Με πολυνομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη, κλείνουν τις εκκρεμότητες του παλιού μνημονίου και ετοιμάζουν το επόμενο
Τα νέα βάρβαρα μέτρα που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα συζητηθούν την Τετάρτη - παραμονή της πανεργατικής απεργίας - σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, θα δρομολογηθεί η κατάθεση στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» αποτελεί τον προθάλαμο της κόλασης που ετοιμάζουν για το λαό μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση της νέας δανειακής σύμβασης - μνημόνιο. Στις 12 Δεκέμβρη έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τρικομματική κυβέρνηση για το νέο μνημόνιο, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 - 27 Οκτώβρη. Η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων του πολυνομοσχεδίου θεωρείται «προαπαιτούμενο» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι κυνικοί εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα προς το λαό, από τα όργανα και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, με πρόσχημα την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα - που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του «Eurοgroup» στις 29 Νοέμβρη - καταλήγουν για ακόμα μια φορά στη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, δείχνοντας πως ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο με παρέμβαση του λαού, σε τροχιά συνολικής σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική των κομμάτων που υπερασπίζονται την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Τα νέα βάρβαρα μέτρα...
Χωρίς
να έχει κλείσει οριστικά ο κατάλογος, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι
στο πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται:- Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2012, που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου.
- Μειώσεις συντάξεων στον ΟΓΑ, που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2012.
- Ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», με αιχμή του δόρατος τα ταξί και τα φορτηγά.
- Περαιτέρω μειώσεις των κονδυλίων για κοινωνικά προγράμματα και παροχές.
- Μειώσεις μέχρι και 40% του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
-- Αποχαρακτηρίζουν όλους τους αγρότες από «ειδικού καθεστώτος», τους υποχρεώνουν να κρατούν λογιστικά βιβλία, να αποδίδουν ΦΠΑ στην Εφορία, να φορολογούνται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
-- Το αφορολόγητο για το χαράτσι της «αλληλεγγύης» συρρικνώνεται στα 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).
-- Προχωρούν σε καρατόμηση ή και κατάργηση «φοροελαφρύνσεων», δηλαδή αυτών που έχουν απομείνει μετά και τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους.
-- Καταργούνται οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.
-- Προβλέπονται νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια και άλλα χαράτσια ετοιμάζουν για τους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα μέσα στο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών θα ξεκινήσει «διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους», προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.
...προπομπός του πολυετούς μνημονίου
Τα
νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, σε συνδυασμό με την ψήφιση του
προϋπολογισμού του 2012 (μέχρι τις 8 Δεκέμβρη) που περιλαμβάνει
φοροεισπρακτικά μέτρα και χαράτσια ύψους 11 δισ. ευρώ, αποτελούν
την προετοιμασία του εδάφους για το νέο δάνειο και το μνημόνιο που θα το
συνοδεύει. Εξάλλου, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα κατέθεσε
στη Βουλή την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής
Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2011 - 2015, που θα προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό
του 2012 και στο οποίο περιλαμβάνονται νέα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015, εξειδικευμένα από τα μέσα του 2012 και μετά.Η άφιξη των τεχνοκρατών της τρόικας στην Αθήνα στις 12 του Δεκέμβρη, θα γίνει τρεις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να υπάρξουν νέες αντιδραστικές αποφάσεις για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις «θα καθορίσουν κατά πολύ», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, και τη διαμόρφωση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει το δανεισμό της χώρας μέχρι το 2014, δρομολογώντας επί της ουσίας την ελεγχόμενη χρεοκοπία για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Οπως ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, το νέο βάρβαρο μνημόνιο θα υπογραφεί από την κυβέρνηση και θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Γενάρη, ενώ το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% που κατέχουν ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, το λεγόμενο «PSI», θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.
Απάντηση με λαϊκή συμμαχία
Η
κυβερνητική συμμαχία των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. ετοιμάζεται μέσα στους
επόμενους μήνες να υπογράψει μια συμφωνία, ένα μνημόνιο που θα οδηγήσει
βαθύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση το σύνολο των λαϊκών οικογενειών
και θα δεσμεύει τη χώρα για την επόμενη τουλάχιστον 10ετία. Προκειμένου,
μάλιστα, να ολοκληρώσει το έργο της, ζυμώνεται ήδη η παράταση της
θητείας της συγκυβέρνησης, με τροχιοδεικτικές δηλώσεις από στελέχη των
κομμάτων που την απαρτίζουν.«Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν μπορούμε να πάμε σε κάλπες», αναφέρουν σε όλους τους τόνους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις που έχει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «πρώτα θα ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης και μετά θα συζητήσουμε για τις εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς στην επιστολή που έστειλε στην τρόικα δεν ανέφερε σε κανένα σημείο ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι «μεταβατική», ούτε κάποια συμφωνημένη ημερομηνία για το χρόνο των εκλογών. Φανατικός υπέρμαχος της παράτασης της συγκυβέρνησης είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ.
Η συμμαχική κυβέρνηση ήρθε για να πάει ένα βήμα πιο πέρα το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσει να εισπράττει τα χαράτσια και να επιβάλει νέα στα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που, σε αγαστή συνεργασία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ ενέκριναν την προηγούμενη Δευτέρα τη χορήγηση με τη μορφή εγγυήσεων άλλων 60 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Η συγκυβέρνηση τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει κι άλλο μισθούς και συντάξεις και με το άλλο χέρι, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, πρόσφερε άλλο 1,3 δισ. ευρώ στους μεγαλοεργοδότες, για φθηνά εργατικά χέρια, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της ανεργίας.
Η εργατική τάξη και η συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική, με στρατηγικό στόχο την ανατροπή της. Το ζήτημα της εξουσίας τίθεται αντικειμενικά από τις εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ, καθώς ο σάπιος καπιταλισμός γεννάει ολοένα και περισσότερη φτώχεια για το λαό, για να διαφυλάξει και να διευρύνει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Διέξοδος υπάρχει για τους εργαζόμενους και το λαό. Ταυτίζεται με την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος, το βάθεμα της λαϊκής συμμαχίας, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου