ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Συμφώνησαν για νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ

 

Νέο μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες για ασφάλιση, πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά. Σφοδρή κλιμάκωση με δόλωμα την «επαναδιαπραγμάτευση» - επιμήκυνση


Νέα καθολική επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας ετοιμάζουν ΕΕ και συγκυβέρνηση, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη να σημάνει συναγερμός χωρίς καμιά καθυστέρηση
Παραπέρα «ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας», «διαρκώς στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής», «ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας» στα κράτη της Ευρωζώνης, επέκταση του «μνημονίου συνεργασίας» ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ισπανία, για τη στήριξη και διάσωση των τραπεζών της, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Απάτη ολκής αποδείχτηκε και η λεγόμενη δήθεν «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, που κατά κατά κόρον προβάλλουν τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου των μονοπωλίων.
Απέναντι στον ελληνικό λαό, για την επανεκκίνηση της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «κλείδωσαν» πακέτα με μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που αφορούν σε παραπέρα διάλυση «δαπανών» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία και πρόκειται να κλιμακώσουν από τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται τώρα ότι τους «ζητούν για το 2012 υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί», για «δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις».
Η «προσαρμογή» των κρατικών δαπανών στα δεδομένα του μνημονίου, σε αυτή τη φάση και μόνο για το 2012, αφορά στην καρατόμηση δαπανών για:
  • κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ (500 εκατ. ευρώ)
  • κύριες και επικουρικές συντάξεις (386 εκατ. ευρώ)
  • φαρμακευτική δαπάνη (576 εκατ. ευρώ)
  • μισθοδοσία εργαζομένων στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια (205 εκατ. ευρώ)
  • πολυτεκνικά επιδόματα (53 εκατ. ευρώ)
  • εφημερίες γιατρών ΕΣΥ (53 εκατ. ευρώ)
  • δαπάνες υπουργείου Αμυνας και ΠΔΕ (περίπου από 400 εκατ. ευρώ)
  • άλλες λειτουργικές δαπάνες (200 εκατ.) κ.ά.
Τσακίζουν το λαό
Τα παραπάνω αφορούν στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση το Μάρτη και αποτελούν όρο και προϋπόθεση ακόμη και για την όποια συζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως ζητάει η συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών:
-- Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν έβαλε στο Γιούρογκρουπ ζήτημα «επαναδιαπραγμάτευσης». Κανείς από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν δεσμεύεται σε αυτή την προοπτική, την οποία «δύσκολα θα αποδεχτούν» και αυτό γιατί η «επιμήκυνση σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση», δηλαδή συνδέεται άρρηκτα με νέα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η συγκυβέρνηση θα βάλει ζήτημα επιμήκυνσης «όταν έρθει η ώρα» και με την προϋπόθεση ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα «μπει σε τροχιά».
-- Προετοιμάζοντας το κλίμα και για τα επόμενα μέτρα, σημειώνουν ότι το «πρόγραμμα έχει σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλές πτυχές. Η αξιολόγηση του προγράμματος από τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται για τα τέλη του Ιούλη και με βάση αυτή θα διεξαχθεί η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ το Σεπτέμβρη».
-- Ισχυρίζονται ότι ρίχνουν στο τραπέζι τη δυνατότητα «εναλλακτικών» - ισοδύναμων μέτρων, όπως για τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.ά.), τα οποία έχουν συμφωνήσει να περικόψουν σε ποσοστό 12%.
-- Στο προσκήνιο επανέρχονται οι εκβιασμοί και απειλές γύρω από την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Συζήτηση έγινε για την ικανοποίηση των ταμειακών αναγκών μέχρι το Σεπτέμβρη.
Οργανωμένη επιχείρηση κοροϊδίας
Με αφορμή και τις εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση έκανε νέα επίδειξη της αποφασιστικότητας να προχωρήσει με «φαστ τρακ» διαδικασίες την υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και πως αυτό που παζαρεύει είναι να μην υπάρξουν επιπλέον μέτρα μέσα στο 2012.
«Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι τελείως εκτός τροχιάς. Εχουμε απολέσει την αξιοπιστία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Real FM») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αναγορεύοντας στη συνέχεια ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την «ανάκτηση της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων». Επικαλέστηκε μάλιστα προς τούτο ότι «η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση, που συνεπάγεται η επιμήκυνση (σ.σ. του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής) πρέπει να περάσει από 17 εθνικά κοινοβούλια».
Κλιμακώνοντας τον εκβιασμό στο λαό, συμπλήρωσε ότι «οι εταίροι μας περιμένουν να δουν δείγματα ότι ξαναμπαίνουμε σε τροχιά, ότι κάνουμε τα σωστά βήματα και όσο το κάνουμε αυτό, τόσο προσφορότερο έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση και άλλων ζητημάτων θα συναντάμε». Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων του νέου μνημονίου. «Σε πρώτη φάση, γι' αυτό που παλεύουμε είναι τα μέτρα του Μαρτίου που θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πεπεισμένος για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε παραμελήσει, καθώς να προχωρήσει με τολμηρό τρόπο στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.«Χτες συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, και διαπίστωσα ότι είναι αποφασισμένος και έτοιμος για δράση σε αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις που θεωρώ ότι είναι και επείγουσες», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παιχνίδια εντυπώσεων
Σήμερα, μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, προκειμένου να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα μετά και τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ενώ στη συνάντηση των αρχηγών, που από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ λανσάρεται ως «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών.
Επί τάπητος βρίσκεται το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. «Ενα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, προαναγγέλλοντας τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και των διατάξεων του μνημονίου σε ό,τι αφορά τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, με αιχμή τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και την παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού. Δηλωτική των παραπάνω, είναι η επιστολή του παραιτηθέντος υφυπουργού Εργασίας Ν. Νικολόπουλου, στην οποία γίνεται λόγος για «ρητή συμφωνία» μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και της τρόικας «για έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου στα ζητήματα του κατώτατου μισθού».
Στην ίδια επιστολή που διέρρευσε χτες στα ΜΜΕ, ο πρώην υφυπουργός - προφανώς για να προσδώσει φιλολαϊκά τάχα κίνητρα στην παραίτησή του - δηλώνει δήθεν έκπληκτος, γιατί στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας διαπίστωσε ότι «οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω κάποιες πτυχές τους».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου