ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόσχημα το χρέος για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος
Eurokinissi
«Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για τη λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας, της κρατικής περιουσίας αφορά αποκλειστικά και μόνο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων», επισήμανε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναπτύσσοντας την Επερώτηση του Κόμματος.Οπως είπε, «ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους, αλλά εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της ποικιλόμορφης στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων. Η δε παραχώρηση της γης και των φιλέτων σε τουριστικές και άλλες επενδύσεις - όπως είναι το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, οι διάσπαρτες τουριστικές εκτάσεις σε μια σειρά νομούς της χώρας και ολόκληρα νησιά, αλλά και η πώληση επιχειρήσεων στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς, όπως της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, του χρηματοπιστωτικού τομέα της Αγροτικής Τράπεζας, για παράδειγμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - εντάσσεται στη λογική ότι τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, τα οποία θα επενδύσουν σ' αυτούς τους τομείς να έχουν διασφαλισμένη, θωρακισμένη την κερδοφορία τους.
Βεβαίως, δε σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος. Στην πραγματικότητα, η παραχώρηση αυτής της κρατικής περιουσίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης τους και σε νέους τομείς και κλάδους, στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε πως «το υψηλό δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται από την κυβερνητική προπαγάνδα ως πολιορκητικός κριός σ' όλα τα μέτωπα. Αξιοποιήθηκε πρώτα ως άλλοθι για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για την επιθετική πολιτική στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Αξιοποιήθηκε για τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Τώρα αξιοποιείται ως άλλοθι για την προώθηση της πώλησης της κρατικής περιουσίας».
Αναφερόμενος στα ψεύτικα διλήμματα που προωθεί η κυβέρνηση, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το δίλημμα ανάμεσα στην πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας ως εναλλακτικό σενάριο απέναντι στην περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, είναι τελείως παραπλανητικό, πρώτα και κύρια γιατί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι απόρροια του χρέους, είναι απόρροια της κρίσης και πάνω απ' όλα βρίσκεται στον πυρήνα της ανάγκης θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».
Ανατροπή για ανάπτυξη υπέρ του λαού
Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι το «αν η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων»! Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η αξιοποίησή της προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις σε μια σειρά επείγουσες και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων που αφορούν χώρους άθλησης, αναψυχής, λαϊκού τουρισμού, πολιτισμού, όπως είναι για παράδειγμα η αξιοποίηση κτηρίων για στέγαση αστέγων και ανέργων, η αξιοποίηση κρατικών οικοπέδων για ανέγερση και λειτουργία δημόσιων παιδικών σταθμών και σχολείων, η πολυθεματική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού και άλλα».
Καταληκτικά, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «αυτή η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύστημα παραγωγής, όπου σκοπός της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτείται η ριζική ανατροπή της οικονομίας και της εξουσίας των μονοπωλίων, η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Η κοινωνικοποίηση, δηλαδή, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο κάτω απ' αυτούς τους όρους μπορεί να τεθεί και να επιλυθεί το ζήτημα της φιλολαϊκής αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα στο σφυρί για λογαριασμό της πλουτοκρατίας
Απαντώντας στην Επερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η εκποίηση γίνεται για να επενδυθούν σωρευμένα κεφάλαια
Υπερασπιζόμενος την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην Επερώτηση, επιβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, αφού είπε ότι η κυβέρνηση είναι «αταλάντευτη στην κατεύθυνση που έχει χαράξει» και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «ο λαός συμπαρατάσσεται μαζί μας γιατί ξέρει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος».
Κατά τον υπουργό, το κείμενο της Επερώτησης της ΚΟ του ΚΚΕ δείχνει ότι «έχετε στο μυαλό σας μια οικονομία όπως της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης όπου όλα ήταν κρατικά», είναι «πάρα πολύ μακριά από το πώς ζει, πώς αισθάνεται, πώς λειτουργεί ο σύγχρονος Ελληνας στο πλαίσιο της ΕΕ» και «είναι προφανές ότι το συνολικό μοντέλο το οποίο προτείνετε έχει απορριφθεί πλήρως από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».
Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι κάτι το αναγκαίο, γιατί μεγάλο μέρος της μένει αναξιοποίητο, ενώ δήλωσε προκλητικά ότι «έπρεπε να σπρώχνετε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει για παράδειγμα την περιοχή του Ελληνικού», από την οποία, όπως ισχυρίστηκε, «θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις, θα γίνει ένα πάρκο και θα υπάρξουν δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα».
Το ίδιο θα γίνει, είπε, και με την αξιοποίηση (βλέπε εκποίηση) των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία σήμερα ως «κρατικές οντότητες παραμένουν παραμελημένες και απαξιώνονται γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις», καθώς και με τα λιμάνια η αξιοποίηση των οποίων θα «δώσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και θα αναπτύξει την τουριστική υποδομή».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι είναι «ξύλινες εκφράσεις» τα όσα λέγονται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τον ΟΤΕ, που πέρασαν στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τσακίζοντας τις εργασιακές σχέσεις, ή τους αυτοκινητοδρόμους που κατασκεύασαν ή κατασκευάζουν ιδιώτες, επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια. Ολα αυτά κατά τον υπουργό είναι «σύγχρονοι όροι για να μπορεί κανείς να συνδυάζει κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια για να μπορεί να αναπτύσσει τη χώρα, να δίνει δουλειές και θέσεις εργασίας» αφού, όπως είπε, «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ιδιωτικά κεφάλαια και μεγάλες ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα».
Ο υπουργός στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι από την απελευθέρωση των αγορών στην ΕΕ και την ιδιωτικοποίηση των πρώην κρατικών μονοπωλίων ωφελήθηκαν οι πολίτες καταναλωτές και κατέληξε λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών αφού επιδιώκει να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
Παρουσιάζουν το παλιό σαν νέο
Απάντηση τους υπουργικούς ισχυρισμούς έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και αναφερόμενος στα όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, τόνισε: «Είναι εύκολο να ξορκίζετε την πραγματικότητα και να την τοποθετείτε με το κεφάλι κάτω. Αλήθεια, για ποια χρεοκοπία μιλάτε; Σήμερα μειώθηκαν τα εισοδήματα των εργαζομένων κατά 15%, των συνταξιούχων περίπου 18%, οι επίσημοι άνεργοι έφτασαν στις 800.000 και οι ανεπίσημοι στο ένα εκατομμύριο, πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν ήδη χρεοκοπήσει και οι αυτοαπασχολούμενοι συνθλίβονται».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παρά τα παραπάνω, κινδυνολογεί και φοβίζει τον κόσμο. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για το Ελληνικό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημά του, παραγνωρίζοντας τις θέσεις των φορέων της περιοχής για την αξιοποίησή του και τόνισε: «Το ίδιο κάνει με την πλήρη πώληση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ που είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ έχει παραχωρήσει το "Ελ. Βενιζέλος" στους Γερμανούς, την Αττική Οδό σε ιδιώτες με τριπλάσιο κόστος από τον προϋπολογισμό και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με αποικιοκρατική σύμβαση».
Ο Σπ. Χαλβατζής δεν άφησε αναπάντητο και τον ισχυρισμό του υπουργού ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι «σύγχρονες» και ότι το πρότυπο των σοσιαλιστικών χωρών έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και υπογράμμισε: «Το σύγχρονο για την κυβέρνηση είναι να γυρίσουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, να καταργήσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση, να ιδιωτικοποιηθούν παραπέρα η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια. Αυτά και όχι μόνο αυτά ήταν κατακτήσεις των εργαζομένων, του λαού στις σοσιαλιστικές χώρες, στη Σοβιετική Ενωση. Ναι, είχαμε προσωρινό πισωγύρισμα, ανατροπές που είναι μια εξέλιξη οδυνηρή για τους λαούς και για όλη την ανθρωπότητα και αυτό αναγνωρίζεται από πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου