ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ?

Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ
Αποτέλεσμα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον τομέα της Πρόνοιας
Εκθεση περιγράφει τις συνθήκες κόλασης στις οποίες αναγκάζονται να διαβιούν 80 παιδιά με ειδικές ανάγκες και διανοητικά προβλήματα. Παρέμβαση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ
Το πώς αντιλαμβάνονται και το πού έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις δομές Πρόνοιας στη χώρα μας, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών στα Λεχαινά Ηλείας.Πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο υποτίθεται ότι περιθάλπει παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και διανοητικά προβλήματα, στο οποίο επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση μιας Αγγλίδας φυσικοθεραπεύτριας - εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων από τις 26 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με την έκθεση της Αγγλίδας φυσικοθεραπεύτριας η γενικότερη κατάσταση φροντίδας και νοσηλείας στο ΚΕΠΕΠ προκαλεί σοκ και φρίκη.
Σταχυολογούμε ορισμένες επισημάνσεις από την έκθεση: «Υπάρχουν παιδιά που έχουν διάφορα προβλήματα - από αυτισμό και σύνδρομο Ντάουν, παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και γενετικά προβλήματα. Τα παιδιά που έχουν κάποια κινητική δυνατότητα βρίσκονται μέσα σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα». «Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στα κρεβάτια τους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, εκτός από την ώρα που βρίσκονται στο ντους ή είναι τυχερά και τα επιλέγουν οι εθελοντές για να παίξουν μαζί τους». «Η δουλειά της νοσοκόμας στο ΚΕΠΕΠ είναι πολύ δύσκολη - πολλές ώρες και πολλές δουλειές. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυτό συνεπάγεται ότι οι δουλειές είναι πολλές και δεν ολοκληρώνονται εύκολα».
Διαχρονικές ευθύνες
Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών λειτουργεί από το 1987. Από τότε μέχρι και σήμερα 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορες αιτίες με κύρια αυτή της πλημμελούς φροντίδας και ελέγχου. Στο ίδρυμα αυτό - πάντα δούλευε με λειψό και ουσιαστικά ανεκπαίδευτο προσωπικό - τώρα εργάζονται μόλις 10 άτομα (εκ των οποίων 2 είναι αποσπασμένοι, άρα 8) για 80 παιδιά! Οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό (παθολόγος, ψυχίατρος, ψυχολόγος, νευρολόγος), η δυνατότητα για ορθοπεδική εκτίμηση καθώς και σε βοηθητικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμων, καθαρίστριες κ.ά.) κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το όποιο έργο των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα, σύμφωνα με τα κατώτερα διεθνή κριτήρια, υπάρχουν 200.000 παιδιά μαθητικής ηλικίας με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Ωστόσο οι υπάρχουσες δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από 15.000 παιδιά και ταυτόχρονα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων παίδων Σκαραμαγκά όπου σε βαρύτατα περιστατικά υπάρχουν 17 νοσηλευτές για 55 - 60 παιδιά για όλες τις βάρδιες ή στο ανάλογο ίδρυμα στο Χαϊδάρι όπου υπάρχουν 50 νοσηλευτές, για όλες τις βάρδιες, για 200 - 220 βαριά ασθενείς.
Παρέμβαση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Το ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί από την δεκαετία του '80 στην περιοχή των Λεχαινών, τα 80 παιδιά που νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή και οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο χώρο της πρόνοιας.
Προβλήματα χρόνια, που, στη ρίζα τους βρίσκεται η πολιτική που έχει χαραχτεί και εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ,της ΕΕ και της τρόικας, και η οποία θεωρεί ότι η Υγεία και η Πρόνοια για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας. Υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τη στήριξη των μονοπωλίων σε βάρος των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.
Και για ακόμα μια φορά ακούσαμε τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο να μιλάει ότι θα τοποθετηθούν πέντε άτομα προσωπικό. Τα ίδια έλεγε και τον περασμένο Δεκέμβρη μετά το σάλο που είχε προκύψει και τότε με την λειτουργία του ιδρύματος. Ούτε τον αριθμό των δήθεν τοποθετήσεων που εξαγγέλλει δεν αλλάζει με σκοπό να καταπραΰνει το κοινό αίσθημα μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις!
Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, οι γονείς αλλά και συνολικά οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες του νομού μας οφείλουν τώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να απαιτήσουν ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, που σημαίνει Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους».
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Επικαλείται νομικό κώλυμα για να μην πληρώσει εργαζόμενους
Nομικό κώλυμα επικαλέστηκε η διοίκηση του δήμου για τη μη πληρωμή των συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Αυτό προκάλεσε τη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία εκπροσώπων των εργαζομένων και την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανού, ότι το νομικό κώλυμα και η έλλειψη προέδρου στη διοίκηση του Βρεφοκομείου, που επικαλείται η δημοτική αρχή, είναι δικαιολογίες και ότι σημασία έχει να πληρωθούν άμεσα τα εντάλματα.
Να σημειώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ορίσει ακόμη ΔΣ και πρόεδρο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, με αποτέλεσμα - όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι - να μη λειτουργούν εύρυθμα οι υπηρεσίες του. Θυμίζουμε ότι πριν από κάποιο διάστημα 17 κτίρια όπου στεγάζονται παραπάνω από ένας παιδικοί σταθμοί είχαν μείνει χωρίς πετρέλαιο και θέρμανση, ενώ από προχτές «κόπηκε» και η σίτιση των παιδιών με κρέας. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι γενικώς η σίτιση των παιδιών πιθανόν να βρεθεί στον αέρα, μια και καμία εντολή πληρωμής προς τους προμηθευτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ, στον αέρα είναι και 21 μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου. Παρά το γεγονός ότι πέτυχαν σε νόμιμο διαγωνισμό με έγκριση της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε ότι κινείται μια διαδικασία μη μονιμοποίησής τους. «Εχουν το δικαίωμα για εργασία αορίστου χρόνου», συμπλήρωσε.
Κατάγγειλαν τη φορολογική πολιτική
Τη μείωση κατά 30% των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας πρότειναν χθες στη συνεδρίαση οι σύμβουλοι του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός, η δημοτική αρχή ακολουθεί την ίδια φορομπηχτική πολιτική με την προηγούμενη. Συμπλήρωσε ότι σε συνθήκες βάρβαρης επίθεσης του λαϊκού εισοδήματος δεν είναι κοινωνική πολιτική η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών στα ίδια επίπεδα (σ.σ. αυτά παραμένουν από τα υψηλότερα, δηλαδή 1,65 τ.μ. για τις κατοικίες και 6,5 τ.μ. για την επαγγελματική στέγη) που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίστοιχα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν τον τριπλασιασμό των τελών σε αυτούς που τα «έχουν», όπως τράπεζες, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, ΔΕΚΟ (μετοχοποιημένες πλέον εταιρείες), εργοστάσια κ.λπ. Οπως, επίσης, την πλήρη απαλλαγή κατηγοριών, όπως άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες, τρίτεκνες, ΑμΕΑ, άνεργοι, απολυμένοι. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη μείωσης των τελών στους αυτοαπασχολούμενους τουλάχιστον στο 30%.
Η «πολύχρωμη συμμαχία» είναι κυβερνητική πλειοψηφία
«Να μην κάνουμε τους παλικαράδες και τους πατριώτες εκ του ασφαλούς και να δούμε τι έφταιξε». Τα παραπάνω είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Γ. Καμίνης, με αφορμή διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου από τους ελεγκτές της τρόικας. Ο ίδιος επιχείρησε να πείσει ότι η τρόικα πήγε στο δήμο για να ...ενημερωθεί για τα οικονομικά του και όχι για να τα ελέγξει. Την ίδια ώρα βέβαια, πιστή στις κυβερνητικές επιταγές για περιορισμό των δαπανών, η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται σε 8μηνες συμβάσεις και 4ωρα δουλειάς, αντί της σταθερής εργασίας, καθώς αναμένεται η απόλυση των περίπου 3.000 συμβασιούχων - εργαζομένων του δήμου.
«Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη πολύχρωμη συμμαχία είναι μια κυβερνητική πλειοψηφία που σε κάθε θέμα ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε ο Ν. Σοφιανός, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ.
Προς επίρρωση αυτών, ο Γ. Καμίνης άφησε στη διάρκεια της συνεδρίασης υπαινιγμούς ότι οι μετανάστες στο κτίριο «Υπατία», σε αρκετές περιπτώσεις, δεν κάνουν απεργία πείνας, προτείνοντας ως «λύση» την καταγραφή τους.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία στο δήμο έχει ευθύνη για τους μετανάστες», τόνισε ο Ν. Σοφιανός, θυμίζοντας την άρνησή της να ψηφίσει ψήφισμα αλληλεγγύης στους μετανάστες. Συνεχίζοντας να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του, ο Γ. Καμίνης καταφέρθηκε ουσιαστικά εναντίον του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να ελέγχει και να βάζει θέματα, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψω τον εκφυλισμό του δημοτικού συμβουλίου σε βήμα απλής καταγγελίας»...
ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Ερχονται και πρόσθετα δημοτικά χαράτσια
Και πρόσθετα χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, που έσπευσαν να τους δηλώσουν, προκειμένου να τους διατηρήσουν με βάση το νόμο 3843/2010, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της φορομπηχτικής της πολιτικής. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που υπογράφει ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που από την πρώτη στιγμή έγραψε ο «Ρ», ότι δηλαδή οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων εμπαίζονται από την κυβέρνηση. Ετσι, τη στιγμή που πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για διατήρηση των ημιυπαίθριων, πληρώνοντας τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, με τη νέα Εγκύκλιο:
  • Για τον υπολογισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη θα συνυπολογίζονται στην επιφάνεια (όπου δεν υπολογιζόταν) και οι ημιυπαίθριοι. Επιπλέον θα επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα, αλλά και αναδρομικά τα προαναφερόμενα τέλη από την ημερομηνία που ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι ανεγέρθηκε το κτίριο.
  • Για την επιβολή ΤΑΠ θα υπολογίζεται και ο ημιυπαίθριος στη συνολική επιφάνεια του ακινήτου, δηλαδή επιβάλλεται ένα ακόμη πρόσθετο χαράτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου