ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Ολοήμερες μάχες μέσα σε πόλεις - κλειδιά
Εντείνονται οι συγκρούσεις και η διαπάλη για τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών μεταξύ δυνάμεων του Καντάφι και αντικαθεστωτικών
Στην πόλη Μπρέγκα διεξάγονται σφοδρές μάχες
ΤΡΙΠΟΛΗ.--Με ιδιαίτερα σφοδρές μάχες συνεχίστηκε, και χθες για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ενισχυμένες με αρκετούς μισθοφόρους, προκειμένου να επανακτήσουν τον έλεγχο κομβικών, λόγω των πετρελαιοπηγών και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που διαθέτουν, πόλεων. Στη δίνη των μαχών, βρέθηκε, χθες, η αλ Ζαουίγια, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Μαρτυρίες που μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν μπορούν να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι οι μάχες μαίνονταν στα προάστια της πόλης, όπου φέρεται να σκοτώθηκε ο τοπικός επικεφαλής των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο οποίος τάχιστα αντικαταστάθηκε. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, οι νεκροί πιθανότατα ξεπερνούσαν τους 50.
Αργά το βράδυ, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονταν ότι άντεξαν την επίθεση των δυνάμεων Καντάφι και ότι ελέγχουν ακόμη την πόλη. Από την άλλη, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η πόλη έχει περάσει υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων, αναφέροντας, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη «πολλοί θύλακες αντίστασης».
Παράλληλα, σφοδρότατες ήταν οι μάχες στην Ρας Λανούφ, επίσης πετρελαϊκό κόμβο, στην οποία έχουν υποχωρήσει, εδώ και δύο μέρες, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, μετά από αποτυχημένες απόπειρες να ελέγξουν τη σχετικά κοντινή Ατζνταμπίγια. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονταν αργά το βράδυ ότι μετά από πολύνεκρες μάχες, τον απολογισμό των οποίων ουδείς γνωρίζει, κατάφεραν να ελέγξουν το αεροδρόμιο της Ρας Λανούφ.
Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες μετανάστες, που εγκαταλείπουν τη Λιβύη από τα σύνορα με την Τυνησία
Τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, η λιβυκή αεροπορία βομβάρδισε, εκ νέου, θέσεις γύρω από τις Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν και οι αντικαθεστωτικοί, μέχρι στιγμής, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν στοχεύσει κατοικημένες περιοχές, ούτε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, δίνοντας περισσότερο την εντύπωση ότι πρόκειται για προειδοποιήσεις ή για προεόρτια ενός πραγματικά μεγάλου πλήγματος.Από τη Βεγγάζη, το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν φύλαρχοι, αντιπολιτευτικές δυνάμεις και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι, άφηνε να εννοηθεί ότι στόχος είναι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν πόλη - πόλη και να την οχυρώνουν. Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωνε ότι «εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλη λύση: ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε». Σχολιάζοντας το ζήτημα των μισθοφόρων, από τις υποσαχάρειες χώρες (οι τελευταίες αναφορές έρχονται από το Μάλι, όπου επισήμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι εκατοντάδες οι Τουαρέγκ που πέρασαν τα λιβυκά σύνορα ως μισθοφόροι), ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για γνωστή μέθοδο του Καντάφι. Οι περισσότεροι έχουν, ήδη, υπηρετήσει ως μισθοφόροι του και στο παρελθόν».
Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες, επικαλούμενες εκπροσώπους αντικαθεστωτικών δυνάμεων, διατείνονται ότι το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο επιθυμεί να εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν προς Τρίπολη. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο «αίτημα» δε φαίνεται επισήμως να έχει διατυπωθεί από κανέναν αντικαθεστωτικό εκπρόσωπο, τουλάχιστον προς το παρόν.
Επεισόδια στην Τρίπολη, τραγική η κατάσταση στα σύνορα
Με βροχή δακρυγόνων και κλομπ, οι ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί σε όλα τα κεντρικά σημεία της λιβυκής πρωτεύουσας διέλυσαν τους χιλιάδες, όπως μεταδιδόταν, διαδηλωτές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Μαρτυρίες κατοίκων της πρωτεύουσας κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά συλλαμβάνονται ή εξαφανίζονται και μετά από μερικά 24ωρα η σορός τους βρίσκεται πεταμένη σε κάποιο σημείο της Τρίπολης.
Χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, κυρίως προς τα δυτικά στα σύνορα με την Τυνησία, η κατάσταση παραμένει «δραματική», όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τη συγκεκριμένη μεθόριο έχουν προσεγγίσει περίπου 100.000 ξένοι εργάτες και Λίβυοι υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αρχίσει, ήδη, να μεταφέρονται από εκεί με αεροπορικά μέσα χωρών της ΕΕ που ανταποκρίθηκε μετά από αρκετές μέρες σιωπής, στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ.
Δυνάμεις, προσκείμενες στο Καντάφι, με βαρύ οπλισμό έχουν αναπτυχθεί κοντά στη μεθόριο με την Τυνησία και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα κατευθυνθούν, τις επόμενες μέρες, προς το Νίγηρα. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση στη λιβυκή ηγεσία να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων, τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα, καθώς και να σέβεται το προσωπικό αυτό και να μην πυροβολεί εναντίον τους, όπως καταγγέλλεται.
Διπλωματική κινητικότητα
Αν και οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επιχειρήσεις κατά της Λιβύης συνεχίζονται, το θέμα θίγεται ολοένα λιγότερο σε επίπεδο υψηλής διπλωματίας, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και εντός των ίδιων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, π.χ. όπως οι ΗΠΑ, παραμένουν πολύ μεγάλες. Για την κρίση στη Λιβύη και γενικότερα στη βόρεια Αφρική, αναμενόταν να συζητήσουν, στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί.
Από την άλλη, ο Βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μαδούρο υποστήριξε ότι το Καράκας πήρε «το πράσινο φως» από την Τρίπολη για να διοργανώσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια. Η λιβυκή ηγεσία, επισήμως, δεν έχει κάνει σχόλιο για το θέμα, κάτι που δεν έκανε ούτε ο Αλίκ Αμπντουλσαάμ Τρέκι τον οποίο έστειλε ως νέο πρέσβη στον ΟΗΕ (αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει δεκτός).
Οι βρετανικές αρχές, επίσης, ανακοίνωσαν ότι εντός βρετανικών χωρικών υδάτων ακινητοποίησαν πλοίο που μετέφερε 117 εκατομμύρια ευρώ σε λιβυκό νόμισμα.
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν στο Ιδρυμα Καντάφι
Τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαιώνει η συμμετοχή του στον «Διεθνή Οργανισμό Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι» (GADDAFI INTERNATIONAL CHARITY AND DEVELOPMENT FOUNDATION) από τον Ιούνη του 2009, όπως προέκυψε από συζήτηση στη Βουλή. Πρόεδρος του συγκεκριμένου «ιδρύματος» είναι ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (όπου συμμετείχαν δικτάτορες όπως ο Μπεν Αλί της Τυνησίας και ο Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο) δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του ιδρύματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας και των δεσμών του με το καθεστώς, μέχρι τη στιγμή της έκρηξης των διαδηλώσεων στη Λιβύη... Ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε πριν από μερικές μέρες.
Σε μία άλλη εξέλιξη, σε παραίτηση οδηγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρύτανης του London School of Economics (LSE), Χάουαρντ Ντέιβις, εξαιτίας του σκανδάλου που προέκυψε λόγω των σχέσεων που διατηρούσε μέχρι σήμερα το βρετανικό πανεπιστήμιο με την οικογένεια Καντάφι. Ο πρώην πρύτανης του LSE σημείωσε ότι η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα της βλάβης που προκλήθηκε στη φήμη του Πανεπιστημίου, καθώς μεταξύ άλλων έλαβε χρήματα (1,7 δισ. ευρώ) από το ίδρυμα που διοικεί ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και συμμετείχε μέχρι πρότινως ο Γ. Παπανδρέου. Οπως είπε, «η αποδοχή χρημάτων από λιβυκές πηγές εμπεριείχε ρίσκο το οποίο έπρεπε να είχε μετρήσει περισσότερο στην απόφαση».
Κατόπιν αυτού το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τώρα ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στην ακαδημαϊκή αυθεντικότητα της διδακτορικής διατριβής του Σαΐφ Καντάφι, που εικάζεται ότι είναι προϊόν λογοκλοπής. Ταυτόχρονα πανεπιστημιακοί και φοιτητικές ενώσεις καλούν τις αρχές του πανεπιστημίου να επιστρέψει όλο το ποσό στο λιβυκό λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου