ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η έξαρση της εγκληματικότητας και οι πραγματικές αιτίες
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα των μεταναστών, τα ναρκωτικά και το λεγόμενο παρεμπόριο, ζητήματα αιχμής που απασχολούν τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες της πόλης, τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες
Μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή. Ελληνες και μετανάστες εργάτες, λαϊκές οικογένειες, μικροί επαγγελματίες, είναι στο έλεος διαφόρων κυκλωμάτων. Με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του, για να πάει τη γυναίκα του στο μαιευτήριο για να γεννήσει, τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, μαζί με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προέβαλλαν ως κύρια αιτία, τους μετανάστες. Εμφανίστηκαν διαρροές που έκαναν λόγο για δολοφονία από «κάποιους μελαψούς», χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι τώρα επίσημα κάτι τέτοιο. Μετά από αυτό το άγριο έγκλημα, σημειώθηκε η δολοφονία του 21χρονου μετανάστη και την επόμενη μέρα, το άγριο πογκρόμ ακροδεξιών συμμοριών με θύματα εκατοντάδες μετανάστες και Ελληνες.
Σκόπιμα, τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, μαζί με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρούν και προβάλλουν ως κύρια αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας τη συγκέντρωση σε αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ειδικά, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο εθνικιστικός και φασιστικός εσμός, πλειοδοτούν και σπεκουλάρουν στο πρόβλημα αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι την εγκληματικότητα δεν την έφεραν οι μετανάστες. Το έγκλημα - ιδίως το οργανωμένο - τα ναρκωτικά, η πορνεία, η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα, υπήρχαν και πριν και αποτελούν μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με υπέρογκα κέρδη, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος τζίρος από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών το 2010 έφτασε τα 270 δισ. ευρώ (στοιχεία UNICEF), ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010, έφτασε το 1 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Ολα αυτά, λοιπόν, υπήρχαν και πριν, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Και δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν με εξάρσεις και υφέσεις, όσο κυριαρχεί το συγκεκριμένο σύστημα.
Είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι παράνομοι μικροπωλητές
Associated Press
Αντίστοιχες νοσηρές καταστάσεις υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές μητροπόλεις, με τις οποίες θέλουν να συγκρίνουν την Αθήνα τα συγκεκριμένα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη - στην Ευρώπη τουλάχιστον - την πρωτεύουσα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες. Εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία (σ.σ. από μηχανισμούς και υπηρεσίες του ίδιου του αστικού κράτους) που δείχνουν ότι στα σοβαρά τουλάχιστον εγκλήματα η συμμετοχή των μεταναστών στηρίζεται και συνυπάρχει με τη συμμετοχή Ελλήνων.Φυσικά, υπάρχει και η μικροεγκληματικότητα του δρόμου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμήσει κάποιος την ανησυχία του φτωχού, του λαϊκού ανθρώπου να μην του κλέψουν τα λίγα λεφτά που του έχουν μείνει από τη μεγάλη κλοπή που έχει υποστεί από την πλουτοκρατία και το κράτος της ή το κινητό του. Ομως, αυτή η μικροεγκληματικότητα, που προέρχεται από ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης, αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και όχι με καταστολή.
Για τους μετανάστες
Ας δούμε αναλυτικότερα ορισμένες πλευρές της υπόθεσης «κέντρο Αθήνας», αλλά και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ γι' αυτό το θέμα.
Ολα τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα του κεφαλαίου στο Δήμο της Αθήνας, θεωρούν ως βασική αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας τη συγκέντρωση σε αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ολοι τους συνδέουν την αύξηση της εγκληματικότητας, της πορνείας κ.λπ. με τη μετανάστευση. Προσπαθούν να κρύψουν ότι τα κόμματά τους είναι εκείνα που ευθύνονται για το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, αλλά και της συγκέντρωσης άστεγων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως και ότι οι μετανάστες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, εγκαταλειμμένες, με φτωχούς εργαζόμενους, έτοιμες να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να κάνουν το κέντρο της Αθήνας ακριβό διασκεδαστήριο και ακριβό εμπορικό και οικιστικό χώρο.
Η έξαρση του προβλήματος συγκέντρωσης μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, χρονολογείται μετά το 2004, καθώς και το ότι πρόκειται για ανθρώπους ουσιαστικά εγκλωβισμένους στην Αθήνα, αφού ούτε μπορούν να τους επαναπροωθήσουν στις πατρίδες τους - την τεράστια τουλάχιστον πλειοψηφία - για πρακτικούς λόγους και όχι από ευαισθησία για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, ούτε μπορούν να επιτρέψουν τη μετακίνησή τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, γιατί δεσμεύονται από τον Κανονισμό «Δουβλίνο II». Ολα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ψήφισαν αυτόν τον κανονισμό. Ειδικά, ο οπορτουνιστικός χώρος έχει κάνει άπειρες καταγγελίες γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει αυτόν ακριβώς τον Κανονισμό.
Η θέση του ΚΚΕ είναι άσυλο σε όσους επιθυμούν και προσωρινή επικουρική προστασία σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, υποκινούμενων εμφύλιων κ.λπ. (Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Σουδανοί κ.λπ.).
Απαιτούμε:
  • Εδώ και τώρα κατάργηση - ανυπακοή στο «Δουβλίνο». Να εφοδιαστούν όσοι μετανάστες - πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη - μέλη με ταξιδιωτικά έγγραφα. Το 75% των μεταναστών στην ΕΕ μπαίνει από την Ελλάδα.
  • Τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, με την καθοριστική μάλιστα συμμετοχή του «Frontex», όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά ούτε μπορούν να αναχαιτίσουν σε μόνιμη βάση τη μετανάστευση και προσφυγιά που οφείλεται στις συμφορές που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός, με την ελληνική μάλιστα συμβολή, στους λαούς των πατρίδων τους.
  • Να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, που αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και όλη η νομοθεσία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 18 μήνες, μόνο και μόνο επειδή ο μετανάστης μπήκε ή παρέμεινε χωρίς χαρτιά στη χώρα και προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλασή του.
  • Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών και προσφύγων, με δωρεάν σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, χωρίς τη «φιλανθρωπία» των διαφόρων ΜΚΟ.
  • Καμία απολύτως εμπλοκή ιδιωτών στην περίθαλψη ανηλίκων και θυμάτων σωματεμπορίας.
Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι καθαρές:
Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεση της ανανέωσης από αριθμό ενσήμων και συμβάσεις με τον εργοδότη, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κατάργηση παραβόλων, κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς τη χώρα προέλευσης, κατάργηση όλων των εμποδίων πρόσβασής τους στη δημόσια, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, δημιουργία δημόσιων υποδομών για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.
Οι προτάσεις αυτές είναι προς όφελος και των Ελλήνων εργαζομένων, γιατί δυναμώνουν την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, χρώμα και θρησκεία. Ενας μετανάστης με χαρτιά και δικαιώματα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα από τους εργοδοτικούς και κρατικούς μηχανισμούς ως μέσο για να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης και όσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Δεν είναι προτάσεις ανέξοδης φιλανθρωπίας ούτε αστικού κοσμοπολιτισμού, που κρύβουν την ταξική αιτία της μετανάστευσης, την ανειρήνευτη ταξική αντίθεση ανάμεσα σε όλους τους εργάτες (ντόπιους και ξένους) με όλους τους πλουτοκράτες (ντόπιους και ξένους), ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Η ενότητα των Ελλήνων και ξένων εργαζομένων είναι μονόδρομος ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε.
Για τα ναρκωτικά
Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια που φούντωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών, η επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζει την υποκατάσταση ως τη λύση για το πρόβλημα. Σήμερα, ομολογούν οι ίδιοι ότι η παρουσία της Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Μιλούν για 2.500 χρήστες - μικροδιακινητές στο κέντρο. Στο κείμενο χαρακτηρίζουν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ως προγράμματα «υποκατάστασης» και «συντήρησης», αντί «θεραπευτικά», όπως προσπαθούν να τα πλασάρουν τόσα χρόνια. Θερμός υποστηρικτής των προγραμμάτων υποκατάστασης και συντήρησης της εξάρτησης είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ζητούσε αύξηση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ τόσο συνολικά όσο και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και το διαχωρισμό μεταξύ «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων.
Κι ενώ μέσα από το πόρισμα παραδέχονται ότι με την πολιτική αυτή αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση, προωθούν να μεταφερθούν οι πιάτσες στα νοσοκομεία. Σε ένα χώρο που ο προορισμός του είναι να κάνει τους ανθρώπους καλά, οι χιλιάδες εξαρτημένοι θα καταφεύγουν για να εξασφαλίσουν τη «νόμιμη» δόση τους που τους στερεί την υγεία και την ίδια τη ζωή. Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις τους εγκλωβίζουν το πρόβλημα μεταξύ νοσοκομείων και αστυνομίας.
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Το θέμα για μας δεν είναι σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα κάνει «νόμιμη» ή παράνομη χρήση η νεολαία μας, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και μόνο με την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές που το παράγουν και το διαιωνίζουν και την οικοδόμηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να λυθεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε τους εξής στόχους πάλης:
  • Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα συντήρησης του ΟΚΑΝΑ και να στηριχτούν οι χρήστες στην επιλογή στεγνών προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ». Αυτό προϋποθέτει άμεσο πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων αυτών, των προσλήψεων, της παροχής χώρων και πόρων.
  • Ειδικά προγράμματα απεξάρτησης για τους μετανάστες, με ειδικευμένο προσωπικό, μακριά από τις κυρίαρχες πολιτικές του φακελώματος, των διώξεων και των διακρίσεων σε «νόμιμους» και «παράνομους».
  • Στον ΟΚΑΝΑ να παραμείνει μονάδα υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών που θα δέχεται μόνο χρήστες με ειδικά προβλήματα (π.χ. χρόνια νοσήματα), που και πάλι θα έχει στόχο την απεξάρτηση και επανένταξη του χρήστη.
  • Ολο το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ να προσανατολιστεί στη στελέχωση των κέντρων πρόληψης που θα λειτουργήσουν, στη δουλειά στο δρόμο, σε κέντρα υποδοχής, επανένταξης κ.λπ.
  • Να υπάρξει συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων των χρηστών (π.χ. ηπατίτιδα, AIDS κ.λπ.).
  • Να δημιουργηθούν μονάδες σωματικής απεξάρτησης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για τους χρόνιους χρήστες.
  • Ενιαίος φορέας και αντίληψη στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη.
Για το παρεμπόριο
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αξιοποιείται για την καλλιέργεια ρατσιστικών αντανακλαστικών από οργανωμένες ομάδες, με επικεφαλής γνωστά στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. και του ακροδεξιού χώρου (Χρυσαυγίτες), αλλά και από τον λεγόμενο «εμπορικό κόσμο» (Εμπορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, Σύλλογος Τουριστικών Καταστημάτων Αθήνας κ.λπ.), που μάλιστα νομιμοποίησαν, με τις θέσεις τους και τη φυσική τους παρουσία στα επεισόδια, τις επιθέσεις κατά πλανόδιων μικροπωλητών μεταναστών, που οργανώθηκαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού από τα φασιστοειδή, με το μανδύα της «επιτροπής «Παραεμπόριο Στοπ», στην οδό Ερμού.
Παραδέχονται, μέσα από την παράθεση της επίσημης τοποθέτησης του ΣΔΟΕ, ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων, γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, αποτέλεσμα του Μάαστριχτ, που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Αποκρύπτουν ότι πίσω από τα κινέζικα μαγαζιά και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές υπάρχουν τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Ολοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι η «νόμιμη» καπιταλιστική ελληνική οικονομία αλληλοσυμπληρώνεται με την παράνομη, τα κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επανεπενδύονται. Τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες, γιατί για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού χρησιμοποιούν εκατοντάδες αστυνομικούς και δημοτικούς αστυνομικούς για να παίζουν το κυνηγητό με τους αλλοδαπούς μικροπωλητές.
Είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι παράνομοι μικροπωλητές. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος για να μη θιγεί η κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων που, με επίσημα στοιχεία, καθημερινά απορροφούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και συγχρόνως απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις. Φτηνά εμπορεύματα από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κ.λπ. πουλάνε, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, όλα τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες. Εξάλλου, τα μαγαζιά κλείνουν όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε όλο το Λεκανοπέδιο και όλη την Ελλάδα.
Ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων είναι έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, πριν βγουν στην κυκλοφορία. Αυτή τη λύση την αρνούνται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωμονόδρομου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση.
Οι μικροί έμποροι, για να αντέξουν από την πίεση των πολυκαταστημάτων και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και ανακούφισης, όπως μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων όσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους.
Οι μικροί έμποροι δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό όφελος από το κυνήγι των αλλοδαπών μικροπωλητών. Μόλις «καθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας, θα έρθει και η δική τους η σειρά, για να μείνουν ελεύθερα τα χέρια των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων.

Κ. Πασ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου