ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Χρήμα στο κεφάλαιο και πλιάτσικο στον πλούτο του λαού
Αυξημένο το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τις αποκρατικοποιήσεις και αποδέσμευση κονδυλίων για την πλουτοκρατία
Ντόπια και ξένα μονοπώλια λιμπίζονται στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, για να πατήσουν πιο σταθερά το πόδι τους σε κερδοφόρους τομείς της παραγωγής
Στο φόντο των ασίγαστων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αντανακλώνται στην κόντρα της ΕΕ με τους αμερικανικούς καπιταλιστικούς «οίκους αξιολόγησης», συνεχίζονται οι, μέχρι στιγμής άκαρπες, διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για τον επιμερισμό της ζημιάς στην ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Σε αυτό το κλίμα ήταν προγραμματισμένη για χτες το βράδυ στην Ουάσιγκτον η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, για να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΣ θα ενέκρινε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και την απαίτησή του να έχει καταλήξει η ΕΕ σε απόφαση για τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβρη, προκειμένου το Ταμείο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ δέχεται τις εγγυήσεις της ΕΕ, ότι, δηλαδή, θα παράσχει νέο δάνειο στην Ελλάδα ως διασφάλιση για τα ήδη υπάρχοντα χρέη προς τους δανειστές της και έτσι προχωράει στην εκταμίευση της δόσης.
Ωστόσο, αυτή η πρακτική, κατά τον Μάριο Μπλέζερ, πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Αργεντινής και πρώην ανώτερο σύμβουλο του ΔΝΤ, αντίκειται στις αρχές του ΔΝΤ, καθώς «σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα δε χρηματοδοτείται πλήρως, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και επειδή η Ευρώπη δεν έχει συμφωνήσει πόσα χρήματα θα δώσει και πότε». «Αλλάζουν τους κανόνες και θα δημιουργηθεί προηγούμενο», προειδοποιεί ο ίδιος, δείχνοντας ότι οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και οι ανταγωνισμοί ξεφεύγουν από τα όρια της ΕΕ και των ΗΠΑ και επεκτείνονται σε περιφερειακές οικονομίες και συνασπισμούς καπιταλιστικών κρατών.
Ετοιμάζονται για νέες μπίζνες
Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των μονοπωλίων, ώστε να κάνουν νέες μπίζνες στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την ΕΕ να άρει προσωρινά την υποχρέωση καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Δηλαδή, ζητάει να «πέσει» ζεστό χρήμα στις τσέπες των επιχειρηματιών για να κάνουν μπίζνες άμεσα στην Ελλάδα.
Ηδη, σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt», οι γερμανικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, φαίνεται να αναμένουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που ξεθεμελιώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, πριν ριχτούν στο φαγοπότι από τις αποκρατικοποιήσεις. Η εφημερίδα επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, στο οποίο καταγράφονται πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς-Πίτερ Καϊτέλ, εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέσω των περικοπών δαπανών και των αποκρατικοποιήσεων και «πρέπει επομένως να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμους επενδυτές». Παράλληλα, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία (σ.σ. για τη σύστασή του) βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο». Με την πρόταση για ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σενάρια για «κούρεμα» του χρέους
Από την άλλη, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές για τη συμμετοχή τους στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, μετά την προχτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών και της ευρωζώνης στη Ρώμη, ο Τσαρλς Νταλλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, δηλώνει ότι πλέον εξετάζονται και τρόποι για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης για το ελληνικό χρέος. Ερευνούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών που όχι μόνο θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες χρηματικές ανάγκες, αλλά επίσης εξετάζουμε ένα φάσμα τεχνικών για τη μείωση του χρέους», τονίζει.
Πάντως, σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt», η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι μικρότερη, ίσως και κατά 50%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελική συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών στο νέο δάνειο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ (από 30 δισ. για τα οποία αρχικά γινόταν λόγος), ενώ το συνολικό δανειακό πακέτο θα ανέλθει περίπου στα 110 δισ. ευρώ και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα 30 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθούν από τις αποκρατικοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα 65 δισ. περίπου θα καλυφθούν από κοινού από το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, τρεις Γερμανοί οικονομολόγοι και στελέχη μονοπωλιακών ομίλων, ο Θόρστεν Πολάιτ (επικεφαλής οικονομολόγος της «Barclays»), ο Ούλριχ βαν Σούντουμ (διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών) και ο Αντον Βίγκερς (πρώην ανώτατο στέλεχος της «Allianz»), με κοινό άρθρο στους γερμανικούς «Financial Times» προτείνουν να αγοράσει η ΕΚΤ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και στην τρέχουσα αξία τους και παράλληλα να παραιτηθεί από ένα μέρος των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδας.

Η Ελλάδα στη «ζώνη ασφάλειας» του Ισραήλ!
Επικίνδυνη η εμπλοκή της κυβέρνησης στην απαγόρευση του στολίσκου να προσεγγίσει τη Γάζα
Πρόβα τζενεράλε της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ αποτέλεσε η ελληνική εμπλοκή στην ισραηλινή επιχείρηση απαγόρευσης του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια να προσεγγίσει την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Δεν είναι μόνο η απαγόρευση απόπλου από την Ελλάδα οποιουδήποτε πλοίου με αυτό τον προορισμό, αλλά και η μετατροπή συνολικά της Ελλάδας και του θαλάσσιου χώρου που την περιβάλλει σε «ζώνη ασφάλειας» του Ισραήλ.
Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μια βδομάδα, μέσω του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πως «θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση». Δηλαδή, η Ελλάδα ανέλαβε ρόλο χωροφύλακα των συμφερόντων του Ισραήλ στην Αν. Μεσόγειο, διαθέτοντας γι' αυτό το σκοπό το σύστημα «ηλεκτρονικής επιτήρησης» που προορίζεται για την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Αυτό δείχνει και το βάθος της συνεργασίας σε επίπεδο ασφάλειας και άμυνας των ελληνικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων του κράτους του Ισραήλ. Ενα μόνο μικρό δείγμα αυτής της «συνεργασίας» είναι και η δολιοφθορά που, όπως καταγγέλθηκε, σημειώθηκε σε ένα από τα πλοία του στολίσκου, όταν αυτό βρισκόταν δεμένο στη Μαρίνα Αλίμου, όπου διαπιστώθηκε ότι στις 29 Ιούνη του έκοψαν την προπέλα.
Πρόκειται για επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής, στα οποία εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η χώρα. Η ελληνική εμπλοκή στην προστασία της «ζώνης ασφάλειας» του Ισραήλ στην Αν. Μεσόγειο, δηλαδή στα ισραηλινά πολεμικά σχέδια, «κουμπώνει» απόλυτα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως το σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», αλλά και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στο οποίο σαφώς προβλέπεται η διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας προς τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, εκφράζει και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, όπως αυτοί αποτυπώνονται σε επίπεδο τουρκοϊσραηλινών σχέσεων που βρίσκονται σε συνεχή ψύχρανση.
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αποτελεί μέρος της λεγόμενης «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, η οποία δεν αφορά μόνο στρατιωτικές ασκήσεις. Αντίθετα, η συνεργασία αναφέρεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικο-οικονομικών δραστηριοτήτων και συνδέεται με την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου