ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ




Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

 

- Θέσεις
Οι προτάσεις του ΚΚΕ που έχουν κατατεθεί και απορριφθεί επανειλημμένα από την βουλή ή έχουν κρατηθεί χωρίς απάντηση στο περιθώριο.
Η συζήτηση που χρόνια γίνεται για την «ηθικοποίηση» και τον «εξαγνισμό» του απαξιωμένου, σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, πολιτικού εποικοδομήματος - συστήματος είναι υποκριτική, επιφανειακή, ενώ έχει υπόγειο στόχο την επιβολή  κατασταλτικού πλαισίου δράσης για το κίνημα και τα πολιτικά κόμματα που έχουν στόχο την ρήξη με το πολιτικό σύστημα και την λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή του.
Συντελεί στον αποπροσανατολισμό, την χειραγώγηση και την αντιδραστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης.
Η όλη συζήτηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων περιστρέφεται στο ζήτημα κυρίως του κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού. Βεβαίως είναι και αυτό ζήτημα, το θέμα όμως είναι το περιεχόμενο και ο σκοπός του ελέγχου. Το κοινοβούλιο δεν είναι περιχαρακωμένο από το πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Το αντίθετο. Παίρνει απάνθρωπες και άδικες αποφάσεις, για να χρησιμοποιήσω μια ορολογία ανάλογη με αυτήν που κυριαρχεί.
Πολύ κουβέντα έγινε και πολύ μελάνι καταναλώθηκε για  την διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, και τελικά φθάσαμε εκεί που πραγματικά θέλει το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα κόμματα, να γίνεται διαφανής χρηματοδότηση των κομμάτων από τους επιχειρηματίες, δηλαδή πάμε ολοταχώς για το αμερικανικό σύστημα.
Κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
Όταν το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι δεν θα δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που με ένα κουπόνι δίνουν συνδρομή στο ΚΚΕ, είτε γιατί τηρούν το καταστατικό είτε γιατί είναι φίλοι του κόμματος, είτε γιατί θέλουν να ενισχύσουν το κόμμα ακόμα και αν δεν το ψηφίζουν, δεν σημαίνει ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Είναι δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πάρει όλα του τα μέτρα για ενοχοποιήσει άρα και κατά περιόδους να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα όλων εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική.
Ήδη στο συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στην ΕΕ υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και κατασταλτικοί μηχανισμοί που στο όνομα της δημόσιας τάξης επιδιώκουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, να το διαλύσουν αν εξαρτάται από αυτούς. Ήδη υπάρχει το νομικό πλαίσιο που μπορεί να αναστέλλεται η να περιορίζεται η δράση ενός κόμματος που στέκεται στο πλευρό του λαού στο όνομα ότι το κόμμα αυτό υποθάλπει ή δίνει ερείσματα στην λεγόμενη τρομοκρατία ακόμα και με τον αιχμηρό λόγο του και τα αγωνιστικά συνθήματά του.
Μέσα από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς  επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων. Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές, και τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, τα γνωστά ΣΔΙΤ κλπ. Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι με τα δεκάδες δις ευρώ κάθε χρόνο εκτρέφονται και τέτοια φαινόμενα με «μαύρο χρήμα» , μίζες κλπ.  Ταυτόχρονα συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση που είναι η βαθειά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που επιδιώκει την έξοδο από την κρίση με την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, για να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης και να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προβάλλει θέσεις και προτάσεις και μέσα στις σημερινές συνθήκες. Χωρίς να έχει αυταπάτες ότι αυτές αποτελούν το βασικό φάρμακο, ωστόσο ανοίγουν έστω ένα μικρό παράθυρο στην αντιμετώπιση φαινομένων σήψης και διαφθοράς. Ό,τι μπορεί να διασφαλιστεί σήμερα μας ενδιαφέρει, χωρίς βεβαίως να παραιτούμαστε από την θέση μας, ότι τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, χρηματισμού ελαχιστοποιούνται και όταν συμβαίνουν τιμωρούνται πραγματικά και κατηγορηματικά σε συνθήκες όπου ο παραγόμενος πλούτος ανήκει στο λαό, με εργατική, λαϊκή εξουσία και εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
 
1.  Για το πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κλπ. 
- Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιριών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό πρέπει να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών, οι ονομαστικοί τίτλοι του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς, ώστε να μπορεί να γίνεται προσωπικός έλεγχος.
-  Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
-  Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.
Ακόμα όμως και αυτά τα ελάχιστα μέτρα,  που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ, τα αρνούνται πεισματικά ΠΑΣΟΚ  και ΝΔ, όλοι όσοι σήμερα σηκώνουν υποκριτικά την ρομφαία της κάθαρσης. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα που παρεμβάλλουν εμπόδια στην δράση του κεφαλαίου και μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν την διαπλοκή,  δεν γίνονται αποδεκτά.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις ενημερώνοντας τον λαό ότι η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Είναι φαινόμενα σύμφυτα με  το άδικο εκμεταλλευτικό  σύστημα, συμβαδίζουν  με την κυριαρχία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους.
 
2.  Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει πάνω από μια φορά πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά πάγια.
Συνδυάζουμε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης με τον υπολογισμό του χρόνου της βουλευτικής θητείας ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του. Για την ηλικία και  το ύψος της συνταξιοδότησης να ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.
 
3. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία, (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες). Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για πλημμέλημα η καταδίκη να είναι 5 χρόνια, αν πρόκειται για κακούργημα 15-20 χρόνια, ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
- Αποσπάσματα
Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ξαναφέρνουμε στη δημοσιότητα θέσεις και προτάσεις που επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή, είτε με τη μορφή σχεδίου νόμου είτε με τοποθετήσεις, είτε ακόμα και με ανακοινώσεις, ακόμα έχουν κυκλοφορήσει και φυλλάδια γι' αυτό το θέμα που έρχεται και επανέρχεται, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, το πόθεν έσχες των βουλευτών, για την ευθύνη των υπουργών κλπ.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής: Πρόκειται για ένα θέμα που η κυβέρνηση το χειρίζεται αβανταδόρικα. Σε συνθήκες κρίσης, που ο λαός πραγματικά υποφέρει από τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, προσπαθεί να αναστηλώσει το δικαιολογημένα χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος και κυρίως θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στο λαό, ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί αυτό το πολιτικό σύστημα να γίνει ηθικό και τίμιο. Ένα πολιτικό σύστημα που από τη φύση του είναι ανήθικο και όχι έντιμο. Αυτή είναι η αβανταδόρικη πλευρά και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, κοροϊδεύει, κάνει προπαγάνδα και να απαντήσουμε ανάλογα. Ωστόσο, πίσω από αυτήν την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού, που κάνει η κυβέρνηση, υπάρχουν συγκεκριμένοι υπόγειοι στόχοι. Μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και το πόθεν έσχες, γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και ένα κατασταλτικό πλαίσιο, το οποίο ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του μαζικού κινήματος, εναντίον κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων που σαφώς βρίσκονται σε διαδικασία ρήξης με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Στέκονται στο πλευρό του λαού και παλεύουν και για άμεσες λύσεις, όσο είναι δυνατόν, αλλά και για την ανατροπή του. Και αυτήν την πλευρά εμείς θέλουμε να αποκαλύψουμε.
Αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα ένας βουλευτής, ένας πρώην υπουργός να πάει φυλακή. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς θέλουμε, και να πάει φυλακή και να κάτσει πολλά χρόνια και να του κατασχεθεί η περιουσία αν «τα έχει πάρει». Και να σας πω, δεν αποκλείουμε να γίνει και αυτό. Μπορεί να γίνει. Και παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα να παραμένει το ίδιο, η κυβερνητική κυρίαρχη πολιτική να παραμένει η ίδια. Ξέρουμε από την ιστορία και της χώρας μας και πολλών άλλων χωρών, όπου δε δίστασαν να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τα πιο «ακριβά» δικά τους παιδιά προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι κάτι καινούριο μπορεί να έρθει. Επομένως, εμείς λέμε να πάνε φυλακή, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό. Αν θέλετε να κάνουμε και μία πρόβλεψη. Μπορεί σε ένα, δυο, τρία χρόνια κάποιοι να πάνε και φυλακή. Τι θα αλλάξει αυτό στο μεροκάματο του λαού, στην ανεργία, στο βιοτικό επίπεδο που κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει;
Και να ξεκαθαρίσουμε και ένα άλλο: Η σπέκουλα που γίνεται με τον όρο «διαφάνεια». Ό,τι είναι διαφανές δε σημαίνει ότι είναι και ηθικό και έντιμο και προπάντων φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Παραδείγματος χάριν, οι αποφάσεις της Βουλής, οι νόμοι που ψηφίζονται δεν είναι διαφανέστατοι; Αυτά που αποφασίζει η Κομισιόν, τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου και τα αντεργατικά, αντικομμουνιστικά, τρομοκρατικά για τους λαούς ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι διαφανή; Η διαφάνεια εξασφαλίζει και το φιλολαϊκό χαρακτήρα μιας πολιτικής, κοινωνική δικαιοσύνη;
Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε για άλλη μια φορά, συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Δεν θεωρούμε ότι είναι η πανάκεια και το φάρμακο στην κρίση, στις συνέπειες, στη ζωή των εργαζομένων. Ξεκινάμε όμως από την εξής αφετηρία: Και ένα παραθυράκι να ανοίξει σε αυτά τα θέματα, καλό είναι. Και όταν μάλιστα αυτό γίνει κάτω από την πίεση του λαού. Δε λέμε ή όλα ή τίποτα. Καταθέτουμε αυτές τις προτάσεις ξέροντας ότι παρόλα αυτά και η μίζα θα υπάρχει, και η διαφθορά θα βρει άλλες παράπλευρες διόδους να περάσει.
Εμείς έχουμε μιλήσει καθαρά στο λαό, για να καταργηθούν τα φαινόμενα της σήψης, της διαφθοράς, της μίζας και να περιοριστούν, πρέπει να υπάρχει πραγματικά μια γνήσια λαϊκή - εργατική εξουσία. Ο πλούτος που παράγεται από το λαό να είναι στα χέρια του και να υπάρχει εργατικός λαϊκός έλεγχος. Φαινόμενα ανθρώπων που παρεκτρέπονται θα υπάρχουν, αλλά τότε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος και θα περιορίζεται πια στην ατομική διαφθορά. Σήμερα το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί εκτεταμένη διαφθορά.
Και με την ευκαιρία, είπε ο κύριος Ραγκούσης, μέσα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι και στο όνομα της διαφάνειας να μπορούν οι εταιρίες, οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν κόμματα αρκεί τα ποσά να δίνονται στη δημοσιότητα. Δηλαδή, θα πάμε στο αμερικανικό σύστημα, όπου κάθε πολιτικός ανοίγει μια λίστα επιχειρηματιών και αυτό είναι έντιμο στο όνομα της διαφάνειας. Όταν το ΚΚΕ λέει: Ότι εγώ δεν πρόκειται να σας δώσω τα ονόματα των μελών μου, που δίνουν τη συνδρομή, των φίλων που δίνουν μια ενίσχυση ή και αυτών που δε μας ψηφίζουν, αλλά θέλουν να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτό είναι αδιαφάνεια; Όχι. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατικής προστασίας και επαγρύπνησης, απέναντι σε ένα κοινωνικό και ιδιαίτερα πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις - ανεξάρτητα αν δεν τις ενεργοποιεί - και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να τσακίσει ό,τι κινείται εναντίον του.
Πρέπει να σας πω ότι δεν ανεχόμαστε την υποκρισία σε θέματα πολιτικής ηθικής. Η ηθική έχει σχέση και με το περιεχόμενο της πολιτικής και ποιο κόμμα είναι εξαρτημένο από επιχειρήσεις και ποιες αποφάσεις παίρνει για τις επιχειρήσεις, αυτά φαίνονται μέσα από τις θέσεις και τη δράση του.
Για τα πρόσωπα, βεβαίως, πρέπει να παίρνονται μέτρα. Πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καμία προπαγάνδα. Βλέπουμε μακριά και ξαναλέμε, κάποιοι μπορεί μόνο από υποκρισία να κινούνται για τα νέα μέτρα, αλλά υπάρχει και υπόγεια στόχευση. Αυτή η υπόγεια στόχευση πρέπει να χτυπηθεί, η καταστολή και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των κομμάτων.
 
- Συζήτηση
Δημοσιογράφος: Ο προϋπολογισμός προβλέπει δεκάδες εκατομμύρια για την επιχορήγηση των κομμάτων. Εσείς συμφωνείτε με το κονδύλι αυτό;
Αλέκα Παπαρήγα: «Η κρατική επιχορήγηση, όπως ξέρετε, καθιερώθηκε το 1989 με το επιχείρημα να μην εξαρτώνται τα κόμματα από τις επιχειρήσεις και είδαμε ότι και κρατική επιχορήγηση μπορεί να πάρει ένα κόμμα και από τους επιχειρηματίες να εξαρτάται, είτε ιδεολογικοπολιτικά, είτε στελέχη τους να ανοίγουν τις τσέπες και να παίρνουν χρήματα από τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι φυσικό αν είναι κόμματα του συστήματος. Άρα το θέμα είναι βαθύτερο και δεν το λύνει ούτε η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ούτε τίποτα.
Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης. Δεν πρόκειται να βγούμε στους δρόμους για αυτό. Εάν θέλουν να την καταργήσουν, ας την καταργήσουν. Βεβαίως για εμάς είναι ένα σοβαρό βοήθημα μέσα σε συνθήκες κρίσης, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφέρουν. Εκεί που κάποιος σου έδινε 50 €, τώρα σου δίνει 5. Εμείς όμως δεν πρόκειται να εξαρτήσουμε την δράση μας και την ύπαρξη μας από την κρατική επιχορήγηση και αν πρόκειται να μας βάλουν εκβιασμούς τους την χαρίζουμε.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Είναι το αβανταδόρικο επιχείρημα που χρησιμοποιείται στον κόσμο ότι για την κρίση φταίει το πολύ κράτος, φταίνε οι επιχορηγήσεις στα κόμματα, φταίει η μίζα και η διαφθορά. Η κρίση είναι κρίση, όπως ξέρουμε, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και αν κανείς μπορεί να μιλήσει για την κρατική συμβολή, αυτή είναι στα επίσημα δοσίματα και στις παροχές στους επιχειρηματίες. Υπάρχει το «κάτω από το τραπέζι», υπάρχει όμως ονομαστικά και αριθμητικά είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα εξυγιαίνεται και ηθικοποιείται αν καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση. Μπορεί να την καταργήσουν και να βάλουν τις εταιρίες που χρηματοδοτούν τα κόμματα και να είναι ηθικό αυτό. Να κάνουν μια λίστα που να λέει η τάδε εταιρία δίνει αυτά στα κόμματα. Αυτό είναι μέσα στις προθέσεις τους. Εάν θέλουν να την καταργήσουν. Αλλά αν τη δίνουν στα άλλα κόμματα θα την πάρουμε και εμείς.
Εάν την αφήσουμε στο ταμείο της Βουλής θα την πάρει ο άνεργος; Ούτε θέλουμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό και δημαγωγία. Εάν θέλουν ας την καταργήσουν, εμείς δεν πρόκειται να το καταψηφίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου