ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΕ

Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ξεκινά σήμερα η διήμερη γιορτή για παιδιά και γονείς
Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με πλούσιο πρόγραμμα, δημιουργικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Από το αντίστοιχο Φεστιβάλ που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Από σήμερα και για δύο μέρες η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό ανοίγει τις πύλες της για παιδιά και γονείς που αναζητούν μια ξεχωριστή πρόταση για τις γιορτές. Το διήμερο φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά, που γίνεται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, με ελεύθερη είσοδο, στημένο με συλλογική δουλειά και μεράκι, αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή πρόταση.Το πλούσιο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, κινηματογραφικές προβολές, δημιουργικά εργαστήρια, όπου τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες. Εμφαση δίνεται σε δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικότητα, την ομαδικότητα, τη γνωριμία με τους άλλους, την αποδοχή του διαφορετικού, πάντα με την καθοδήγηση νέων παιδαγωγών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί τρεις θεατρικές παραστάσεις. «Ο μισοκοκοράκος», κουκλοθέατρο από το εργαστήρι Μαιρηβή, ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών, στα οποία το θέμα δεν είναι η ηθική, αλλά το να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.
Θεατρική παράσταση «Το πατζαράκι», σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο. Πρωταγωνιστούν 11 παιδιά από το κοινό, ένα σκιάχτρο, δύο ηθοποιοί και ένα πατζαράκι που μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης... τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία.
Από την προετοιμασία του χώρου
Επίσης, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το θεατρικό «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα».Τις μέρες του φεστιβάλ θα προβληθούν επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες, προσφορά της ομάδας «Νεανικό Πλάνο». Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.
Ο λόγος στους γονείς
Ευκαιρία για συζήτηση, προβληματισμό, ενημέρωση δίνει στους γονείς η σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στις 17.30 στο χώρο του φεστιβάλ. Με τη βοήθεια παιδαγωγών και ψυχολόγων, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το παιδί και τις εξελίξεις που επηρεάζουν το ίδιο και την οικογένειά του.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και θα συζητήσει με τους γονείς ο παιδοψυχίατρος Στάθης Μπακλέζος, ο οποίος μιλώντας στον «Ρ» σημειώνει ότι η πρωτοβουλία της ΚΝΕ είναι ενδιαφέρουσα και καλύπτει ανάγκες των παιδιών, των γονιών, του κινήματος. Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει ο ρόλος των γονιών, αναφέρεται στη σημασία του να μάθουν να ακούν τα παιδιά, ιδιαίτερα τώρα που διάφοροι παράγοντες, όπως η κρίση, επιδεινώνουν τις σχέσεις και θέτουν ακόμα και ζήτημα επιβίωσης.
Η Κανέλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, η οποία θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, σημειώνει τη σημασία της ευκαιρίας που δίνεται στους γονείς να βρεθούν μαζί σε ένα χώρο, όπου μπορούν να μοιραστούν τους ίδιους προβληματισμούς, ενώ τα παιδιά τους θα απασχολούνται δημιουργικά. Ιδιαίτερα τονίζει πως πρέπει οι γονείς να συζητήσουν το θέμα της φτώχειας, που είναι μια πραγματικότητα για τα δύο πέμπτα του ελληνικού λαού και να το αντιμετωπίσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις.
Πρόβες για τα θεατρικά
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει επίσης η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ.
Στο Αγρίνιο
Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά σήμερα Τετάρτη, στις ώρα 11 π.μ., διοργανώνει η ΚΝΕ και στο πολιτιστικό στέκι του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, το οποίο περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο εργαστήριο, εργαστήριο πηλού, παραμύθι και προβολή ταινίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλαγές για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής
Η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο συγχωνεύσεις ινστιτούτων και φορέων εκπαίδευσης, αλλά και τη δημιουργία Προτύπων - Πειραματικών Λυκείων στην κατεύθυνση του σχολείου της «αγοράς»
Σε συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών φορέων, για να προωθείται πιο επιτελικά η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και σε αλλαγές στα Πειραματικά Λύκεια για τη δημιουργία προτύπων σχολείων της «αγοράς» προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα Πειραματικά Σχολεία θα μετονομαστούν «Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία» και θα «αποτελέσουν εργαστήρια ανασυγκρότησης της ελληνικής εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει με την καθιέρωση του νέου σχολείου και των συναφών δράσεων που το συνοδεύουν», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο νόμου. Τα Πειραματικά Σχολεία στην εκπαίδευση σαφώς και δεν αποτελούν αρνητικό γεγονός, αφού είναι λογικό να εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία με νέα στοιχεία κτλ. Το ζήτημα είναι η κατεύθυνση των αλλαγών και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στόχος είναι η προώθηση μεθόδων για το σχολείο της «αγοράς», με περισσότερα ταξικά φίλτρα, αποθέωση της διδακτικής των χρηστικών δεξιοτήτων κ.ά.
Επιπλέον, όταν στο «νέο» σχολείο της «αγοράς» τα προγράμματα θα είναι διαφοροποιημένα, τα Πειραματικά Σχολεία χάνουν τον πειραματικό χαρακτήρα τους. Σε όλα τα σχολεία θα γίνονται «πειράματα», πάντα βέβαια στην κατεύθυνση της «αγοράς». Το αποτέλεσμα θα είναι τα πρώην Πειραματικά να λειτουργούν κυρίως ως «Πρότυπα», με μια ελιτίστικη αντίληψη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείο κάνει λόγο για «πιλότους της γνώσης», όταν αναφέρεται στα «Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία»...
Οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και απ' την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πειραματικά Σχολεία. Μέχρι τώρα γίνεται με κλήρωση, κάτι που διατηρείται μόνο για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Για την εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια θα υπάρχουν εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων.
Συγχώνευση εκπαιδευτικών φορέων
Το υπουργείο θα ιδρύσει ένα νέο φορέα, στον οποίο θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούν σήμερα (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών). Οι τέσσερις φορείς καταργούνται. Ο νέος φορέας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα έχει «υπόσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για να συνδυάζει την ασφάλεια και το κύρος του δημόσιου φορέα με την ευελιξία του ιδιωτικού και με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας». Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «δεν αλλάζει τίποτα στην υπηρεσιακή, μισθολογική και συνταξιοδοτική κατάσταση του προσωπικού των φορέων».
Επίσης, η «αποστολή» του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) «ανατίθεται σε νέο φορέα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Πάτρα». Στους σκοπούς του θα είναι και «ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή». Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου, θα καταργηθεί ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και οι αρμοδιότητες του θα περάσουν στο υπουργείο Παιδείας. Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με τους σχεδιασμούς του υπουργείου για το «ψηφιακό σχολείο», όπου οι νέες τεχνολογίες δε θα είναι ενισχυτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα αποτελούν κύριο άξονα, σε βάρος της μάθησης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Συναντήθηκαν παλιά και νέα γενιά αγωνιστών
Σε μια ατμόσφαιρα συγκινητική και συνάμα αγωνιστική, η ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη, επισκέφτηκε το «Σπίτι του Αγωνιστή» και τους 21 αγωνιστές από την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και του ΔΣΕ που στεγάζονται σε αυτό.
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ ξεναγήθηκε στους χώρους όπου διαμένουν οι αγωνιστές, καθώς επίσης και στη βιβλιοθήκη, στους χώρους μελέτης, συνελεύσεων και συζητήσεων, στα ιατρεία και στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.
Στη συνέχεια, αντάλλαξαν ευχές και δώρα με τον Γ. Πρωτούλη να παραδίδει ένα καλαίσθητο σφυροδρέπανο και τους αγωνιστές να ανταποδίδουν με μια κορνίζα στην οποία απεικονίζονται εργάτες της Σοβιετικής Ενωσης να κρατούν ψηλά τα κομμουνιστικά λάβαρα του αγώνα.
«Η παρουσία μας εδώ αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής στους ανθρώπους που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του Κόμματός μας» σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης και πρόσθεσε: «Πρωτακούσαμε για τις πράξεις του Κόμματός μας από τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους παλαιότερους συντρόφους μας. Χρέος μας σήμερα είναι να μελετάμε πολύ, με όπλο την επιστήμη, την Ιστορία του Κόμματός μας και του λαού μας. Να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα και την τεράστια προσφορά των παλαιότερων συντρόφων μας και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη σοσιαλιστική προοπτική στη χώρα μας».

Λίγο νωρίτερα ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην πολύχρονη πάλη των κομμουνιστών πορευτήκαμε και πορευόμαστε χωρίς καμιά προσωπική φιλοδοξία και ιδιοτέλεια, με μόνο στόχο το καλό της εργατικής τάξης και του λαού μας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πραγματική σοσιαλιστική. Βλέποντάς σας να τιμάτε τον αγώνα των παλαιότερων γενιών, στο Κόμμα μας, είμαστε βέβαιοι ότι και σεις θα συνεχίσετε ακούραστα αυτήν την πάλη, όσο κι αν χρειαστεί με την ελπίδα να φτάσετε στο στόχο μας πολύ πριν βαδίσετε το δρόμο και τη δική μας ηλικία».
*** Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ οργανώνει επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», σήμερα στις 7 το απόγευμα. Στο χώρο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.
*** Πλατιά σύσκεψη φορέων για το συντονισμό των δράσεων του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος). Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή το σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων της πόλης (ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ», Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ), το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σήμερα, Τετάρτη
10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο.
11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη».
17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού.
17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια».
19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή.
Αύριο, Πέμπτη
10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο.
11.30 Παραμύθι.
12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ).
18.30 Θέατρο «Το πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο.
19.30 Παιδικό πάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου