Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, που θέλει να τσαλαπατήσει τους εργαζόμενους
Η
πανελλαδική πανεργατική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, μπορεί
και πρέπει να αποτελέσει μια συντριπτική απάντηση της εργατικής τάξης
απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.,
πλουτοκρατίας ΕΕ και ΔΝΤ, που θέλει να χτυπήσει κάθε εργατικό δικαίωμα
και κατάκτηση, προκειμένου να βγει το μεγάλο κεφάλαιο όσο γίνεται
περισσότερο αλώβητο από την καπιταλιστική κρίση. Οι εργάτες και οι
εργάτριες, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη
νεολαία και τις γυναίκες, μπορούν και πρέπει να δείξουν με τη μαζική
τους συμμετοχή στην απεργία ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη
νέα συγκυβέρνηση, ότι δε δίνουν ούτε δευτερόλεπτο πίστωσης χρόνου σε
όσους θέλουν να τους σφαγιάσουν.
Παρακάτω, ο «Ρ», περιγράφει ένα μέρος της εργοδοτικής επιθετικότητας.
Την
1 Δεκέμβρη κανείς να μην πάει στη δουλειά, να νεκρώσουν τα εργοστάσια,
τα γραφεία, τα λιμάνια, να μη δουλέψει μηχανή. Σε κάθε χώρο δουλειάς να
γίνουν τώρα συνελεύσεις και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις για μαζική
συμμετοχή στην απεργία και στην κλιμάκωση του αγώνα. Η απεργία αυτή δεν
είναι μια ακόμη απεργία, αλλά απεργία συνέχισης και κλιμάκωσης της
πάλης απέναντι στον πόλεμο που έχει κηρύξει η πλουτοκρατία και οι
σύμμαχοί της στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο νέος
προϋπολογισμός σφαγιάζει το λαό, και, μαζί με τα χαράτσια, τους νέους
φόρους, τη μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, όλα αυτά
εντάσσονται στην ίδια επίθεση.
Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του μπροστά στην απεργία, καλεί την εργατική τάξη να αγωνιστεί για:- Να δυναμώσει παντού η αλληλεγγύη ανάμεσα στην εργατική τάξη.
- Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οχι στις μειώσεις μισθών. Να καταργηθούν τώρα οι αντεργατικοί νόμοι για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις.
- Να γενικευτεί το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια. Να μην πατήσει πόδι στις γειτονιές, συνεργείο της ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα. Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια.
- Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις. Να μην πληρωθούν οι δανειστές, να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις.
- Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία.
- Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία.
- Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.
Παρακάτω, ο «Ρ», περιγράφει ένα μέρος της εργοδοτικής επιθετικότητας.
Κ. Τρ.
Ενταση της εργοδοτικής επιθετικότητας
Στους
κλάδους της βιομηχανίας, η επίθεση είναι σε διαρκή εξέλιξη και
εντείνεται μετά τη νέα συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου». Αναλυτικά:
- Στον κλάδο του γάλακτος - τροφίμων - ποτών:
-- Στα εργοστάσια του ομίλου Σαράντη (γαλακτοβιομηχανίες «Ροδόπη», «Ολυμπος» και «Τυράς») η εργοδοσία επιχειρεί να συστήσει «Ενώσεις Προσώπων», με στόχο να υπογράψει στη συνέχεια επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, στη «Ροδόπη» έχει ήδη προχωρήσει σε 4 εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζομένων αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις «ενώσεις». Τα σωματεία συντονίζουν τη δράση τους και προετοιμάζουν κοινή σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.
-- Στα εργοστάσια του ομίλου PEPSIco, η εργοδοσία επιτίθεται, επίσης, στις συλλογικές συμβάσεις. Στην TASTY «κόβει» μια σειρά από παροχές στους εργαζόμενους και απαιτεί μηδενικές αυξήσεις για το 2012. Στην PEPSI κόβει επιδόματα και προχωράει σε απολύσεις. Στα νερά Λουτρακίου προχωρά σε μειώσεις μισθών. Τα σωματεία του ομίλου δηλώνουν αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επίθεση και ετοιμάζουν κοινή σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.
-- Στην ΑΓΝΟ, η εργοδοσία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη ως πρώτη απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα.
- Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος:
-- Στα Φάρσαλα, στο εργοστάσιο «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συναίνεσαν στη μείωση κατά 30% στους μισθούς των εργαζομένων.
-- Στο «ΦΕΙΔΑ», η εργοδοσία προωθεί την τριήμερη εκ περιτροπής εργασία.
- Στον κλάδο του Μετάλλου:
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο επιχειρήσεων μετάλλου «ΛΕΜΟΝΙΑ» (ΒΕΚ-ΜΕΚ), στο Βόλο, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων του Οκτώβρη και του επιδόματος αδείας. Οι περίπου 90 εργαζόμενοι της επιχείρησης συμμετείχαν καθολικά στην απεργία, που αποφάσισαν σε γενική συνέλευσή τους, ενώ αν από την ερχόμενη Δευτέρα δεν τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας.
- Σε χημική βιομηχανία, Τύπο - Χαρτί και φάρμακο:
-- Στον Τύπο - Χαρτί, η επιθετικότητα παίρνει άγριες διαστάσεις. Η απληρωσιά έχει γίνει καθεστώς σε μια σειρά από επιχειρήσεις της εκτυπωτικής βιομηχανίας. Στην «ΜΕΤΡΟΝ», η εργοδοσία «κυκλοφορεί» ένα χαρτί με το οποίο ζητά απ' τους εργαζόμενους να συναινέσουν στο κόψιμο των μισθών 10% μέχρι 20%. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψουν κανένα χαρτί.
-- Στον όμιλο «ALAPIS», η εργοδοσία ζητά μείωση αποδοχών μέχρι 30%, έχουν δοθεί αντίστοιχες ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή. Υπάρχει καθεστώς εκβιασμού και ανασφάλειας των εργαζομένων. Οι φαρμακαποθήκες του ομίλου (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ) απειλούνται με κλείσιμο. Εγιναν 13 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι συντονίζονται και απαντούν. Ηδη έχουν προχωρήσει σε μια 48ωρη απεργία και στάσεις εργασίας.
Σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες
Οι
τραπεζίτες έχουν κυριολεκτικά «ξεσαλώσει» μετά την ψήφιση του
πολυνομοσχεδίου οπότε και η εργοδοτική επίθεση έχει ενταθεί. Αναλυτικά:Στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ), η εργοδοσία προχώρησε ήδη σε 10% μείωση μισθών και τώρα προχωρά σε νέα οριζόντια μείωση μισθού κατά 16%. Καταργεί οργανικές θέσεις ευθύνης και μ' αυτόν τον τρόπο καταργεί επιδόματα.
Στην Εθνική Τράπεζα, η εργοδοσία ζητά υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και μείωση μισθών κατά 20%. Συνολικά από τις μειώσεις μισθών η διοίκηση θέλει να εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.
Στη Γενική Τράπεζα (μέλος του χρηματοοικονομικού ομίλου «Societe Generale»), η εργοδοσία επανέρχεται για τρίτη φορά - από τον περασμένο Μάρτη - ζητώντας τη μείωση των μισθών και απαιτεί «αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό μείωσης 15%».
Στην Εμπορική Τράπεζα, η εργοδοσία προχώρησε σε καταγγελία όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων και απαιτεί σωρευτικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού πρώτα προχώρησε σε πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας μέχρι και τρία έτη με μειωμένες αποδοχές και αναλόγως μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα ζητά εκ περιτροπής εργασία και 5ωρο.
Στη Millenium, γίνονται απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας». Στη Θεσσαλονίκη, 15 εργαζόμενοι της τράπεζας στα γραφεία διοίκησης εκβιάστηκαν (με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο) να εγκαταλείψουν την εργασία τους, με αντάλλαγμα αποζημίωση υψηλότερη από τη κανονική. Οπως φαίνεται, η Τράπεζα δεν θα σταματήσει εδώ καθώς ακολουθεί κύκλος εξαγορών - συγχωνεύσεων, μαζικές απολύσεις και τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων.
-- Ασφαλιστικές: Στην απόλυση 150 εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της «Εθνικής Ασφαλιστικής» τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο όνομα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Στην IMG η εργοδοσία βάζει το τρομοκρατικό δίλημμα «ή 5ωρο ή απολύεστε».
Σε εμπόριο - υπηρεσίες
Η εργοδοσία της «NOTOS COM Συμμετοχές»
θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους που απασχολεί στα καταστήματά της
την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες. Η εργοδοσία είχε
αποστείλει πρόσκληση στα δύο επιχειρησιακά σωματεία σε Αθήνα και
Θεσσαλονίκη και τα καλούσε σε συνάντηση χτες 23 Νοέμβρη στην Αθήνα,
προκειμένου να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μέτρου.Στην επιχείρηση «Alex Pack» πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις της επιχείρησης να συρρικνώσει καταστήματα, με αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους. Ηδη, η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει αλλαγή των συμβάσεων (μείωση ωρών εργασίας και αντίστοιχη μείωση μισθών), ενώ έχει προχωρήσει και σε πολλές απολύσεις.
Ταυτόχρονα στον κλάδο εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, προώθηση της εκ περιτροπής εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,56% των νέων συμβάσεων εργασίας.
Στα ξενοδοχεία
Τα αντεργατικά
τους βήματα συντονίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι καθώς ο ένας μετά τον άλλον
εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σειρά πήρε η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Athens Cypria» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν 15% μείωση στους μισθούς τους.Την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο να υπογραφεί νέα με μειώσεις μισθών κατήγγειλαν οι μεγαλοξενοδόχοι του Νομού Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητούν από την κυβέρνηση που έφτιαξαν μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. την κατάργηση ειδικοτήτων από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου