ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣ

Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αύριο οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ
Αύριο οι φοιτητές και οι σπουδαστές ψηφίζουν και οι δυνάμεις του δικομματισμού κάνουν τα πάντα, ώστε το αποτέλεσμα να επικυρώσει την κυρίαρχη πολιτική, που οδηγεί στην εξαθλίωση, που φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο ΑΕ που θα «κατασκευάζει» εργαζόμενους - εργαλεία, χωρίς δικαιώματα, «έτοιμους» για εκμετάλλευση. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές αύριο ψηφίζουν για όλα, για την κρίση που φορτώνουν στην πλάτη των οικογενειών τους, για τη μόρφωση που τους στερούν, για ένα οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Η αποχή όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά «καταλογίζεται» στις κυρίαρχες δυνάμεις που μας θέλουν άπραγους, με σταυρωμένα τα χέρια.Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους καλεί να στηρίξουν μαζικά στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, όχι μόνο για να μπορούν με καλύτερους όρους, από την επόμενη μέρα, να παλέψουν τη βάρβαρη πολιτική που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Για να οργανώσουν την πάλη τους, σήμερα, στις σχολές και αύριο στη δουλειά τους, για να απαντηθεί το μήνυμα ανυπακοής. Την ίδια στιγμή, οι παρατάξεις του δικομματισμού, είτε επιδιώκουν να μείνουν στα «προβλήματα της σχολής», είτε καλλιεργούν την προπαγάνδα της υποταγής. Απ' την πλευρά τους, οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ κινούνται μεταξύ του εκφυλισμού και των συντεχνιακών λογικών, αλλά και με όποιο άλλο «όπλο» μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού η πολιτική τους άλλωστε «ποικίλλει» από σχολή σε σχολή.
Η χτεσινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ είναι χαρακτηριστική για το πώς αντιμετωπίζονται οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Με μια ομιλία με ελάχιστο πολιτικό περιεχόμενο, που θύμιζε περισσότερο «ντοπάρισμα», ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τη ΔΑΠ να «σαρώσει». «Σας λέγανε "παιδιά για εκδρομές και για πάρτυ"... Αποδείξατε ότι είστε η γενιά που αλλάζει τα πάντα, με τη δύναμή της, με τις ιδέες της, με τις αξίες της, με το δυναμισμό της», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Για τις αξίες και τις ιδέες της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ βέβαια αρκεί κανείς να δει σήμερα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις, για να φτιάξει έναν κατάλογο με αιτίες καταψήφισής της.
Οι παρατάξεις του δικομματισμού, όχι μόνο έχουν ανάλογη πολιτική με τα κόμματά τους στις σχολές, αλλά συνέβαλαν τα μέγιστα για να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια και αυτό κάνουν και τώρα. «Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να στείλουν απάντηση σε αυτούς που τους "τσουβαλιάζουν" για να τους "μοστράρουν" ως άλλοθι για να εφαρμόζουν την πιο βάρβαρη πολιτική.
  • Το βράδυ των εκλογών θα αναρτώνται με συνεχή ροή αποτελέσματα από τις εκλογές στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, στην ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (www.spoudastes.gr).
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΠΑΣΠ μεθοδεύει νοθεία
Καταγγελία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Η ΠΑΣΠ σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας απαιτεί τα λευκά να καταγραφούν υπέρ της πρώτης δύναμης και με μια σειρά κινήσεις επιδιώκει μεθόδευση των αποτελεσμάτων των αυριανών εκλογών, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Σχετικά με την απαίτηση της ΠΑΣΠ στους συγκεκριμένους συλλόγους να αλλοιώσει το αποτέλεσμα μετρώντας τα λευκά ψηφοδέλτια ως ψήφους στην πρώτη παράταξη, σχολιάζει: «Ακόμη και ο εκλογικός κανονισμός τους από το διαπαραταξιακό μάζεμα για την διεξαγωγή των εκλογών δεν το αναγνωρίζει. Βάζει το εξής: "τα λευκά καταμετρώνται στα έγκυρα. Η κατανομή των εδρών για τα ΔΣ, τα όργανα του τμήματος, για αντιπροσώπους στο πανσπουδαστικό συνέδριο θα διαμορφώνονται με το κριτήριο της ένταξης των λευκών στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Στους συλλόγους θα ισχύσει η απλή αναλογική"».
Το ΜΑΣ επισημαίνει πως οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ «δε σταματούν εκεί», αλλά «απαιτούν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο και με ΠΑΣΟ και βεβαιώσεις σπουδών. Κάτι που και πάλι δεν αναγνωρίζεται από τον εκλογικό κανονισμό τους. Η ΠΑΣΠ με μεθοδευμένες κινήσεις επιδιώκει με κάθε τρόπο και οι φετινές φοιτητικές εκλογές να είναι μία από τα ίδια. Να μη χαρακτηρίζονται από υγιείς διαδικασίες και να μην παίρνει υπόψη όλα εκείνα τα οργανωτικοτεχνικά μέτρα που και οι ίδιοι έχουν υπογράψει και συμφωνούν σε κεντρικό επίπεδο.
Το ΜΑΣ καλεί «όλους τους φοιτητές που είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών να γυρίσουν την πλάτη στην ΠΑΣΠ, να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της. Στις 18 Μάη ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ψηφίζουμε - στηρίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αρνείται χρηματοδότηση και προσλήψεις
...την ώρα που τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στενάζουν από τις περικοπές των προϋπολογισμών τους και από ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
«Λαμβάνω συνεχώς επιστολές από Πρυτάνεις, από Προέδρους Τμημάτων που απειλούν την κοινωνία ότι θα κλείσουν τις σχολές γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε. Δεν έχω να υποσχεθώ, το είπα και στη Βουλή, ούτε ένα ευρώ! Δεν έχω να υποσχεθώ ούτε μία πρόσληψη! Δεν έχω να υποσχεθώ κανένα καινούριο τμήμα». Τα παραπάνω είναι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και αποκαλύπτει όχι μόνο τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, αλλά και τις προθέσεις της για το μέλλον. Βεβαίως, ευθύνες υπάρχουν και στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν απολύτως με τον τρόπο χρηματοδότησης, που έσπρωχνε βήμα - βήμα τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία.
Στο μεταξύ, χτες, η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλος, είπε πως ο προϋπολογισμός του ιδρύματος από το 2009 στο 2010 είχε μείωση 35%, ενώ από το 2009 στο 2011 η μείωση έφτασε το 50%. Υποστήριξε πως υπάρχουν αποθέματα από τον Ειδικό Λογαριασμό (λογαριασμός όπου μπαίνει και ιδιωτική χρηματοδότηση), αλλά συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Σ. Ραυτόπουλος στάθηκε στο ζήτημα του ΠΔ για τα καλλιτεχνικά μαθήματα, που επιτρέπει να διδάσκουν καθηγητές χωρίς διδακτορικό και δεν έχει ανανεωθεί. Οπως είπε αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη Σχολή, όσον αφορά τις θέσεις των καθηγητών, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν 123 διδάσκοντες, τώρα είναι 75 και τον Αύγουστο θα είναι 70, ενώ πρόσθεσε ότι η αναλογία καθηγητών - φοιτητών έχει φτάσει στο 1 προς 40 και 50, από 1 προς 15 στα μαθήματα πρακτικής εφαρμογής και σύνθεσης.
Η ΔΗΠΑΚ και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του ΜΑΣ στην Αρχιτεκτονική έχουν ξεκαθαρίσει πως τα προβλήματα στη Σχολή έχουν άμεση σχέση με τη συνολικότερη πολιτική που ασκείται. Σε αυτό το πλαίσιο «εντάσσονται και τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με συνέπειες το φτώχεμα του προγράμματος σπουδών και την αποδυνάμωση του επιστημονικού αντικειμένου». Απαιτεί, δε, «να μη χρησιμοποιηθεί το ΠΔ για τα διδακτορικά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ως "νομικοτεχνικό" πρόσχημα για να απολυθεί εκπαιδευτικό προσωπικό ή για να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις».
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκίνησαν να πληρώνονται
Σε προσωρινή διακοπή της αποχής που πραγματοποιούσαν, προχώρησαν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καθώς, ως αποτέλεσμα του πολύμηνου αγώνα που πραγματοποιούν, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν για το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη και ξεκίνησε η υπογραφή των συμβάσεών τους για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Η διακοπή της αποχής ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 26 Μάη, οπότε μέσα από νέα Γενική Συνέλευση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν την παραπέρα δράση τους.
Ηδη όμως αποφάσισαν και θα προχωρήσουν σε απεργία στις 19 Μάη συντονισμένα με τους συλλόγους των εκτάκτων από τα ΤΕΙ Πειραιά, Ηπείρου κ.ά.
Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές του Συλλόγου των Εκτάκτων για την ανάδειξη νέου ΔΣ, αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το ΕΚΘ. Αναδείχθηκε ισχυρή πλειοψηφία το «Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» που σχηματίσθηκε μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων και στηρίχθηκε και από τη ΔΗΠΑΚ. Το ψηφοδέλτιο αυτό κατέλαβε και τις 6 έδρες του ΔΣ, ενώ εξέλεξε 8 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και έναν για το ΕΚΘ.
Στις εκλογές ψήφισαν 83. Εγκυρα ήταν 81. Ακυρα - Λευκά 2. Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο έλαβε 79 ψήφους και ένας μεμονωμένος υποψήφιος 2.
Περιοδεία
Στο ΤΕΙ Αρτας θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου