ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΣΥ
Ζητά επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων
Με τη θριαμβολογία της κυβέρνησης και των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων συμπλέει η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας ταυτόχρονα επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης.
«Η χτεσινή απόφαση της Ευρώπης είναι αναμφισβήτητα μια βαθιά ανάσα για την Ελλάδα, κυρίως διότι δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της γιατί «ένα μεγάλο κομμάτι των προτάσεων των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχει υιοθετηθεί με την πρόταση αυτή». Ταυτόχρονα σπεύδει να μπει στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πλουτοκρατίας κατά του λαού, πλειοδοτώντας σε επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. «Δεν έχουμε ούτε μία ημέρα να χάσουμε», διαπιστώνει, καλώντας την κυβέρνηση «να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας». Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Τώρα είναι η ώρα της δράσης για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, με τη βοήθεια του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρώπης, την ελληνική οικονομία», εννοείται προς όφελος μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναινετικοί τόνοι και αντιλαϊκή σύμπλευση
Για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ευρωζώνης
«Ασάφειες» και «ελλείψεις» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, συμπλέοντας όμως επί της ουσίας με την κυβέρνηση στην προώθηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και πλειοδοτώντας υπέρ της λήψης πρόσθετων πιο τολμηρών μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Στη δήλωση που έκανε χτες ο Αντ. Σαμαράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ρίχνει αισθητά τους τόνους σε σχέση με τη δήλωση που είχε κάνει την παραμονή της Συνόδου, προφανώς υπό το βάρος της απόφασης της Ευρωζώνης για θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι «η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως», αλλά για να λανσάρει ως διέξοδο την άμεση υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του Ζαππείου 2 για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που όμως ήδη έχουν υιοθετηθεί και υλοποιούνται από την κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% (από 20% σήμερα).
Αποτιμώντας τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΝΔ συμμερίζεται την κυβερνητική θριαμβολογία διαπιστώνοντας ότι «η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση». Επιχειρώντας να μην ταυτιστεί πλήρως με την κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι «και τον περασμένο Μάρτιο πέτυχε η χώρα βελτίωση των όρων του δανεισμού της, αλλά λίγο αργότερα η κρίση χειροτέρεψε».
Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να προκύψει προσωρινή ελεγχόμενη χρεοκοπία, που όπως σημείωσε «αποτελεί αναμφίβολα "ρετσινιά" για την Ελλάδα και την οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της Ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς». Από την άλλη, θεωρεί θετικό ότι η συμφωνία ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και ότι ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής στήριξης (EFSF) θα ενεργοποιείται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Διαπιστώνει όμως ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει «αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του», και γι' αυτό δεν προβλέπεται τίποτε στην απόφαση, σημειώνει.
Στις ασάφειες της απόφασης της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΝΔ περιλαμβάνει ότι προβλέπει μόνο μια μικρή μείωση του χρέους ύψους 26 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος επανέρχεται στο στόχο που είχε θέσει το πρώτο μνημόνιο, δηλαδή στο 149% του ΑΕΠ. Επίσης, θεωρεί πολύ μικρή την ανακούφιση από τη μείωση των επιτοκίων, γιατί πριν από το μνημόνιο η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους έφτανε 13 δισ. ευρώ, ενώ τώρα μετά και τη μείωση του επιτοκίου δεν θα πέσει κάτω από 18 δισ. το χρόνο. Φραστική και δημαγωγική είναι η αντίθεσή του στις εμπράγματες εγγυήσεις, αφού την ίδια στιγμή στηρίζει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ επισημαίνει ότι στο τελικό κείμενο έχει απαλειφθεί η αναφορά στο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», που όμως υπήρχε στο προσχέδιο. «Σκοτεινά σημεία» της απόφασης της Ευρωζώνης είναι κατά τον πρόεδρο της ΝΔ οι δύο προϋποθέσεις που θέτει: «Η επιτυχία του μεσοπρόθεσμου αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση με το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα», στρέφοντας κυρίως τις αιχμές του στο κατά πόσο η κυβέρνηση είναι «ικανή» να φέρει σε πέρας την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου.
ΕΒΕΑ - ΒΕΑ
Ικανοποίηση από τους κεφαλαιοκράτες
«Χρόνο και κόπο» για την «εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων» σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θέλουν οι εμποροβιομήχανοι της Αθήνας (ΕΒΕΑ), σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου τους Κ. Μίχαλου, θεωρώντας ωστόσο ότι πρόκειται «αναμφίβολα» για θετική εξέλιξη. Αποτελώντας το «προπύργιο» του δυσαρεστημένου τμήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που έκριναν ότι τους αποκλείουν από την «πίτα» προς το συμφέρον των ισχυρότερων συναδέλφων τους, το ΕΒΕΑ διακρίνει «ενστικτωδώς» στις αποφάσεις της συνόδου την ευκαιρία να διασωθούν ευρύτερα τμήματα του κεφαλαίου.
Ο χρόνος που ζητά έχει να κάνει με τον αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες μετατροπές στην πολιτική της, ώστε να τα «καλύψει». Ο Κ. Μίχαλος σημείωσε σχετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει τώρα την ευκαιρία να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που διέπραξε τους 22 προηγούμενους μήνες, αλλάζοντας πολιτική. Ετσι θα ζητήσει έμπρακτα συγνώμη στον ελληνικό λαό για τα δεινά που του επέφερε».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε - ακυρώνοντας οποιαδήποτε προσδοκία μπορεί να καλλιέργησε για αναστροφή των «δεινών» του «ελληνικού λαού» - ότι «η νέα συμφωνία βοήθειας προς τη χώρα μας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας, για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε τα επόμενα πέτρινα χρόνια που θα διαβιώσουμε να μην πάνε χαμένα».
Τον ...εαυτό του ξεπέρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), κάνοντας λόγο για «ιστορικής σημασίας απόφαση - ανάσα»!!! Κρίνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος συνιστούν «συνθήκες ανακούφισης της χώρας», με την προϋπόθεση ότι τα οφέλη «θα διαχυθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία μέσω της αύξησης της ρευστότητας και της επανεκκίνησης της ανάπτυξης». Καλλιεργεί έτσι τις ψευδαισθήσεις ότι οι μικροβιοτέχνες που συνθλίβονται από αυτή την πολιτική, μπορούν να σωθούν από την ...ένταση της εφαρμογής της!
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργεί αυταπάτες για άλλη ... ΕΕ
Σαν παραδοχή της χρεοκοπίας της ακολουθούμενης πολιτικής ερμήνευσε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Διαμαρτυρήθηκε ότι η «ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού» αφού δε βρήκε μια «δομική ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή συστημική κρίση».
Ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ανεπαρκή και αποσπασματική απάντηση» που «δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν παρακάμπτει τις αγορές, αλλά για άλλη μια φορά ματαίως προσπαθεί να τις κατευνάσει». Πρόσθεσε ότι «η απόφαση δεν αποτελεί αρχή εξόδου από τη κρίση αλλά την επίσπευση της πρώτης πράξης ενός προαναγγελθέντος σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας».
Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι υπάρχει λύση «και είναι πολιτική» προσδιορίζοντάς την στην «παράκαμψη των αγορών, με άρνηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, με απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, με μεταφορά μεγάλου μέρους των εθνικών χρεών στην ΕΚΤ, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους». Πρόκειται για φληναφήματα στηριγμένα στη σαθρή εκτίμηση του οπορτουνισμού για την κρίση, «χρέους» όπως την προσδιορίζει. Αποσιωπά ότι το χρέος είναι σύμπτωμα της γενικότερης βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ότι ακόμα και ρυθμίσεις του σαν αυτές που εισηγείται δε θα ανακουφίσουν τον λαό, αλλά θα λειτουργήσουν προς όφελος της πλουτοκρατίας. Επιπρόσθετα, αποπροσανατολίζει και εξαπατά τα λαϊκά στρώματα ότι είναι δυνατόν στον καπιταλισμό, με τη δοσμένη σύνδεση πολιτικής και οικονομίας, να παρακαμφθούν οι «αγορές» δηλαδή το κεφάλαιο.
  • «Ευτυχώς ανασάναμε», κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη, που με ευαρέσκεια δήλωσε χτες ότι οι «αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα». Πιο συγκεκριμένα, υπέδειξε την «επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής», τη «μείωση των επιτοκίων» και τη «δεκαετή περίοδο χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου» τα οποία, όπως είπε, «είναι σε θετική κατεύθυνση»!
ΛΑ.Ο.Σ.
Δημαγωγία και συναίνεση
«Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει όπως και δεν μπορεί να "μουντζώσει" τα αποτελέσματα της Συνόδου, διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ευκαιρίας δοθείσης επανέλαβε την πάγια θέση του για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων θέτοντάς την σαν προαπαιτούμενο ώστε «να μπει πάτος στο βαρέλι». Οπως είπε, «όσα κεφάλαια, αν και όπως, μας δώσει η Ευρώπη δεν αρκούν για να σωθούμε αν δεν υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας σύνεση, συνεργατικότητα, συναντίληψη και συνευθύνη».
Νωρίτερα βέβαια, μιλώντας στο «ΑΛΤΕΡ» και στον ρ/σ «Rial» ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν πιο επιθετικός λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπαίνει στο "γύψο"», ότι «εκπορνεύτηκε» και ότι η εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής ήταν χρεοκοπία. Πρόσθεσε ότι «μείναμε όρθιοι αλλά όχι αξιοπρεπείς» αφού «θα έχουμε τη "ρετσινιά" της μιας και μοναδικής πτωχευμένης ευρωπαϊκής χώρας μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο». Πάντως εμφανίστηκε ευχαριστημένος γιατί «ήρθε το σχέδιο Μάρσαλ», προσπερνώντας το βαρύ τίμημα που θα πληρώσει ο λαός για την υλοποίηση των ευρωενωσιακών σχεδιασμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου