ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
Αποτυπώματα ενός αγώνα δίκαιου και ηρωικού
Εγιναν την Κυριακή τα εγκαίνια, με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος
Από την περιήγηση στους χώρους της έκθεσης
MotionTeam
Tους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) τίμησαν την Κυριακή η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, με μεγάλη συγκέντρωση στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν, με φωτογραφίες από τη δράση του ΔΣΕ και τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.
Η έκθεση λειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απρίλη. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ.και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
Οπως σημείωσε, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης ο Θωμάς Ψαρογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ουγγαρίας, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας κατέφυγαν περίπου 2.900 Ελληνόπουλα από 3 μέχρι 16 χρόνων. Παιδιά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, παιδιά φυλακισμένων και εξόριστων αγωνιστών που η προστασία και η συντήρησή τους ήταν αδύνατη, παιδιά από τις παραμεθόριες ανταρτοκρατούμενες περιοχές, παιδιά που βομβαρδιζόντουσαν καθημερινά.
Πάλη αντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των εγκαινίων. Στο βήμα ο Κ. Αβραμόπουλος
MotionTeam
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Κώστας Αβραμόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:«Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει το λεγόμενο ψυχρό πόλεμο κατά του σοσιαλισμού. Αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έζησε το αστικό κράτος.
Οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν τον όρο εμφύλιο, θέλοντας να κρύψουν ότι υπήρχαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια μεριά οι λαϊκές δυνάμεις τις οποίες εξέφραζε πολιτικά το ΚΚΕ και οι σύμμαχοι του. Οι νικητές των ορδών του Χίτλερ και του Μουσολίνι, αυτοί που έσωσαν το λαό από την πείνα και τον εξευτελισμό από τις δυνάμεις κατοχής και τον οδήγησαν στο δρόμο της λευτεριάς, οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.
Με δύο λόγια ένας λαογέννητος στρατός με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που έκφραζε και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του λαού. Φορέας ενός καινούργιου κόσμου, της λευτεριάς και της προόδου, του γνήσιου πατριωτισμού και της αδελφοσύνης των λαών, του σοσιαλισμού. Ο αγώνας του ΔΣΕ μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά μπροστά σε ασύγκριτα υπέρτερες δυνάμεις και μέσα, δεν ηττήθηκε όμως ηθικά και πολιτικά.
Οι τότε Σοσιαλιστικές και Λαϊκές Δημοκρατίες πρόσφεραν μεγάλη βοήθεια στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Χιλιάδες παιδιά των ελεύθερων περιοχών της Ελλάδας όπου είχε εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία με την υποστήριξη των όπλων του ΔΣΕ, σώθηκαν από τα μανιασμένα χτυπήματα του αστικού στρατού και της αντίδρασης, βρήκαν ασφαλές αποκούμπι στις τότε Λαϊκές Δημοκρατίες. Αντίθετα, χιλιάδες επίσης παιδιά που πρόλαβε να αρπάξει ο μηχανισμός του αστικού κράτους υπέφεραν στις φοβερές "παιδουπόλεις" της Φρειδερίκης.

MotionTeam
Η αστική τάξη επιμένει ακόμα και σήμερα να προκαλεί μιλώντας για "παιδομάζωμα" από το ΔΣΕ, τι και αν τα ίδια τα γεγονότα τη διαψεύδουν...
Ο αγώνας συνεχίζεται στην ίδια γραμμή
Ο αγώνας συνεχίζεται στην ίδια γραμμή και με τη ίδια διάταξη δυνάμεων. Από τη μια μεριά είναι η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, από την άλλη τα Μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές. Δύο κόσμοι με ριζικά αντίθετα συμφέροντα, δύο κόσμοι σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση.
Γι' αυτό και εμείς σήμερα, αξιοποιώντας τα πλούσια διδάγματα της μακρόχρονης ιστορίας του ΚΚΕ και μαζί την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, προσπαθούμε να πείσουμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι έχει αξία ο αγώνας για προβλήματα ζωής όπως είναι το δικαίωμα στη Δουλειά, την Υγεία, την Παιδεία, αλλά ο υπέρτατος αγώνας είναι αυτός που κατευθύνεται σε ριζική αλλαγή μέσα από την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Γι' αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και τα "παπαγαλάκια" τους λυσσάνε κυριολεκτικά όταν θυμόμαστε το ΔΣΕ, όταν τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.
Η παρουσία μας σήμερα εδώ, η 15ήμερη έκθεση φωτογραφίας, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο αγώνας του ΔΣΕ, οι σκοποί του παραμένουν ζωντανοί, ανίκητοι, και ότι άξιοι συνεχιστές είναι έτοιμοι να γράψουν νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού στα χρόνια που έρχονται. Το φάντασμα του κομμουνισμού δεν μπόρεσαν να το εξαφανίσουν. Πλανιέται πάνω από τα κεφάλια τους, γιατί δεν πρόκειται να ησυχάσει όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό. Καπιταλισμός ή Σοσιαλισμός. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που διατυμπανίζουν ως εναλλακτική λύση την ανάγκη για ένα άλλο "ευρωπαϊκό μοντέλο", εξαπατούν τους εργαζόμενους. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχουν εδώ τη θέση τους, στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ. Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντος. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ».
Το περιεχόμενο της έκθεσης
Στο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται μερικά από τα ιστορικά αποτυπώματα της πορείας και της δράσης του ΔΣΕ, καθώς και της μεγάλης βοήθειας που προσέφεραν οι τότε Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ενωσης, τόσο στα παιδιά της Ελεύθερης Ελλάδας, την περίοδο 1948-'49, όσο και στη συνέχεια, στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ.
Στην έκθεση περιλήφθηκαν ακόμα φωτογραφίες από τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ίδρυσης του ΔΣΕ, από τις μάχες και τις στιγμές ξεκούρασης των μαχητών, από την περίθαλψη στους υγειονομικούς σταθμούς, από το παιδοσώσιμο και τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς. Οσοι επισκέπτονται την έκθεση έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ένα ξεχωριστής σημασίας βίντεο - ντοκουμέντο του 1948 από το ΔΣΕ, με τίτλο «Τα παιδιά της Ελλάδας», που περιγράφει το σώσιμο των παιδιών της Ελεύθερης Ελλάδας, από το αρχείο του ΚΚΕ.
Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελεί το φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών της Ελεύθερης Ελλάδας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας την περίοδο 1948 - 1949, καθώς και από την ανοικοδόμηση και τη ζωή στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης». Το συγκεκριμένο μάλιστα υλικό προέρχεται από τη συλλογή «Ευχαριστούμε Ουγγαρία» της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου