Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
MotionTeam
|
***
Ο ελληνικός λαός πρέπει «να απορρίψει τους εκβιασμούς της αστικής τάξης» και «να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστική τάξη», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Πρόσθεσε πως «οι δυσκολίες οφείλονται στο ότι εδώ υπάρχει ένα συγκροτημένο ταξικό λαϊκό κίνημα», το οποίο αντιπαλεύει τις συνέπειες της κρίσης και «βάζει πλώρη για την ανατροπή συνολικά της αντεργατικής πολιτικής και ενός λαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει αυτό το σύστημα».Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, επισήμανε ότι «δρομολογούνται κυβερνητικές αλλαγές. Το κύριο για το ΚΚΕ είναι τι συμφέρει τους εργαζόμενους και το λαό», τονίζοντας πως «ό,τι αλλαγές και να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», αυτή «θα είναι πιο σκληρή, πιο ανελέητη και θα επιτίθεται με πιο βάρβαρα μέτρα στο λαό».
«Το σύνθημα κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι επίκαιρο», συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας «ο λαός με την πάλη του να διακόψει κάθε προσπάθεια των αστών πολιτικών να δημιουργήσουν σχήματα εθνικής συνεννόησης» και επισημαίνοντας πως «εδώ πρωτοστατεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο μαζί με το ελληνικό», πρόκειται για έναν εκβιασμό «στον οποίο μετέχει ολόκληρος ο ευρωενωσιακός μηχανισμός. Είναι μόνη της η ΕΕ; Οχι. Μαζί και τα αστικά κόμματα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «η ΝΔ αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση. Αυτό δείχνει την υποκρισία για τη μη ψήφιση του μνημονίου και δείχνει ένα πρόσωπο πραγματικό, ότι είναι ένα κόμμα της πλουτοκρατίας».
Συνολικά ο Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε πως «διέξοδος δεν υπάρχει για το λαό, όσο κυριαρχούν τα κόμματα του κεφαλαίου» γι' αυτό και είναι «πιο επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ στο λαό για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα βάλει το λαϊκό πλούτο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». Οπως είπε, «ο εργαζόμενος λαός δε χρειάζεται ούτε δημοψήφισμα ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτό που χρειάζεται είναι εκλογές τώρα και ταυτόχρονα λαϊκή οργάνωση παντού». Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους «να αποστασιοποιηθούν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να προχωρήσουν σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».
Ριζοσπαστικοποίηση όχι εκτόνωση
Για προσπάθειες εκτόνωσης και εγκλωβισμού του λαϊκού κινήματος μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας. Είπε ότι «η
λαϊκή συναίνεση που επιδιώκεται έχει ένα βασικό στόχο. Να πάρει ο λαός
στις πλάτες του την ευθύνη για μια πολιτική που θα συνεχιστεί με πιο
σφοδρό τρόπο με τη νέα δανειακή σύμβαση». Οπως ανέφερε, «αυτή η
δανειακή σύμβαση είναι ο κοινός παρανομαστής όλων και του ΠΑΣΟΚ και της
ΝΔ και όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική και αυτόν το
δρόμο ανάπτυξης» και «το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική απρόσκοπτα». Οσον αφορά τις διεργασίες που εξελίσσονται, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι κυοφορείται «ένας κυβερνητικός μηχανισμός με μία επιδίωξη: Να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα».Τις «τεράστιες, πολύ σοβαρές δυσκολίες που έχει το σύστημα» επισήμανε ως ρίζα των πολιτικών εξελίξεων ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέροντας ότι «η αστική τάξη δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι μια κρίση η οποία βαθαίνει και επεκτείνεται. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα και αλλού. Πάρτε παράδειγμα την Ιταλία και την πολιτική κατάσταση εκεί. Είναι ένα πρόβλημα που το διευρύνει και το οξύνει ακόμα περισσότερο η οργανωμένη πάλη του λαού, οι ταξικοί αγώνες». Τόνισε ακόμα ότι «θεωρούμε ως ΚΚΕ ιερή υποχρέωση του λαού να αξιοποιήσει το κάθε ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να διευρύνει αυτό το ρήγμα».
Ο λαός με την πάλη του «πρέπει να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται στη ζωή του, αλλά και να αμφισβητήσει στην πορεία και να ανατρέψει το ίδιο το σύστημα», σημείωσε ο Θόδωρος Ιγνατιάδης. Τόνισε ότι πρέπει «να αποδυναμώσει όλα τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας προκειμένου να καταφέρει πλήγματα στο πολιτικό της σύστημα. Αυτή η πορεία είναι ο λαϊκός μονόδρομος, ο μονόδρομος της εργατικής τάξης, όλου του εργαζόμενου λαού και όχι η υποταγή».
Τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις σχολίασε ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι «καμία από τις προτάσεις δεν έχει σχέση με υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά το ξεπέρασμα κρίσης με χαντάκωμα του λαού. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η συζήτηση για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή εθνικής σωτηρίας σε εισαγωγικά, είναι σωτηρία του κεφαλαίου και όχι του λαού». Συνολικά επισήμανε πως «όλα τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία» στοχεύουν στο «να δεχθούμε τη σύμβαση με όλες τις συνέπειες» αναρωτώμενος αν γίνεται «να εισπράξουμε μόνο χρήματα χωρίς συνέπειες για το λαό;» και αν «θα κουρευτούν οι τράπεζες χωρίς ανταλλάγματα».
Είναι αντίπαλοι
Σα
να μη συμβαίνει τίποτα, σα να μην υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση, σα να μην
είναι κεντρική επιλογή του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής
Ενωσης και του ευρώ, σα να έχει διαγραφεί με μια μονοκοντυλιά η
προχτεσινή έκκληση του Τσίπρα στον Παπούλια να προστατέψει την κοινωνική
συνοχή, δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων τους αστούς, δηλαδή να
συμβάλει ώστε να υπάρχει πολιτική λύση που να αμβλύνει τους κραδασμούς
στο αστικό πολιτικό σύστημα, να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, χτες ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Π. Λαφαζάνης ζήτησε, από το βήμα της
Βουλής, να υπάρξει συμπαράταξη ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ!
Τι κοινό
μπορεί να έχει το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, που οργανώνει την
τάξη για μάχη με τα μονοπώλια, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για τη λαϊκή
εξουσία, το σοσιαλισμό, με ένα κόμμα, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που ξανά και ξανά
διακηρύσσει ότι πόθος και μεράκι του είναι να συμβάλει στη σταθεροποίηση
του συστήματος, να υπερασπίσει την ΕΕ, να ενισχύσει τον «κοινωνικό
διάλογο», τον αφοπλισμό δηλαδή των εργατών;
Κανένα
κοινό. Αντίθετα, αυτές ακριβώς οι διαφορές είναι που κάνουν τους
οπορτουνιστές να στέκονται καθημερινά απέναντι στο οργανωμένο εργατικό
ταξικό κίνημα, προβάλλοντας ως κίνημα τις πλατείες και τις παρελάσεις.
Με την ίδια ευκολία έχουν χαρακτηρίσει «αριστερά» και αρκετούς από το
ΠΑΣΟΚ που έχουν συνυπογράψει και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και το
Μνημόνιο, και το Μεσοπρόθεσμο. Με την ίδια επίσης ευκολία
αυτοπροσδιορίζονται προστάτες της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη,
στηρίζοντας τον καπιταλισμό.
Προσπερνώντας το προφανές,
ότι δε γίνεται να βρεθούν μαζί ένας που παλεύει για έξοδο από την ΕΕ κι
ένας που παλεύει για να γίνει πιο ισχυρή η ΕΕ, ο Λαφαζάνης επικαλέστηκε
κινδύνους για τη χώρα. Ο,τι, δηλαδή, επικαλείται στο σύνολό του ο
αστικός πολιτικός κόσμος, φορτώνοντας με ενοχές την εργατική τάξη, που
δήθεν δε σκέφτεται το καλό της χώρας όταν απεργεί, διαδηλώνει και ζητά
να πληρώσει η πλουτοκρατία για το χρέος της.Κατανοητή η αγωνία των οπορτουνιστών να έχουν ρόλο στο παιχνίδι της διακυβέρνησης. Ο κυβερνητισμός είναι συστατικό τους. Ας ψάξουν να βρουν δικαίωση στο στρατόπεδο που ανήκουν. Το ΚΚΕ αγωνίζεται και οργανώνει τους εργαζόμενους, τη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή των αστών που στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου