ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος από έναν άνθρωπο που εκτιμά το ρόλο του ΚΚΕ


Αποσπάσματα από την ομιλία που έκανε, χτες, στο Μενίδι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μενιδίου μίλησε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία της:«Υπάρχει μια καινούρια εκλογική μάχη, που δίνει μια καινούρια ευκαιρία στο λαό. Ο λαός δεν μπορούμε να πούμε ότι βγήκε νικητής από αυτή τη μάχη και κυρίως προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις σημερινές και αυριανές εξελίξεις. Η ψήφος που σκορπίστηκε εδώ κι εκεί, που ένα μεγάλο μέρος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα δεν εκφράστηκε στο όποιο δυνατό επίπεδο υπήρχε με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όταν λέμε πως ο λαός δεν είναι ακόμα νικητής, και ενδεχομένως στη νέα εκλογική μάχη να κάνει κι ένα βήμα πίσω, δεν το λέμε γιατί θα θέλαμε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ.
Οπωσδήποτε υπάρχει και αυτό, αλλά δεν είναι αυτό μοναδικά που μας κάνει να λέμε ότι στην επόμενη εκλογική μάχη ο λαός πρέπει να ξανασκεφτεί. Και πριν από όλα, η εργατική οικογένεια, η οικογένεια που έχει άνεργο, οι συνταξιούχοι που υποφέρουν, αυτοί που έχουν τα μικρομάγαζα και υπάρχει μέρα που δεν μπαίνει πελάτης να κάνει κάποια κατανάλωση. Κι όταν μπει πελάτης πάει με ελάχιστα ευρώ ή φεύγει, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οπως και οι μικροπαραγωγοί αγρότες. Πρέπει να ξανασκεφτούν και να κάνουν ένα δεύτερο βήμα για να πούνε ότι τώρα είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε ισχυρό αντίβαρο μέσα στο κίνημα το ΚΚΕ, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να μη μας κλέψουν έστω κι αυτό το βήμα που έγινε.
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Μενίδι
Γι' αυτό θα θέλαμε να βάλουμε ορισμένα ζητήματα για σκέψη. Εμείς δε θέλουμε να διαμορφώνουμε συνθήματα ή απλώς συναισθήματα για το λαό. Θέλουμε να βοηθήσουμε να βγάλει ο ίδιος και με τη δική μας βοήθεια ορισμένα συμπεράσματα. Για πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο, πριν τις 6 του Μάη, έγινε κάτι που δεν έγινε σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, για να μη μιλήσω παλιότερα, στη μεταπολεμική περίοδο. Για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος της αστικής τάξης, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των κατασκευαστικών ομίλων, των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ακόμη και η κρατική τηλεόραση, πήρε ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι έκανε κριτική και στα δύο κόμματα.Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Συνήθως μετατοπιζόταν, η αστική τάξη και τα ΜΜΕ, είτε πήγαινε προς τη ΝΔ, είτε έφευγε από τη ΝΔ και υποστήριζε τον άλλο εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Αν παρακολουθούσε μάλιστα κανείς τον Τύπο, τα άρθρα στις εφημερίδες, θα έβλεπε ότι εφημερίδες πλατιάς κυκλοφορίας, που εκφράζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, χτύπαγαν σαν το χταπόδι και τα δύο κόμματα. Τι κριτική έκαναν στα δύο κόμματα; Η ουσία της κριτικής ήταν ότι δεν πήραν έγκαιρα τα μέτρα και περίμεναν το μνημόνιο για να τα πάρουν και, δεύτερον, γιατί δεν κατάφεραν και τα μέτρα να περάσουν και ο λαός να μην είναι δυσαρεστημένος.


Πριν τις εκλογές έβαζαν το ζήτημα ότι πρέπει να αλλάξει το κομματικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Οτι πρέπει τα δύο κόμματα να αναμορφωθούν, να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό με άφθαρτα πρόσωπα, με καινούρια κόμματα ενδεχομένως ή με παλιά εκσυγχρονισμένα, που να καταφέρνουν να περνάνε τα πιο άδικα ταξικά μέτρα για το λαό και ταυτόχρονα ο λαός να μη φωνάζει. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν η ελπίδα της αστικής τάξης.Η αποπομπή σε ένα βράδυ του Γ. Παπανδρέου δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Σαφώς βεβαίως δε λυπηθήκαμε ούτε κλάψαμε, αυτό εννοείται. Ηταν, όμως, ένα σήμα ότι πρέπει τα κόμματα της αστικής τάξης, και τέτοια είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αλλάξουν το πρόσωπό τους. Να εμφανιστεί ενδεχομένως μια νέα γενιά στελεχών, άφθαρτων, βγαλμένων βέβαια μέσα από σωλήνα των πανεπιστημίων και των λόμπι της πλουτοκρατίας, για να κερδίσει χρόνο. Γιατί η αστική τάξη ξέρει ότι η κρίση θα βαθύνει στην Ελλάδα.
Δε θέλουν το λαό να κάνει βήμα εμπρός
Γεγονός δεύτερο: Τις τελευταίες 15 - 20 μέρες διαμορφώνεται ένα έντονο ρεύμα, αυτό φάνηκε και όταν είχαν σταματήσει οι δημοσκοπήσεις να γίνονται γνωστές, ένα ρεύμα που τώρα το βλέπουμε κι εμείς καθαρά, μετεκλογικά, μετακόμισης ολόκληρων οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως των οργανώσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο, στη Δημόσια Διοίκηση, στις Τράπεζες, αλλά και σε αρκετές τοπικές οργανώσεις, να γίνεται μια ορισμένη, καθοδηγημένη, οργανωμένη μετακόμιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να ξεκαθαρίσω, γιατί μπορεί να υπάρξει παρεξήγηση. Δε μιλάμε για συνωμοτικά σχέδια. Και άλλωστε αυτή η καθοδηγούμενη μετακόμιση δε θα μπορούσε να πιάσει τόπο αν δεν υπήρχε η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Ο,τι και να έλεγαν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, δε θα έπιανε τόπο η μετακόμιση από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπήρχε η λαϊκή δυσαρέσκεια. Δε μιλάμε για συνωμοτικά σχέδια, ή, όπως συχνά λέμε, για διαπλοκές. Αλλά αυτό το γεγονός σηματοδοτεί τα εξής πράγματα: Οτι η αστική τάξη ενδιαφέρεται για ένα καινούριο πολιτικό προσωπικό. Και βεβαίως για ένα πολιτικό προσωπικό που δε θα αμφισβητεί όσο κι αν φωνάζει και διαμαρτύρεται, όσο κι αν υιοθετεί φιλολαϊκά συνθήματα, δε θα αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος.
Και τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Τα ιερά και τα όσια είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βεβαίως η πλήρης και μόνιμη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ. Γιατί η αστική τάξη της χώρας έχει απόλυτο συμφέρον να συμμετέχει σε αυτό το λάκκο των λεόντων, ακόμα και με ανισότιμους όρους, σε σχέση με τη γερμανική αστική τάξη, τη γαλλική αστική τάξη κ.λπ., γιατί έτσι θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κερδοφορία, στη διαπάλη για τη διανομή των αγορών. Και, επιπλέον, η αστική τάξη της χώρας ξέρει ότι θα έχει και την πολιτική στήριξη της ΕΕ, όπως και του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που το λαϊκό κίνημα φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που αμφισβητήσει την ουσία της αστικής εξουσίας.
Και οπωσδήποτε αυτή η μετακόμιση ήταν αναγκαία και για έναν ιδιαίτερο λόγο. Η σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε ένα πιο ισχυρό χτύπημα από ό,τι η ΝΔ. Υπήρχε κι ένας δεύτερος λόγος γι' αυτή τη μετακόμιση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αστική τάξη της χώρας μας, που είναι ανοιχτόμυαλη στο μεγαλύτερο μέρος της κι εκσυγχρονισμένη, σκέφτηκε το εξής πράγμα: Αν η Ελλάδα περάσει είτε σε παραπέρα ελεγχόμενη πτώχευση, είτε και σε άναρχη πτώχευση, ποια κυβέρνηση μπορεί να κουμαντάρει καλύτερα το λαό; Μια κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, με όλα τα άλλα κόμματα να είναι απέξω, ή μια κυβέρνηση της αριστεράς, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, με ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ;
Η μεταπολεμική ιστορία της Δυτικής Ευρώπης και η δική μας η ελληνική ιστορία έχει δείξει το εξής πράγμα: Οτι στις κρίσιμες ώρες, όπου ο λαός πάει να κάνει ένα βήμα εμπρός, η σοσιαλδημοκρατία είναι εκείνη που μπορεί να αλλοιώσει τη ριζοσπαστική συνείδηση και να χειραγωγήσει το λαό πολύ καλύτερα από ό,τι μπορεί να κάνει ένα παραδοσιακό αστικό κόμμα, η δεξιά, όπως λέγεται ακόμα στην Ελλάδα.
Ανταγωνισμοί με φόντο την κρίση
Είδατε τις εξελίξεις στην Ισπανία, που τώρα βάζουν στοιχήματα ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα γίνει έξωση από την ευρωζώνη, που θα πτωχεύσει άναρχα. Η Ισπανία και μετά η Ελλάδα... Ξέρετε τι σημαίνει η Ισπανία σε άναρχη πτώχευση; Η Ισπανία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος. Κι αν η πτώχευση της Ελλάδας δημιουργήσει άλφα ζημιά, της Ισπανίας θα δημιουργήσει όλεθρο και όχι μόνο. Θα έχει και μεγαλύτερο διεθνή αντίκτυπο. Η Ελλάδα δεν έχει τόσες μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό. Η Ισπανία έχει στη Λατινική Αμερική και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λένε ψέματα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ότι υπάρχει "καινούριος αέρας" στην Ευρώπη. Τώρα λέει έχουμε "πλάτες". Ο καινούριος αέρας που υπάρχει στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ άσχημος. Η κρίση βαθαίνει και επομένως η διαπάλη ανάμεσα στα κράτη θα είναι οξύτατη. Η ΝΔ λέει ότι έχει τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, είμαστε λέει χώρες του Νότου, έχουμε "πλάτες". Το ΠΑΣΟΚ επίσης λέει ότι έχουμε τις χώρες του Νότου, έχουμε και τον Ολάντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει έχουμε και τον Ολάντ, έχουμε και τον Ομπάμα. Δεν σας έκανε μήπως εντύπωση ότι τα αμερικάνικα ΜΜΕ έχουν στην πρώτη γραμμή την προβολή του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχει συνωμοσία εδώ, ούτε διαπλοκή ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Ομπάμα. Τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή τις ενδιαφέρει η διαμάχη ευρώ - δολάριο κι όχι μόνο, έχουν βάλει στο στόχαστρο τη διαμάχη με τη Γερμανία. Γιατί η Γερμανία λοξοκοιτάζει και προς τη Ρωσία. Για να κάνει και μια ένωση αν η ΕΕ αναδιπλωθεί και γίνει μια ΕΕ των έξι χωρών, μπορεί να δεις και μια επέκταση και προς τη Ρωσία. Και επομένως τον Ομπάμα τον ενδιαφέρει κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη που στρέφεται εναντίον της Γερμανίας. Είναι η διαπάλη των αστικών τάξεων. Αυτή η διαπάλη δεν έχει καμία σχέση με τους λαούς.
Σήμερα η ΝΔ έδωσε το πρόγραμμά της. Μείωση στους φόρους της πλουτοκρατίας κάνει. Τι θα γίνει; Θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της υγείας και της σύνταξης θα συντριβούν εντελώς, άμα λείψουν και οι εργοδοτικές εισφορές. Θα τις πληρώσει ο λαός, μπορεί; Και τι λέει; Αυτούς που είναι πάμπτωχοι και πεινάνε, θα τους βελτιώσω κάπως τη σύνταξη. Αντε να δώσει 30 ευρώ. Αξίζει κανείς να ψηφίσει γι' αυτό τη ΝΔ; Οδηγούν το λαό στην πείνα και μετά θα κάνουν συσσίτια... Κάτι τέτοια ανάλογα λέει και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί. Καταρχήν οι μισθοί που έχουμε σήμερα, μας φτάνουν; Εμείς υπογράφουμε ότι θα μειωθούν οι μισθοί...
Προσέξτε, το ίδιο λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού φτάσαν τον κατώτερο μισθό στα 400 ευρώ, τι να μειώσουν παρακάτω; "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Τι θα κάνουν τώρα; Θα μειώσουν το μέσο εργατικό μισθό. Στον εργάτη που δουλεύει 20 χρόνια και παίρνει 1.500 ευρώ, σιγά το ποσό, θα του πουν εσύ παίρνεις πολλά, θα έρθεις στα 800. Κι όταν οι νέοι παίρνουν 500 ευρώ μεικτά, τα επόμενα χρόνια θα προσλαμβάνονται οι νέοι. Τους 50άρηδες τους 60άρηδες, μας έχουν για πέταμα... Θα πάρουν το νέο προσωπικό, με τις νέες σχέσεις εργασίας, τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν και πείρα ταξικών αγώνων.
Αύριο θα δώσει το πρόγραμμά του και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζω ότι οι τίτλοι είναι ελκυστικοί. Το περιεχόμενο, είναι ένα περιεχόμενο που συμβάλλει στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Και γι' αυτό να δείτε που μέχρι τις εκλογές θα τον πάνε και οι επιχειρηματίες και θα τον πάνε πολύ καλά κι ένα σημαντικό μέρος ΜΜΕ που πίσω τους βρίσκεται εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που θέλει μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.
Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ φρένο δεν μπαίνει!
Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ φρένο δεν μπαίνει. Πάει και τελείωσε! Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά όσο ο λαός δεν έχει την εξουσία, εμείς θέλουμε να γίνουμε η πρωταγωνιστική δύναμη του λαού. Και δεν θέλουμε να βρεθούμε σε θέση κυβερνητική, γιατί δεν μπορείς σε τέτοια κυβέρνηση να είσαι και αντιπολίτευση. Τα χέρια μας στις 18 Ιούνη θα είναι ελεύθερα, δεν θα έχουμε συμπράξει με κανένα που δεν είναι σε θέση, δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί και ελεύθεροι και πρωταγωνιστής ο λαός.
Σας καλούμε λοιπόν από αυτό το βήμα να μη χαθεί ούτε μια ψήφος από έναν άνθρωπο που εκτιμά το ρόλο του ΚΚΕ. Και αυτοί σήμερα είναι διπλάσιοι, είναι δεκάδες χιλιάδες που είναι αυτοί που δεν μας ψήφισαν. Είναι αυτοί που δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές όπως έλεγαν και οι δημοσκοπήσεις έφεραν το Κόμμα με διψήφιο ποσοστό και την τελευταία στιγμή τους παρέσυρε το ρεύμα. Αλλά αυτοί παραμένουν άνθρωποι που και αγαπούν και που συμπαθούν το Κόμμα. Αυτοί λοιπόν πρέπει να καταλάβουν το εξής πράγμα: Δεν πρέπει να γίνουν το "λίπασμα" της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος με νέα κόμματα με την πιο παλιά και οπισθοδρομική και ταξικά βάρβαρη πολιτική.
Φρένο δεν μπαίνει σε αυτήν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ. Και ισχυρό ΚΚΕ όχι σαν αυτοσκοπός, δεν θέλουμε να έχουμε μεγάλη δύναμη για να είμαστε ικανοποιημένοι, θέλουμε αυτή τη δύναμή μας να την καταναλώσουμε 100% για πανίσχυρο εργατικό κίνημα. Και συμμαχία των δυνάμεων που παλεύουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μια συμμαχία που θα συγκροτήσει ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, που θα διεκδικήσει την εξουσία. Σε αυτή την εξουσία θα είμαστε η καρδιά της».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου