Σαν αποτέλεσμα μιας σειράς διαβουλεύσεων με έντονο παρασκήνιο, κύρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα να δηλώνουν παρόντα σε κάθε βήμα της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, είτε με άμεσες παρεμβάσεις, είτε μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν, με τους ανταγωνισμούς μερίδων της πλουτοκρατίας να τροφοδοτούν κινήσεις και «πρωτοβουλίες» στο εσωτερικό των κομμάτων, που στόχο είχαν να στρέψουν τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που επέβαλαν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, προέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής το νέο 49μελές Υπουργικό Συμβούλιο, με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, το οποίο στελεχώνεται:
- Από 36 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια σφαγής του λαού.
- Από έξι στελέχη της ΝΔ, τα οποία έρχονται να στηρίξουν τη συγκυβέρνηση και να βάλουν πιο επιθετικά πλάτη για την επιτάχυνση της προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων που εναρμονίζονται πλήρως με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κόμματός τους.
- Τέσσερις ακροδεξιούς βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. που αναλαμβάνουν υπουργικές καρέκλες, εξαργυρώνοντας τις προβοκάτσιες και τις ανοιχτές επιθέσεις εναντίον του λαϊκού και ταξικού κινήματος.
- Στη νέα κυβέρνηση βρήκαν θέση και ο Τ. Γιαννίτσης, υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ γνωστός για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που εισηγήθηκε το 2002, και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Σταυρόπουλος, που προετοίμαζε για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης το σχέδιο για την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Κυβερνητικά πόστα από τον ΛΑ.Ο.Σ. πήραν οι βουλευτές Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Γεωργίου και Αστ. Ροντούλης. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χ. Καστανίδης, Στ. Λαμπρινίδης, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Χρ. Αηδόνης και Αγ. Τόλκας). Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει έξι περισσότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο.
Ετοιμάζουν τα νέα πακέτα μέτρων
Καθόλου
τυχαία και για να προετοιμάσει το έδαφος της επίθεσης που θα κλιμακωθεί
από την επόμενη κιόλας της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Λ. Παπαδήμος, στην
πρώτη του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε: «Ερχονται κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Προέχει η δανειακή σύμβαση και η οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει».
Δηλαδή, το νέο μνημόνιο, που έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο
μισθούς και συντάξεις, να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα, να
πετσοκόψει τις κοινωνικές δαπάνες και να λεηλατήσει με νέα χαράτσια τα
λαϊκά νοικοκυριά.Ο ίδιος, και με στόχο την τρομοκράτηση του λαού για να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα, υποστήριξε ότι «η χώρα έχει πιστωτικό πρόβλημα και πρέπει άμεσα με την πολιτική της να εξασφαλίσει την καταβολή της 6ης δόσης». Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λ. Παπαδήμος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ζήτησαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν «ενημερωτικά σημειώματα», ώστε να επιταχυνθούν άμεσα οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστούν πιθανότατα το απόγευμα της Δευτέρας.
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
-- Μέχρι τις 21 Νοέμβρη καταθέτουν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012.
-- Ξεκινούν άμεσα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που την προγραμματίζουν μέχρι τις 15 Δεκέμβρη. Προαπαιτούμενο είναι η «πολιτική επιβεβαίωση» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
-- Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη αναμένουν την ολοκλήρωση και των διαδικασιών για τη «νέα δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα».
-- Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το «κούρεμα» κατά 50% του κρατικού χρέους. Προχωρούν με τη διαμόρφωση «νομικού πλαισίου» με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι τις αρχές του 2012.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και σε εκείνους τους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που πρωταγωνίστησαν για τη συγκυβέρνηση, στη βάση πάντα της ενιαίας στρατηγικής των αστικών κομμάτων. Πρόκειται για στελέχη που εκφράζουν τις διαθέσεις ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς αγκυλώσεις η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η κυβερνητική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που ανοίγει το δρόμο για γενικότερες εξελίξεις στην κατεύθυνση της πιο επιθετικής συναίνεσης.
Για παράδειγμα, όλο το προηγούμενο διάστημα βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τους Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους καλούσαν τις ηγεσίες των κομμάτων τους για ανάληψη «πολιτικών πρωτοβουλιών» και πρότειναν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, η Β. Παπανδρέου ανέλαβε για λογαριασμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με τους βουλευτές της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Χατζηδάκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Ευ. Αντώναρο, προκειμένου να πιέσουν για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Μάλιστα, συνέταξαν και σχετικό κείμενο, το οποίο τελικά δε δημοσιοποίησαν, αφού τους πρόλαβαν οι εξελίξεις.
Να μη σταθούν ούτε ώρα
Η
συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αποτελεί ποιοτικό βήμα στον τρόπο με τον οποίο η
αστική τάξη και τα κόμματά της επιτίθενται ενιαία στους εργαζόμενους
και το λαό. Μετά από δεκαετίες μονοκομματικών κυβερνήσεων και
δικομματικής εναλλαγής, μέσα από την οποία το αστικό πολιτικό σύστημα
εξασφάλιζε τη σταθερότητά του, η συγκυβέρνηση των δύο βασικών πολιτικών
εκφραστών της αστικής τάξης στόχο έχει να ισχυροποιήσει το μαύρο μέτωπο
ενάντια στο λαό, για να σωθεί η πλουτοκρατία.Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται ακόμα και στο εσωτερικό της αστικής τάξης, οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική, η σταδιακή απαξίωση στις λαϊκές συνειδήσεις θεσμών του αστικού συστήματος μεγαλώνουν τις δυσκολίες των αστικών κομμάτων να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, με δεδομένο ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και δεν μπορεί να μετριάσει τις αντιλαϊκές συνέπειες της κρίσης.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, που αντικειμενικά δημιουργούν προϋποθέσεις να οξυνθεί η ταξική πάλη, αυτό που οι αστοί βάζουν ως πρωταρχικό ζήτημα είναι η διασφάλιση των γενικών συμφερόντων τους ως τάξη, χωρίς αυτό να εξαλείφει τους επιμέρους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις μεταξύ τους, που ίσως τις παραμερίζουν προσωρινά μπροστά στον κίνδυνο αδυναμίας του αστικού πολιτικού συστήματος να λειτουργεί αποτελεσματικά. Γι' αυτό θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας.
Πασχίζουν να επιβάλουν τη συναίνεση του λαού στην πολιτική πραγματοποίησης των συμφερόντων τους σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Θέλουν συμπαγές μέτωπο απέναντι στο λαό επειδή φοβούνται τη δύναμή του. Στην Ελλάδα, η ανησυχία τους είναι μεγαλύτερη, επειδή υπάρχει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, που πρωτοστατεί στο δυνάμωμα και τη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Με τη στρατηγική του συμβάλλει καθοριστικά στο να μπαίνουν εμπόδια στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και, ταυτόχρονα, συσπειρώνει πλατιές λαϊκές μάζες για την ανατροπή της κυρίαρχης εξουσίας και πολιτικής.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αφήσουν ούτε ώρα να πάει χαμένη. Οι δικοί τους αγώνες είναι που ζορίζουν το σύστημα και μεγαλώνουν τα αδιέξοδά του. Συμφέρον του λαού είναι να διευρύνει τα ρήγματα που το κεφάλαιο και τα κόμματά του προσπαθούν να κλείσουν με κυβερνήσεις συνεργασίας, τρομοκρατία και καταστολή. Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μια κυβέρνηση που έχει διακηρυγμένο στόχο να περάσει νέα σαρωτικά μέτρα για να σωθεί η πλουτοκρατία με χρεοκοπημένο το λαό.
Καμιά ανοχή και στα αναχώματα, που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να περάσουν την αστική διαχείριση από την πίσω πόρτα, με «προοδευτική» δήθεν διακυβέρνηση. Να βρει το διάολό της και αυτή η κυβέρνηση από το λαό. Να μην μπορέσει να πάρει ούτε ένα μέτρο, να μη σταθεί. Οργάνωση παντού, στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στα χωριά, λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δείξει ο λαός τη δύναμή του, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου