ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΡΩΣΙΑ Δαιδαλώδεις ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Κύπρο

 

Αμεσα συνδεδεμένες με τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης

Η Ρωσία δε χάνει αφορμή να υπενθυμίσει το ενδιαφέρον της για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο
ASSOCIATED PRESS
Συνεχίζεται και εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της Κύπρου, όπως φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος», είπε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ δεν έχει βάλει τέτοιο ζήτημα.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» του χρέους, λέγοντας ότι αυτό προϋποθέτει τη συγκατάθεση των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά «και η Κύπρος δεν θα δεχθεί τέτοιο πράγμα».
Το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» το κυπριακό δημόσιο χρέος απέκλεισε και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk»: «Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει».
«Αναμένω ότι ένα "κούρεμα" δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν βάσει προτεραιότητας. Από την πλευρά μου, θέλω να αποκλείσω αυτή την πιθανότητα», πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει απομείωση του κυπριακού χρέους, έστω κι αν αυτός ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης δεν είναι προς το παρόν σε υψηλή προτεραιότητα.
Από την πλευρά του, ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ότι δεν υφίσταται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσα χρήματα χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Εχουμε μόνο μία προκαταρκτική εκτίμηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών στην Κύπρο. Θα πάρουμε τα τελικά στοιχεία στα μέσα Ιανουαρίου», σημείωσε.
Ο ίδιος ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα για την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο.
Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία
Σε ό,τι αφορά στη δική του στάση, το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία θα συνεχισθούν και μέσα στο 2013. Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο, «δεν προβλέπουμε το τέλος των συζητήσεων το τρέχον έτος» και προσθέτει με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται» ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας «συμβατές» με ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους.
Από την πλευρά της Γερμανίας, αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα εξεταστούν «όλες οι επιλογές σε σχέση με την προοπτική επιστροφής του κυπριακού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος παρέπεμψε τις όποιες εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ που θα συνεδριάσει στις 21 Γενάρη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας που λαμβάνει βοήθεια αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα και χρειάζεται να συζητήσουμε σχετικώς με το πώς θα φθάσουμε σε βιώσιμο επίπεδο. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Νέα τροπή στην υπόθεση έδωσε η δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο ΕΕ - Ρωσίας, ότι η χώρα του θα μπορούσε να παράσχει δάνειο στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου, αλλά μόνο αφού οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν αποσαφηνίσει τους όρους της βοήθειας.
«Δεν θα νιώθαμε άνετα να αναμειχθούμε σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά, εάν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στην σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου», είπε ο Βλ. Πούτιν, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον της αστικής τάξης της χώρας του να μπει σφήνα στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και να ενισχύσει τις θέσεις της στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν είναι να συμμετάσχει η Ρωσία στη δανειοδότηση της Κύπρου μέσω του ΔΝΤ. Να δανείσει δηλαδή στο Ταμείο ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. και το ΔΝΤ να το διαθέσει ως συμμετοχή του στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει για την Κύπρο η τρόικα.
Αυξάνεται η ανεργία
Στο μεταξύ, στην απόσυρση της ρήτρας από το μνημόνιο με την οποία ζητούσε το δημόσιο χρέος που θα προκληθεί από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών να μεταφερθεί μελλοντικά στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ, που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία δέχθηκε «συστάσεις» από τις Βρυξέλλες για να αποσύρει τη ρήτρα, με δεδομένο ότι αυτή θα απορριφθεί άμεσα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που αντιδρούν στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να μη γίνουν συμμέτοχες στη μοιρασιά της χασούρας που αυτή συνεπάγεται.
Σύμφωνα εξάλλου με την έρευνα εργατικού δυναμικού της στατιστικής υπηρεσίας, οι άνεργοι στην Κύπρο αυξήθηκαν σε 53.400, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,1% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 11,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 7,8 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών, το οποίο έφθασε το 26,4% του ενεργού εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών, από 25,9% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» (S&P) υποβάθμισε την περασμένη Παρασκευή για τρίτη φορά από τον Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το «B» στο «CCC+».
Σύμφωνα με την S&P, η κατάσταση στη χώρα «επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο», ενώ «η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε» και «η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου