ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΤΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Καμία ανακωχή, καμία συνθηκολόγηση με τη βάρβαρη πολιτική
«Κάνουν εμπόριο με Υγεία και Παιδεία. ΠΑΜΕ για ανατροπή και άλλη κοινωνία». Κάτω από αυτό το σύνθημα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, συναντήθηκαν και διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, γυναίκες, γονείς, απαντώντας στη μαύρη συμμαχία κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - τρόικας, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.Εστειλαν μήνυμα ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων, στο τερατούργημα του «νέου» σχολείου, που θα βυθίζει τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αμορφωσιά, στο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Μήνυμα αντίστασης στο ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια και συνδιοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αττικής, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τη ΔΗΠΑΚ Αυτοαπασχολούμενων Γιατρών και Φαρμακοποιών.

Ολοι μαζί απαίτησαν αποκλειστικά δημόσιο καθολικό δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν δημόσιες μονάδες Υγείας και νοσοκομειακές κλίνες, δωρεάν παροχή σε όλους των θεραπειών, φαρμάκων, εξετάσεων, υγειονομικού και άλλου υλικού, κατάργηση κάθε συμμετοχής και πληρωμής για φάρμακα, εξετάσεις, να εξοφληθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί κ.ά. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους, κανένα σχολείο να μην κλείσει, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής, «όχι» στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο - διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς, έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί απ' τα σχολεία.
Συμμαχία για Υγεία και Παιδεία
«Αυτό τον καιρό το δημόσιο σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη επίθεση. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, χρειάζεται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας», τόνισε κάνοντας την κεντρική ομιλία η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ. Επισήμανε ότι η κατάσταση με τους ασφαλισμένους του δημοσίου που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι τραγική, αφού η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών και παροχών. Οτι η κατάσταση είναι κρίσιμη για τους χρονίως πάσχοντες. «Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη μετατρέπει σε "ατομική ευθύνη", παρόλο που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν, και μάλιστα αυξημένες, τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε.
Σχετικά με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Παιδείας, επισήμανε ότι «η Εκπαίδευση είναι βασικός ιδεολογικός μηχανισμός της εκάστοτε άρχουσας τάξης και μέσα απ' αυτή ετοιμάζει τους νέους για να δεχτούν τις αλλαγές στην οικονομία. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση προωθεί το "νέο" σχολείο της αγοράς, για να παράγει τους αυριανούς ημιμαθείς και αμόρφωτους ευέλικτους απασχολήσιμους».
«Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα απαντάμε με μέτωπο ταξικό, που συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί με ταξική ενότητα και συσπείρωση, με πλαίσιο πάλης που καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με μορφές που αντιστοιχούν στο μέγεθος της επίθεσης», τόνισε.
Στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συμμαχία των επιστημόνων Υγείας, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των φαρμακοποιών, των εργαζομένων, με το ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους, τους μαθητές, αναφέρθηκε ο Χρήστος Παπάζογλου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.
Ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, υπογράμμισε: «Από σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να κάνουμε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο κάστρο εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολοι στην πάλη για να μη γονατίσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας, να μην περάσει ο νέος νόμος - έκτρωμα που μετατρέπει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις με δίδακτρα. Ολοι στη μάχη για να αλλάξει ο συσχετισμός παντού: Σε συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα, παντού».
Μιλώντας για το εμπορευματοποιημένο «νέο» σχολείο, ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, εκ μέρους του ΣΑΣΑ, υπογράμμισε ότι «είναι τόσο σάπιο όσο και ο καπιταλισμός».
Ακολούθησε πορεία με πικέτες, πανό, συνθήματα. Πέρασε από το δημαρχείο Αθήνας - όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων -, διέσχισε την Ευριπίδου, Δραγατσανίου, Σταδίου, κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.
«Το κέρδος σκοτώνει Υγεία και Παιδεία, μέτωπο λαέ για άλλη εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές και καλούσαν: «Εργάτη, νέε το ΠΑΜΕ σε καλεί. Σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ».
Στον Πειραιά
Σαφές μήνυμα πως με αγώνες δε θα επιτρέψουν τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τη δημιουργία του σχολείου της αγοράς και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αγαθών της Παιδείας και της Υγείας, έστειλαν χτες και από τον Πειραιά εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές, γονείς, μέλη του ΠΑΜΕ Υγειονομικών και Εκπαιδευτικών, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων - μελών της ΟΓΕ, που συμμετείχαν στο δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοραή και στη δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
Αγωνιστικό αντάμωμα σ' όλη τη χώρα
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με αιχμή τα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, πραγματοποίησαν χτες δυναμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μαζί με τους φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μαθητές σχολείων, γονείς καθώς και δυνάμεις από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, καταλήγοντας σε κοινή πορεία στη Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ικτίνου, μπροστά από το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα απ' τα προτεινόμενα για «συγχώνευση». Με πανό «Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων καταργούν δικαιώματα και συγχωνεύουν τη μόρφωση», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συζήτησαν με τους μαθητές του σχολείου. Μαζί τους ήταν και το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ) Βορείου Ελλάδας, που παλεύει για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Στη συνέχεια, οι ταξικές δυνάμεις πορεύτηκαν μέχρι την Εγνατία, όπου και συναντήθηκαν με την πορεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που είχε νωρίτερα προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των γονέων του 55ου και 57ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαδήλωσαν με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση των δύο σχολείων. Μάλιστα, οι ίδιοι οι γονείς, προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων, δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους. Οπως μας έλεγε μια μητέρα, «μας είπαν ότι αυτή η συγχώνευση γίνεται για οικονομικούς λόγους. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να στοιβαχθούν τα παιδιά μας σε τάξεις των σαράντα ατόμων σε παμπάλαια σχολεία».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη. Στη Βέροια οι μαθητές του 1ου και του 7ου Γυμνασίου - τα οποία συγχωνεύονται - κινητοποιήθηκαν μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το ΜΑΣ. Στην Καβάλα (πλατεία Καπνεργάτη), ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών από το 3ο Λύκειο της πόλης το οποίο και συγχωνεύεται. Κινητοποιήσεις έγιναν σε Κατερίνη, Κοζάνη, Φλώρινα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη.
Σε άλλες πόλεις
Στη Λάρισα έγινε αποκλεισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Βόλο έγινε συγκέντρωση και πορεία, ενώ το πρωί, οι δυνάμεις των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας κουβεντιάζοντας για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης.
Στα Γιάννενα έγινε συγκέντρωση στο δημαρχείο, στο χώρο όπου εξαπολύθηκε πριν δυο μέρες επίθεση των ΜΑΤ σες βάρος συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου και ακολούθησε πορεία. Σημειώθηκαν δε, προσπάθειες τρομοκράτησης από «απεργοσπάστες» εκπαιδευτικούς σε μαθητές που ήθελαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αλληλεγγύη στους συμβασιούχος του Δήμου Αθήνας
Πρώτος σταθμός της χτεσινής διαδήλωσης το κατειλημμένο Δημαρχείο της Αθήνας. Οι συμβασιούχοι καταληψίες υποδέχονται τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα και η αλληλεγγύη εκφράζεται ποικιλόμορφα. Με αλισβερίσι συνθημάτων, με αντιπροσωπεία της συμμαχίας των φορέων που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο να συναντιέται από κοντά μαζί τους. «Να ενωθείτε με όλους τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν το ίδιο πρόβλημα, για να δυναμώσει η φωνή που λέει εδώ και τώρα μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις», λέει εκ μέρους της αντιπροσωπείας η Βέττα Πανουτσάκου.Την ίδια στιγμή από την ντουντούκα, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τους λέει: «Κλείστε τα αυτιά σας στις Σειρήνες που μιλάνε για δήθεν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο αγώνα. Ο μόνος ακηδεμόνευτος αγώνας είναι αυτός που δεν κηδεμονεύεται από το κεφάλαιο. Ο μόνος ανεξάρτητος αγώνας είναι αυτός που χειραφετεί την εργατική τάξη από την αστική ιδεολογία και πολιτική. Συσπειρωθείτε με το ΠΑΜΕ και ο δρόμος για τη νίκη είναι ο δικός σας δρόμος. Φύγετε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ανοίξτε το δρόμο για τη σοσιαλιστική προοπτική, για τη δική σας εξουσία, για τη λαϊκή εξουσία».
Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού της κατάληψης, κατεβαίνει στο δρόμο και τονίζει: «Είναι μεγάλη υπόθεση για μας η οποιαδήποτε συμπαράσταση που έρχεται απ' έξω. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αν δε δικαιωθούμε».
Για σπουδαστές ΙΕΚ
Σε σύσκεψη καλεί την ερχόμενη Κυριακή 3 Απρίλη, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ Κορυδαλλού, Νίκαιας Ρέντη και Κερατσινίου για τη δημιουργία ΕπιτροπώνΑγώνα. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι του συλλόγου και του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 5.30μ.μ.
Σημερινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λακωνίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ στη Σπάρτη (αίθ. Σοφίας Βαλιώτη), με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος». Ομιλητής ο Μπόρλας Γιώργος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Γρεβενά διοργανώνουν εκδήλωση στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Πλατεία Ελευθερίας), με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σύσκεψη εκπαιδευτικών
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σύσκεψη την Τρίτη 5 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (στάση μετρό Αγ. Αντώνιος), με θέμα: «Αμεσα καθήκοντα και στόχοι πάλης μπροστά στα συνέδρια ΟΛΜΕ και ΔΟΕ».
Οχι στο κλείσιμο του Σχολείου Κωφών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι, στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, στο τρίγωνο Αμπελοκήπων (Ζαχάρωφ 1). Στη συγκέντρωση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Ενωση Κωφαλάλων Ελλάδας, το Σωματείο Κωφών Πειραιά και Νήσων, η Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου