ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΛΙΞΕΙΣ

Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενθερμη προβολή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής
Στο όνομα της «νομιμότητας», προαναγγέλλει μαζικές απελάσεις και επιτίθεται συνολικά στο λαϊκό κίνημα
Να αξιοποιήσει τα γεγονότα στη Νομική για να νομιμοποιήσει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό της πλαίσιο και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση. Με βάση δηλώσεις υπουργών και «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αφού εκτιμά ότι πέτυχε:
-- Να τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
-- Να δημιουργηθεί η επίπλαστη εικόνα ενός «ανθρώπινου κράτους», που «συνδιαλέγεται» και επιλύει «ειρηνικά» τα θέματα, ειδικά σε μια περίοδο που παίρνονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
-- Να ενεργοποιήσει τα κατάλληλα αντανακλαστικά που θα επιτρέψουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα αντιμεταναστευτικά σχέδια.
Αποτυπώνοντας αυτούς τους σχεδιασμούς, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε: «Η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να δεχθεί και άλλους οικονομικούς μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί. Η θέση μας, όπως απέδειξε και η λήξη της κατάληψης, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών, είναι οριστική και αμετάκλητη».
Ο ίδιος είπε, σε χτεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ότι «η ιστορία της κατάληψης της Νομικής μάς αναγκάζει να είμαστε πολύ αυστηροί μ' αυτούς που την οργάνωσαν». Οταν ζητήθηκε από τον υπουργό να εξηγήσει το περιεχόμενο της αυστηρότητας με την οποία η κυβέρνηση απευθύνεται στους «υποκινητές και οργανωτές» - όπως ο ίδιος είπε - της κατάληψης, απάντησε: «Η δήλωσή μου αυτή είναι πολιτική. Ομως, ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα θα αποδώσει και ποινικές ευθύνες».
Αναφορικά με το μέλλον των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Πατησίων, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το πολιτικό άσυλο και όποιοι από τους εν λόγω μετανάστες δεν λάβουν πολιτικό άσυλο, θα διωχθούν από τη χώρα.
Ερωτήματα
Σχετικά με τη διαχείριση της επιχείρησης εκκένωσης της Νομικής ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «το κράτος θα μπορούσε να συντρίψει 300 μετανάστες αλλά έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του». Στη συνέχεια, όμως, για να διορθώσει τη σκληρότητα της έκφρασης, ζήτησε να αποσυρθεί η λέξη «συντρίψει».
«Εννοώ - είπε - ότι την ώρα που εμείς πηγαίναμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα ώστε η κατάληψη να λήξει ειρηνικά, αυτό δεν ήταν εκδήλωση αδυναμίας του κράτους. Είχαμε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο αποφάσισε την άρση του ασύλου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν έπεσε στην παγίδα να ασκήσει βία με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα η Αθήνα να καίγεται», δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς ο ίδιος προεξοφλούσε τα επεισόδια. Ανέφερε ότι οι μετανάστες δεν πήγαν στο Ελληνικό, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση, επειδή «κάποιοι δεν τους άφηναν να πάνε γιατί προφανώς ήθελαν να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για κάποιο λόγο».
Αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο», τονίζοντας ότι «το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται». Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος, «δεν είναι νομικό. Το θέμα είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και μάλιστα να εφαρμόζεται ο νόμος και στο πολιτικό άσυλο».
Ο Γ. Πεταλωτής έσπευσε επίσης να υπενθυμίσει ότι από τον περασμένο Μάρτη η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να καθορίσουν τους χώρους όπου ισχύει το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση, προσθέτοντας ότι «ακόμη περιμένουμε να γίνει αυτό σε κάποια πανεπιστήμια».
Η ΝΔ
Πίεση για κλιμάκωση της πολιτικής πυγμής σε βάρος των μεταναστών ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Η αποχώρηση τελικώς των μεταναστών από τη Νομική Σχολή της Αθήνας σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφει την αδράνεια, την ανεπάρκεια και την απρονοησία της κυβέρνησης στην πρόληψη των γεγονότων που συντάραξαν το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλώς μετακόμισε», τονίζεται σε δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Θ. Νάκου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να υποστηρίξει ότι «το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι: "Είσαι άστεγος, γίνε μετανάστης"»!
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ υποδεικνύεται στην κυβέρνηση να συνεχίσει το κυνηγητό των μεταναστών στις άλλες πόλεις, επισημαίνοντας ότι «δημόσια κτίρια ταλαιπωρούνται από καταλήψεις στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη και στα Γρεβενά». Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ προχώρησε χτες στην κατάθεση της τροπολογίας για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι καρμπόν της τροπολογίας που είχε καταθέσει μια μέρα πριν ο ΛΑ.Ο.Σ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στο «τείχος» καταστολής
Σύσκεψη με μετανάστες εργαζόμενους από διάφορους κλάδους πραγματοποιήθηκε χτες μπροστά και στην απεργία στις 23 του Φλεβάρη
Η έντονη ανησυχία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για όλες τις αντιμεταναστευτικές εξελίξεις, για την ένταση της καταστολής, όπως εκφράζεται και με τη συζήτηση για το τείχος στον Εβρο, αποτυπώθηκε χτες το απόγευμα στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, μπροστά και στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Μετανάστες εργαζόμενοι από όλους σχεδόν τους κλάδους, άνεργοι, εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και κουβέντιασαν για όλα όσα συνθλίβουν τη ζωή τους. Την επόμενη Παρασκευή ορίστηκε νέα συνάντηση για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, όπου θα μοιραστούν και ανακοινώσεις σε διάφορες γλώσσες, για να διακινηθούν στους χώρους δουλειάς.
«Το νέο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου είναι ένα πιστό αντίγραφο των οδηγιών της ΕΕ για τον έλεγχο και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών που αναγκάζονται να επιλέξουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, με την ελπίδα να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», σημείωσε η Χρυσούλα Λαμπούδη, «ανοίγοντας» τη συζήτηση εκ μέρους της Γραμματείας. Οχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της απόκτησης νομιμοποιητικών εγγράφων, αλλά και ισχυροποιεί τις υπηρεσίες που θα ελέγχουν τα σύνορα και θα πραγματοποιούν απελάσεις.
Οπως τονίστηκε, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν να φτιαχτεί μεγάλος ισχυρός φράχτης με κάμερες, όπλα, μηχανισμούς φρούρησης που θα συλλαμβάνουν ή και θα εξοντώνουν όσους τολμούν να περάσουν στη χώρα, για να σωθούν από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τα προβλήματα. Καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι θα έχουν λιγότερα προβλήματα αν δεχτούν τις θηριωδίες, τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, κατά τη χτεσινή σύσκεψη, ήταν και αρκετοί άνεργοι, για τους οποίους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξοικονομήσουν τα χρήματα για τα παράβολα, προκειμένου να βγάλουν κάρτα παραμονής. «Η καπιταλιστική κρίση έχει ήδη οδηγήσει πάνω από 150.000 μετανάστες στο να μην μπορούν να ανανεώσουν την παραμονή τους. Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο διπλασιάζει όλα τα παράβολα», είπε η Χρ. Λαμπούδη.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός μετανάστη από την Τουρκία, που είπε ότι «σε λίγο νόμιμοι και παράνομοι θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα δουλέψει για λιγότερα χρήματα. Δεν πρέπει να δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα», είπε. «Εμείς λέμε ότι οι μετανάστες πρέπει να παλεύουν συλλογικά, οργανωμένα και ενωμένα με τους Ελληνες εργαζόμενους. Μόνο έτσι ένας αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Μας αφορά και μας συμφέρει όλους ο αγώνας για: Απόκτηση νομιμοποιητικών εγγράφων χωρίς δυσκολίες και παράβολα, για ανανέωση των αδειών παραμονής, ανεξάρτητα από τον αριθμό ενσήμων, για δυνατότητα προώθησης σε άλλες χώρες της ΕΕ κόντρα στη συμφωνία του Δουβλίνου».
Δικομματικός καυγάς για χρηματοδότηση του Φόρουμ
«Κόντρα» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μέσω ανακοινώσεων, ξέσπασε χτες με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» με τίτλο «Οι διοργανωτές της κατάληψης είχαν... σπόνσορα το ελληνικό Δημόσιο», σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το υπουργείο Απασχόλησης.
Την αρχή έκανε η ΝΔ, η οποία εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Αναφερόμενη στο δημοσίευμα αφήνει υπαινιγμούς για χρηματοδότηση και άμεση διασύνδεση της κυβέρνησης με το Φόρουμ και τη δράση του, αλλά και με τον πρόεδρό του Αχμέτ Μοαβία, στον οποίο όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζει, καλύφτηκαν τα έξοδά του για ταξίδι στις Βρυξέλλες το Δεκέμβρη του 2010. Καταλήγοντας η ΝΔ σημειώνει: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου οφείλουν πλέον άμεσα να απαντήσουν, τόσο για την εμπλοκή τους στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, όσο και για την πραγματική τους σχέση με το Φόρουμ και τον Πρόεδρό του».
Στην ΝΔ ανέλαβε να απαντήσει πρώτα το υπουργείο Εργασίας το οποίο με ανακοίνωση διαψεύδει την «...παροχή μεγάλων ποσών δημοσίου χρήματος προς συγκεκριμένη οργάνωση μεταναστών από το υπουργείο Εργασίας την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης». Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι υπήρξε, με νόμιμες διαδικασίες, «έμμεση χρηματοδότηση μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μιας οργάνωσης - μέλους του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, του Ελληνο-Σουδανικού Συνδέσμου Φιλίας, την περίοδο 2005 - 2009 επί ΝΔ».
Τη σκυτάλη πήρε, στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, απαντώντας ειδικότερα για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού του προέδρου του Φόρουμ δεν το διαψεύδει αλλά υποστηρίζει ότι «ανταποκρίθηκε στην επίσημη υπόδειξη των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργάνωσε η βελγική προεδρία τον παρελθόντα Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής ένταξης, μεταξύ άλλων και εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών κάθε κράτους - μέλους ΕΕ, κατά προτίμηση δε μετανάστης». Αναφέρει, τέλος, ότι οι «δράσεις κοινωνικής ένταξης που ανέπτυξε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους και συγκεκριμένα Πρόγραμμα Equal επί κυβέρνησης της ΝΔ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου