ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ Βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Τη μόνιμη παρουσία πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, λόγω της «αναταραχής που υπάρχει στη γεωστρατηγική της περιοχής»
Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ στο φόντο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων των δυο χωρών προς όφελος ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά.Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, που βρίσκεται από χτες στην Αθήνα ενόψει τριήμερης επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια περίοδο που ΗΠΑ, Ισραήλ και ΕΕ σχεδιάζουν νέες επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης του Αν. Σαμαρά με τον Σ. Πέρες - παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα - συμφωνήθηκε η «αναβάθμιση» και «ενίσχυση» της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο και της «διακρατικής συμφωνίας» (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συνεκπαίδευση προσωπικού κ.ά.) που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αντίστοιχη ισραηλινή.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως στη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στη Συρία όσο και η «ένταση των σχέσεων» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες - που δεν επιβεβαίωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι - ο Ισραηλινός πρόεδρος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη μόνιμη παρουσία πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια απαίτηση που συνδέεται με τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σ. Πέρες στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για «αναταραχή που υπάρχει στη γεωστρατηγική της περιοχής».
Νωρίτερα ο Σ. Πέρες, δίνοντας το στίγμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του Ισραήλ, μιλώντας σε διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε: «Δεν έχουμε κοινούς εχθρούς, αλλά κοινούς κινδύνους. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της τρομοκρατίας. Και θα έλεγα ότι η βάση σήμερα της τρομοκρατίας είναι το Ιράν. Και γι' αυτό βλέπουμε στην ηγεσία του Ιράν τον πυρήνα της τρομοκρατίας. (...) Θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία για την ασφάλεια στην περιοχή».
Στο ίδιο «πνεύμα» ο Κ. Παπούλιας «καταδίκασε την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν υποχρέωση να αποτελέσουν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως πρόσθεσε μέσω και «από την διεύρυνση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ και στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης Ενωσης για τη Μεσόγειο».
Στο επίκεντρο αγωγοί και ανταγωνισμοί
Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ συνδέεται και με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα των χτεσινών συνομιλιών βρέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διμερής συνεργασία για τα ενεργειακά. Η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε «πύλη» για την εξαγωγή του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «ενεργειακό τρίγωνο Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα σχέδια που εξετάζονται είναι:
  • Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και από εκεί στην ΕΕ.
  • Κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται προς την ΕΕ με πλοία μέσω και ελληνικών λιμανιών.
Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη τα κέρδη θα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω κυβερνητικά σχέδια παρουσίασε και ο Κ. Παπούλιας με ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Ισραηλινού Προέδρου, σημειώνοντας: «Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ' επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας. Με άλλα λόγια, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε μία σύγκλιση συμφερόντων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση».
Εξάλλου, συζητήθηκε το «ενδιαφέρον» ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ (Φυσικού Αερίου), της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ό,τι έχει απομείνει από τις αμυντικές βιομηχανίες ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ.
Επίσης στις επαφές της ισραηλινής αντιπροσωπείας με τους Ελληνες αξιωματούχους συζητήθηκε η συνεργασία σε θέματα τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης. Με στόχο να επεκταθούν οι «μπίζνες» ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις των δυο χωρών για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος έσπευσε να εξάρει την ελληνική κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της πρόγραμμα και χαρακτήρισε την κρίση «ευκαιρία» για μια «νέα αρχή»!
  • Ο Σ. Πέρες συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο.
  • πηγή  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου