ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ Κορυφώνεται σήμερα στη Λυκόρραχη

21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κορυφώνεται σήμερα στη Λυκόρραχη
  • Από την Παρασκευή χιλιάδες κατασκηνωτές στο Νεστόριο της Καστοριάς
  • Σήμερα στη Λυκόρραχη, τελευταίο σταθμό του Διημέρου, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Στόλισαν τον ήδη όμορφο χώρο με τα πανό τους
Στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) βρίσκονται εδώ και τρεις ημέρες χιλιάδες νεολαίοι από όλη την Ελλάδα λαμβάνοντας μέρος στο 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο και στο Βίτσι (κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς).Σήμερα, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΝΕ στις 12 το μεσημέρι, στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι), με κεντρικό ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
Οι νέοι και οι νέες βρέθηκαν στα μέρη αυτά που αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι: Από τη μία ο ανυποχώρητος αγώνας του ΔΣΕ, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ένας αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, για τη Λαϊκή εξουσία, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από την άλλη, οι ντόπιοι και ξένοι δυνάστες του λαού, οι ληστές του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του, οι υπερασπιστές του σάπιου κόσμου της εκμετάλλευσης.
Από το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες οργανώσεις της ΚΝΕ ενώ μέχρι το βράδυ η κατασκήνωση γέμισε με νιάτα και φωνές από όλους τους νομούς της χώρας. Ο χώρος διαμορφώθηκε σχεδόν από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία έδωσαν την ψυχή τους φροντίζοντας για κάθε λεπτομέρεια μέχρι και την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, στο απέραντο φυσικό «προαύλιο» της κατασκήνωσης, έστησαν υπαίθριες ταβέρνες από τις οποίες οι κατασκηνωτές προμηθεύονταν σουβλάκια, σάντουιτς, αναψυκτικά και άλλα εδέσματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτω από τα πελώρια πλατάνια, τις λεύκες, τις καρυδιές και τις καστανιές που δεσπόζουν σε όλο το χώρο της κατασκήνωσης. Επιπλέον, τις μεσημεριανές ώρες, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξαποστάσουν διαβάζοντας βιβλία που εύκολα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί από το βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Ανάμεσα στα άλλα, το βιβλιοπωλείο είχε ιδιαίτερη αναφορά στο παιδικό βιβλίο, μιας και φέτος οι μικροί κατασκηνωτές του διημέρου ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Ειδικά γι' αυτούς, τα μέλη της ΚΝΕ έστησαν δίπλα στο ποτάμι παιδότοπο με διάφορες δραστηριότητες και παιδικό παιχνίδι.
Στιγμές χαλάρωσης στο «στέκι» της κατασκήνωσης
Πολλές ομάδες κατασκηνωτών εξόρμησαν το πρωί σε κοντινές πλαγιές και κορφές, σε μέρη που είχαν δοθεί ηρωικές ιστορικές μάχες.Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι νέοι και οι νέες, γλέντησαν μέχρι αργά το βράδυ κάτω από τους ήχους λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών τοπικού συγκροτήματος, ενώ το πρωί του Σαββάτου το παιχνίδι στα καταγάλανα νερά του Αλιάκμονα έδωσε και πήρε.
Οδηγός για τους σύγχρονους αγώνες η ιστορία του ΔΣΕ
Σημείο αναφοράς στο χώρο της κατασκήνωσης αποτέλεσε η έκθεση με φωτογραφίες και αντικείμενα από την ηρωική δράση του ΔΣΕ. «Η ιστορία διδάσκει: Αγώνας για την ανατροπή» έγραφε το πανό στην είσοδο και η έκθεση που οργανώθηκε, έδωσε σε όσους την επισκέφτηκαν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας. Στο τραπέζι στο κέντρο της αίθουσας βρίσκονταν τοποθετημένα μια σειρά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στις πλαγιές των γύρω βουνών, αδιάψευστοι μάρτυρες του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε στην περιοχή: σφαίρες, κάλυκες, θραύσματα από οβίδες, τμήματα από τα πολυβόλα και τα «πάντσερ» των μαχητών.
Μέσα από σχετικούς χάρτες οι νέοι και οι νέες μπόρεσαν να κατατοπιστούν για τις σκληρές μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι. Εμαθαν ακόμα περισσότερα για το θρυλικό ελιγμό με τον οποίο έληξε η μεγάλη μάχη του Γράμμου, τον Αύγουστο του '48. Για την ανακατάληψη του Γράμμου, όταν το Μάρτη του '49 ο ΔΣΕ επανάκτησε σε μόλις 5 μέρες το έδαφος, το οποίο ο αστικός στρατός είχε καταλάβει με προσπάθειες 70 ημερών. Μια σειρά πλευρές που αναδεικνύουν το ηθικό μεγαλείο και την υπεροχή του ΔΣΕ ήρθαν στο φως επίσης, μέσα από τη φωτογραφική έκθεση. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν οι φωτογραφίες που σκιαγραφούν τον άθλο των υγειονομικών υπηρεσιών, οι τραυματιοφορείς που έσωσαν δεκάδες τραυματισμένους μαχητές μεταφέροντάς τους με κίνδυνο της ζωής τους, οι γιατροί που πραγματοποίησαν ακόμα και εγχειρήσεις σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το μέτωπο, οι μαχήτριες που, μέσα στη φωτιά της μάχης, αποφοίτησαν από τη σχολή υγειονομικών και βοήθησαν ως νοσηλεύτριες τον αγώνα του ΔΣΕ.
Η έκθεση για το ΔΣΕ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών
Ενα είναι το «μάθημα» που βγαίνει από κάθε πτυχή της ιστορίας και της δράσης του ΔΣΕ: Η στρατιωτική ήττα που γνώρισε ο ΔΣΕ από τον αντίπαλο, καθόλου δε συνεπάγεται την ηθική ή την πολιτική του ήττα. Οσο σκληρή και οδυνηρή κι αν είναι η ήττα και οι συνέπειές της, δεν είναι δυνατό να σβήσει την ανωτερότητα των αξιών και των ιδανικών για τα οποία πολέμησαν χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες στα χρόνια '46-'49. Ο αγώνας του ΔΣΕ βρίσκει δικαίωση στους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, στην επιλογή της ανατροπής και της ρήξης με το σύστημα της εκμετάλλευσης: «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.
Ερση ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ - Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου