ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ

Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμάζεται το κλίμα για ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενδεχόμενο που προς το παρόν απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί
Από τις μάχες στην πόλη Μπρέγκα
ΤΡΙΠΟΛΗ._Συνεχίζονται οι, από αέρος και εδάφους, επιθέσεις των δυνάμεων που στηρίζουν το καθεστώς Καντάφι και μισθοφόρων κατά των πόλεων Μπρέγκα και Αζνταμπίγια, οι οποίες είναι πετρελαϊκοί κόμβοι και ο έλεγχός τους καθοριστικός όσον αφορά στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αίσθηση ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις η αντίληψη ότι μια ξένη στρατιωτική επέμβαση, για το εύρος και την μορφή της οποίας συνεχίζουν να διαφωνούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μεταξύ τους, είναι αναγκαία έτσι ώστε να διατυπωθεί σχετικό αίτημα προς τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και χθες, αλλεπάλληλες ήταν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Μπρέγκα όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες αντικαθεστωτικοί προκειμένου να την κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους και να μην υπάρξει προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι και προς την, σχετικά κοντινή, Αζνταμπίγια. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι και η χθεσινή επίθεση απωθήθηκε και τελικά οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις υποχώρησαν στην πόλη Ρας Λανούφ.
Το λεγόμενο Εθνικό Πατριωτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν φύλαρχοι, και αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν ότι μοιάζει σαν οι δυνάμεις του Καντάφι να προσπαθούν να καταλάβουν οπωσδήποτε την Μπρέγκα, προετοιμαζόμενες για ένα μακρύ εμφύλιο πόλεμο, και ίσως ακόμη και τη διαίρεση της χώρας στα δύο. Επανέλαβαν, επίσης, τις καταγγελίες για μισθοφόρους, κυρίως της φυλής Τουαρέγκ, που μάχονται στο πλευρό του Καντάφι, και στρατολογούνται σε Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο. Εικόνες σύλληψης Αφρικανών μισθοφόρων (πολύ νεαρών σε ηλικία) μεταδόθηκαν από ορισμένα δίκτυα, ενώ η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις αρχές του Μάλι.
Προτάσεις και ...κλίμα
Τη δική του πρόταση κατέθεσε ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες τασσόμενος υπέρ της αποστολής μιας διεθνούς αντιπροσωπείας στη Λιβύη, η οποία θα αναλάβει να «διαμεσολαβήσει» ανάμεσα στο καθεστώς Καντάφι και στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, για να «αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», καταδικάζοντας και την προοπτική ξένης στρατιωτικής επέμβασης. Οι αρχές στο Καράκας υποστήριξαν ότι η πρόταση έγινε δεκτή από τον Καντάφι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τσάβες, κάτι που βεβαιώνεται και από την Τρίπολη. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, (με τον οποίο επίσης συνομίλησε ο Τσάβες), δήλωσε ότι η πρόταση «θα εξεταστεί από τα μέλη του Συνδέσμου», αν και ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δεν διάκεινται θετικά απέναντι στην προοπτική διαλόγου. Σ' αυτή την διεθνή επιτροπή προτάθηκε από την Βενεζουέλα να είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Μούσα άφησε να εννοηθεί ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα εξετάσει και την προοπτική επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη, υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Κατά πολλούς, αν ο Σύνδεσμος αποδεχτεί αυτή τη λύση, είναι αμφίβολο αν μπορεί να την εφαρμόσει μόνος του, οπότε το πιθανότερο είναι να αποτανθεί στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κάτι που, κατά πολλούς αναλυτές, είναι και ο απώτερος στόχος όλης αυτής της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη: να υπάρξει επίσημο αίτημα από κάποιον άμεσα ενδιαφερόμενο. Στο σημείο αυτό, πάντως, μέχρι στιγμής, «προβληματικό» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι το γεγονός ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις αρνούνται προς το παρόν την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης.
Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκαν, χθες, εκ νέου η Τουρκία, η Γερμανία, η Ρωσία (που παραδέχτηκε ότι με το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, χάνει 4 δισ. δολάρια από συμφωνίες). Υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εκφράστηκαν η Γαλλία και η Βρετανία ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, σε παρέμβασή του αργά χθες, δήλωσε ότι «εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο» καλώντας πάλι τον Καντάφι «να αποχωρήσει από την εξουσία». Παράλληλα το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχει πρόθεση επέμβασης».
Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα κατά του Καντάφι και «προσώπων του στενού κύκλου του - συγγενείς, συνεργάτες» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε μια άλλη εξέλιξη τρεις Ολλανδοί πεζοναύτες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του Καντάφι, την Κυριακή, «σε επιχείρηση απομάκρυνσης Ολλανδών και ξένων υπηκόων με ελικόπτερο», από τη Σύρτη, όπως αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Ενδιαφέρον έχει το ότι η Τρίπολη δεν έχει κάνει κανένα σχετικό σχόλιο.
Ανθρωπιστική κρίση
Τον κώδωνα κινδύνου για ξέσπασμα επιδημιών στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας, όπου συνωστίζονται περίπου 100.000 πρόσφυγες, χωρίς να υπάρχει ανάλογη υποδομή, έκρουσε, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητώντας «άμεση κινητοποίηση και χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων» και μιλώντας για «ανθρωπιστική κρίση». Χθες, άρχισε η μεταφορά των πρώτων 5.000 Αιγυπτίων εργατών από την Τυνησία προς την Αίγυπτο με γαλλικά και βρετανικά μέσα, ενώ στις σχετικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν συμμετοχή καναδικά και αμερικανικά πλοία.
Σε επαγρύπνηση το φιλειρηνικό κίνημα
Διαμαρτυρία χτες στον υπουργό Εθνικής Αμυνας από αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ
Τα αίτημα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για καμία συμμετοχή της Ελλάδας στη διαφαινόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με επικεφαλής την γενική γραμματέα της, Βέρα Νικολαΐδου και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Α. Αντανασιώτη και Α. Φραγκέα, σε συνάντηση που είχαν χτες βράδυ στο γραφείο του με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Π. Μπεγλίτη.
Μετά τη συνάντηση η Βέρα Νικολαΐδου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «ζητήσαμε τη συνάντηση αυτή για να εκφράσουμε όχι μόνο την ανησυχία μας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τη Λιβύη, αλλά περισσότερο για να διαμαρτυρηθούμε για τη συμμετοχή που έχει η χώρα μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Ο υπουργός μας ενημέρωσε για τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό που έγινε νωρίτερα και πως δεν υπάρχει, κατ' αρχήν, θέμα επέμβασης, καθώς οι Αμερικανοί στην παρούσα φάση δε θέλουν να γίνει. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι συζήτησαν για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εμείς βέβαια γνωρίζουμε πως αυτό είναι η γνωστή μάσκα, το πρόσχημα που συνήθως αποτελεί το πρώτο βήμα για μια επέμβαση. Επίσης για το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά από τη στιγμή που θα υπάρξει, είναι υποχρεωμένοι να το συζητήσουν.
Εμείς μετά την επίσκεψη ανησυχούμε ακόμα περισσότερο γιατί βλέπουμε ότι η συμμετοχή της χώρας μας έχει ήδη ξεκινήσει και τα μέτρα που παίρνονται είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δε δέχεται το κλείσιμο των βάσεων και βέβαια η βάση της Σούδας θα συνεχίσει να παίζει τον επικίνδυνο ρόλο της στην περιοχή. Είπαμε στον υπουργό πως μετά και από τη συνάντηση αυτή θα ενημερώσουμε τις Επιτροπές Ειρήνης. Κρατάμε το φιλειρηνικό κίνημα σε επαγρύπνηση αφού βλέπουμε ότι προχωράει ο προγραμματισμός και παίρνουν αυτά τα μέτρα που όλα δείχνουν πως η προετοιμασία της επέμβασης είναι σε εξέλιξη».
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συγκεντρώσεις σήμερα σε Ηράκλειο και Χανιά
Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ καλούν το λαό και τη νεολαία του Ηρακλείου, σήμερα Παρασκευή 4 Μάρτη, σε συγκέντρωση - πικετοφορία στην πλατεία Κορνάρου στις 7 το απόγευμα, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να καταδικάσουν τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για ΝΑΤΟική επέμβαση, με την εμπλοκή της χώρας και κατ' επέκταση της Κρήτης με την ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και την αξιοποίηση των Καλών Λιμένων στο Ηράκλειο, για τον ανεφοδιασμό των πολεμικών τους μηχανών. Σε συγκέντρωση καλεί επίσης και η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στα Νέα Καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου