ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Προσάναμμα για ανάκαμψη τα δικαιώματα του λαού


Στην πυρά ό,τι έχει απομείνει όρθιο, με στόχο να επανέλθει το κεφάλαιο σε τροχιά ανάπτυξης
Από τις εργασίες της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες
Eurokinissi
Πάμφθηνα εργατικά χέρια, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, πακτωλός από κρατικές και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις για τα μονοπώλια και μόνιμη λιτότητα για τους λαούς, είναι τα σαπισμένα υλικά για την επιστροφή του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης, όπως διακήρυξαν οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.Με την επικύρωση του νέου «Δημοσιονομικού Συμφώνου» από 25 χώρες - μέλη της ΕΕ (εξαιρέθηκαν Βρετανία και Τσεχία, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς ανταγωνισμούς στη λυκοσυμμαχία), οι εταίροι προχωρούν στην θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, με δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και νέα, ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία στα λαϊκά εισοδήματα. Το σύνολο των κυβερνήσεων των «27» κρατών - μελών υιοθέτησαν την εφαρμογή ενός ακόμα σκληρού προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που στο όνομα της «ανάπτυξης» έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
Ακριβώς αυτό το αντιδραστικό δίπτυχο προβάλλεται και στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Πρέπει να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανίζοντας τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας, των περικοπών και την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για την «επάνοδο στην ανάπτυξη».
Με μισθούς πείνας, νόμους που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, προώθηση προγραμμάτων «μερικής και ευέλικτης εργασίας», ξεζούμισμα των νέων, των γυναικών, των μεσήλικων εργαζομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν τέτοιους όρους για τα μονοπώλια, ώστε με καλύτερες αποδόσεις να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
«Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" αποτελεί την στρατηγική της Ευρώπης για την απασχόληση και την ανάπτυξη και τη συνολική της απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Τους αντιδραστικούς αυτούς όρους εξαθλίωσης του λαού, έσπευσε να προσυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.
Φτηνά εργατικά χέρια
«Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτεί την εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης που συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος», αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου. Επί της ουσίας, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των καπιταλιστών αξιοποιούν τις καταστροφικές για το λαό συνέπειες της στρατηγικής που υπηρετούν για να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα.
Με τους επίσημα ανέργους στην Ευρωζώνη να αγγίζουν τα 17 εκατομμύρια, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών δεσμεύονται για:
-- Νομοθέτηση για τη «βελτίωση των μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων». Δηλαδή, άμεση κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης που προστατεύει τους κατώτερους μισθούς, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και επιδομάτων, αφήνοντας ουσιαστικά τον καθορισμό των μισθών στην αγορά και στις αδηφάγες ορέξεις των εργοδοτών.
-- Νομοθεσία που «θα καθιστά τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες». Με παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (καρατόμηση των ασφαλιστικών εισφορών). Νέες επιχορηγήσεις προς τους επιχειρηματίες, προκειμένου να προσλαμβάνουν τζάμπα εργαζόμενους, κατάργηση κάθε έννοιας σύμβασης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κ.ά.
-- Προγράμματα με «ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας». Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» με πενιχρούς μισθούς και δικαιώματα, μερικής απασχόλησης και «πράσινων θέσεων εργασίας», όπως επιτακτικά ζητούν τα μονοπώλια.
-- «Δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Μέσω της επέκτασης των προγραμμάτων εκ περιτροπής εργασίας, σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα του εργαζόμενου, γενικευμένη κατάργηση του σταθερού ωραρίου κ.ά.
-- Λήψη «δέσμης μέτρων για την προώθηση των μετακινήσεων των εργαζομένων εντός της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση της γεωγραφικής κινητικότητας». Πρόκειται για το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, τους οποίους τους καλούν να αποδεχτούν τη μόνιμη μετακίνηση από επάγγελμα σε επάγγελμα και από χώρα σε χώρα για να βρουν ένα πενιχρό μεροκάματο.
Σύμφωνο πτώχευσης των λαών
Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», όχημα για νέες περικοπές και σκληρή λιτότητα, θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια και θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 12 χώρες θα το έχουν επικυρώσει. Οπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «όποια χώρα της Ευρωζώνης δεν το επικυρώσει δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)» και άρα δεν θα μπορεί να πάρει νέα «δάνεια». Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την έγκριση του Συμφώνου.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει:
  • Ολες οι χώρες που το υπογράφουν, δεσμεύονται να εισαγάγουν στο Σύνταγμά τους ή με νόμο, κανόνες ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ.
  • Σε περίπτωση που ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο του 0,5%, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» και μέσω της λήψης μέτρων θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα επανέλθει στον αρχικό στόχο.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
  • Εάν ένα κράτος - μέλος ξεπερνά το όριο του 3% μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ σε βάρος του. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται στο νέο ταμείο δανειοδότησης χωρών της Ευρωζώνης.
  • Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Δηλαδή κατά 5% του ΑΕΠ ετησίως. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνει κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το δημόσιο χρέος, με αιματηρές περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες.
  • Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα» (δηλαδή μνημόνια) για τη διόρθωσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος παρουσιάζει απόκλιση από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία χωρών για την επιβολή κυρώσεων.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποίησης του «ESM», του «μόνιμου μηχανισμού δανειοδότησης» για την Ευρωζώνη, που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο αντί τα μέσα του 2013 που αρχικά είχε προβλεφτεί.
Νέα πακέτα μέτρων
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου υπάρχει ακόμα ειδική αναφορά για τα κράτη - μέλη στα οποία εφαρμόζεται «πρόγραμμα βοήθειας» (μνημόνιο). Στην αναφορά που γίνεται για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία σημειώνεται: «Θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμακαι να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί».
Ειδική βαρύτητα δίνουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσω της φορολογίας και στο κείμενο προτείνεται: «Η άρση των αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Δηλαδή νέα χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση ήδη αμπαλάρει τα πακέτα των μέτρων, βάσει του νέου μνημονίου, που σκοπεύει να τα επιβάλλει τον Ιούνη.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου