ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Φόρος τιμής και υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα



Με μεγάλη συγκέντρωση στη Λυκόρραχη Ιωαννίνων ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Διημέρου
Με κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα γέμισε την Κυριακή η Λυκόρραχη, το Κεφαλοχώρι όπως λέγεται σήμερα, καθώς εκεί κορυφώθηκε το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Οι πρώτες οργανώσεις, που έφτασαν από το πρωί στο χωριό, επισκέφθηκαν το μνημείο που έχει στηθεί από το ΚΚΕ στο ύψωμα στο οποίο βρέθηκε και ανακατασκευάστηκε το πολυβολείο του ΔΣΕ. Αφησαν τα λουλούδια τους και στάθηκαν δίπλα στο σκουριασμένο τμήμα του πολυβόλου πριν επιστρέψουν στην πλατεία του χωριού. Από τα μεγάφωνα ξεδιπλώνονταν συνεχώς πλευρές της Ιστορίας του ΔΣΕ, του τιτάνιου αγώνα του απέναντι σε έναν πάνοπλο αντίπαλο, του δίκιου και της ηθικής που αποπνέει η δράση του.
«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι...». Τα λόγια του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ φτάνουν στην πλατεία από το ύψωμα του παλιού πολυβολείου. Τα φέρνει στα αυτιά των συγκεντρωμένων ο αέρας, όπως άλλοτε έφερνε τα μηνύματα από τα χωνιά των μαχητών και των μαχητριών. Οι νέοι και οι νέες στην πλατεία, ορκίζονται κι αυτοί, με τα συνθήματα, με τις σημαίες και τα πανό τους, το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα που πήραν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ να τον βαδίσουν κι αυτοί. «Για του λαού τη νίκη στη μάχη πάντα πρώτοι, όρκος στη μνήμη του καπετάνιου Γιώτη»...
Τιμάμε τους ήρωες του ΔΣΕ - Διδασκόμαστε για τις αυριανές μάχες
Ο Θ. Χιώνης στο βήμα της συγκέντρωση στη Λυκόρραχη
Στο βήμα ανεβαίνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, για την κεντρική ομιλία και μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ που πολέμησαν με πρωτοφανέρωτη τόλμη, που πότισαν με το τίμιο και ανυπότακτο αίμα τους τούτα τα βουνά, ήταν σίγουροι ότι η θυσία τους δε θα πάει χαμένη. Οτι η ταξική πάλη δε θα τελειώσει μαζί τους, αλλά θα ριζώσει πιο βαθιά την επαναστατική σπορά. Οτι το Κόμμα θα τραβήξει μπροστά. Και μια από τις αποδείξεις είναι ότι εμείς μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε εδώ και τους τιμάμε. Εχοντας πλήρη συναίσθηση ότι στη ζωή, στην πράξη, στις ανηφόρες και στις κατηφόρες του αγώνα για τη λευτεριά από τη μισθωτή σκλαβιά, ο οποίος δεν είναι εύκολος, δεν είναι ευθύγραμμος, κόντρα σε κάθε δυσκολία και τραβώντας πάντα μπροστά, τιμάμε τους νεκρούς του λαού και του Κόμματός μας.
Γιατί όσο περήφανοι μπορεί να νιώθουμε άλλο τόσο δύσκολο είναι να τιμήσεις όχι με λόγια αλλά με πράξεις τις ρίζες σου, να τιμήσουμε δηλαδή την καταγωγή μας, ότι είμαστε φυσικά και πολιτικά εγγόνια και δισέγγονα μπουρλοτιέρηδων, γεμιτζήδων, σαμποτέρ, πολυβολητών, οπλιτών, αλλά και όλων των μαχητών στα μετόπισθεν, των νοσοκόμων και όλων των υπηρεσιών που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να σταθεί ο μαχητής με το όπλο στο χέρι.
Στα ραντεβού μας με την Ιστορία, με τους προγόνους μας σκεφτόμαστε και συζητάμε για το μέλλον. Αυτό ήθελαν κι αυτοί. Τα ανταμώματά μας σε τούτα τα μέρη δεν είναι μουσειακές εκδηλώσεις. Κάθε φορά ψηλώνουμε ένα μπόι. Μέσα από τη γνώση σφυρηλατούμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε για την ολοκλήρωση και τη νίκη των ιδανικών για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι μαχητές του ΔΣΕ. Να ανταποκριθούμε και να συνεχίσουμε τις ηρωικές και επαναστατικές παραδόσεις του κόμματός μας, του ΚΚΕ. Η ΚΝΕ είναι σχολείο αγωνιστών επαναστατών και η Ιστορία του Κόμματός μας είναι από τα καλύτερα μαθήματα. Ενα από τα βασικά ώστε να προετοιμαζόμαστε θεωρητικά, πολιτικά αλλά και οργανωτικά για τα σημερινά, πολύ περισσότερο για τα αυριανά καθήκοντα του αγώνα, για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να ανταποκριθούμε σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης και μέχρι τέλους για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».
Προσκλητήριο νεκρών και προσκύνημα στο μνημείο

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, με ονόματα μαχητών και μαχητριών που έπεσαν στις μάχες στην περιοχή και κατάγονταν από τα χωριά του Σμόλικα και του Γράμμου. Ο κατάλογος αν και ενδεικτικός, είναι μακρύς. Το χειροκρότημα συνεχίζεται όσο ο κατάλογος ξεδιπλώνεται, δυναμώνει όσο προστίθενται ονόματα από την ίδια οικογένεια: τέσσερις, πέντε, εφτά νεκροί συγγενείς. Μέτρημα που δυσκολεύεται κανείς να κρατήσει. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρίσκονται και συγγενείς των νεκρών μαχητών, ζωντανή απόδειξη όσων είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα στην ομιλία του ο Θ. Χιώνης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια προσφορά των χωριών και των κατοίκων τους στον αγώνα του ΔΣΕ, προσφορά όχι μόνο μαχητών, αλλά και τροφίμων, ρουχισμού κι όλων των απαραίτητων υλικών για το ΔΙΚΟ τους στρατό, όπως έλεγαν.
Ενός λεπτού σιγή. Στη μνήμη όλων αυτών που πότισαν τα βουνά, τις πλαγιές και τις κορφές τους με το αίμα τους. Προς τιμήν αυτών που έθεσαν το όπλο τους και τη ζωή τους στην υπηρεσία του λαού. Τη λήξη της σιωπής σημαίνουν οι ριπές που ακούγονται από το ύψωμα. Βροντάει ξανά το βουνό προς τιμήν αυτών που γεννήθηκαν και έζησαν, πολέμησαν και χάθηκαν στα χώματά του.
Το προσκύνημα στο μνημείο συνεχίστηκε με κατάθεση στεφανιού από τον Γραμματέα της ΚΝΕ. Η μια μετά την άλλη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα πήραν την ανηφόρα για να φτάσουν στο ύψωμα, να καταθέσουν λίγα λουλούδια και να επαναλάβουν το σύνθημα του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου: «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».


Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο δρόμο προς το μνημείο του ΔΣΕ


Τιμή στον υποστράτηγο Σκοτίδα
Εκδήλωση στο Βατοχώρι της Φλώρινας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου
Από τη συγκέντρωση στο Βατοχώρι, εκεί που στήθηκε η προτομή του Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), υποστράτηγου του ΔΣΕ
«ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ». Το σύνθημα αντήχησε από το Βατοχώρι της Φλώρινας ως το Μάλι Μάδι. Εκατοντάδες νεολαίοι, το απόγευμα του Σαββάτου, συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο Βατοχώρι της Φλώρινας, για να τιμήσουν τον Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) υποστράτηγο του ΔΣΕ που σκοτώθηκε εκεί στις 11 Αυγούστου του 1949.
Προς τιμή του, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, έστησαν την προτομή του στην αυλή του πετρόχτιστου δημοτικού σχολείου που στέκει ερειπωμένο, και 100 μέτρα πιο πάνω στο σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα, εντοίχισαν μαρμάρινη πλάκα. Τα αποκαλυπτήρια των δύο μνημείων έκανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Χιώνης.
Στην εκδήλωση που έγινε στην αυλή του σχολείου, στην είσοδο του χωριού, μίλησε οΚώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Νίκου Θεοχαρόπουλου, υπόδειγμα αγωνιστή, κομμουνιστή, που αναδείχθηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη που με τη δράση του και τη στάση του δικαιωματικά κατέκτησε περίοπτη θέση που κοσμεί το Πάνθεον της ιστορίας του επαναστατικού λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.
Ο Κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε επίσης στις κορυφαίες μάχες που έγιναν στην περιοχή, στον περίφημο ελιγμό (Αύγουστο του 1948) μέσα από τον οποίο, οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν από το Γράμμο στο Βίτσι και σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΔΣΕ, τη νίκη του στο Μάλι Μάδι στις 13 Σεπτέμβρη του 1948, που προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς όχι μόνο στην κυβερνητική σταθερότητα αλλά και στην ηγεσία του στρατεύματος.
«Το παράδειγμα της πολιτικής και ένοπλης πάλης του λαού, αποτελεί το καλύτερο μάθημα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης στις συνθήκες της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης», σημείωσε. Και κατέληξε: «Νέα προβλήματα στέκουν μπροστά μας σήμερα, αύριο, μπροστά στο εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα θα τεθούν ακόμα πιο δύσκολα, πιο μεγάλα, πιο σύνθετα προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε πλήρη ετοιμότητα και ικανότητα να ανταποκριθούμε σε μια απότομη στροφή του κινήματος, σε μια στασιμότητα αλλά και σε ένα πρωτοφανέρωτο φούντωμα που κι έτσι κι αλλιώς θα έρθει».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, από τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Θ. Χιώνη Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.




πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου