ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

«ΕΚΘΕΣΗ» ΟΟΣΑ
Διακήρυξη για βαρβαρότητα σε βάθος δεκαετιών
Εύσημα στην κυβέρνηση, προαγγελία συνθηκών μαζικής εξαθλίωσης για το λαό - μέτρα για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων. Προετοιμάζονται και για το επόμενο «κούρεμα»
Να καλυφθεί πίσω από τα εύσημα που της απέδωσε ο ΟΟΣΑ επιχείρησε χτες η κυβέρνηση για να διακηρύξει ότι θα εντείνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της για να υπηρετηθεί ο κεντρικός στόχος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με υπουργούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε την «έκθεση» του Οργανισμού για την «ελληνική οικονομία», στην πραγματικότητα για το σκηνικό ζόφου που για δεκαετίες ολόκληρες σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής των εργατών.
Στα χέρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου βρίσκονται προς «αξιοποίηση» επιμέρους εκθέσεις του ΟΟΣΑ που αφορούν σε: Εκπαίδευση, λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», ιδιωτικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση και πρώην ΔΕΚΟ, με στόχο - όπως δήλωσε ο κυβερνητικός παράγοντας - την «αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε αποφασίσει».
Με την «έκθεσή» του ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός και πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τον «εφαρμοστικό νόμο» προβάλλει τα παρακάτω νέα μέτρα:
  • Παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους αγρότες, με στόχο όπως ισχυρίζονται τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Υπενθυμίζεται ότι με τον πρώτο από τους εφαρμοστικούς νόμους, που ήδη ισχύει, το αφορολόγητο έχει πέσει στα 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) και με την προϋπόθεση των μικροαποδείξεων λιανικής που θα καταφέρουν να μαζέψουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, με επικράτηση των «επιχειρησιακών συμβάσεων» ενάντια στις κλαδικές και περιορισμό της «προστασίας» των εργαζομένων, δηλαδή καρατόμηση σε μισθούς και μεροκάματα, απόλυτη ασυδοσία στις επιχειρήσεις για μαζικές απολύσεις.
  • Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για το αποφασιστικό προχώρημα των αντιασφαλιστικών ανατροπών, για τη λίστα με τα ΒΑΕ, επίσης για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και υπηρεσιών, που κατά τους ίδιους χωλαίνει.
  • Οπως προκύπτει από τα «εναλλακτικά σενάρια» του ΟΟΣΑ που αφορούν στη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, το «κούρεμα» που αποφάσισαν σε επίπεδο ΕΕ είναι η πρώτη φάση για τα επερχόμενα, για την ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση το «ενδιάμεσο σενάριο» και με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο του αντιλαϊκού προγράμματος, το κρατικό χρέος για το 2035 (μετά από 2,5 δεκαετίες) θα φτάνει στο 100% του ΑΕΠ που θα έχει παραχθεί την ίδια χρονιά! Ολα δείχνουν ότι τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ετοιμάζονται για την επόμενη φάση, με τον ΟΟΣΑ να αξιολογεί ως «ελάχιστα» τα «οφέλη» από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Για τον Γκουρία το πρωτεύον είναι η «αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος» με την επίτευξη και των «ενδιάμεσων στόχων» τους με ορόσημα το 2020-2025... Επομένως σημείωσε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα»...
Ο Α. Γκουρία δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα για να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα των «εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το «ελληνικό πρόγραμμα», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το συντελούμενο έγκλημα, «μπορεί να πετύχει». Εμφαση έδωσε στο προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων, που όπως δήλωσε θα «προσελκύσει ξένες επενδύσεις», στη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», στην αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ΑΕΠ της χώρας θα επανέλθει σε «θετικούς ρυθμούς» από το 2012.
Η κυβέρνηση
«Σύμβουλο της κυβέρνησης μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ» αποκάλεσε ο Ε. Βενιζέλος τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι η «Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση» και παράλληλα διαμήνυσε στις «αγορές» και τα άλλα σαπρόφυτα ότι το σχέδιό τους βρίσκεται στην πρώτη φάση, ότι θα συνεχιστεί και μετά το 2014, δηλαδή και πολύ μετά την τυπική «λήξη» του αρχικού μνημονίου τους. Δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του «να μην αποκλίνει από το χρονοδιάγραμμα και στοχοδιάγραμμα». Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις «αλλαγές» για την καρατόμηση των ΒΑΕ, στη «μελέτη που ετοιμάζουν για το ασφαλιστικό σύστημα» (κύριες και επικουρικές συντάξεις), στις «αλλαγές», δηλαδή στην καρατόμηση, και των αναπηρικών συντάξεων.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα εύσημα που πήρε η κυβέρνηση για το έργο της στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας», στη βελτίωση της θέσης στους «δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος» που καταρτίζει ο ΟΟΣΑ.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Κέρδος για τις επιχειρήσεις, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του αστικού Τύπου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της «εθνικής συμμετοχής» στα έργα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013) αντανακλούν την ικανοποίηση ενός τμήματος της αστικής τάξης, αυτού που περιμένει την απελευθέρωση κονδυλίων για μια σειρά έργα και παράλληλα κρύβουν το γεγονός ότι αυτή η απελευθέρωση κονδυλίων συνοδεύεται από εντολές για ακόμα πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ στα έργα του ΕΣΠΑ και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής για έξι χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και αυτό το θέμα και με αφορμή μια σχετική ψευτοαντιπολιτευτική δήλωση του προέδρου της ΝΔ ξέσπασε άλλη μια δικομματική κοκορομαχία κοροϊδίας του λαού. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στα έργα του ΕΣΠΑ και ανέφερε πως «έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί...» Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, ανταπαντώντας, έφτασε σε σημείο να επικαλεστεί την έκθεση του ΟΟΣΑ για να εμφανίσει ότι υπήρξε μεγάλη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες... Από κοντά και ο ΛΑ.Ο.Σ σε ανακοίνωσή του χτες έσπευσε να ζητήσει την άμεση διοχέτευση «ζεστού» χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η σχετική πρόταση της Κομισιόν εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στην πράξη μειώνει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως στα προγράμματα του ΕΣΠΑ η συμμετοχή της ΕΕ κυμαίνεται σε ποσοστό από 50% μέχρι και 70% και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται, ανάλογα με την περίπτωση, από το κράτος - μέλος και από τους ιδιώτες ή επιχειρηματικούς ομίλους που συμμετέχουν στο εκάστοτε πρόγραμμα. Η Κομισιόν προτείνει τώρα να μειωθεί το σκέλος της εθνικής συμμετοχής σε ποσοστό μέχρι 5%, από 20% με 30% που είναι κατά βάση. Η ΕΕ στην ουσία δε δίνει νέα χρήματα, αλλά περικόπτει από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το αντίστοιχο μέρος των χρημάτων της εθνικής συμμετοχής και έτσι δεν μπλοκάρει η πραγματοποίηση των όποιων προγραμμάτων. Τούτο έχει να κάνει όπως φαίνεται και με τη συνέχιση των έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Και βέβαια και με τα διάφορα προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με το αζημίωτο πάντα. Κατά τ' άλλα, εμφανίζεται ότι «η Ελλάδα» θα έχει όφελος 879 εκατ. ευρώ...
Το θέμα επίσης είναι πως ούτε το ΕΣΠΑ, ούτε τα προηγούμενα ΚΠΣ προσέφεραν ανάπτυξη στη χώρα και οφέλη για τα λαϊκά στρώματα και τα όποια χρήματα δίνονταν και δίνονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ τα όποια έργα υποδομής ο λαός τα ακριβοπληρώνει ξανά. Υπάρχουν ακόμα παραδείγματα όπου το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί αδρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από την άλλη απορρίπτονται προγράμματα Δήμων για τη δημιουργία σύγχρονων σχολικών μονάδων, ενώ για παράδειγμα επίσης επιδοτείται η κοινωφελής εργασία για 5 μήνες με 625 ευρώ το μήνα και ασφάλιση μέσω ΟΑΕΔ σε όφελος των εργοδοτών. Είναι εμφανές πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος πάντα των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.
ΚΚΕ
Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ τονίζονται τα ακόλουθα:
«Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ αποτελούν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας. Εντάσσονται στην υλοποίηση της νέας επιδρομής σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ, όπως αυτή έχει συγκεκριμενοποιηθεί στο "Σύμφωνο για το ευρώ"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου