ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΡΙΖΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στρατηγικό σχέδιο για ακόμα φτηνότερους εργάτες
Ομοφωνία ανάμεσα στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις για το παραπέρα τσάκισμα των εργαζόμενων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας»
Στα σκαριά βρίσκεται το «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» που προωθούν η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση μαζί με την Κομισιόν και το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση στενότερου ελέγχου με επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνταγματική καθιέρωση «φρένου χρέους», μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κ.ά.).
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού εκφράζουν το φόβο τους για τις λαϊκές αντιδράσεις, εξαιτίας της ασφυξίας που επιβάλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του ότι «καθώς οι εντάσεις μεταξύ των χωρών αυξάνονται, μπορεί να δούμε την αύξηση φαινομένων κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας μέσα στα κράτη, ακόμα και πόλεμο».
Ως προς την προώθηση του «σχεδίου ανταγωνιστικότητας» ο υπουργόςεξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι «οι συζητήσεις επί του δεύτερου πακέτου (σ.σ. του σχεδίου ανταγωνιστικότητας) είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί» και τόνισε: «Αυτά τα λέμε εδώ και εβδομάδες».
Μάλιστα, σημείωσε ότι επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης είναι «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» στην επιβολή κυρώσεων στα κράτη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τόνισε: «Θέλουμε να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αν θα θεσπιστεί και στο δικό τους Σύνταγμα κάτι σαν το "φρένο χρέους" με το οποίο στη Γερμανία έχουμε καλή εμπειρία». Υπογράμμισε τέλος ότι εξίσου σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι αλλαγές στα συστήματα συνταξιοδότησης στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια.
Με το βλέμμα στην Ασία
Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, τονίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αξιολογούν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οικονομίες της Ασίας και όχι μόνο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο Ρ. Μπρούντερλε ζητά να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στο «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς «ο μηχανισμός για την εποπτεία των μακροοικονομικών πρέπει να ξεκινάει κατά βάση με τα κράτη μέλη που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», η Κομισιόν και η Ουγγαρία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, στηρίζουν το «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής κυβέρνησης, βάσει του οποίου θα υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μάλιστα, ο Κοινοτικός επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland», εκτιμά ότι «πολλά από αυτά μοιάζουν με τα σχόλια που κάναμε στην έρευνα για την ανάπτυξη στην ΕΕ», ενώ αντίστοιχες αιτιάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει καταθέσει στο παρελθόν και η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον Βιμ Κέστερς, καθηγητή οικονομικών και μέλος του προεδρείου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πώς κάτι τέτοιο θα γίνει ενισχύοντας τα κίνητρα για την επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
«Δεν μπορείς να αυξάνεις τους πόρους του μηχανισμού στήριξης ή να εξετάζεις το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χωρίς να σκέφτεσαι πώς μπορείς να δώσεις κίνητρα για το μέλλον και να αναζητήσεις λύσεις προκειμένου να αποφύγεις μελλοντικά περαιτέρω διόγκωση του χρέους», τονίζει.
Σύμφωνα, τέλος, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν και να δώσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη δυνατότητα να αγοράζει απευθείας ομόλογα κρατών της ΕΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», «το σχέδιο διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο. Εξετάζεται η εκούσια και μερική παραίτηση των ιδιωτών-πιστωτών από τις απαιτήσεις τους».
Πανηγυρίζει η πλουτοκρατία
Την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο της μεθαυριανής συνόδου κορυφής, υπηρετεί η χτεσινή συνεδρίαση του «διαθεσμικού οργάνου» υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε σαν «μεγάλες προκλήσεις» για την κυβέρνηση τα σχέδια για «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» (είτε μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων είτε μέσω της χορήγησης νέου δανείου από το μηχανισμό στήριξης), αλλά και τη μεθόδευση για συνταγματική κατοχύρωση των μέτρων μόνιμης και αυστηρής λιτότητας.
Για «κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» έκανε λόγο στη σύσκεψη η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Οπως είπε, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει δάνειο από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και να το χρησιμοποιήσει για την επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές.
Με φόντο τις αναμενόμενες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, οι μερίδες της πλουτοκρατίας περνάνε ήδη στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Στο χορό μπήκε χτες και το ελβετικό τραπεζικό μονοπώλιο «Gredit Suisse», το οποίο θεωρεί δεδομένη τη (δήθεν) διαγραφή χρέους πάνω από 30%, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιρλανδία.
Στο σχετικό ραπόρτο και με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κάνουν λόγο για την ανάγκη παραπέρα μείωσης μισθών σε ποσοστό 7%, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν «ξαφνικά» «επενδυτικές ευκαιρίες» στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικά σε ό,τι αφορά τον τζόγο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επίσημη κατεύθυνση ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας
Εκθεση της Κομισιόν καταγράφει την «πρόοδο» των κρατών - μελών στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και υποδεικνύει την επιτάχυνση σχετικών μέτρων
Η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στοχοποιούν κύρια τις νεολαιίστικες συνειδήσεις και επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα του κεφαλαίου, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε
Την στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και έντονων θετικών διεργασιών στις λαϊκές συνειδήσεις, να ενισχύσουν την επιχείρηση για την παραχάραξη της Ιστορίας, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την ταύτισή του με τον φασισμό - ναζισμό, καταγράφει έκθεση της Κομισιόν με θέμα «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη», η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκέμβρη του 2010.
«Η παρούσα έκθεση έχει σκοπό να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και να παράσχει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της μνήμης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εχει επίσης σκοπό να αποκριθεί στο αίτημα του Συμβουλίου και να υποβάλει έκθεση ως προς την ανάγκη πρόσθετης νομοθετικής πράξης στον τομέα αυτό», τονίζει σχετικά η Κομισιόν, από τις πρώτες κιόλας παραγράφους της έκθεσης.
Με το κείμενό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει συνέχεια στη συντονισμένη εκστρατεία που διεξάγεται στο πλαίσιο της ΕΕ με στόχο την θεσμική κατοχύρωση του αντικομμουνισμού και των διώξεων σε βάρος των κομουνιστών σε κράτη μέλη της ΕΕ. Επιδίωξη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη, είναι να συκοφαντηθούν στα μάτια των λαών και της νεολαίας της Ευρώπης οι κατακτήσεις και η παρακαταθήκη που άφησε στο κίνημα ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε.
Ακόμα, να μπουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών και νεανικών συνειδήσεων, να θολώσει η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση και να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την καταστολή κομμάτων και αγωνιστών που έχουν σαν στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό, συνολικά του εργατικού λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Εκστρατεία με παρελθόν και μέλλον
Η συγκεκριμένη εκστρατεία εντάθηκε με την απόπειρα υιοθέτησης του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2006 και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση μιας σειράς αποφάσεων και ψηφισμάτων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Επιστέγασμα αποτέλεσε η Διάσκεψη της Πράγας το 2008, στην οποία καταλήχθηκε ένα κείμενο - μπούσουλας για πρακτικά μέτρα στην κατεύθυνση της παραχάραξης της Ιστορίας, το οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναμόρφωση των σχολικών βιβλίων, την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, την κατάρτιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση του κομμουνισμού, την καταδίκη κομμουνιστών ως «εγκληματιών» κλπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρσι την άνοιξη συγκροτήθηκε η ομάδα «Συμφιλίωση των ευρωπαϊκών ιστοριών» με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και με στόχο την «ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η εν λόγω ομάδα συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν καταγράφει τα επιμέρους βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών, όσο και σε επίπεδο ευρωένωσης, σχετικά με την εκστρατεία παραχάραξης της Ιστορίας, την συκοφάντηση του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, την ταύτιση του σοσιαλισμού με τον ναζισμό, καθώς και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας και των κομμουνιστικών συμβόλων.
Επί της ουσίας, καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ενιαία την αντικομμουνιστική εκστρατεία, σημειώνοντας καθυστερήσεις και διαφορές στον τρόπο εφαρμογής της. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύπτει και το γεγονός ότι στην αντικομμουνιστική εκστρατεία εμπλέκονται τόσο κρατικοί και επίσημοι φορείς, όσο και μια σειρά «ευαγή» ιδρύματα και ΜΚΟ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι προς το παρόν δεν «πληρούνται οι όροι» για την καθιέρωση σε επίπεδο ΕΕ της άρνησης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων ως ποινικού αδικήματος, καθώς «ακόμα και μεταξύ των κρατών μελών που έχουν βιώσει με τον ίδιο τρόπο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, οι νομικές πράξεις, τα μέτρα και οι πρακτικές που έχουν θεσπιστεί μπορεί να διαφέρουν, όπως επίσης μπορεί να διαφέρει και ο χρόνος θέσπισης και εφαρμογής τους». Ωστόσο, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό.
Ουσιαστικά, καταγράφει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στη νομική και θεσμική κατοχύρωση του αντικομμουνισμού και του χτυπήματος των κομμουνιστικών κομμάτων και των λαϊκών κινημάτων, με τον χαρακτηρισμό ως «ποινικού αδικήματος» της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και της απόκρουσης των αντικομμουνιστικών στρεβλώσεων που προωθεί ο ιμπεριαλισμός.
Συστάσεις και προτροπές
Η ΕΕ καταγράφει την πρόοδο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στα κράτη μέλη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις για τις επόμενες κινήσεις των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:
  • Επικροτεί την θεσμική απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων που έχει καθιερωθεί σε Ουγγαρία, Λιθουανία και Πολωνία, καθώς και τη νομοθεσία της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας, βάσει της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα η άρνηση των εγκλημάτων των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Φέρνοντας τα παραπάνω παραδείγματα, υποδεικνύει και στα υπόλοιπα κράτη να κάνουν το ίδιο.
  • Καταγράφει ως αρνητικό το γεγονός ότι η αντικομμουνιστική εκστρατεία ουσιαστικά «περπατάει» περισσότερο στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη και δεν έχει ακόμα επεκταθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει την απαίτηση της ΕΕ για καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», σημειώνοντας ότι αυτή έχει υιοθετηθεί έως τώρα μόνο σε πέντε κράτη μέλη.
  • Υπογραμμίζει την ανάγκη καθιέρωσης του βήματος «Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης» - τη σύσταση του οποίου έχει προτείνει το ευρωκοινοβούλιο - βάσει του οποίου δρομολογείται η δικτύωση και η συνεργασία «όλων των εθνικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών φορέων καθώς και των ανεξάρτητων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ανταλλαγούν εμπειρίες, ανάλυση και βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ άλλων και του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη προάγουν τη συλλογική μνήμη μέσω των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων».
Φυσικά, μια τέτοια χυδαία αντικομμουνιστική καμπάνια, η ΕΕ τη χρηματοδοτεί απλόχερα. Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι «η Επιτροπή προτίθεται να κάνει χρήση των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων για να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στη στήριξη της διαφύλαξης και προαγωγής της μνήμης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, «τρέχουν» το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες», το οποίο χρηματοδοτεί τη διατήρηση και ανέγερση μνημείων και συντήρηση αρχείων, η χρηματοδότηση ερευνών κατά παραγγελία, από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και το πρόγραμμα «MEDIA 2007», από το οποίο χρηματοδοτήθηκε και η αντικομμουνιστική ταινία «Η ζωή των άλλων».
Παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από τη «Ζήμενς»
Συνεχίζοντας το παιχνίδι «εντυπώσεων» γύρω από το σκάνδαλο της «Ζήμενς», πραγματοποιήθηκε χτες διυπουργική σύσκεψη για τις δήθεν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη γερμανική πολυεθνική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημιώσεις «για το σύστημα παρακολούθησης «C4i», για ηθική βλάβη του Δημοσίου, καθώς και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό».
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλη θα έχει καταρτίσει ένα οργανωμένο σχέδιο για την ικανοποίηση «των αξιώσεων της ελληνικής πολιτείας σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές της ΖΗΜΕΝΣ». Υπενθυμίζεται ότι η «Ζήμενς» έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο αποζημίωσης προς το ελληνικό Δημόσιο, με το οποίο ετοιμάζεται εκ νέου να κάνει νέες δουλειές. Σύμφωνα τέλος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό» με τη «Ζήμενς».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορική αναγκαιότητα η ανατροπή του καπιταλισμού
Ανακοίνωση - καταγγελία για την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής υστερίας από την ΕΕ
Σε ανακοίνωση - καταγγελία για την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής υστερίας από την ΕΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας με επικεφαλής το Συμβούλιο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Εκθεση της Επιτροπής για τη "Μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη" - COM(2010)783 - βάζει υπό την προστασία της την αντιδραστική, αντικομμουνιστική ομάδα που συγκροτήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για "τη συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών", που διοργανώνει στις 2 Φλεβάρη νέα αντικομμουνιστική σύναξη με στελέχη του "Ιδρύματος για τη μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων".
Η Επιτροπή με την Εκθεσή της καταστρώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο αντικομμουνιστικής επίθεσης, ανταποκρινόμενη σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, της 16ης Ιουνίου 2009 και αναγορεύει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία και "αξία" της ΕΕ.
Επικροτεί και στηρίζει ανοιχτά το ποινικό οπλοστάσιο που έχουν θεσπίσει μία σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Λετονία και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα, ποινικοποιούν τη κομμουνιστική ιδεολογία και την ελευθερία έκφρασης και διακίνησης των ιδεών. Χειροκροτεί όλες τις αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει η αστική τάξη στα κράτη - μέλη της ΕΕ («Διακήρυξη της Πράγας», διάσκεψη για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» κλπ.).
Καταστρώνει τη χρηματοδότηση με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ προγραμμάτων κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας με κάθε διαθέσιμο μέσο. Με χρηματοδότηση αντικομμουνιστικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων για έρευνες των "εγκλημάτων του κομμουνισμού", τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών, βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων. Εντάσσει τον αντικομμουνισμό σε "διδακτέα ύλη" στα προγράμματα της "διά βίου μάθησης" για ενήλικες και "για τις δεξιότητες του πολίτη στους μαθητές".
Προτείνει σε όσα κράτη - μέλη δεν το έχουν ήδη κάνει να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου σε "Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού" και αποφασίζει τη σύσταση και χρηματοδότηση "Βήματος Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης" που θα συγκεντρώνει "πανεπιστημιακούς φορείς, ανεξάρτητους ερευνητές και εμπειρογνώμονες" για να ανταλλάσσουν "βέλτιστες πρακτικές" στον αντικομμουνισμό και να προάγουν την κατασυκοφάντηση των κομμουνιστικών ιδανικών και του σοσιαλισμού μέσω "εκπαιδευτικών προγραμμάτων" των κρατών - μελών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την απειλή θέσπισης ευρωενωσιακής ποινικής νομοθεσίας με την οποία θα διώκεται ανοιχτά πλέον η κομμουνιστική ιδεολογία και θα αποτελεί έγκλημα η υπεράσπιση του σοσιαλισμού.
Η αντικομμουνιστική επίθεση βάζει στο στόχαστρο πρώτα απ' όλα τη συνείδηση της νεολαίας. Πηγαίνει χέρι-χέρι με τη βάρβαρη επίθεση της πλουτοκρατίας στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την ΕΕ. Η επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές και τα μαρξιστικά-λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα στοχεύει την πρωτοπορία του ταξικού εργατικού κινήματος, επιδιώκει να ματαιώσει την ανασυγκρότησή του, τη λαϊκή αντεπίθεση. Η ιστορική μνήμη των αστών - που δήθεν θέλουν να διατηρήσουν - είναι καθώς φαίνεται πολύ περιορισμένη. Ο χυδαίος αντικομμουνισμός, τα εγκλήματα και οι διώξεις της αστικής τάξης ενάντια στους κομμουνιστές δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την ταξική πάλη. Δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα.
Η χρονική συγκυρία κλιμάκωσης της αντικομμουνιστικής επίθεσης από την ΕΕ δεν είναι τυχαία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συσσωρεύουν μεγάλη πείρα από την καπιταλιστική κρίση. Η πλουτοκρατία σε όλη την ΕΕ ανησυχεί από την ένταση και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και τις λαϊκές αντιδράσεις στα κράτη - μέλη της, καθώς και τις λαϊκές εκρήξεις σε Αίγυπτο, Τυνησία, Αλγερία κ.ά.
Διαπιστώνει ότι γίνεται όλο και πιο φανερό στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ και των συμμάχων της, η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και η σήψη του. Αναδεικνύεται η ιστορική αναγκαιότητα της ανατροπής του, το πέρασμα της ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης στο βασίλειο της ελευθερίας, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου