ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Στιγμές χαράς, πολιτισμού, δημιουργίας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο στον Περισσό

Μοναδικές στιγμές χαράς και διασκέδασης πέρασαν τα εκατοντάδες παιδιά που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις από την ΚΝΕ. Με την εθελοντική δουλειά μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που δούλεψαν για το στήσιμο, την προπαγάνδιση, για να έχουν οι εκδηλώσεις αυτές περιεχόμενο που θα χαρίζει στιγμές ξεγνοιασιάς αλλά δεν θα κλείνει έξω από τις πόρτες του την πραγματικότητα. Τα παιδιά πέρασαν όμορφα αλλά και συμμετείχαν σε πολύμορφες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη σκέψη, τονώνουν την αισιοδοξία και την ελπίδα.Στην Αθήνα, ο χώρος της ΚΕ του ΚΚΕ ντύθηκε γιορτινά και διατέθηκε στα παιδιά, για να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την ξενοιασιά που χαρακτηρίζει την ηλικία τους. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είχαν ετοιμάσει ένα πραγματικά απολαυστικό πρόγραμμα, γεμάτο με δραστηριότητες και καλές καλλιτεχνικές παραγωγές στις οποίες συμμετείχαν με ενδιαφέρον. Το περιεχόμενό τους ανέδειξε τη διακριτή διαφορά που έχει η συγκεκριμένη πολιτιστική πρόταση από ανάλογες διοργανώσεις που κάνουν διάφοροι φορείς για παιδιά καθώς τα παιδιά ωθούνταν να εκφραστούν, να παρέμβουν, να συμμετάσχουν ενεργά σε μία κατεύθυνση τόνωσης της κρίσης και της σκέψης τους.
Το διήμερο αποτέλεσε μία ξεχωριστή εορταστική ανάσα και για τους νέους γονείς, οι οποίοι αναζητούν πρόσβαση στις απλησίαστες για τους περισσότερους δραστηριότητες που φέρνουν τα παιδιά τους κοντά στον πολιτισμό. Παράλληλα τους έφερε κοντά, άνοιξε συζήτηση για τα προβλήματα των νέων ζευγαριών και τη διέξοδο.


Ο χώρος που φιλοξένησε το Φεστιβάλ διαμορφώθηκε με οδηγό την εμπειρία από τα προηγούμενα γιορτινά φεστιβάλ, με μεράκι και προσήλωση στις αληθινές ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και μαθητών του Δημοτικού.Το θέατρο, η μουσική και ο κινηματογράφος είχαν τη δική τους θέση στο διήμερο. Το εργαστήρι «Κου - Κλο» παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο, με κουκλοθέατρο, όμορφη μουσική, διασκεδαστικούς διαλόγους και με παιχνίδια των χρωμάτων και του φωτός τη γνωστή ιστορία από την ελληνική μυθολογία «Φρίξος και Ελλη». Το Φεστιβάλ φιλοξένησε ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το μοναδικό τέτοιο θεσμό στον κινηματογράφο, ο οποίος ωστόσο είναι αυτή την περίοδο αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότησή του. Οι διοργανωτές επέλεξαν επίσης να προβληθεί η κλασική τρυφερή ταινία «Το κόκκινο Μπαλόνι», η οποία εκτός του ότι έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, θεωρείται ιδανική για να μυήσει τα παιδιά στη μαγεία του κινηματογράφου και που αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπου να βρίσκει την ελπίδα για το νέο, καλύτερο ξεκίνημα.
Το διήμερο έκλεισε με μια μεγάλη γιορτή. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της νεαρής παιδαγωγού, διασκέδασαν και συμμετείχαν όλα σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες, χόρεψαν και έφυγαν με μία γλυκιά γεύση αλλά και κρατώντας από ένα βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής που τους πρόσφερε η ΚΝΕ.

Απολαυστική η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ που απέδωσαν με κέφι το αγαπημένο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια». Με μία πρωτότυπη παρουσίαση που βασιζόταν στους ηθοποιούς, στην κίνησή τους, στη φωνή τους, ταξίδεψαν τα παιδιά στην Ουρανούπολη το βασίλειο του Αρπατίλαου, έθεσαν στην κρίση των μικρών θεατών τον ίδιο και τους παρατρεχάμενούς του, οι οποίοι τον βοηθούν να καταργήσει κάθε δικαίωμα και χαρά και μοιράστηκαν την ελπίδα που γεννήθηκε όταν μία παρέα παιδιών αποφάσισε να πάρει τα όνειρά της πίσω. Οπως κάθε δραστηριότητα του φεστιβάλ και το συγκεκριμένο έργο επιλέχτηκε γιατί έχει να πει κάτι στα παιδιά, να τονώσει την κρίση τους και αναπόφευκτα σε αυτή την περίοδο η καρικατούρα του Αρπατίλαου που θέλει ο λαός του να δουλεύει διαρκώς στα ορυχεία, ακόμα και να κοιμάται εκεί για περισσότερη παραγωγικότητα, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει «προ-Δευτέρες», παραπέμπει σε όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Μήνυμα ελπίδας η θέληση των παιδιών, το πώς τα καλά όνειρα που εξακολουθούν να βλέπουν αρχικά μόνο δύο από τους ήρωες εμπνέουν και τους υπόλοιπους. Μία ζωηρή θεατρική παράσταση που κράτησε το ενδιαφέρον των παιδιών μέχρι το τέλος, οπότε και τα ίδια ανέβηκαν στη σκηνή για να γιορτάσουν το τέλος της βασιλείας του Αρπατίλαου.Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ αποτελείται από φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους που με πολύ μεράκι δούλεψαν για αυτή την παραγωγή. Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», η ΚΝΕ συστηματοποιεί και ανοίγει τη δουλειά των καλλιτεχνικών ομάδων και στο επόμενο διάστημα προγραμματίζει πλούσιο πρόγραμμα.

«Εχεις τη δύναμη να αλλάξεις τη ζωή»

Το κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Οι μουσικοί της Βρέμης» παρουσίασε από τη σκηνή του Φεστιβάλ η θεατρική ομάδα της Ι. Μπόικο με τρόπο απολαυστικό. Την παράσταση, που συνδύαζε την παρουσία ηθοποιών και κούκλες στη σκηνή, τη μουσική, τους διαλόγους, τα ποιήματα, απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι. Πρόκειται για την ιστορία τριών φίλων, ενός γαϊδαράκου, ενός σκύλου και ενός κόκκορα που αποφασίζουν να πάνε κόντρα στη μοίρα που τους έφτιαξαν άλλοι και να πάνε στη Βρέμη να γίνουν μουσικοί. Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με αισιοδοξία οι ήρωες της ιστορίας κάλεσαν τους θεατές να κάνουν το ίδιο, τραγουδώντας: «Οταν ο ήλιος κρύβεται στα σύννεφα/ Και οι σκέψεις σας, σας παίρνουν από κάτω/ Και το ποτήρι σας είναι μισοάδειο/ Δείτε το σαν μισογεμάτο!/ Θα περάσει η άσκημη ημέρα/ Θα περάσει και η νύχτα η σκοτεινή/ Σήκω πάνω, κοίτα παραπέρα/ Εχεις τη δύναμη ν' αλλάξεις τη ζωή!».Η παράσταση έκλεισε με τους μικρούς θεατές να τραγουδούν, να παίζουν μουσική και να χορεύουν στη σκηνή παρέα με τους ηθοποιούς και τις κούκλες.

Δημιουργικά εργαστήρια

Στην είσοδο παιδιά και γονείς συναντούσαν ένα ζεστό καλωσόρισμα και έπαιρναν τη θέση τους στα διάφορα εργαστήρια που λειτούργησαν τις δύο μέρες του φεστιβάλ.Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παιδαγωγοί, βρίσκονταν δίπλα στα παιδιά καθοδηγώντας τους στη χρήση των υλικών για να φτιάξουν τις δικές τους εορταστικές δημιουργίες. Ενα χριστουγεννιάτικο δέντρο που στην έναρξη του φεστιβάλ παρέμενε αστόλιστο, γέμισε με τα στολίδια που έφτιαξαν τα παιδιά με πολύχρωμα υλικά. Τα μεγαλύτερα παιδιά έφτιαξαν γιορτινές κάρτες και έγραψαν τις ευχές τους ενώ στο εργαστήρι του χιονάνθρωπου, με διάφορα υλικά και τεχνικές έφτιαξαν την αγαπημένη φιγούρα και της έδωσαν τα χαρακτηριστικά που τα ίδια ήθελαν.
Η ΚΝΕ επέλεξε ανάμεσα στα θέματα των εργαστηρίων «τα δικαιώματα του παιδιού». Ενα λευκό χαρτί, μαρκαδόροι και εικόνες αρκούσαν για να ξεδιπλώσουν τα παιδιά αυτά που επιθυμούν για τα ίδια και για όλα τα παιδιά του κόσμου: Ειρήνη, φαγητό, να πηγαίνουν στο σχολείο, περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, πολιτισμό, γήπεδα στις γειτονιές, «να μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Μπογιές, κλωστές, ξυλαράκια και άλλα υλικά μεταμορφώθηκαν στα χέρια των παιδιών σε κούκλες στο εργαστήρι κατασκευής κούκλας με θέμα «όλα τα παιδιά του κόσμου...». Αβίαστα τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι με τους συνομηλίκους τους από τα διάφορα μέρη του κόσμου είναι περισσότερα εκείνα που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν. Η δραστηριότητα είχε στόχο να καλλιεργήσει αυτή την προσέγγιση, να την εδραιώσει στη συνείδησή τους, να μην αφήνει χώρο για να δηλητηριαστούν από το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη... »

Μία «κόκκινη κλωστή δεμένη» τύλιξε -κυριολεκτικά- τους μικρούς επισκέπτες, τους έβαλε μέσα στο παραμύθι «Καλικατζαροσκαλιές». Η αφήγηση παραμυθιού ήταν μία ακόμα όμορφη στιγμή του φεστιβάλ με τα παιδιά να κάθονται στο πάτωμα γύρω από την αφηγήτρια, τυλιγμένα με την κόκκινη κλωστή και να αφήνονται να τα παρασύρει το παραμύθι. Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να παρεμβαίνουν όποτε χρειαζόταν στην ιστορία των ξωτικών που, νιώθοντας αδικημένα από το γεγονός ότι η δουλειά τους δεν αναγνωρίζεται και νιώθουν ότι υφίστανται εκμετάλλευση, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση...

Μουσικό ταξίδι

Η Anthis Children Choir ταξίδεψε τους μικρούς θεατές σε τόπους και εποχές μακρινές ερμηνεύοντας τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου, αναγεννησιακά και μεσαιωνικά τραγούδια που σχετίζονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα παιδιά συνόδευαν μουσικά πιάνο, βιολί, φλάουτο και κιθάρα.Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ερμηνεία τραγουδιών του μεγάλου μουσουργού και αγωνιστή της Αντίστασης Α. Ξένου, γραμμένα για παιδιά. Η ίδια η στάση ζωής του Α. Ξένου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αντίστασης του λαού μας και ήταν παρών στους αγώνες πρώτα στην Αθήνα και μετά στα βουνά, που βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης, αποτυπώνεται και μεταδίδεται και μέσα από το έργο του για παιδιά.

Επαφή και με το καλό βιβλίο

Τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», με πολλούς τίτλους για μικρούς και μεγάλους, αποτέλεσαν για μια ακόμα φορά πόλο έλξης, δείχνοντας ότι και το καλό βιβλίο είναι κάτι που αποζητούν οι νέοι γονείς. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ καλούσαν και στην εκδήλωση - συζήτηση που προγραμματίζεται για τους νέους γονείς την Κυριακή 20 Γενάρη και έχει θέμα «Παιδί και βιβλίο». Στόχος να μπουν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, όπως το πώς καλλιεργείται η αγάπη για το βιβλίο, ποια μπορεί να είναι η ωφέλεια από το διάβασμα, ποια βιβλία μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα, πώς θα επιδράσει το βιβλίο στο μέλλον των παιδιών κ.ά.
 
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου