ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο νυστέρι σε κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα πείνας
Σε συνθήκες βαθιάς φτώχειας και εξαθλίωσης οδηγείται μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να βγει επιθετικά μπροστά, με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για Υγεία και Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
Η παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων ανεργίας και των κάθε λογής προνοιακών επιδομάτων, καθώς και οι δραστικές περικοπές σε Υγεία - Παιδεία, βάσει του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στρατηγικού πλαισίου» 2012 - 2014, τέθηκαν χτες επί τάπητος στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, Υγείας Αν. Λοβέρδος, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης καθώς και οι διοικητές του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλιας και του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Η κυβέρνηση, για την επόμενη τριετία, έχει προγραμματίσει περικοπές «μαμούθ» στις πενιχρές κοινωνικές δαπάνες, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη, έχουν αρχίσει οι διαρροές περί αύξησης του δημόσιου ελλείμματος, που προπαγανδιστικά αποδίδεται στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, στρώνοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερο «μαχαίρι». Ο Αν. Λοβέρδος, μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει «στον κόσμο όλη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία».
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν τις «προτεραιότητές» τους στις περικοπές (τους έδωσε να συμπληρώσουν και σχετικό έντυπο!), που θα εφαρμόσουν το επόμενο 12μήνο ώστε να επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι.
Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της εξασφάλισης πόρων για την αντιμετώπιση δήθεν του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, περιλαμβάνεται και στο αντιδραστικό πλαίσιο του «Συμφώνου για το Ευρώ», που προσυπέγραψε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, τον Ιούνη η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις πρώτες «δράσεις» για τον επόμενο χρόνο.
Πιο βαθιά στη φτώχεια
Σύμφωνα με τους στόχους του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου», το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να «εξοικονομήσει» 500 εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που πλέον θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού το υπουργείο «θα έχει διαμορφώσει τις σχετικές λίστες», κόβοντας από χιλιάδες ανέργους το επίδομα ανεργίας.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται και τα επιδόματα πολυτέκνων, αναπήρων, το ΕΚΑΣ, η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, στα οποία θα τεθούν «αυστηρά κριτήρια» για τη χορήγησή τους. Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει άμεσα και το σχέδιο «αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών ταμείων» για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της πολιτικής περικοπών στις παροχές Υγείας και στις συντάξεις.
Στην κυβερνητική σύσκεψη εξετάστηκε και το πρόγραμμα περικοπών στο χώρο της Υγείας, μέσω των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, αλλά και της γενικότερης περιστολής των δαπανών στην Υγεία, με στόχο να «εξοικονομηθούν» 1 δισ. ευρώ. Επίσης συζητήθηκε η πορεία «υλοποίησης» των συγχωνεύσεων σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών, που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας.
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν και η «στήριξη της εργασίας» και η «ανάσχεση της ανεργίας», μέσω «αναπτυξιακών πολιτικών» που θα αναλάβουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων, σε θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης.
Δρομολογημένες ανατροπές
Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στη Σύνοδο των «σοσιαλιστών και δημοκρατών» ευρωβουλευτών που έγινε στην Αθήνα, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα πρέπει «να υλοποιηθεί για να ενισχυθεί» η ανταγωνιστικότητα. «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας τις νέες αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μειώνοντας μισθούς, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις και γενικεύοντας τις μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν τη Σύνοδο, αναφέρθηκε και στη νέα «υποβάθμιση» της Ελλάδας από τον οίκο «Standard & Poors», υποστηρίζοντας ότι «δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα». Παρ' όλα όσα κάναμε, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, «και ήταν αυτά που έπρεπε, είδαμε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται. (...) οι αγορές δεν θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά προωθούν την ανάπτυξη».
Μάλιστα, εντελώς προκλητικά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η μονομερής πολιτική της αυστηρότητας και της λιτότητας δεν πρόκειται να βοηθήσει αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική» και κάλεσε τις τράπεζες να «συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας».
Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας», το οποίο συνδέεται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επίσης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για το ΔΣΕ και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων
Την Κυριακή, στις 11 π.μ., τα εγκαίνια. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Εκθεση μνήμης με φωτογραφικό υλικό από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από την Παρασκευή 1 έως τις 15 Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Απρίλη στις 11 π.μ. στο χώρο της έκθεσης, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελεί το φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών της Ελεύθερης Ελλάδας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας την περίοδο 1948 - 1949, καθώς και από την ανοικοδόμηση και τη ζωή στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης». Το υλικό αυτό προέρχεται από τη συλλογή «Ευχαριστούμε Ουγγαρία» της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων στην Ουγγαρία.
Βιβλιοπαρουσιάσεις στην Κρήτη
«Μελετάμε την Ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό» είναι το θέμα των εκδηλώσεων - βιβλιοπαρουσιάσεων που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα γίνει παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956», «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968». Το πρόγραμμα είναι το εξής:
  • Στο Ηράκλειο, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην «Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων» της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Κουντουριώτη (Ενετικό Λιμάνι).
  • Στο Ρέθυμνο, αύριο, Πέμπτη, στις 2.30 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
  • Στα Χανιά, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, στον 4ο όροφο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται λαϊκή οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τις εξελίξεις στην οικονομία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:
«Ο λαός δεν πρόκειται να δει φως, αλλά μόνο δεινά και πτώχευση, είτε στη διακυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, είτε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, που προτείνουν ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη και άλλοι. Για να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα ο λαός, χρειάζεται επειγόντως λαϊκή οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου