ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στρώνουν χαλί για μέτρα και ελεγχόμενη χρεοκοπία
Να προχωρήσουν οι ανατροπές και να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, ζητούν εκπρόσωποι της καπιταλιστικής αγοράς
Αναπόφευκτη η χρεοκοπία και τα μέτρα, λένε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, παλεύοντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος του λαού
Eurokinissi
Πληθαίνουν καθημερινά τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και οι πιέσεις προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ομολογεί απροκάλυπτα ότι στην ΕΕ ετοιμάζουν «Μνημόνιο διαρκείας» για τους λαούς, σημειώνοντας ότι τα μέτρα «εξόδου από την κρίση» αποτελούν μία διαδικασία «μακράς διαρκείας».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»,«η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα έχει ελπιδοφόρα και αποφασιστική επιρροή, μόνον εάν προσφέρει την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις (...) Ομως οι αλλαγές αυτές έχουν κολλήσει. Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που εδώ και χρόνια απαιτούν οι οδηγίες της ΕΕ αναβάλλεται συνεχώς. Η απελευθέρωση των μεταφορών και του εμπορίου έχει αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζεται διότι δεν υπάρχουν ακόμη κανονιστικοί εγκύκλιοι (...) Η συντριβή αυτών των δομών που επί δεκαετίες βάζουν τροχοπέδη στην Ελλάδα είναι το κλειδί για την επιστροφή σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων αντιστέκονται ασφαλώς σε τέτοιες αλλαγές, αλλά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να τις αγνοήσει, διότι εάν καθυστερήσει και άλλο αυτές τις σοβαρές αλλαγές, τότε η Ελλάδα, έστω και εάν προβεί τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, θα βρεθεί ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Αυτό που ξεκαθαρίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης της κρίσης, είτε αυτή είναι η αναδιάρθρωση του χρέους είτε το «κούρεμα» ή και κάποια άλλη μορφή, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να εφαρμοστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα καταβαραθρώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις, ώστε τα μονοπώλια να επανέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας από καλύτερους όρους, κυριαρχώντας πλήρως σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις από μέρους της καπιταλιστικής αγοράς προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία Baa1 από την A3, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής οικονομικής εφημερίδας «Jornal de Negocios», οι μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικό χρέος τους επόμενους μήνες και πιέζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο έως τις εκλογές της 5ης του Ιούνη.
Σύμφωνα τέλος με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, σημάδια αναιμικής ανάκαμψης δείχνουν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, καθώς ο ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης των «G7» ενδεχομένως να φτάσει στο 3% στο πρώτο μισό του έτους.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμπροσθοφυλακή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα
Κροκοδείλια δάκρυα για τις μικροεπιχειρήσεις που κλείνουν χτυπημένες από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό
Στην εμπροσθοφυλακή για να περάσουν νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας πλήρως τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη σύμπλευση του κόμματός του και να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, ο Αντ. Σαμαράς πραγματοποιεί προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείες σε λαϊκές γειτονιές, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η υποκρισία και τα ψεύτικα δάκρυα για τα «λουκέτα» και την ανεργία, συνέπεια της πολιτικής και του συστήματος που και το κόμμα του υπηρετεί.
Μια τέτοια περιοδεία έκανε χτες στα μαγαζιά της Νέας Ιωνίας, επιχειρώντας για πολλοστή φορά να αξιοποιήσει τα αδιέξοδα και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης για να δικαιολογήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κοπτόμενος για το γεγονός ότι «δεν μπαίνει άνθρωπος στα μαγαζιά» και ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», υπέδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, ως διέξοδο τη λήψη «αναπτυξιακών», δηλαδή φιλομονοπωλιακών, μέτρων.
Τα μέτρα αυτά, που δεν τα αναφέρει βέβαια ο ίδιος ενώπιον του λαϊκού ακροατηρίου, τα έλεγαν την ίδια στιγμή τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη της ΝΔ. Ο Χρ. Σταϊκούρας, για παράδειγμα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί με τη φορολογική της πολιτική «τιμωρεί την επιχειρηματικότητα» και επηρεάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων!
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή «η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων έχει μονιμοποιηθεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε περίοδο μειωμένων κερδών και περιορισμένης ρευστότητας», καθώς και επειδή έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, επικαλούμενος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που το Γενάρη ανέρχονταν στα 4,6 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, η ΝΔ δεν έχει ψελλίσει το παραμικρό για τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, για τις άγριες φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά, κ.ο.κ.
Παράλληλα, η ΝΔ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Από την πλευρά της ΝΔ είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση, είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, από την ιδεολογία μας είμαστε υπέρ του περιορισμού του δημοσίου, υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (...) Ας μορφοποιήσουν το σχέδιό τους (σ.σ. η κυβέρνηση), ας πουν προς τα πού κινούνται και ας κάνουν την όποια ιδέα πράξη», είπε χαρακτηριστικά (στον «Real fm») ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το πρόγραμμα για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Οι αγωγοί αερίου στο επίκεντρο
Η στενότερη συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή την προώθηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI που μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία στην ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χτες ο Καρ. Παπούλιας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίγιεφ στο Μπακού. «Με τον πρόεδρο Αλίγιεφ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο Αλίγιεφ τόνισε ότι «το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αυξηθεί ο όγκος εξαγωγής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μας ενδιαφέρει ο νότιος διάδρομος». Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την πρόοδο στις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ και την προοπτική υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα Προέδρου στο Μπακού υπογράφηκαν ακόμα συμφωνίες για τη συνεργασία και τις διευκολύνσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μνημόνιο κατανόησης και συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αζερική εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR.
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
Εκδηλώσεις με θέμα «Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, το Αιγαίο και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη» διοργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής, τη Δευτέρα 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα - Αγ. Δημήτριος). Θα μιλήσουν ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, μέλος της ΚΕΘΑ, και η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων Δ. Κορυδαλλού, το Σύλλογο Γυναικών, την ΠΕΑΕΑ καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, τη Δευτέρα 11 Απρίλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Κρέσνας 12, Κορυδαλλός). Θα μιλήσει η Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφος.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, την Τετάρτη 13 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο του δήμου. Θα μιλήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
Εκδήλωση στη Γερμανία
Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία - Πόλεμος στη Λιβύη και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι φίλοι του Κόμματος στην περιοχή του Schwetzingen της Γερμανίας, το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 2 μ.μ., στο Restaurant «El GRECO» (Mannheimerstr. 68723).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου