ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Πόλεμος κατά των λαών και οξύτατοι ανταγωνισμοί

 

 
Τα «απόνερα» της Συνόδου, ενόψει της νέας συνεδρίασης του G20 το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη


Το βάθος της κρίσης και οι οξύτατοι ανταγωνισμοί θα επαληθεύσουν σύντομα τον πρόσκαιρο χαρακτήρα και του νέου ενδοϊμπεριαλιστικού συμβιβασμού
Οι αποφάσεις και οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης σηματοδοτούν κλιμάκωση του βάρβαρου πολέμου κατά των λαών, προκειμένου να διασωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων σε συνθήκες κρίσης και, ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν τους οξύτατους ανταγωνισμούς για τη μοιρασιά της χασούρας από την ελεγχόμενη - μέχρι στιγμής - καταστροφή μέρους του κεφαλαίου. Οι ανταγωνισμοί αυτοί και τα παζάρια αποτυπώνονται καθαρά στις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης μετά τη σύνοδο.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα», δήλωσε η A. Μέρκελ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις στη Σύνοδο και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει η μοναδική θεαματική λύση, αλλά αυτό που πετύχαμε είναι ένα σημαντικό πακέτο στην πορεία προς μεγαλύτερη σταθερότητα και μια ένωση σταθερότητας». Αναφερόμενη στα παζάρια μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των τραπεζών (IIF) για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι κυβερνήσεις έκαναν «μία και μοναδική προσφορά» και ξεκαθάρισαν ότι «αυτή είναι η τελευταία μας λέξη». Η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αποδέχτηκε «συνεχή παρουσία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «διαρκή επιτήρηση» των δημοσίων δαπανών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «εμείς δεν υιοθετήσαμε μέτρα τόσο αρνητικά, όπως στην Ελλάδα, όπου απολύθηκε ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 25% οι μισθοί». Αναφερόμενος στις επαφές του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, υπαινίχθηκε ότι ο Σαρκοζί έλειπε πολλές ώρες από τη Σύνοδο και ότι η Α. Μέρκελ, με την οποία συναντήθηκε, «επέμεινε και πάλι ότι δεν είχε καμία αρνητική πρόθεση προς την Ιταλία».
Από την πλευρά του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε μετά τη λήξη της συνόδου την ικανοποίησή της για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, σημειώνοντας σε δήλωσή της ότι «από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα και ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε» η Αθήνα.
Η διαγραφή χρέους σε ποσοστό 50% για την Ελλάδα αποτελεί λύση σε εθελοντική βάση, καθώς κάτι άλλο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Ως προς την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, από τα 109 σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Φάιμαν ανέφερε πως δεν είναι ακόμη γνωστό το ποσό που θα καταβληθεί από το ΔΝΤ, ενώ σημείωσε ότι θα είναι δυνατή η εισροή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ποσού ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, η οποία συνολικά χρειάζεται 200 δισ. ευρώ.
Παζάρια και εκκρεμότητες
«Οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις του εθελοντικού "κουρέματος" θα συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την ερχόμενη περίοδο και θα εφαρμοσθούν με αμεσότητα και δύναμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ιδιωτών επενδυτών στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νταλάρα σημείωσε ότι δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη η καθαρή παρούσα αξία της ζημιάς για τους ομολογιούχους, προσθέτοντας ότι το IIF θα χρειασθεί να συνεχίσει τη συνεργασία του με τις αρχές «για να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη εθελοντική συμφωνία».
Ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank και προεδρεύων του IIF, εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποδέχθηκαν μια σαφή μείωση του χρέους της Ελλάδας «για να σώσουν την Ευρώπη». Με ίδια μέσα δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στην επανακεφαλαιοποίησή τους γαλλικές και ισπανικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, οι οποίες κλήθηκαν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν ότι θα το πράξουν με ίδια μέσα.
Η Societe Generale αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι είναι σε θέση να αυξήσει στο επίπεδο του 9% τα ίδια κεφάλαιά της, βάσει των προσόδων της μέχρι τον Ιούνη του 2012, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε κρατική βοήθεια και συνεχίζοντας να χρηματοδοτεί τη γαλλική οικονομία. Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προχώρησε εκπρόσωπος της BNP Paribas, δηλώνοντας ότι η τράπεζα θα ενισχύσει τους ιδίους πόρους της χωρίς να προσφύγει σε κρατική βοήθεια. Στην Ισπανία, η υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγάδο, δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας «έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα κεφάλαια αυτά με ίδια μέσα και δεν έχουν ανάγκη κρατικής ενίσχυσης».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε πως η συμφωνία των Βρυξελλών για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «ένα σημαντικό βήμα» που θα επιτρέψει να «δοθεί πίστωση χρόνου», ομολογώντας τον πρόσκαιρο χαρακτήρα και του νέου συμβιβασμού. «Ελπίζω πως αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη προσέγγιση για την παροχή βοήθειας προς την παγκόσμια οικονομία ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη», τόνισε ο Ζέλικ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι τα επόμενα στάδια, ο Ζέλικ διευκρίνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στις ίδιες μεταρρυθμίσεις με αυτές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στα τέλη της δεκαετίας του '90!
Ενδεικτικό των παζαριών και των αντιθέσεων, που κάθε άλλο παρά τελείωσαν στην ΕΕ και παγκόσμια, είναι αυτό που δήλωσε ο Γιοακίμ Φελς, επικεφαλής του Global Economics Team της Morgan Stanley, στον ΣΚΑΪ ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί το λιγότερο δέκα χρόνια για να ξαναβγεί στις αγορές. Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ακόμα και με ένα χρέος της τάξεως του 120%. Εκτιμώ ότι σύντομα θα χρειαστεί μία ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς αυτή που αποφασίστηκε δε θα αποδειχθεί αρκετή».
Ο ίδιος είπε ότι οι Ευρωπαίοι «είναι εύκολο να ανακοινώνουν τις αποφάσεις, αλλά είναι δύσκολο να αποδείξουν ότι μπορούν να τις εφαρμόσουν στο σύνολό τους», και πρόσθεσε ότι «η επέκταση ή μη της κρίσης στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την ουσιαστική εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία».
Στο παιχνίδι Κίνα - Ιαπωνία
Η Κίνα χαιρέτισε το ευρωπαϊκό σχέδιο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι «θα αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, εξέφρασε την ελπίδα, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ν. Σαρκοζί, πως αυτή η συμφωνία «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές». Η Κίνα κατέχει ήδη περισσότερα από 500 δισ. δολάρια ευρωπαϊκών κρατικών χρεών, σύμφωνα με Γάλλους και Γερμανούς ειδικούς.
Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε χτες ότι η χώρα του θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση, αφού «μια σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της χώρας μας». Από την αρχή του χρόνου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει 2,68 δισ. ευρώ, δηλαδή το 20% του συνολικού ποσού των δανείων που χορηγήθηκαν από το ΕΤΧΣ.
Στο μεταξύ, νέες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προτείνει τον Ο. Ρεν για τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ. Ο Μπαρόζο δε διευκρίνισε ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων του Ο. Ρεν, κοινοτικές πηγές ωστόσο λένε ότι θα έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει τους αυστηρότερους κανόνες για την «οικονομική διακυβέρνηση», ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κράτη - μέλη δεν παραβιάζουν τους κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη.




ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο συμβιβασμός θα αποδειχτεί εύθραυστος

Παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια

Σε παρέμβαση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Ευρωκοινoβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισήμανε τα ακόλουθα:
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ευρωζώνη και τη "συντεταγμένη χρεοκοπία" της Ελλάδας σημαίνουν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του ελληνικού λαού, μνημόνια διαρκείας, συντριβή της ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για να καλυφθούν απώλειες των τραπεζών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, που δημιουργεί η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τον επιμερισμό της ζημιάς μαίνονται με οξύτητα και το βέβαιο είναι ότι δεν τερματίστηκαν με τη λήξη της Συνόδου. Και αυτός ο συμβιβασμός είναι εύθραυστος και θα αποδειχτεί και πάλι προσωρινός.
Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης ένα μόνο δρόμο έχουν να διαλέξουν. Οργάνωση ενιαίου μετώπου πάλης κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τη μιζέρια και την αθλιότητα που τους επιβάλλει. Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου