ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Εσωτερική υποτίμηση με ή χωρίς μνημόνια


Οι αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα, λένε αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας
Μετά την Ισπανία, Κύπρος και Σλοβενία εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ζητήσουν δάνεια από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση βαθαίνει
Η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί. Αυτό διαμηνύουν οι εταίροι και δανειστές, με τους οποίους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι να «διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν εκ νέου σε συμφωνία, διακηρύσσοντας και οι δυο την πρόθεσή τους να μείνει η Ελλάδα «πάση θυσία» στο ευρώ και την ΕΕ.Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ευθέως ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. «Αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί», δηλώνει ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας. Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.
«Οι Ελληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία - λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας - βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Stern», ενώ στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξερχόταν της Ευρωζώνης, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Η καταχρεωμένη Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί και νέο «πακέτο διάσωσης» ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά τις εκλογές, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επικαλούμενη κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές. «Ακόμη κι αν η Ελλάδα επιμείνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα μέσα στο καλοκαίρι» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για «διψήφιο νούμερο» σε δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι το νέο δάνειο θα συνοδεύεται κι από νέα μνημόνια.
Η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε να πειστεί η Γερμανία να χορηγήσει περισσότερα χρήματα για να σωθεί το ευρώ, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.«Τελικά, δεν ξέρω μήπως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ώστε η Ευρωζώνη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσει το νόμισμά της», επισήμανε ο Οσμπορν στους «Times».
Σφίγγουν την αντιλαϊκή δαγκάνα
Στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει, πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με το σχέδιο για βαθύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ. «Η Ευρώπη έχει την ευθύνη να δημιουργήσει την πολιτική ένωση που δεν δημιουργήθηκε όταν εισήχθη το ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της και συμπλήρωσε: «Η μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρώπης είναι ηράκλειος άθλος, αλλά είναι αναπόφευκτη για να κλείσουμε τον φαύλο κύκλο των νέων χρεών και των κανόνων που δεν γίνονται σεβαστοί».
Η Α. Μέρκελ υποστήριξε πως «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει βήμα-βήμα προς την πολιτική ενοποίηση» και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να μην επιλέξουν «τη γρήγορη και εύκολη λύση για την κρίση». Σε αυτή την συγκυρία, «όλα τα πακέτα βοήθειας θα πέσουν στο κενό, εάν υπερτιμήσουμε τις δυνάμεις της Γερμανίας», προειδοποίησε. Δήλωσε ακόμα πως χρειάζεται περισσότερη ανεξάρτητη εποπτεία των τραπεζών στην Ευρώπη και μεγαλύτερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οπως είπε, η κρίση της Ευρωζώνης θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο G20 και δείχνοντας ότι οι ανταγωνισμοί μαίνονται με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρίστηκε ότι «και οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, ενώ η Κίνα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία».
Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ επισκέφτηκε τη Ρώμη όπου είχε συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγγειλε νωρίτερα νέες ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο». Οπως τονίζουν σχολιαστές, μερικές από τις τοπικές αυτές εταιρείες ασχολούνται με τις αστικές και τις υπεραστικές συγκοινωνίες, αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση Μόντι επιδιώκει να προχωρήσει σε περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2012 και 9 δισ. το 2013, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Σε σύγκριση με το τέλος του 2012, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 50,709 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ιταλίας. Ενδειξη της βαθιάς κρίσης στην Ευρωζώνη είναι και το γεγονός ότι η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε χτες σε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 7%, ενώ το κόστος δανεισμού για την Ιταλία ενισχύθηκε στο 6,2%.
Οπως εξάλλου έγινε γνωστό, πιθανό και η Σλοβενία να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM), όπως έκανε πρόσφατα η Ισπανία, λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού της και προβλημάτων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας, τα επισφαλή δάνεια στις σλοβενικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών.
Η Γαλλία θα εκπληρώσει τον στόχο της επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 και μπορεί να το καταφέρει χωρίς την επιβολή μεγάλων περικοπών, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 2». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή του 2012 θα επικεντρωθεί στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και εν μέρει μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους, για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ
Στο μεταξύ, με αφορμή και τις εκλογές στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις και τα όργανα της Ευρωζώνης καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας και συναγερμού, με στόχο να θωρακίσουν τον ευρωμονόδρομο, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα τον υπηρετήσει την επόμενη μέρα.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ο. Ρεν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό. Οπως γράφεται στην ηλεκτρονική έκδοση των γερμανικών «Φαινάνσιαλ Τάιμς», ο Ο. Ρεν δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να έχουν μια τηλεφωνική διάσκεψη αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή. «Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε», δήλωσε στο «Ρόιτερς» Γερμανός αξιωματούχος.
«Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβρη, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», είπε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, δείχνοντας πως όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.
Από την πλευρά του, ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, διότι αυτό θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και για τη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας εξαρτώνται από την οικονομική υγεία των Ευρωπαίων εταίρων της.
Πολύ λίγες είναι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη και ο οικονομικός διευθυντής της «Deutsche Bank», Στέφαν Κράουζε. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει ένα νέο διάλογο με την κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο απείλησε χθες να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ: «αν οι Ελληνες δεν σεβαστούν τους όρους που καθορίστηκαν για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, η Σλοβακία θα ενταχθεί στις χώρες που απαιτούν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Οπως εξάλλου έγινε χτες γνωστό, η Ευρωζώνη φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο «σταθεροποίησης» των υπερχρεωμένων χωρών, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, με αντάλλαγμα να δώσουν το χρυσό τους και άλλους εθνικούς θησαυρούς για τη «βοήθεια» που θα λάβουν. Ορος για να συμμετάσχει οποιαδήποτε χώρα θα είναι να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ίσα με το 20% του χρέους της ως εγγύηση. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να είναι είτε χρήματα, ή χρυσός. Ουσιαστικά, το αποκαλούμενο και ως πρόγραμμα «European Redemption Pact» είναι μια «light» εκδοχή των ευρωομολόγων, η οποία θα μπορούσε να είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου