνει; Στην ουσία σημαίνει ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Κι αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, καταργήσει τα μνημόνια κ.λπ., θα έχει να κάνει με τη στρατηγική της ΕΕ 2020 και είναι υποχρεωμένος, αφού θέλει να παραμείνει στην ΕΕ, να την ακολουθήσει.
Ομως, αυτή η στρατηγική προβλέπει τα ίδια πράγματα που προβλέπει και το μνημόνιο. Αλλωστε, χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία που είναι έξω από την Ευρωζώνη εφαρμόζουν τα ίδια μέτρα. Η Ισπανία δεν έχει μνημόνιο αλλά τα εφαρμόζει, το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες.
ΚΟΥΚΟΣ
|
Θα φτιάξουν νέα σοσιαλδημοκρατία
--
Το ερώτημα που θα σας ακουστεί απλοϊκό αλλά νομίζω είναι η ουσία των
πραγμάτων της τελευταίας περιόδου. Ενας κόσμος της αριστεράς, ανάμεσά
τους και άνθρωποι που επί πάρα πολλά χρόνια, σταθερά και με συνέπεια
ψηφίζουν ΚΚΕ είναι τώρα απέναντι σε ένα δίλημμα, το δείχνουν και οι
δημοσκοπήσεις.-- Ετσι είναι.
-- Είναι απέναντι στο δίλημμα, μήπως είναι η ώρα να κυβερνήσει η αριστερά;
-- Σωστά, υπάρχει αυτό το δίλημμα.
-- Σ' αυτό τι απαντάτε; Θα κυβερνήσει όντως η αριστερά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση την επόμενη μέρα; Και εσείς αν όντως κυβερνήσει η αριστερά, γιατί δεν ανοίγετε την πολιτική σας, γιατί δεν προσεγγίζετε, δεν κάθεστε στο ίδιο τραπέζι να επηρεάσετε και προγραμματικά την επόμενη κυβέρνηση. Θα το ακούτε το ερώτημα παντού.
-- Μα είμαστε μέσα στα πράγματα και είμαστε ρεαλιστές μέχρι εκεί που δεν πάει.
Εμείς δεν έχουμε καβαλήσει κανένα καλάμι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά και αυτό το θέμα που τίθεται.
Καταρχήν, το εκλογικό σώμα του ΚΚΕ έχει ανανεωθεί ριζικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Και ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ή και από το χώρο της ΝΔ. Εχει ανανεωθεί και είναι φυσικό. Σε όλα τα κόμματα πρέπει να υπάρχει ανανέωση. Οι παλιότερες γενιές έφυγαν. Και επομένως αυτό το εκλογικό σώμα, σε ένα μέρος του, δεν είναι ένα σώμα που ντε και καλά συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα ρεύμα το οποίο διαμορφώθηκε 15 - 20 μέρες πριν από τις πρώτες εκλογές, έγινε μια μετακόμιση συστηματική και οργανωμένη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που βέβαια πάτησε στη λαϊκή δυσαρέσκεια, δε μιλάω για συνωμοτικά σχέδια, να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτή, λοιπόν, η μετακόμιση που πήρε τη μορφή ρεύματος σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, όπου ο καθένας βλέπει το προσωπικό του πρόβλημα, ως ένα βαθμό φυσιολογικό, σε συνθήκες που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δεν είναι οργανωμένοι στα σωματεία και σε μαζικές οργανώσεις, αυτό το ρεύμα οπωσδήποτε άσκησε και ασκεί πίεση στο ΚΚΕ.
Αν εμείς δούμε τα πράγματα εκλογικά μόνο, τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα για το λαό. Σε τι να επηρεάσουμε εμείς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Εχει προγραμματικές θέσεις, αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πως ότι υπάρχει και μια ορισμένη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πού να τον επηρεάσουμε;
-- Δηλαδή, με συγχωρείτε που θα το πω έτσι, τον θεωρείτε λίγο ΚΟΔΗΣΟ τον ΣΥΡΙΖΑ, τον θεωρείτε νέο ΠΑΣΟΚ, τι τον θεωρείτε πολιτικά; Καταλαβαίνω ότι δεν τον θεωρείτε αριστερό κόμμα.
-- Βρίσκεται σε μία διαδικασία μετεξέλιξης, χειροτέρευσης της θέσης του, βεβαίως.
Ενα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ θα γεννήσουν ενδεχομένως τη νέα σοσιαλδημοκρατία. Ενα άλλο κομμάτι, μαζί ίσως και με κάποιες άλλες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, θα καλύψουν αυτό το κενό, του αναχώματος προς το ΚΚΕ. Αυτές είναι πολύ πιθανές εξελίξεις. Για την πρώτη είμαι εντελώς βέβαιη - είναι και συλλογική μας εκτίμηση, δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση. Αυτό φαίνεται από τη μετακόμιση και από τη μίμηση του ΠΑΣΟΚ του '74 που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν άλλες οι συνθήκες τότε. Το ΠΑΣΟΚ το 1981 μπορούσε να πάρει μέτρα, ήταν ευνοϊκή η συγκυρία του καπιταλισμού. Καταρχήν, υπήρχαν μέτρα που δεν είχε πάρει η ΝΔ, ενώ στην Ευρώπη συντηρητικά κόμματα τα είχαν πάρει.
-- Τότε υπήρχε και το σύνθημα «αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ».
-- Κύριε Δελλατόλα, σας ευχαριστώ που μας το θυμίζετε. Αυτό το σύνθημα ήταν σωστό, γιατί εκείνη τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι πήγαινε για αλλαγή, το περιεχόμενο αυτών που έλεγε αντιπροσώπευαν την αλλαγή, ανεξάρτητα αν δεν το έκανε, το περιεχόμενο σήμερα, η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει καν αλλαγή.
-- Σας είχε «καταληστεύσει» τα συνθήματα και την πολιτική.
-- Ναι ακριβώς. Κύριε Χατζηνικολάου, υποκειμενικά μπορεί να ήταν αυτή η επιλογή. Εκείνη, όμως, την περίοδο υπήρχε ένα κόμμα που υιοθετούσε αυτά τα συνθήματα και τα υιοθετούσε και ο λαός. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύαμε εμείς, ακριβώς λέγαμε χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, να ασκήσει πίεση, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έκανε τελικά την αλλαγή.
Επομένως, σήμερα λέμε το εξής: Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει φρένο ούτε στη λιτότητα, ούτε στην άνιση φορολογική πολιτική, ούτε στη φτώχεια. Ούτε σε περίοδο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, ούτε σε περίοδο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο.
Χτες, βγήκε ο Ολάντ και μίλησε για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Εδώ τώρα έπρεπε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να κυβερνήσει, και είναι δικαίωμά του να θέλει, και να πει αν είμαι κυβέρνηση και γίνει πόλεμος κατά της Συρίας - γιατί ξέρετε έχει γενικότερη σημασία ο πόλεμος, δεν αφορά τώρα ποιος είναι πρόεδρος στη Συρία, ούτε εμάς μας απασχολεί αυτό το θέμα - πρέπει να κλείσει η βάση στη Σούδα. Πώς θα γίνει δηλαδή;
-- Εδώ η κυβέρνηση δεν απέσυρε τον πρέσβη, όπως έκαναν άλλες χώρες...
-- Είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση και μπορεί να δικαιολογηθεί έτσι.
-- Θα έπρεπε και εσείς, από την πλευρά σας, να το έχετε ζητήσει από τον κ. Πικραμμένο.
-- Εμείς είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας. Ακούστε, ο συριακός λαός να ξεσηκωθεί να κάνει ό,τι θέλει και να αλλάξει την ηγεσία του. Η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση γίνεται για άλλο λόγο, είναι η μάχη των αγωγών, των πετρελαίων, η διαμάχη με άλλες χώρες. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να χύσει το αίμα του και να υποστεί στερήσεις για το ποιος θα κερδίσει σε αυτήν την περιοχή. Αν θα κερδίσουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί κ.λπ.
«Αέρας» αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
--
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιέχεται και αύριο, περιλαμβάνει
επανακρατικοποίηση ορισμένων οργανισμών. Δηλαδή ΟΤΕ, το υπόλοιπο της
ΔΕΗ. Αυτά δεν νομίζω ότι σας βρίσκουν αντίθετους, εκτός αν πιστεύετε ότι
δε θα τα κάνει.-- Δεν τα πιστεύουμε, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με βάση το τι πιστεύω. Εμείς κοιτάμε τι θα πει. Ετσι κάνουμε πάντα. Δεν μπορούμε να πάμε στο επίπεδο πιστεύεις - δεν πιστεύεις. Αλλο ότι κοροϊδεύει το λαό.
Να σας πω, λοιπόν: Οταν θέλει να κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ πρέπει να εξηγήσει στο λαό πρώτα πώς θα τον κρατικοποιήσει και δεύτερο, για να μπορέσει ο ΟΤΕ να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, για να έχουμε φθηνές τηλεπικοινωνίες, όπως και για να έχουμε φθηνό νερό, φθηνό ρεύμα, πρέπει να μην υπάρχουν άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα.
Μετά τι θα κάνει; Θα αποζημιώσει τους Γερμανούς μετόχους; Και ποιος θα τους πληρώσει, ο ελληνικός λαός; Μήπως κρατικοποιήσει τις ζημιές, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ που πήρε όλες τις προβληματικές; Γιατί άλλο είναι η κοινωνικοποίηση και φιλολαϊκή πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, διότι θα βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.
Βεβαίως, εμείς θέλουμε ο ΟΤΕ να ανήκει 100% στο Δημόσιο. Να μας πει όμως, θα αποζημιώσει τους μετόχους, τι θα κάνει; Ο ΟΤΕ έχει και θυγατρικές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ τι γίνεται; Εδώ είναι να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες. Που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι μονοπώλιο. Αυτά τα μέτρα συνεπάγονται: `Η θα είσαι μέσα στην ΕΕ ή θα αποδεσμευτείς πλήρως και με κοινωνικοποιημένο τομέα στηρίζεις την ανάπτυξη. Με κοινωνικοποιημένα όχι μόνο τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.λπ.
Αυτά, λοιπόν, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξουν να είναι αέρας. Και όχι μόνο. Αυτά όλα θα ξεσηκώσουν την ΕΕ, διότι δεν θέλει κρατικό μονοπώλιο, θέλει ελεύθερη αγορά και να συνυπάρχουν ανταγωνιστικά όλες οι επιχειρήσεις που θέλουν στην Ελλάδα να κάνουν τις δικές τους επενδύσεις.
-- Η πολιτική σας σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έχει μια αδυναμία. Η αδυναμία της είναι ότι δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του Ελληνα για την επόμενη μέρα που είναι πολύ μεγάλη λόγω της κρίσης.
-- Μα ακριβώς δίνουμε απάντηση στην αγωνία. Καταρχήν, με ρωτήσατε για τα συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση στην αγωνία είναι να ετοιμαστεί ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει το δίκιο του. Αυτή είναι η απάντηση.
-- Λέω ότι γίνεται μια συζήτηση για το τι κυβερνητικές λύσεις θα υπάρξουν την επόμενη μέρα, για να βγούμε από την κρίση.
-- Δεν υπάρχει λύση.
-- Σε αυτή τη συζήτηση το ΚΚΕ απέχει.
-- Τι λέτε;
-- Τι λέει το ΚΚΕ; Με χρειάζεστε γιατί είμαι η καλύτερη αντιπολίτευση. Με χρειάζεστε, γιατί ποιος θα σας υπερασπιστεί όταν είτε έτσι είναι η κυβέρνηση είτε αλλιώς θα σας ξαναπάρουν τους μισθούς...
-- Θα σας απαντήσω. Δε διορθώνεται αυτή η πολιτική με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση. Το αντίθετο. Ακυρώνεται ο ρόλος του ΚΚΕ στο να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για λύσεις. Δεν γίνεται. Πώς θα διορθωθεί αυτή η πολιτική. Σας λέω: Θα δεχτούμε τη στρατηγική της ΕΕ 2020; Θα δεχτούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα; Τι θα δεχτούμε; Για να μπούμε στην κυβέρνηση πρέπει να τα δεχτούμε και εμείς αυτά. Είναι φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να μπούμε στην κυβέρνηση με το δικό μας πρόγραμμα που δεν συμφωνεί κανένα κόμμα. Πώς θα γίνει;
Επομένως, εμείς διεκδικούμε από επιδόματα ανεργίας που να μπορεί να ζήσει ο άλλος, διεκδικούμε θέματα που έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, που αν δε χρηματοδοτηθεί καταρρέει. Εχουμε συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Αν μπούμε στην κυβέρνηση πρέπει να τα ακυρώσουμε. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, όπως έκανε η ΝΔ με τους τέσσερις υπουργούς. Αν θα μπούμε σε μια κυβέρνηση, αναγκαστικά θα πρέπει ένα μέρος του προγράμματός μας που αφορά το αύριο, που λέτε εσείς, δε μιλάμε για το πρόγραμμά μας, την προοπτική, πρέπει να το ακυρώσουμε. Καθαρά πράγματα.
Κοιτάξτε, η ΕΕ έχει πρόγραμμα για την Ελλάδα και το διαβάζουμε. Λέει καθαρά: Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω τολμηρής εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή, με μείωση τιμών και κόστους παραγωγής έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς και με τη στροφή από την κατανάλωση στις εξαγωγές. Σε ποιους κλάδους της βιομηχανίας προβλέπονται επενδύσεις; Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε άλλη κυβέρνηση που θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, όχι μόνο θα είμαστε, θα είμαστε βασική δύναμη και στη δουλειά, και στις θυσίες, και στα βάρη. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουμε το λαό και να μπούμε σε μια κυβέρνηση, η οποία, θα σας πω, πόση βιωσιμότητα θα έχει;
Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ
-- Λέτε δε θα ζήσει πολύ.-- Δεν είναι θέμα, αν το θέλουμε εμείς ή όχι. Αυτή τη στιγμή λέει πράγματα τα οποία καταρχήν δε θα τα κάνει και θα εκτεθεί απέναντι στο λαό. Την ίδια ώρα θα δέχεται τις πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Θα είναι ένα σάντουιτς. Στη μέση θα είναι η κυβέρνηση και από τη μια μεριά θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αντιδρούν στα πάντα και από την άλλη ο λαός που θα διεκδικεί. Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε εκεί που ο λαός θα διεκδικεί.
-- Καλά, μην πετάξουμε το μωρό μαζί με τα νερά...
-- Κύριε Δελλατόλα, έχουμε μια πείρα από την Ευρώπη. Τα ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης υπάρχουν σήμερα; Δεν υπάρχουν γιατί ακριβώς - και χωρίς να είναι συνθήκες κρίσης, δεν είχαμε συνθήκες κρίσης το '90 - αυτά τα κόμματα...
-- Αφομοιώθηκαν ιδεολογικά και πολιτικά από την κεντροαριστερά.
-- Ναι. Οταν ήταν στην κυβέρνηση δεν έβαλαν φρένο σε τίποτα, όλα τα μέτρα περνούσαν. Κοιτάξτε, δεν είναι αν σε μία συνεργασία θα κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, είναι φανερό, η συνεργασία θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις, δεν μπορεί να γίνεται στο πρόγραμμα του ενός. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ με το καλάμι που έχει ανέβει, όποιος συνεργαστεί μαζί του, τελειώνει. Καθαρά πράγματα.
-- Ας μου επιτρέψετε μια άποψη που είναι και ερώτηση ταυτόχρονα. Είδα στον «Ευαγγελισμό» μια αφίσα του ΚΚΕ που έλεγε μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα ήθελα να λέει εμπιστευθείτε το ΚΚΕ, με την έννοια δώστε μας δύναμη να είμαστε η φωνή στο Κοινοβούλιο, στους κοινωνικούς αγώνες, της διαμαρτυρίας, του φραγμού σε λάθος επιλογές που είναι σε βάρος της κοινωνίας και λιγότερο να είναι η στρατηγική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
-- Είναι μία από τις πολλές αφίσες που έχουμε. Αυτό το «Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ» το έχουμε βάλει σε άλλες αφίσες που έχουμε βγάλει. Αυτή δεν είναι μόνο «Μην εμπιστεύεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ». Είναι και «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν», τους ξέρεις. Αναφερόμαστε στα τρία κόμματα, τα οποία θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας κυβέρνησης. Και ακριβώς όταν λέμε μην εμπιστεύεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να πούμε ότι αυτά τα οποία λέει και που ακούγονται ευχάριστα στ' αυτιά, ή αν θέλετε ορισμένα από αυτά που λέει τα λέμε και εμείς, δεν μπορεί ο λαός να του έχει εμπιστοσύνη.
Οπως λέγαμε «αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ», σήμερα μπορούμε να πούμε: «Με ισχυρό ΚΚΕ μπορείς να βάλεις φρένο, μπορείς να διεκδικήσεις». Και εμείς θα διεκδικήσουμε πριν απ' όλα ζητήματα της καθημερινότητας. Πάνω σε αυτήν την καθημερινότητα θα χτιστεί η λαϊκή αντεπίθεση. Διότι, όταν ο λαός υποφέρει και, κοιτάξτε, στο πρόγραμμά μας τη λαϊκή εξουσία δεν την έχουμε εικόνισμα να την προσκυνάμε. Αγωνιζόμαστε για τα καθημερινά ζητήματα και δείχνουμε στο λαό την προοπτική. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ούτε την προοπτική, ούτε και τα άμεσα καθημερινά προβλήματα. Δεν έχουμε δικαίωμα. Αυτά πρέπει να τα δούμε συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δε γίνεται διαφορετικά.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου