ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

«Εφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής Λάκης Σάντας
Ο Λάκης Σάντας, σε εκδήλωση της ΚΝΕ, στις 21 Γενάρη 2004
«Εφυγε» το Σάββατο από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο αγωνιστής Απόστολος (Λάκης) Σάντας, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη, μαζί με τον Μανόλη Γλέζο, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο, την Πέμπτη, στις 5 μ.μ.Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φλεβάρη 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1940 και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία. Το 1944 τραυματίστηκε.
Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στάλθηκε στη Μακρόνησο. Κατάφερε να διαφύγει στην Ιταλία και στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου και έζησε μέχρι το 1962. Το 1963 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Τη λύπη τους για το θάνατο του Λάκη Σάντα εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο Λάκης Σάντας διακρινόταν για τη σεμνότητά του. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του συνήθιζε να λέει: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την Αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"».
Σε μια από τις λιγοστές δημόσιες δηλώσεις του, ο Λάκης Σάντας είχε μιλήσει στον «Ριζοσπάστη», με αφορμή το αντικομμουνιστικό Μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε στον «Ρ» στις 12/1/2006, έλεγε μεταξύ άλλων:
«Σχετικά με το ψήφισμα της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (...) δηλώνω, ως εκπρόσωπος νεκρών (συγγενών μου και συναγωνιστών μου), ότι αποτελεί το μνημόνιο αυτό κατάπτυστη αισχύνη και προσβολή στις εκατόμβες, τα εκατομμύρια των νεκρών, που έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών, των αιθέρων και των θαλασσών, ως και στα μπουντρούμια και στα στρατόπεδα του ναζιστικού τέρατος. Καθώς, επίσης, αποτελεί προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης Ιστορίας και ιστορικής μνήμης και αισχρή συκοφάντηση του μεγάλου και θαυμαστού αντιφασιστικού αγώνα των λαών, όπου και οι κομμουνιστές μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες, πολέμησαν το ναζισμό - φασισμό - μιλιταρισμό (...)».
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ
Βαθύς Μεσαίωνας ξεχείλισε από τα αστικά ΜΜΕ
Απεριόριστος τηλεοπτικός χρόνος για τα λείψανα της προϊστορίας, όταν για τους εργατικούς αγώνες δεν περισσεύει ούτε λεπτό
Βαθύς Μεσαίωνας ξεχείλισε από τα κανάλια της ντόπιας αστικής τάξης, με αφορμή το βρετανικό γάμο την περασμένη Παρασκευή. Επί ώρες, από τα αστικά ΜΜΕ και σε απευθείας μετάδοση από τη Μ. Βρετανία, παρέλαυναν βασιλιάδες, βγαλμένοι από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας, περιφέροντας τη σήψη της προϊστορίας. Μαζί και οι σημερινοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, που διευθύνουν την επίθεση σε βάρος των λαών, για λογαριασμό των σύγχρονων μονοπωλίων.
Ολοι αυτοί βρήκαν φιλόξενο χώρο και απεριόριστο τηλεοπτικό χρόνο προβολής από τα κανάλια των αστών στην Ελλάδα, τα οποία για τις εργατικές κινητοποιήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ δεν έχουν να διαθέσουν ούτε ένα λεπτό. Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως ο ΣΚΑΪ και άλλοι, μετέδωσαν απευθείας το γάμο και αφιέρωσαν στο θέμα μεγάλο μέρος των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων, με διθυραμβικά σχόλια για τη βασιλεία. Χλεύασαν με αποτρόπαιο και κυνικό τρόπο τη λαϊκή οικογένεια, επιδεικνύοντας τη χλιδή των υπολειμμάτων της φεουδαρχίας που αποκτήθηκε με το αίμα και τα ανείπωτα βάσανα δεκάδων λαών.
Τη χλιδή μιας μοναρχίας που έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Κύπρο, στην Ελλάδα. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχείρησαν να την καθαγιάσουν στο χυδαίο λάιφ στάιλ που αφορά μόνο τη δική τους κοινωνία. Την κοινωνία της αστικής τάξης που ευθύνεται για τα βάσανα εκατομμυρίων εργαζομένων, που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην εξαθλίωση και την πείνα. Φανέρωσαν και μ' αυτόν τον τρόπο ότι τους χωρίζει χάος από τους εργαζομένους και τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Το ΚΚΕ
Σχόλιο για την προκλητική προβολή και αξιοποίηση του βρετανικού γάμου εξέδωσε την Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σ' αυτό σημειώνει: «Αηδία και αποστροφή προκαλεί η απίστευτη προβολή στην Ελλάδα, όπου οι λαϊκές οικογένειες δεινοπαθούν από την ανεργία και τη φτώχεια, του γάμου των απομειναριών του μεσαίωνα, τον οποίο η ιστορικά ξεπερασμένη αστική τάξη της Βρετανίας και της Ευρώπης τιμά και επιδεικνύει προκλητικά. Αυτοί να χαίρονται τη σήψη τους, οι λαοί όμως έχουν χρέος να ξεμπερδεύουν μαζί τους».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες και για το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Κυριακή 8 Μάη. Η εκκίνηση της πορείας θα δοθεί στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός θα γίνει στις 6.30 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση.Παράλληλα, ολοκληρώνονται και οι προετοιμασίες για το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 28 και 29 του Μάη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της προσυνεδριακής δραστηριότητας, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 5 Μάη, στα γραφεία της (Ομήρου 4) στις 7 μ.μ. με θέμα «Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Αιγαίο». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος της ΚΕΘΑ και θα ακολουθήσει εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.
Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 6 Μάη, στο παλιό δημαρχείο (Γυφτοπούλου 2), στις 6.30 μ.μ. με θέμα «Κρίση - πόλεμος και η θέση της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.
Αύριο στη Λάρισα
ΑντιΝΑΤΟική πορεία ειρήνης αφιερωμένη στη μνήμη των αγωνιστών της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και Νίκο Νικηφορίδη διοργανώνει αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το Μεζούρλο, τόπο μαρτυρίου εκτελεσθέντων αγωνιστών. Στη συνέχεια θα γίνει στάση στην 1η Στρατιά, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα και στις 8 το βράδυ θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.
Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, για το θάνατο του Λάκη Σάντα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα, που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από το Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Γι' αυτήν την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στη Μακρόνησο. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου