«Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχουν περιοριστεί» σημειώνει το ΔΝΤ
Associated Press
|
Την πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει στις αρχές του 2012 και ότι οι οικονομικές πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης θα παραμείνουν έντονες τους προσεχείς μήνες, διατυπώνει και η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η ύφεση στη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει σε μια πιο συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν, σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες και σε επιμερισμό του κινδύνου. Για τις ΗΠΑ, η Goldman Sachs αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδύνει μετά την πρόσφατη επιτάχυνσή της, αλλά θα αποφύγει την ύφεση. Για την κινεζική ανάπτυξη, εκτιμά ότι θα σταθεροποιηθεί και θα παραμείνει σε «αρκετά υγιή» επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, σημάδια οικονομικής κάμψης καταγράφονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων κατέγραψε σημαντική πτώση 0,9% τον Νοέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, και τον περασμένο Οκτώβρη ο ίδιος δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 0,2%.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά το τελευταίο 10μηνο που παρατηρείται κάμψη στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας για δύο συνεχόμενους μήνες. Την Τετάρτη, το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών DIW προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα κινηθεί σε οριακά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ θα επιστρέψει έστω και σε «εύθραυστη» μεγέθυνση το δεύτερο μισό του έτους.
Κομπάζουν για την υποταγή του λαού
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι
αναχώρησε χθες απρογραμμάτιστα για επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Μέχρι χθες
δεν ήταν γνωστό με ποιους από τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ επρόκειτο να
συναντηθεί. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα
«Φιγκαρό», ενόψει της σημερινής συνάντησής του στο Παρίσι με τον Ν.
Σαρκοζί, δήλωσε ότι τα θεμέλια της ιταλικής οικονομίας είναι καλά και
ότι η κρίση στην πραγματική οικονομία είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση
με ό,τι συμβαίνει σε ορισμένες άλλες χώρες.Στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί ακόμη να φοβάται την Ιταλία, τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ισπανία γνωρίζουν νέες δυσκολίες, ο Μόντι απάντησε ωμά: «Η Ευρώπη δεν έχει πλέον κανένα λόγο να φοβάται την Ιταλία. Διαθέτουμε μία πολύ σπάνια πρώτη ύλη στην Ευρώπη, μία βαθιά συναίνεση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (...) Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Οι Ιταλοί αποδέχτηκαν σχεδόν με βρετανικό φλέγμα τα πολύ βαριά μέτρα που τους επιβλήθηκαν. Εδειξαν στην πράξη ένα ισχυρό αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν έκαναν παρά μόνο μία τρίωρη απεργία. Κατάλαβαν ότι οι ευρωπαϊκοί όροι επιβάλλονται για τις επόμενες γενιές. Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ιταλία έκανε το καθήκον της».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ που αποκάλυψε το Ρόιτερς, εκχωρούνται περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να παραπέμπει στο δικαστήριο τα κράτη - μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Το προηγούμενο προσχέδιο, δεν ενέπλεκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων προς τα κράτη - μέλη που παραβίαζαν τους κανόνες.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συμμέτοχος στους εκβιασμούς με τις δόσεις
Για να ενισχύσει τις κυβερνητικές απειλές στο λαό, μεταθέτει την καταβολή των χρημάτων που προβλέπονται από το πρώτο δάνειο
Οι
αντιπαραθέσεις, πιέσεις και εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό, από την
πλευρά της τρόικας, με τη συνέργεια της τρικομματικής κυβέρνησης του
μαύρου μετώπου, έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα, μετά τις χτεσινές
δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ολιβιέρ Μπεϊλί, σύμφωνα με
τις οποίες μετατίθεται η ημερομηνία της χορήγησης των 5 δισ. ευρώ της
7ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για το Μάρτη του 2012, αντί για
το Δεκέμβρη του 2011, που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η
αμέσως επόμενη δόση (8η) των 10 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί τον Ιούνη
(αντί του Μάρτη). Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η αποστολή της
τρόικας που έρχεται στην Ελλάδα στις 15 Γενάρη, θα διαπιστώσει ότι δεν
υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των αντιλαϊκών
μεταρρυθμίσεων.Στην πραγματικότητα, τα αστικά επιτελεία επαναλαμβάνουν το ίδιο έργο των εκβιασμών και της ιδεολογικής τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους απειλούν, ότι αν δεν σκύψουν το κεφάλι και δεν υποταχθούν στα σφαγιαστικά μέτρα που κάθε φορά εισηγούνται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, δεν θα χορηγηθεί η επόμενη δόση του δανείου. Οι απειλές στην παρούσα φάση, κλιμακώνονται και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των δόσεων του παλιού δανείου, αλλά και τη χορήγηση των 89 δισ. ευρώ του νέου δανείου, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τις ξένες και ελληνικές τράπεζες για «κούρεμα» του κρατικού χρέους κατά 50%.
Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, υπάρχει σκόπιμα σύγχυση, δεδομένου ότι ως τώρα ισχυρίζονταν ότι τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ - έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα τα 73 δισ. ευρώ -, θα ενσωματωθούν στο νέο δάνειο.
Χρονοδιάγραμμα, PSI και νέα σύμβαση
Το
πρόγραμμα των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας και
τους πιστωτές του Δημοσίου, με αντικείμενο συζήτησης το «κούρεμα» του
ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, παρουσίασε χτες στο
Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:- Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
- Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα (τις τράπεζες).
- Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος - τα νέα επαχθή μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2015- και να υπογραφεί ένα ειδικό μνημόνιο για το PSI, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία (για το PSI) ποσά, που προβλέπονται στη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους.
- Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.
- Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος (νέα δανειακή σύμβαση).
- Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη - μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα, με την ψήφιση σχετικού νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου