ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
«ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Εργαζόμενος έπαθε έμφραγμα ενώ δούλευε
Εδώ και 5 μήνες δούλευε κάθε μέρα για 12 ώρες και χωρίς ρεπό!
Εμφραγμα εν ώρα εργασίας έπαθε την προηγούμενη βδομάδα ο μοναδικός θερμαστής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Ο εργαζόμενος δούλευε 12 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό για περισσότερους από πέντε μήνες και μετά από αυτή την εντατικοποίηση κατέληξε να πάθει έμφραγμα. Ο 50χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση και νοσηλεύτηκε, ενώ πλέον βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Απ' τον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται πέντε θέσεις θερμαστών. Μέχρι και τον Ιούνη του 2010 υπηρετούσαν δυο θερμαστές, οπότε και ο ένας συνταξιοδοτήθηκε. Εκτοτε και μέχρι το Νοέμβρη, για περισσότερους από πέντε μήνες, ο μοναδικός θερμαστής δούλευε σε συνθήκες εξόντωσης, από νωρίς το πρωί μέχρι τη νύχτα χωρίς ρεπό. Το Νοέμβρη η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε σε εργολάβο κομμάτι της συγκεκριμένης υπηρεσίας, όμως και πάλι, επειδή οι εργαζόμενοι του συνεργείου δε δούλευαν Σαββατοκύριακο, ο μοναδικός μόνιμος θερμαστής εργαζόταν έξι μέρες τη βδομάδα.
Την περασμένη Δευτέρα - αμέσως αφού ενημερώθηκαν για το περιστατικό - εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή Παναγιώτη Μινογιάννη. Κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, απαίτησαν να αναγνωριστεί το περιστατικό σαν επαγγελματική ασθένεια, να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με εργολάβους και η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και ασθενών. Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δε σχετίζεται με την εντατικοποίηση της εργασίας και πως οι κενές θέσεις των θερμαστών καλύφθηκαν από ιδιωτικό συνεργείο, άρα δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας!
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν το περιστατικό με τον 50χρονο θερμαστή, τονίζουν ότι στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών μειωμένος είναι και ο προϋπολογισμός του «Αγιου Σάββα» γιατί θέλουν το νοσοκομείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση από έσοδα από την εκμετάλλευση των ασθενών. Υπογραμμίζουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Να παλέψουν για να αποσυρθεί το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, να καταργηθούν οι πληρωμές και οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων και αποκλειστικής απασχόλησης εργαζομένων, να σταματήσουν οι απαράδεκτες λίστες αναμονής για ακτινοβολία, μαστογραφίες κλπ. με κίνδυνο της υγείας των ασθενών, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων, να φύγουν οι εργολάβοι από το νοσοκομείο. Να πάρουν μαζικά μέρος στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 2 Φλεβάρη.
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Να δυναμώσει η κουβέντα μες στους τόπους δουλειάς
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων σ' εργοστάσια κι επιχειρήσεις. Ζήτημα αιχμής μπροστά στην απεργία οι εξελίξεις στην Υγεία
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία στην «Καούσης»
Αυτό το νομοσχέδιο είναι βραχνάς για τις λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, θα διαμορφώσει άλλο, πιο «μαύρο» τοπίο στο χώρο της Υγείας. Ηδη κάθε χρόνο το 2,5% των οικογενειών καταστρέφεται οικονομικά για θέματα υγείας. Με αυτά τα λόγια και με την επισήμανση ότι ο κόσμος δε γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για την Υγεία, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γιατρός, «άνοιξε» τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ΚΑΟΥΣΗΣ. Η χτεσινή πρωτοβουλία ανήκει στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης που «ξετυλίγουν» τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, εξήγησε ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, Κώστας Μυτιληνιού, για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης για Υγεία αντίστοιχη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη.Οπως τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, η λογική του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να αυξηθούν τα έσοδα από το λαό. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων θα μειωθεί από 25% μέχρι και 40%, θα γίνεται μία πρόσληψη για πέντε θέσεις που χάνονται, τη στιγμή που μόνο οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών ανέρχονται στις 15.000. Οι υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα ενσωματωθούν σε μια ενιαία υπηρεσία Υγείας, η οποία θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ομως, δε θα χορηγούνται εξετάσεις και φάρμακα πάνω από ένα μικρό αριθμό κι ας έχει ανάγκη κάποιος. Θα πρέπει να πληρώσει, εξήγησε ο Ηλ. Σιώρας. Στο μεταξύ, ήδη έχουν κόψει από τις λίστες πολλά φάρμακα ευρείας χρήσης. Αναφέρθηκε ακόμη στα Κέντρα Υγείας και στα μικρά νοσοκομεία, τα οποία θα ανήκουν στις Περιφέρειες και θα συντηρούνται από τη φορολογία των δημοτών, οι οποίοι, παρότι έχουν πληρώσει μέσω της φορολογίας, των κρατήσεων, θα πληρώνουν φάρμακα, εξετάσεις, εισιτήριο στα νοσοκομεία... Για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, όπως του Δυτικής Αττικής με το Αττικόν, είπε ότι στην πράξη σημαίνει κατάργηση υπηρεσιών και κρεβατιών.
«Τώρα ετοιμάζουν και στα επείγοντα εισιτήριο 5 ευρώ. Εμείς μπλοκάραμε τα ταμεία στον "Ευαγγελισμό" και αλλού και σας καλούμε να αντιδράσετε κι εσείς οργανωμένα, να στηρίζετε τέτοιες πρωτοβουλίες, να συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν γι' αυτά τα θέματα, να τα εντάξετε στα αιτήματά σας», σημείωσε, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γίνει θέμα όλου του λαού, δεν είναι ατομικό. Ούτε η λύση είναι ατομική». Τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους κι όσους δεν έχουν να πληρώσουν; Θα πεθαίνουν στο δρόμο; Οι άνεργοι φτάνουν το 1 εκατ. Και η κυβέρνηση λέει ότι θα εξετάζονται σε τέσσερα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λες και είναι ...λεπροί, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που δε λένε κουβέντα για τις εξελίξεις στην Υγεία και τόνισε πως οι γιατροί πρέπει να είναι πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και στο δρόμο του ταξικού κινήματος.
Αρνήθηκαν να εισπράττουν το χαράτσι
Σε αποκλεισμό του λογιστηρίου του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» (Θεσσαλονίκη) προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για το χαράτσι των 5 ευρώ, που, όπως τόνιζαν, αρνούνται να το εισπράξουν από τους ασθενείς. Πρωτοβουλία που προχώρησε μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης όλες οι εξετάσεις και οι ιατρικές πράξεις γίνονταν δωρεάν. Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δήλωναν την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων. Παρόμοια κινητοποίηση στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποίησε πριν δύο μέρες και το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του οποίου στο νοσοκομείο αυτό όπως και στα άλλα έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σειρά δράσεων για την κατάργηση των πληρωμών ασθενών και για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.
Σε ανακοίνωση του σωματείου που μοίραζαν οι εργαζόμενοι καλούνταν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου να ξεσηκωθεί ενάντια στα μέτρα που επέβαλαν το ΔΝΤ και η κυβέρνηση και να αντισταθούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, στη διάλυση και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και στις αποφάσεις που φορτώνουν τα βάρη στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.
«Κανένα επιμέρους πρόβλημα από αυτά που καθημερινά καταγγέλλετε στο εργασιακό σωματείο, για τις τραγικές ελλείψεις και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δε θα λυθεί αν δε συγκροτηθεί μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης με όλους τους εργαζόμενους, ικανό να ανατρέψει συνολικά την πολιτική τους», τονιζόταν στην ανακοίνωση.
Σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο τους εργαζόμενους σήμερα στις 7.30 π.μ. στο Πειραματικό.
  • Στο μεταξύ, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με ακρόαση φορέων.
Κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών
Στη δεύτερη μέρα των τριήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα οι φαρμακοποιοί για την εισαγωγή στη Βουλή του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές και άλλες διατάξεις». Χτες το απόγευμα φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την ώρα που γινόταν συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι γιατροί με δυο πανιατρικές συγκεντρώσεις: Η πρώτη θα γίνει το Σάββατο, 29 Γενάρη 2011, στο ξενοδοχείο «Πρέζιντεντ» και η δεύτερη την Τρίτη, 1 Φλεβάρη 2011, στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ.
Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (7.30 π.μ. - 10.30 π.μ.) αποφάσισαν οι 400 υπάλληλοι του ΟΠΑΔ, γιατί με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας -πέραν των άλλων- ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να αναλάβουν και το έργο που εκτελούσαν 750 του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη στάση θα γίνει σήμερα και οι υπόλοιπες θα ανακοινωθούν αργότερα. Σήμερα στις 7.30 π.μ. οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΑΔ και στη συνέχεια θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Υγείας.
Στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί, φαρμακοποιοί της Μακεδονίας και της Θράκης, στο πλαίσιο της νέας τριήμερης απεργίας τους, ενάντια στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Οι φαρμακοποιοί, πολλοί φορώντας τις άσπρες στολές τους, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Μπροστά στην είσοδο πέταξαν συμβολικά μέσα σε ένα χαρτόκουτο τα κλειδιά των φαρμακείων τους, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
«Συνέχεια μας λένε να πληρώνουμε... »
Την αγωνία του λαού για τις εξελίξεις ανέδειξαν οι χτεσινές παρεμβάσεις σε Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας. Στην πρώτη γραμμή οι άνεργοι της Ζώνης Περάματος
...και μέσα στο νοσοκομείο
Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που για τα κέρδη των μονοπωλίων φτάνει μέχρι και να τσακίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο ακόμα και από αυτές τις υποβαθμισμένες δωρεάν παροχές Υγείας, ήχησε χτες στα νοσοκομεία Τζανείου και Γενικού Κρατικού Νίκαιας, που βρίσκονται στην περιοχή του Πειραιά. Το μετέφεραν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, απέκλεισαν τα ταμεία των δύο νοσοκομείων από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. «Διεκδικήστε μαζί μας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης» καλούσαν οι διαδηλωτές όποιον περνούσε την πόρτα των νοσοκομείων.Ειδικά στο νοσοκομείο της Νίκαιας ξεχωριστή ήταν η μαζική παρουσία των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι μαζί με τους άλλους συγκεντρωμένους απέκλεισε τα ταμεία του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και των φορέων συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, από τον οποίο απαίτησαν και πέτυχαν να δοθεί εντολή στα ταμεία να μη δέχονται χρήματα από τον κόσμο.
«Αυτό που γίνεται σήμερα πρέπει να συνεχιστεί...»
Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω...
Η κίνηση για αρκετούς από όσους είχαν χτες την ανάγκη του νοσοκομείου ήταν μια μικρή ανάσα. Χαρακτηριστική ήταν η συζήτηση δύο γυναικών, η μία συνταξιούχος του ΟΓΑ και η άλλη του ΙΚΑ, μπροστά το ταμείο: «Μπράβο παιδιά», είπε η πρώτη και συνέχισε: «Συνέχεια λένε πληρώστε το ένα, πληρώστε το άλλο, όλα τα αυξάνουν. Μας ρωτάνε αν έχουμε; Από 320 ευρώ παίρνουμε σύνταξη εγώ και ο άντρας μου, με το ζόρι καταφέρνουμε να τρώμε. Αυτό που γίνεται σήμερα κάπως πρέπει να συνεχιστεί». Ενώ η δεύτερη συνταξιούχος συμπλήρωσε: «Να βοηθήσουμε και εμείς, δεν ξέρω τι να κάνουμε, αλλά να ρωτήσουμε. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Μας βάζουν να πληρώσουμε και ορίστε οι παροχές που έχουμε» και έδειξε την ατέλειωτη ουρά από ασφαλισμένους μπροστά στη γραμματεία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων οι οποίοι περίμεναν επί ώρες για να εξυπηρετηθούν. Ουρές που όπως οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είπαν εμφανίστηκαν με το νέο σύστημα του καθορισμού ραντεβού (μέσω του νούμερου 1535).Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της χτεσινής παρέμβασης ήταν όταν εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση και διάβασε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να περάσουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και που θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Εξω οι επιχειρηματίες από το χώρο της Υγείας. Η Υγεία είναι δικαίωμα», ενώ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι «οι γιατροί του νοσοκομείου έχουμε αποφασίσει σε συνέλευση ότι θα αγωνιζόμαστε ώστε οι άνεργοι της Ζώνης να έχουν πλήρη και δωρεάν περίθαλψη στο νοσοκομείο μας» και κάλεσε σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για τις 31 Γενάρη, οπότε θα κλείσουν πια οι ίδιοι τα ταμεία του νοσοκομείου από τις 8 το πρωί ως το μεσημέρι.
Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα
Η μεγάλη αποδοχή του κόσμου και η ταυτόχρονη αγανάκτησή του ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής κινητοποίησης στο Κέντρο Υγείας Αστερουσίων στο Χάρακα (Ηράκλειο Κρήτης), που πραγματοποίησαν από κοινού η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ αντίστοιχα ενάντια στο νέο χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας καθώς και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ για τη μετατροπή της Υγείας - Πρόνοιας σε επιχείρηση με στόχο το κέρδος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ συγκεντρώθηκαν από τις 9 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας υλικό με το οποίο καλούσαν τους αγρότες και τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε και συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που προσέρχονταν να μην πληρώνουν το 5ευρω που τους ζητείται για κάθε εξέταση.
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας που όπως ανέφεραν δυο μέρες το μήνα δεν μπορεί να εφημερεύει λόγω οφειλών του κράτους προς τους γιατρούς. Επίσης επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ
Αδιάγνωστοι και χωρίς θεραπεία η πλειοψηφία
Αδιάγνωστοι παραμένουν στη χώρα μας οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα Β και χρόνια ηπατίτιδα C. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν περίπου 300.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β και 200.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C. Η είσοδος στη χώρα μας περισσοτέρων από 1.000.000 μεταναστών την τελευταία 20ετία, έχει αυξήσει τους αριθμούς ασθενών με ηπατίτιδα. Ομως, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι αποκλεισμένοι και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και δεν υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος, η διάγνωση γίνεται μόνον τυχαία. Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι χωρίς να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία που θα σταματούσε την εξέλιξη της νόσου για τους ίδιους, αλλά και τη συνεχιζόμενη διασπορά του ιού σε άλλους. Το μέγεθος του προβλήματος σαφώς υποεκτιμάται στις διάφορες επίσημες καταγραφές, αφού εκτός από την υποδιάγνωση δεν έχει γίνει καμία επίσημη προσπάθεια καταγραφής των διαγνωσμένων περιστατικών με χρόνια ηπατίτιδα Β και C.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της 18ης Διεθνούς Διημερίδας «Ηπατίτιδα B & C» που θα γίνει στις 29 και 30 Γενάρη 2011 στην Αθήνα. H διάγνωση της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C γίνεται εύκολα με ειδικές εξετάσεις αίματος.
Σε Νάουσα και Κομοτηνή
Με κύρια συνθήματα «ΟΧΙ στα νοσοκομεία-επιχειρήσεις - Η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό» οι εργαζόμενοι της Νάουσας πραγματοποιούν σήμερα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης συλλαλητήριο για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία. Η κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης και της Γραμματείας Ημαθίας του ΠΑΜΕ.
Οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρη επάνδρωση του νοσοκομείου και του ΙΚΑ Νάουσας και να γίνουν μόνιμοι όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με πλήρη και σταθερή εργασία.
Σύσκεψη - συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας διοργανώνει η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, αύριο Παρασκευή 28 Γενάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ του νομού (Κομνηνού 13). Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Νίκος Φακιρίδης, γιατρός, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου