Καμιά στρατηγική διαφωνία δεν υπάρχει για το βάθος, το εύρος και τους ρυθμούς της επέλασης στα εναπομείναντα δικαιώματα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίστηκαν οι αποπροσανατολιστικοί καυγάδες μεταξύ υπουργών, αυτή τη φορά με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οπως και στο νομοσχέδιο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, έτσι και χτες, μετά τις φραστικές αντεγκλήσεις, οι υπουργοί της μαύρης συμμαχίας συμφώνησαν ότι θα το καταθέσουν για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 10 Γενάρη.
Οι ανοιχτές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κόντρες μεταξύ των αστικών κομμάτων γύρω από το χρόνο της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου γίνονται στο φόντο των γενικότερων σχεδιασμών για την επόμενη μέρα στο αστικό πολιτικό σύστημα και σε καμιά περίπτωση δεν απηχούν στρατηγικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά στη συνέχιση και στους ρυθμούς της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στη διάρκεια της χτεσινής επικοινωνίας Παπαδήμου - Παπούλια, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η παράταση της θητείας της κυβέρνησης καθώς και οι «δυσλειτουργίες» που παρατηρούνται σε σχέση με τον χρονικό προγραμματισμό στην προώθηση των αντιδραστικών νομοσχεδίων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κάρ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για ενδεχόμενη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εφόσον κριθεί απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ενδοοικογενειακές κόντρες
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.Κυβερνητική πηγή σημείωνε χτες ότι στη διάρκεια των συναντήσεων ο Λ. Παπαδήμος θα απαιτήσει να ξεκαθαριστεί ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης και θα προτείνει παράταση της θητείας της και διενέργεια εκλογών τον Απρίλη. «Θα πρέπει να βγει από την ατζέντα το θέμα των εκλογών», σημείωνε η ίδια πηγή, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πλήρη στήριξη των τριών κομμάτων: α) Στην ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που εκκρεμούν. β) Στα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις «διαπραγματεύσεις» που θα υπάρξουν με την τρόικα.
Σε ανοιχτή παρέμβαση υπέρ της παράτασης του κυβερνητικού βίου προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που ζήτησε επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων. Στο παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων προστέθηκε χτες στη Βουλή άλλο ένα «επεισόδιο» ανάμεσα στους συνεταίρους της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και του Γ. Καρατζαφέρη, με το βλέμμα και των δύο στραμμένο στις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζει και συμμετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είπε ότι «το πράγμα δεν τραβάει», αφού η παρούσα σύνθεσή της - με την οποία βέβαια συμφώνησε - δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας καθώς οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τη διαδοχή στο κόμμα και τις επικείμενες εκλογές. Ζήτησε νέα σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία θα έχει άλλο χρόνο παραμονής στην εξουσία και είπε ότι ή πρέπει να γίνει «ένα σφιχτό σχήμα εθνικής συμμαχίας» ή να γίνουν εκλογές τώρα.
Ο συνεταίρος του Γ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Ε. Βενιζέλος στην απάντησή του είπε ότι «δεν μπορεί η χώρα να πάει σε εκλογές πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων του δημοσίου (PSI)». Προχωρώντας παραπέρα, υπενθύμισε στον Γ. Καρατζαφέρη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει προκύψει από μία Βουλή «στην οποία η δεδηλωμένη ανήκει στο ΠΑΣΟΚ». Δεν είναι, είπε, προϊόν έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, φράση που από τον Γ. Καρατζαφέρη ερμηνεύθηκε ως απειλή ότι εάν δεν περπατήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε το ΠΑΣΟΚ, με βάση την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, θα συνεχίσει μόνο του, κάτι που για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. θα είναι «ακραίο πολιτικό πραξικόπημα».
Σικέ αντιπαραθέσεις
Εξάλλου,
μετά τις δήθεν διαφωνίες που προέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της
Τετάρτης, με αφορμή τη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που
κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στις
15 Γενάρη, που θα επιφέρει ξανά σφαγή των συντάξεων, το σκηνικό
επαναλήφθηκε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το
πολυνομοσχέδιο για την «επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης».Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, τάχθηκε αφενός κατά της απλοποίησης των διαδικασιών για έκδοση διαζυγίου, αλλά και της μείωσης των ποινών, επικαλούμενος τις «ιδεολογικές» διαφορές του ΛΑ.Ο.Σ., που σχετίζονται με τους μετανάστες, καθώς ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμά ότι το νομοσχέδιο τους επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Η θέση του Μ. Βορίδη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου, που μίλησε για «κραυγάζοντες», με τον Μ. Βορίδη να ανταπαντά ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».
Ακολούθησαν αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης του ΛΑ.Ο.Σ., Αδ. Γεωργιάδη. Από την πλευρά της ΝΔ ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, με αφορμή το νομοσχέδιο πρότεινε οι «διαφωνίες να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο όταν προκύπτουν μείζονες, αυτές να έρχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο». Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο και πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι την «τελική λύση» στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα τη δίνει η Βουλή, μέσω της «μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» που διαθέτει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου