ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Σφαγή συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για τα 5 δισ.


Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φτωχοί θα πληρώσουν με το αίμα τους το νέο αντεργατικό πακέτο
Η φωτογραφία από κινητοποίηση του 2010, όμως το μήνυμα επίκαιρο, καθώς η αντεργατική επίθεση δεν έχει τέλος
Καθώς αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η εγχώρια τρόικα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να οριστικοποιήσει τα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Το βαρύ πρόσθετο φορτίο των 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες του λαού.
Απ' αυτά, τα 5 δισ. ευρώ, περίπου το 45% του συνολικού πακέτου θα περάσουν μέσα από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας. Στο στόχαστρο είναι οι συντάξεις, τα εφάπαξ, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Παράλληλα, εξετάζεται και πάλι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η κατάργηση των δώρων που έχουν απομείνει στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αφαίμαξη θα προχωρήσει με βάση τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ για το οποίο είχε ήδη μιλήσει ο υπουργός Εργασίας από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Εκεί έκανε λόγο για «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων». Με τον τρόπο αυτό θα αθροίζονται δύο και τρεις κύριες συντάξεις (ακόμα και χηρείας ή αλλη σύνταξη) και θα τίθεται πλαφόν. Εξετάζεται το πλαφόν να μπει από τα 2.000 ευρώ έως τα 2.300, ενώ άλλο σενάριο το φέρνει γύρω από το ποσό των 2.500 ευρώ, αλλά αθροιστικά για μια και πλέον συντάξεις, όταν σήμερα το πλαφόν μόνο για μία σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 2.760 ευρώ. Υπολογίζεται ότι έτσι θα περικοπούν από τους συνταξιούχους από 1,3 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με το τελικό ύψος του πλαφόν.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Μετά την τελευταία μείωση από την αρχή του 2012 κατά 12% για τα ποσά των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, σχεδιάζονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Τα σενάρια υποδεικνύουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κατά 5% από τα 1.000 έως τα 1.400 ευρώ, και κατά 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Το ύψος της περικοπής φτάνει τα 880 εκατ. ευρώ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 13ης και 14ης ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. Η ληστεία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, και αυτό μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις αρχές του έτους στις επικουρικές άνω των 200 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αυτές δε θα είναι οι τελευταίες, αφού με τη δημιουργία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, ο υπολογισμός της σύνταξης θα τεθεί σε εντελώς νέα βάση και θα οδηγήσει έτσι και αλλιώς σε δραστική μείωση.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ οι οποίες θα αποδίδονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια. Το μέτρο αυτό εξετάζεται κάτω από τον ισχυρισμό ότι μέρος αυτών των συντάξεων αποτελεί προνοιακή ενίσχυση από τα Ταμεία και άρα μπορεί να περικοπεί αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτά τα πλαίσια σχεδιάζεται η μείωση και της σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ!
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανοίγοντας έτσι εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με σενάρια που συζητούνται μπορεί να αυξηθούν τα όρια στο 65ο έτος ηλικίας για κατηγορίες εργαζομένων που δεν τους «έπιασε» η δαγκάνα του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, ιδιαίτερα στους «παλιούς» ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση του ορίου στο 67ο έτος για «νέους» και «παλιούς» ασφαλισμένους.
Αλλη εκδοχή φέρει την εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μαζί με την παράλληλη αύξηση των ημερών εργασίας δύο χρόνια νωρίτερα. Αντί του 2015, την 1/1/2013 που σημαίνει ότι το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη εξασφαλίζεται είτε με 12.000 και το 60ό έτος, είτε όταν δεν υπάρχουν αυτές οι ημέρες εργασίας στο 65ο έτος. Η αύξηση των ορίων ηλικίας βάζει φραγμό στην έξοδο προς τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων και με τον τρόπο αυτό, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των συνταξιούχων και άρα και η σχετική δαπάνη.
Στην πρέσα επιδόματα και εφάπαξ
Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις και τη μορφή που θα πάρουν οι περικοπές, το σίγουρο είναι ότι το «κοκτέιλ» που θα φτιάξει η κυβέρνηση θα είναι θανατηφόρο για τις λαϊκές οικογένειες.
Στα παραπάνω προστίθεται η δραστική περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα) με την οποία η κυβέρνηση υπολογίζει να αφαιρέσει από τους πιο αδύνατους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση κινείται στις ράγες σχετικής Εκθεσης του ΟΟΣΑ που προτείνει την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα, το οποίο όμως θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, αφήνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες χωρίς την παραμικρή στήριξη. Ειδικότερα εξετάζεται να μπει εισοδηματικό κριτήριο και για το πολυτεκνικό επίδομα, ακόμα και για την ισόβια «σύνταξη» των πολύτεκνων μητέρων.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ήδη προχωρά και στο πετσόκομμα των εφάπαξ, με πλαστές κατασκευασμένες μελέτες, έχοντας προεξοφλήσει ότι οι μειώσεις θα ανέρχονται από 10% έως 40% των ποσών που αποδίδονται σήμερα σε περισσότερα από 20 Ταμεία. Ηδη η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε νέα μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% που αθροιστικά ανεβάζει τις απώλειες για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους στο 43%!
Και πάλι σχέδια για 13ο και 14ο μισθό
Η επίθεση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων δε σταματά εδώ, αφού στις διαβουλεύσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και στις συναντήσεις με τους τροϊκανούς, εξετάζεται και η οριστική κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο. Δηλαδή, πλέον να μην αποδίδονται ούτε τα 1.000 ευρώ το χρόνο (250, 250 και 500 ευρώ) που έχουν απομείνει από τα δώρα Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων. Η όλη συζήτηση δεν είναι πάντως άσχετη και με τις σκέψεις για τον 13ο και 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα που - σύμφωνα με πληροφορίες - έπεσαν στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την περασμένη Παρασκευή.
Στην ίδια συνάντηση, άφησαν να εννοηθεί ότι συνεχίζουν να «ενδιαφέρονται» για την παραπέρα συμπίεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυτή τη φορά αμφισβητούνται οι πολυετίες. Ετσι για όλους τους αμειβόμενους με την ΕΓΣΣΕ που έχουν κατοχυρώσει πολυετίες, θα επιβληθεί μείωση πέραν του κατώτερου μισθού που ήδη μειώθηκε κατά 22% από 5% έως 10%!
Η ΓΣΕΕ υποδέχτηκε την τρόικα
Μπροστά σε αυτόν τον ορυμαγδό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να υποδεχτεί τους εκπροσώπους της τρόικας, δίνοντας έτσι άλλοθι στο άθλιο θέατρο της δήθεν «επαναδιαπραγμάτευσης» που ανεβάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Και όχι μόνο αυτό. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της «περί αποτυχημένης συνταγής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» παίζει το παιχνίδι κυβέρνησης και πλουτοκρατίας που ισχυρίζονται ότι με ένα «άλλο μείγμα» μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος και των εργαζομένων και του κεφαλαίου. Η επιμονή της στην άποψη ότι «το πρόγραμμα απέτυχε», οι φαιδρότητες περί τσαρλατάνων και κομπογιαννιτών που δήθεν δεν ξέρουν τι κάνουν (για τους τροϊκανούς), κρύβουν το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει πετύχει πέρα για πέρα, αφού ο πραγματικός στόχος δεν ήταν και δεν είναι η «σωτηρία» γενικά της χώρας, αλλά η σωτηρία του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού. Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ο επικίνδυνος ρόλος της ΓΣΕΕ, που συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες για μια δήθεν φιλεργατική διέξοδο, αν γίνουν επενδύσεις, γιατί αποκρύβει το βασικό ερώτημα, ανάπτυξη για ποιον και απο ποιον. Γιατί ακόμα και αν γίνουν επενδύσεις - που προτείνει η ΓΣΕΕ - σημασία έχει από ποιον θα γίνουν, με τι σκοπό και με τι εργασιακές σχέσεις. Αποκρύβει, δηλαδή, το βαθύτερο ταξικό χαρακτήρα των μνημονίων και όλων των νέων μέτρων που σχεδιάζονται, αλλά και της «ανάπτυξης» που τάζουν μετά τα μνημόνια.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου