ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011Βαθιά αντιλαϊκός ο χαρακτήρας του πολυνομοσχεδίου
Για το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία αναδείχνουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του, αφού με αυτό εμπορευματοποιείται παραπέρα ο τομέας Υγείας και στερούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης και η επιδίωξή της να παρουσιάζει την απεργία ως στρεφόμενη κατά των ασθενών, ακολουθώντας την πάγια τακτική της του "διαίρει και βασίλευε", πρέπει να συναντήσει την καθολική αποδοκιμασία.
Η ΝΔ δημαγωγεί και εμπαίζει το λαό, αφού συμφωνεί με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των μεγαλογιατρών, επιδιώκοντας να χρησιμοποιεί το κίνημα για να ενισχύει τον δήθεν αντιπολιτευτικό ρόλο της.
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοπτική, αν στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων είχαν τεθεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, μαζί με το αίτημα για αποκλειστικά ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους, με Δημόσια Δωρεάν Κέντρα Υγείας και με υγειονομικούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Αυτά τα αιτήματα σήμερα δεν προβάλλονται από τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών. Αντίθετα, διεκδικούν να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου μια μικρή μερίδα γιατρών και στις επιχειρήσεις Υγείας οι γιατροί να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Τέτοια αιτήματα δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τα αξιοποιεί, για να κατασυκοφαντεί τις κινητοποιήσεις. Διασπούν τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας που έπρεπε να είναι ενιαίος, γεγονός που αποδυναμώνει την πάλη εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να συσπειρωθούν αποφασιστικά στο ΠΑΜΕ Υγειονομικών. Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες πρέπει να ενταθούν και να στηριχθούν με τον αγώνα μέσα στα νοσοκομεία. Στη δράση, με την πάλη τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι να αγκαλιάσουν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ετσι θα δοθεί στον αγώνα φιλολαϊκή προοπτική και θα αντιμετωπιστεί η δημαγωγία της κυβέρνησης και της ΝΔ».

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Υλοποιεί όσα προβλέπει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο
Με πρόσχημα την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ
Πρόβα, ενόψει της εφαρμογής όσων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την παροχή σε όλους τους ασφαλισμένους ελάχιστου ενιαίου πακέτου παροχών υπηρεσιών Υγείας με ενιαίο τρόπο, που οδηγεί σε αύξηση του μέρους των υπηρεσιών που θα αναγκάζονται να αγοράζουν είτε πληρώνοντας επαγγελματική - ιδιωτική ασφάλιση είτε με ζεστό χρήμα, κάνει η κυβέρνηση.
Με πρόσχημα την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη 2011 όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν οποιονδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους και οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) που θα αποτελέσει το εργαλείο διευκόλυνσης της παραπέρα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και του εμπορευματοποιημένου δημόσιου. Οι υπηρεσίες Υγείας που εντάσσονται στον ΕΟΠΥ, όπως και τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, ώστε να μπορούν μέσα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασφαλισμένους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε ζητήσει να αγοράσει υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Διαφορετικά, οι υπηρεσίες που δε θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα οδηγούνται στο κλείσιμο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε επιχειρηματικά κριτήρια.
Από την άλλη, η εμμονή των συνδικαλιστικών ηγεσιών μόνο στην απόσυρση, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, αν και αναδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, εντούτοις δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, αφού δε συνοδεύεται απ' το αίτημα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, μαζί με το αίτημα για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους με Δωρεάν Δημόσια Κέντρα Υγείας και με υγειονομικούς μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Συντεταγμένες αντιλαϊκές συμπράξεις
Σύμμαχο στα αντιλαϊκά της σχέδια βρήκε η κυβέρνηση την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που, στη χτεσινή της συνεδρίαση, - με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - έκρινε ως θετικό βήμα τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥ), που αποτελεί το μέσο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.
Επίσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε δηλώσεις του, με προκλητικό τρόπο, επιχείρησε να εμφανίσει ότι το αντιλαϊκό τερατούργημα του υπουργείου Υγείας αποτελεί απάντηση στις «ουρές των πολιτών για υπηρεσίες Υγείας».
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι γιατροί του ΙΚΑ τις καταδίκασαν και ανακοίνωσαν την απόφαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 7 - 11.2.2011 με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Χτες, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ και έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την εδώ και τώρα απόσυρση του νομοσχεδίου, όπως εκφράστηκε μέσα απ' τα συνθήματα των συγκεντρωμένων, αν και η ηγεσία της Ομοσπονδίας, σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, δεν έθεσε ούτε θέμα απόσυρσης.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών σε πανελλαδική κλίμακα: Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσαν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 10/2/2011. Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή και στην απεργία της 23/2/2011.
Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επικαιροποίησε την απόφαση για 48ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα τις μέρες που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ) μετά από εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης κηρύσσει 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 8 και 9 Φλεβάρη για όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Την Τρίτη, στις 9 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στα επείγοντα του νοσοκομείου και πορεία στη Βουλή. Ο ΣΕΝΕ καλεί τα σωματεία υγειονομικών, μαζικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα και συλλόγους ασθενών να πορευτούν μαζί τους στον πανυγειονομικό ξεσηκωμό διεκδικώντας:
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «φονιάς» για την Υγεία.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στα νοσοκομεία, να πληρώνουν κράτους και εργοδότες.

Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πρόσθετα μέτρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών
Από τη μεριά τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αναζητούν... «ουσιαστικό διάλογο» μ' εκείνους που προωθούν το οριστικό ξεπούλημα της Υγείας
Την απόφασή της να διευρύνει τα μέσα εμπορευματοποίησης των δημόσιων παροχών Υγείας έκανε καθαρή ξανά χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας πρόσθετες, ακόμα πιο αντιδραστικές διατάξεις, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τις ανακοινώσεις αυτές τις έκανε για να «προστατέψει» - υποτίθεται - τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ απ' την «ταλαιπωρία» (όπως λέει η ίδια) των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του Ιδρύματος για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Μ' έναν υποκριτικό τρόπο η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αναβολές επισκέψεων των ασθενών εγκυμονούν κινδύνους, όταν εξαιτίας της πολιτικής της - και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΙΚΑ - οι ουρές - όπως π.χ. στα εργαστήρια - ξεκινούν από 45 μέρες και φτάνουν μέχρι και δύο μήνες για απλές, π.χ. αίμα, εξετάσεις!
Ετσι, λοιπόν, χτες, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμη νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, που έχουν ανάγκη υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να προσέρχονται, απ' τη Δευτέρα, σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επίσης, θα προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και αφού καταβάλλουν τα 5 ευρώ της επίσκεψης στη συνέχεια θα τα εισπράττουν απ' το ΙΚΑ.
Για την ολοκλήρωση της νέας πράξης εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας χρειάζεται μία υπουργική απόφαση, που είναι έτοιμη - κατά τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας - και η οποία θα ρυθμίζει το ύψος των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.
Για την επίσκεψη ασφαλισμένου ο ΟΠΑΔ πληρώνει σήμερα στο συμβεβλημένο γιατρό 20 ευρώ. Ο παρευρισκόμενος στη συνέντευξη διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος η επίσκεψη να είναι 10 ή 15 ευρώ. Και όπως δήλωσαν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι τον Ιούνη του 2011 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μ' άλλα λόγια, μια απεργοσπαστική πρακτική της κυβέρνησης είναι ο προάγγελος του ΕΟΠΥΥ, που απ' τη μια θα συρρικνώνει τις ήδη υποβαθμισμένες παροχές και απ' την άλλη θα εκχωρεί σε ιδιώτες αυτές τις παροχές με τελική κατάληξη στις οργανωμένες επιχειρηματικές μονάδες του χώρου της ΠΦΥ, όταν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δε θα μπορούν να προσφέρουν και αυτές τις ελάχιστες υπηρεσίες.
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του «Ριζοσπάστη» αν αυτή η ρύθμιση - σύμφωνα με τη δική τους προσέγγιση - συνιστά «υπέρβαση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία», τόσο οι ηγεσίες των δύο υπουργείων όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ αρνήθηκαν να απαντήσουν. Φαίνεται δηλαδή ότι όταν είναι να προωθηθούν μέτρα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με πρόσθετα χαράτσια για τους ασφαλισμένους, εκεί η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για τους - δήθεν - περιορισμούς της διαβόητης τρόικας. «Πληρώνει τοις μετρητοίς» αρκεί να πετύχει το στόχο να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός απ' τις δαπάνες Υγείας και να μετατεθεί το μεγαλύτερο βάρος στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Εικονικές διαφωνίες
Τις ανακοινώσεις αυτές οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας τις έκαναν μετά από μια συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών που, από προχτές, κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας με «αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου», όπως δηλώνουν οι ηγεσίες των τελευταίων.
Η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα και ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, δεν είπε τίποτε στην αντιπροσωπεία για τις πρόσθετες επιλογές της κυβέρνησης, παρά τις ανακοίνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας. Δηλαδή, και αγνόησε προκλητικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που με τόση αβρότητα του πρόσφεραν το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», αλλά και κατέδειξε πως ο ίδιος ο ...διάλογος είναι το όχημα για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η εξέλιξη αυτή βαρύνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, έδωσαν πάτημα στην κυβέρνηση, αλλά και δεν προτάσσουν εκείνες τις διεκδικήσεις που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα θα υπηρετούν τις ανάγκες των λειτουργών στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Εκφραση αλληλεγγύης
Η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας συνεχίστηκε και χτες, ενώ πλήθος εκπροσώπων και φορέων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς.
Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων μετέφεραν και χτες στους γιατρούς αντίστοιχα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Ιδιαίτερη στιγμή έκφρασης αλληλεγγύης στους γιατρούς ήταν χτες το μεσημέρι, όταν έφτασαν στο υπουργείο Υγείας μοτοσικλετιστές των αστικών συγκοινωνιών και ενώθηκαν με τους απεργούς γιατρούς φωνάζοντας τα συνθήματα: «Υγεία, Παιδεία, Συγκοινωνία» και «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».
Μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν συζητήσεις για το μέλλον της κατάληψης στο υπουργείο Υγείας. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα σύμφωνα με χτεσινοβραδινή απόφαση.
  • Με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και αλληλεγγύη προς τους γιατρούς, προκήρυξε απεργία η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ για αύριο, Παρασκευή.
  • Βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου του Πειραιά, Βαρβάρας Ανεμοδουρά, που τραυματίστηκε προχτές και νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό. Πιθανώς σήμερα να εξέλθει απ' το νοσοκομείο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου