Συνέντευξη
με τον Ερβινγκ Λερούζ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος
Εργασίας Βελγίου και εκδότη του θεωρητικού περιοδικού του Κόμματος,
«Μαρξιστικές Μελέτες»
Μια νέα κυβέρνηση με στόχο την εφαρμογή μέτρων λιτότητας
--
Το Βέλγιο έχει νέα κυβέρνηση μετά από 17 μήνες, όπου γίνονταν
διαβουλεύσεις για σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης. Παρά την τυπική
απουσία κυβέρνησης τα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνταν κανονικά.-- Πράγματι, η νέα κυβέρνηση συγκροτήθηκε από έξι κόμματα που στην ουσία όμως εκφράζουν τρεις πολιτικές οικογένειες - τους Φιλελεύθερους, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, τόσο Βαλόνους όσο και Φλαμανδούς. Η κυβέρνηση αυτή σχηματίστηκε μετά από 535 μέρες και βασικό της πρόγραμμα αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων που χρειάζεται το κεφάλαιο και απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Τρίτο ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση αφορά τους ηλικιωμένους (προ σύνταξης) που δεν αντέχουν να εργάζονται όλες τις απαιτούμενες μέρες της βδομάδας και έτσι, μέχρι τώρα, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τη λεγόμενη «πίστωση χρόνου», δηλαδή τη δυνατότητα να εργάζονται μία μέρα λιγότερο, χωρίς περικοπή μισθού. Αυτό τώρα προσπαθούν να το καταργήσουν.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει επίσης να προστεθούν και οι σημαντικές περικοπές στο δημόσιο τομέα. Μείωση της χρηματοδότησης για τους σιδηροδρόμους, για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εκατοντάδες εκατομμύρια θα περικοπούν από τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ μόνο ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται αναπληρώνεται.
Προσπάθειες διαχωρισμού της χώρας σε βορρά και νότο
Ιδιαίτερο
βάρος δίνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην προσπάθεια διαχωρισμού της
χώρας σε βορρά και νότο. Υπάρχει ένα ισχυρό εθνικιστικό κίνημα στα
βόρεια της χώρας που επιδιώκει ακριβώς αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν
υπάρξει σοβαρές παραχωρήσεις στους εθνικιστές. Ηδη προετοιμάζεται ο
διαχωρισμός αυτός σε ό,τι αφορά στην ανεργία. Επιχειρούν, δηλαδή, να
διαχωρίσουν τους εργαζόμενους εφαρμόζοντας άλλη πολιτική σε ό,τι αφορά
στους μισθούς και στις άλλες κοινωνικές παροχές στο βορρά και στο νότο.
Να φέρω ένα παράδειγμα: Γονείς που έχουν δύο παιδιά λαμβάνουν μεγαλύτερο
επίδομα στο βορρά απ' ό,τι λαμβάνουν στο νότο. Οπότε, χρησιμοποιώντας
τη λεγόμενη «ανάγκη της αύξησης του ανταγωνισμού» οι κυρίαρχες δυνάμεις
στρέφονται στους εργαζόμενους του βορρά υποστηρίζοντας πως πρέπει να
τους μειωθούν οι μισθοί, τα επιδόματα κ.ά. για να φτάσουν στο επίπεδο
των εργαζομένων του νότου...
Στόχος η ισχυροποίηση του Εργατικού Κόμματος Βελγίου
-- Ποια η δράση που αναπτύσσει και ποια τα βασικά καθήκοντα που θέτει το Κόμμα Εργατών Βελγίου αυτό το διάστημα;-- Το κόμμα μας επιχειρεί, μέσω των μελών του σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, να ασκήσει πίεση στις ηγεσίες τους ώστε να παρθούν άμεσα αποφάσεις για δράση ενάντια στα μέτρα λιτότητας, πριν αυτά ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο. Μπορούμε να πούμε πως οι ενέργειές μας είχαν επιτυχία. Και αυτό πηγάζει από το γεγονός πως τα μέτρα λιτότητας ανακοινώθηκαν στις 26 Νοέμβρη και λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη συγκέντρωση 80.000 ανθρώπων στις Βρυξέλλες. Τέσσερις μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στη Λιέγη με 40.000 διαδηλωτές, όπου διατρανώθηκε η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας και απαιτήθηκε η διατήρηση θέσεων εργασίας στη χαλυβουργία. Στην ευρύτερη περιοχή της Λιέγης υπάρχουν εργοστάσια χαλυβουργίας και ήδη η ανεργία βρίσκεται στο 25%. Αυτό το διάστημα το βρετανο-ινδικό μονοπώλιο «Metal Steel» προχωρά στο κλείσιμο μέρους της βιομηχανίας της χαλυβουργίας εκεί, αφήνοντας στο δρόμο 700 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα θα πληγούν 2.000 - 3.000 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη διαδήλωση συμπεριέλαβε και τα δύο αυτά αιτήματα και ήταν και μαζική και μαχητική.
Γίνεται επίσης συγκεκριμένη δουλειά και μέσα στα εργοστάσια, αλλά και στους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς διεξάγεται πάλη μέσα σ' αυτές μιας και υπάρχουν εκεί δυνάμεις που προσπαθούν να «ηρεμήσουν τα πνεύματα».
Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να ενισχύσουμε το ίδιο το κόμμα. Πραγματοποιούμε νέες στρατολογίες και διοργανώνουμε συγκεντρώσεις, όπου ενημερώνουμε το λαό για τα νέα μέτρα, για την κρίση στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπορώ να πω ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση, στρατολογούνται άνθρωποι που γυρίζουν την πλάτη τους στη σοσιαλδημοκρατία καθώς είναι πολύ θυμωμένοι. Είναι θυμωμένοι καθώς αισθάνονται εξαπατημένοι από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έλαβαν από τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος ισχυριζόταν πως δε θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας και μόλις έλαβε τα ηνία της εξουσίας τα ανακοίνωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λιέγη όπου μένω. Μέσα σε δύο - τρεις μόλις βδομάδες είχαμε 60 νέα μέλη, κυρίως ανθρώπους από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες. Ενα αρκετά ενθαρρυντικό στοιχείο που βοηθάει την πάλη του λαού μας για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου