ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ «Καίγονται» για πιο επιθετική συναίνεση

Τα σενάρια γύρω από την έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα σαρωτική επίθεση στο λαό

Τα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στόχο έχουν να εκβιάσουν τη συναίνεση του λαού στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Καμία συναίνεση! Καμιά υποταγή!
Φουντώνουν τα σενάρια και επιταχύνονται οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο φόντο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με την κυβέρνηση να επιζητά ακόμα πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα για να αναχαιτιστεί η λαϊκή αγανάκτηση και να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε αυτήν την επιχείρηση εντάσσεται και η κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, να θέσει ανοιχτά θέμα υπερψήφισης των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δραστικό «κούρεμα» του χρέους πάνω από 50% και χτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν πως η «Ελλάδα επιθυμεί μία λύση για το σύνολο του κρατικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες και λήγει ως το 2035». Μια τέτοια «λύση» έχει για προϋπόθεση την πραγματική σφαγή των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ταυτόχρονα οδηγεί σε διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πρέπει «η λύση να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, αυτό που παραλάβαμε», σημείωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει «λύση» που να μην οδηγεί σε «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή σε χρεοκοπία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας, όταν την ίδια ώρα οδηγεί σε πτώχευση το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
Με την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του λαού και υπό το βάρος των αδιέξοδων στην πολιτική διαχείριση της κρίσης, η κυβέρνηση αναζητά «σωσίβια» ανάμεσα στις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, για την επιβολή των σκληρών μέτρων. Παράλληλα, όμως, πυροδοτούν και τα σενάρια για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του έξω από το προεδρικό μέγαρο απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στο σύνολο των αστικών κομμάτων σημειώνοντας: «Σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει όλοι να συμβάλλουν, όλοι οι υπεύθυνοι - πολιτικές ηγεσίες, κόμματα, φορείς - με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αλλά και αύριο, στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, που θα είναι και αυτή ουσιαστική».
Αποπροσανατολισμός του λαού
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες «θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου». Μετά τον Ευ. Βενιζέλο, τόσο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, σημείωναν ότι είναι «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» η υπερψήφιση τέτοιας σημασίας συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, χωρίς όμως να διασαφηνίζεται αν θα επιδιώξουν υπερψήφιση με 180. Το θέμα είναι «πολιτικό και όχι νομικό», επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης. Οπως υποστηρίζουν, δεν θα τεθεί θέμα «εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» από τη δανειακή συμφωνία για να απαιτείται «αυξημένη πλειοψηφία», υπάρχει όμως «ανάγκη εθνικής συνεννόησης».
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβέρνηση «διευρυμένη πλειοψηφία» για την έγκριση της συμφωνίας για το «κούρεμα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος.«Δεν έχουμε αποφασίσει για τις διαδικασίες αυτές. Δεν είναι νομικό για μας το θέμα. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχουν αποφάσεις. Θα το δούμε αμέσως μετά τη συμφωνία της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν πάντως χτες ότι η «συμφωνία θα εγκριθεί από 151 βουλευτές». Ωστόσο, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι να υπάρξουν δυο ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση της δανειακής συμφωνίας. Η πρώτη, που πιθανά θα συνοδευτεί και από το αίτημα για διευρυμένη πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει την έγκριση για το ύψος του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους. Η δεύτερη, που θα περάσει με πλειοψηφία 151 βουλευτών, να αφορά το σκέλος των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων που θα τη συνοδεύουν και θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος και να θέσει εκβιαστικό δίλημμα στο λαό για την έγκριση της ευρωπαϊκής συμφωνίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας από 151. Πρέπει να περάσει το πρόγραμμα, αυτό έχει σημασία. Διότι αν δεν περάσει το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει καταστροφή, από κει και πέρα πρέπει να επιλέξουμε μόνοι μας το δρόμο προς τον γκρεμό», δήλωσε με συνέντευξή του στον «Φλας» ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Ρίχνουν στάχτη στα μάτια
Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, ο πρωθυπουργός, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τις τράπεζες να «συμβάλλουν στον εθνικό στόχο» και να αποδεχτούν το «εθελοντικό κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατέχουν. «Οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος - να υπάρχει, δηλαδή, μια δίκαιη κατανομή των βαρών», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, που κάλεσε παράλληλα τους τραπεζικούς ομίλους να «επενδύσουν στην πραγματική οικονομία».
Η κυβέρνηση, αφού πρώτα προσυπέγραψε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που θα υποστούν από το «κούρεμα», χτες βγήκε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού ζητώντας να «συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια»... Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Αμερικανών και Γάλλων τεχνοκρατών, στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Εσπευσμένα αποφασίζει για τα κρατικά ομόλογα
Σύμβαση για την παροχή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος, συζητείται στο σημερινό ΔΣ

Ερωτηματικά προκαλεί η θεματολογία της σημερινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΙΚΑ
Eurokinissi
Με χαρακτήρα εξαιρετικά επείγοντα, η διοίκηση του ΙΚΑ συζητά σήμερα κατά τη συνεδρίασή της, Σύμβαση γα την παροχή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ο εσπευσμένος χαρακτήρας της σύμβασης, την ίδια μέρα μάλιστα που στις Βρυξέλλες αποφασίζεται το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, μεταξύ αυτών και των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων προκαλεί ερωτηματικά.
Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 έως 17 δισ. τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων» και περίπου 7 δισ. ευρώ τα διαχειρίζονται απευθείας τα Ταμεία. Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούλη, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με «κούρεμα» κατά 21%. Τώρα, αυτό το «κούρεμα» μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αποθεματικά και τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, κάτω από την αντίδραση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, συνάντησε αντιστάσεις απο ορισμένες διοικήσεις Ταμείων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι θα έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας για τα ομόλογα που διαχειρίζεται μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου».
Ερωτηματικό παραμένει αν η συγκεκριμένη σύμβαση και άλλες που θα ακολουθήσουν είναι προσπάθεια παράκαμψης ή απαλλαγής των διοικήσεων από το βάρος της απόφασης. Ερωτηματικά προκαλεί και ο όρος της σύμβασης σύμφωνα με τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος θα δύναται να ανταλλάσσει τους άυλους τίτλους που της παραχωρεί το ΙΚΑ, «με αλλους στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, αλλαγής της ονομαστικής αξίας, μετατροπής ή αλλης σχετικής διαδικασίας».
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης, με την οποία κρατικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει σήμερα στα χέρια του το ΙΚΑ, θα παραχωρηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, που αναλαμβάνει το ρόλο του θεματοφύλακα, το σίγουρο είναι ότι τα αποθεματικά των Ταμείων βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, κινδυνεύοντας για μια φορά ακόμα να μετατραπούν σε αντικείμενο λεηλασίας εκ μέρους του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου