ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /64     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Νέο δάνειο - όχημα για ελεγχόμενη χρεοκοπία
Πιο βαθιά στη φτώχεια οδηγούν το λαό η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της
Τα νέα δάνεια είναι το όχημα για τα νέα μέτρα, που στόχο έχουν να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα την τιμή της εργατικής δύναμης
Eurokinissi
Βαθύτερα στη φτώχεια οδηγείται ο ελληνικός λαός με τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα, με αφορμή το νέο δάνειο που αναμένεται να εγκρίνουν για την Ελλάδα, ύψους 90-120 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Οι σύμμαχοι και δανειστές της κυβέρνησης ζητούν ευθέως να μπει η δημόσια περιουσία ως εχέγγυο για το νέο δάνειο.Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg», ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι «μία νέα ιδέα που βλέπουμε τώρα είναι από τις χώρες με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ - οι οποίες είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα κεφάλαια για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία - να δηλώνουν ότι αν χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον, θα βάλουν υποθήκη τη δημόσια περιουσία συγκεκριμένων χωρών, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο. Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Στο μεταξύ, στο γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να εγκριθεί κοινό ψήφισμα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για τη «διάσωση του ευρώ» και τη «βοήθεια» προς την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης τη στήριξη για ένα νέο δανειακό πακέτο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές. Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης» με επταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.
Σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP συζητήθηκε η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε προσδιόρισε στα 90 δισ. το ύψος ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μέχρι το 2014. Σύμφωνα όμως με τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», το πακέτο μπορεί να φτάσει στα 120 δισ. ευρώ. Η καγκελάριος φέρεται να προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα.
«Ξεφορτώνει» ομόλογα η Γερμανία
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο περίπου η «έκθεση» των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2011 οι γερμανικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Απρίλη του περασμένου έτους το αντίστοιχο ποσό ήταν 16 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank.
Αναπόφευκτο είναι ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος, επισήμανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτή.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ στέκει αντίθετη σε κάθε λύση η οποία προσομοιάζει σε στάση πληρωμών για την Ελλάδα, επιλεκτική ή απόλυτη. «Οχι σε πιστωτικό συμβάν, όχι σε στάση πληρωμών», δήλωσε μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι «αποκλείουμε κάθε συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που δεν θα είναι εθελοντική».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, ο Τρισέ κατέστησε σαφές ότι «δεν είμαστε υπέρ της μιας αναδιάρθρωσης και ούτω καθ' εξής. Αποκλείουμε κάθε έννοια που δεν θα ήταν αποκλειστικά εθελοντική και θα είχε στοιχεία επιβολής. Καλούμε για την αποφυγή οποιουδήποτε πιστωτικού συμβάντος και επιλεκτικής χρεοκοπίας και φυσικά χρεοκοπίας». Απαντώντας σε ερωτήματα περί δυνατότητας ή επιθυμίας της ΕΚΤ να συμμετάσχει στην εθελοντική ανανέωση τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ο Τρισέ τόνισε ότι τούτο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΚΤ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.
Επιμένουν για συναίνεση
Στο μεταξύ, νέο κάλεσμα για συναίνεση απηύθυνε προς τα ελληνικά κόμματα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κ. Λαγκάρντ. Από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για να διασφαλίσει υποστήριξη της Κίνας στην υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, επισήμανε ότι αντίθετα με την Ελλάδα ή την Ιρλανδία, στην Πορτογαλία τα μεγάλα κόμματα δεσμεύτηκαν να σεβαστούν απολύτως τους όρους του δανείου με την τρόικα. «Ενα από τα ισχυρά σημεία της Πορτογαλίας, που ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μιμηθεί, είναι ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμαχώντας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σημαντικό για να οικοδομηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το οικονομικό βάρος των τριών ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν προσφύγει ως τώρα στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους, είναι περιορισμένο, αφού, όπως υπενθύμισε, «μαζί αντιπροσωπεύουν το 6% του ΑΕΠ της ζώνης ευρώ». Πάντως ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης «Moody's» δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί» εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία θα αυξήσει τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναδεικνύει τη συμφωνία στους αντιλαϊκούς στόχους
Την πλήρη συμφωνία με τους «βασικούς στόχους» της πολιτικής του μνημονίου φέρνει σε πρώτο πλάνο η ηγεσία της ΝΔ, ανεβάζοντας το επίπεδο της συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. «Η ΝΔ συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος, με τη μείωση δηλαδή του ελλείμματος και του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς τους στόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, απαντώντας ειδικά στη σύσταση Ζ. Γιούνκερ πως πρέπει «όλα τα κόμματα να συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος».
Ειδικά για τις «βασικές παραμέτρους» ο Γ. Μιχελάκης σημείωσε ότι «το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου, προβλέπει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προβλέπει πάγωμα και, στη συνέχεια, περιορισμό προσλήψεων και βέβαια, υποστηρίζουμε - το αποδείξαμε στην πράξη - την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών».
Από την άλλη, υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου είναι «ακριβώς να επιτευχθούν οι στόχοι (σ.σ. του μνημονίου)». Επιπλέον, έμμεσα πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι συμπληρωματική στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Πέρα όμως από αυτά (σ.σ. τις βασικές παραμέτρους του μνημονίου) το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα που τονώνουν την οικονομία», είπε, εννοώντας τα φιλομονοπωλιακά μέτρα του «Ζαππείου 2».
Η ηγεσία της ΝΔ επικαλείται επίσης την έκθεση της τρόικας, για να δείξει ότι η ίδια «υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» και άρα «το πρόβλημα μέχρι σήμερα εντοπίζεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση». Οσο για την πρότασή της για μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών είπε ότι η διαφωνία με την τρόικα είναι πως «η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα», ενώ η πρόταση της ΝΔ «χρειάζεται μικρό διάστημα μερικών μηνών για να αρχίσει να αποδίδει».
Αναφορικά με τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν τίθεται η συναίνεση ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε παραδώσει στον Α. Σαμαρά στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ένα σημείωμα «non paper», στο οποίο περιλαμβάνονταν οι προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση και άλλες που έχουν εξαγγελθεί και μπορούν να εξετασθούν. Σε ερώτηση αν ανταποκρίθηκε εγγράφως ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό επ' αυτού, ο Γ. Μιχελάκης απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο αρχηγών ή θα συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο κομμάτων, περιορίστηκε να πει ότι δε σχολιάζει υποθετικά σενάρια.

Σελ. /64     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου