ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το ΚΚΕ τη Δευτέρα στο Σύνταγμα
Μεγάλη συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Με σχέδιο εξορμήσεων και πρόγραμμα για πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, η Κομματική Οργάνωση της Αττικής κλιμακώνει τη δράση της για την επιτυχία της μεγάλης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΚΚΕ, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα με την μαζική προπαγάνδα, τα πανό και τις αφίσες που έχουν ήδη γεμίσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και την Εθνική οδό, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων και άλλων εκδηλώσεων, με αιχμή την κρίση και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.Μέσα από αυτήν την πλούσια δραστηριότητα και την καθημερινή επαφή με χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, νεολαίους και γυναίκες, αναδεικνύεται η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ, οργάνωσης και αντεπίθεσης, για την απόκρουση και την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που οδηγεί το λαό στην πτώχευση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κορυφαίος σταθμός αυτής της αδιάκοπης δραστηριότητας είναι η συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα στο Σύνταγμα.
Τις μέρες που απομένουν, είναι στο χέρι των κομμουνιστών να καταγραφεί η συγκέντρωση της Δευτέρας σαν μια μεγάλη λαοσύναξη, εφαλτήριο για ένταση της δράσης στα εργοστάσια και τις εργατογειτονιές, στις σχολές και τα μικρομάγαζα. Να βρούμε όλους εκείνους που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στις απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις, στις παρεμβάσεις των λαϊκών επιτροπών, στις κινητοποιήσεις του Κόμματος και του ταξικού κινήματος.
Να ανοίξουμε θαρραλέα την κουβέντα με εκείνους τους λαϊκούς ανθρώπους που δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, το βλέπουν όμως σαν τη μόνη δύναμη που σήμερα μπορεί να απαντήσει στην επίθεση που δέχονται αυτοί και οι οικογένειές τους. Με αφορμή τη συγκέντρωση, να βοηθήσουμε στον απεγκλωβισμό περισσότερων λαϊκών συνειδήσεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα πολιτικά δεκανίκια τους και τις αυταπάτες που καλλιεργούν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι για φιλολαϊκή δήθεν διαχείριση του καπιταλισμού.
Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της κρίσης και των αιτιών που την προκάλεσαν. Δρα με όρους πολιτικής πρωτοπορίας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για το στέριωμα της συμμαχίας από τα κάτω ανάμεσα στους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Είναι το μόνο κόμμα που έχει στρατηγική ρήξης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους, γεγονός που του δίνει πολλαπλάσια δύναμη στην πάλη για το εμπόδισμα των μέτρων που φέρνουν ενάντια στο λαό.
Η κρίση αποκαλύπτει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, η λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία, είναι αντικειμενική και ώριμη ανάγκη. Κάθε νέα συνείδηση που κερδίζεται σ' αυτόν τον αγώνα, είναι παρακαταθήκη για τις σκληρές μάχες που έρχονται. Η ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Τα βήματα που γίνονται σ' αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξεί να αποτυπώσει και η μεγάλη συγκέντρωση της Δευτέρας, από την οποία δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς.
Διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη
Το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της, στον Περισσό
Παπαγεωργίου Βασίλης
Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει» το Σάββατο 16 (10.00. - 20.00) και την Κυριακή 17 Απρίλη (10.00 - 15.00).Πρόκειται για το δεύτερο συνέδριο του είδους μετά από αυτό που διοργανώθηκε από την ΚΕ στις 21-22/11/2009 για το Γιάννη Ρίτσο, τα υλικά του οποίου διατίθεται από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Τα συνέδρια αυτά αποσκοπούν στη μελέτη και ανάδειξη του έργου μεγάλων κομμουνιστών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, και αποτελούν σημαντικό όπλο στην πολύπλευρη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη.
Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 10.00 π.μ., και θα ακολουθήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιόνης.
Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ' αφεντικό».
Οι ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής:
Ενότητα 1η:
«Οδηγητής μιας νέας εποχής»
Εισηγήσεις:
-- Αντα Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης πανεπιστημίου Αθηνών: «Ανθρώπινες στιγμές στην ποιητική δημιουργία του Κ. Βάρναλη».
- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Κ. Βάρναλη».
- Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος - διορθωτής του «Ριζοσπάστη»: «Ο δημοτικιστής Βάρναλης».
- Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: «Χρειάζεται και χαρακτήρας...».
- Μαρία Πεσκετζή, Διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Ο Βάρναλης, ο Αισχύλος κι ο σχολικός λογοτεχνικός κανόνας».
- Λατζεζάρ Ελένκοφ, ποιητής, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας και της Ενωσηςτων Βουλγάρων Συγγραφέων: «Κώστας Βάρναλης, ασυμβίβαστη και ανήσυχη καμπάνα».
- Βασίλ Ιβάνοβ Πετκόβ, εκπρόσωπος του Κόμματος Βουλγάρων Κομμουνιστών και συντάκτης της εφημερίδας του κόμματος «Νόβο Ραμπότνιτσεσκο Ντέλο»: «Ο Κώστας Βάρναλης και η Βουλγαρία».
Ενότητα 2η:
Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη
Εισηγήσεις:
- Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «O Προσκυνητής».
- Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»: «ΤO ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ» και οι «ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ορόσημo και οδόσημο στην ποίηση του Βάρναλη.
- Γιάννης Πλάγγεσης, καθηγητής φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του ΑΠΘ: Κ. Βάρναλης, ιστορικός υλισμός, κριτική της θρησκείας, πολιτική και ιδεολογία (αναφορά στην Αληθινή Απολογία του Σωκράτη).
- Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Το ιστορικό και υλιστικό περιεχόμενο της «Αληθινής Απολογίας του Σωκράτη».
- Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: «Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην αισθητική σκέψη του Βάρναλη»..
- Αννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια και διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: «Η διαλεκτική της αισθητικής του Βάρναλη».
- Θωμάς Συμεού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Γραμματέας της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου: «Η επίδραση του Βάρναλη στους Κύπριους ποιητές».
- Γιάννης Σκαρπερός, ζωγράφος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ: Κ. Βάρναλης, ξυπνητήρι της ιστορίας στην τέχνη της εποχή μας.
Ενότητα 3η:
Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο
Εισηγήσεις:
- Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική»: η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.
- Δημήτρης Πατίλας διδάκτορας φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Κ. Βάρναλής: Tα Κριτικά - Νεοελληνικά.
- Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης: «Ο Βάρναλης και το παιδί».
- Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: «Ο Ατταλος ο Γ' του Κώστα Βάρναλη: η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας».
- Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου πανεπιστήμιου: «Ο μεταφραστής Βάρναλης».
- Ολγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: «Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη».
- Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: «Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα»;
Σε όλες τις ενότητες θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις για πλευρές του πολύπλευρου έργου του Κ. Βάρναλη.
Στην έναρξη θα υπάρξει θεατρικό αναλόγιο, ενώ μετά το κλείσιμο ακολουθεί λαϊκή συναυλία με μελοποιημένα έργα του Βάρναλη - ορισμένα σε πρώτη εκτέλεση - με τη συμμετοχή γνωστών συνθετών και ερμηνευτών (Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ειρήνη Σακκαλή, Σταμάτης Σαμοΐλης, Γιώργος Γεωργακάκης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Μουσάδη). Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου είναι ελεύθερη.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη διέξοδο υπέρ του λαού
Στο πλαίσιο πλατιάς πολιτικής εξόρμησης τους Κόμματος στο λαό για την κρίση και τη διέξοδο υπέρ του λαού, οι Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκεντρώσεις, με θέμα: «Η απάντηση και η λύση για το λαό απέναντι στην πτώχευση που τον οδηγούν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και πλουτοκρατία». Αύριο, Παρασκευή 15 Απρίλη προγραμματίζονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:
  • Στις 7.00 μ.μ., στο Κορωπί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Τυμπλαλέξης, μέλος της ΑΕ Περιστερίου της ΝΟ Δυτικού Τομέα Αττικής.
  • Στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ανθούπολη (Αγ. Κηρύκου 63). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μαυραντώνης, μέλος της ΑΕ Περιστερίου της ΝΟ Δυτικού Τομέα Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου