ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θολώνει την αιτία της κρίσης και ετοιμάζει νέα μέτρα
Κορωνίδα οι τράπεζες, για τη σωτηρία των οποίων διατίθενται αμύθητα «πακέτα», όπως διαβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών
Ο λαός καλείται να βγει στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Οσο η πλουτοκρατία και τα κόμματά της βρίσκουν έδαφος, τόσο θα φορτώνουν τα λαϊκά στρώματα με νέα μέτρα
Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος άφησε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.Απαντώντας σε Ερωτήσεις των προέδρων του ΛΑ.Ο.Σ. και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για το 2011 «η ύφεση θα είναι βαθύτερη από όσο είχε προβλεφθεί, όταν καταρτίστηκε και ο αρχικός προϋπολογισμός του 2011 και το τελικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής». Σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι η ύφεση θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4,5%, άρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει και τους δημοσιονομικούς στόχους».
Τα παραπάνω - είπε ο Ευ. Βενιζέλος - θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων με την τρόικα, όμως σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες» και θα «εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα μέτρα». Για το ενδεχόμενο λήψης καινούργιων μέτρων, είπε ότι «δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα και δεν θα χρειαστούν εφόσον εφαρμοστούν τα ισχύοντα μέτρα» και πως «κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώνει περί του μέλλοντος». Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρώσει από τώρα το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται, αν ο λαός δεν καθορίσει τις εξελίξεις με την πάλη του.
Η λήψη νέων μέτρων προβλέπεται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με ή χωρίς μνημόνια, αφού στόχος του είναι να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης, προκειμένου να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που θεριεύει εν μέσω κρίσης. Από αυτήν τη σκοπιά, η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να εκβιάσει τη λαϊκή συγκατάθεση στα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, προκειμένου δήθεν να μην παρθούν νέα, στόχο έχει να θολώσει τα νερά και να διασκεδάσει τις δεδομένες αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική.
Θολώνουν τα νερά για την κρίση
Ο υπουργός Οικονομίας ήταν σαφής και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει μια ταμειακή διάσταση αναμφίβολα, η οποία είναι πολύ σοβαρή για τις ταμειακές ανάγκες, αλλά είναι κυρίως διαρθρωτικό μέτρο. Γιατί σημαίνει μικρότερο κράτος, λιγότερες δημόσιες δαπάνες, επενδυτικές ευκαιρίες». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι εκτός από τις ταμειακές ανάγκες, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρετούν το στόχο να εξασφαλίσει η πλουτοκρατία νέα πεδία για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της, με αποδοτικούς όρους και εχέγγυο τα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων.
Συνολικά, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «εάν δεν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα εάν δεν έχουμε πειθαρχία εσωτερική δεν μπορούμε να πετύχουμε όλο αυτό το σχέδιο». Για να αποπροσανατολίσει το λαό, ως προς την αιτία της κρίσης και να διαχωρίσει το κεφάλαιο από τους πολιτικούς εκφραστές του, πρόσθεσε ότι σήμερα «οι αγορές θέτουν προς την ΕΕ το δίλημμα: Θα υπάρξουν βήματα οικονομικής και θεσμικής ολοκλήρωσης;». Εμμεσα, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ του βαθέματος της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, του καλύτερου δηλαδή πολιτικού συντονισμού των κυβερνήσεων, στον πόλεμο που ενιαία διεξάγουν σε βάρος των λαών.
Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι «η έλλειψη ρευστότητας είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα στην αγορά, την έλλειψη επενδύσεων, την αύξηση της ανεργίας», ενώ ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι «θίγεται η μικρή επιχείρηση του λιανεμπορίου χωρίς ταυτότητα», αναφέροντας ότι οι μικροεπαγγελματίες δεν είναι «αρκετά επινοητικοί»! Με άλλα λόγια, για την κυβέρνηση, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι αποτέλεσμα της αναπόφευκτης καταστροφής κεφαλαίου, που ενισχύει τη μονοπώληση των κλάδων, αλλά συνέπεια της απουσίας επιχειρηματικού πνεύματος από τους αυτοαπασχολούμενους!
Μποναμάς στις τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομίας ήταν ξεκάθαρος και ως προς το ότι η κυβέρνηση θα παράσχει πλήρη στήριξη στο τραπεζικό κεφάλαιο, παρουσιάζοντας προκλητικά αυτή την πολιτική ως ενίσχυση δήθεν της ρευστότητας προς όφελος του λαού. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και διπλοεγγυημένο» και «είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του».
Οπως ανέλυσε, «θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειές του (σ.σ. λόγω κουρέματος των ομολόγων) από τον υφιστάμενο μηχανισμό» της ΕΕ και «υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό». Τέλος, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει μετά την ελληνο - φινλανδική συμφωνία για παροχή εγγυήσεων, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «θα βρεθεί λύση», επειδή οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν στο ότι οι εγγυήσεις «δεν έχουν καμία στέρεη νομική και χρηματοοικονομική λογική».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Παζάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους
Ζητάει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σημειώνοντας τον κίνδυνο να ναυαγήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες για να ξεβαλτώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με την επαναγορά ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια καπιταλιστικών κρατών και ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Χτες, απέστειλε διερευνητική επιστολή με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών 60 κρατών και ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καλώντας τους να συμμετέχουν στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, με την επισήμανση ότι αυτό θα ευοδωθεί μόνο αν συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μέχρι το 2024.
Η κυβέρνηση δηλώνει απρόθυμη να προχωρήσει στην ανταλλαγή ομολόγων, αν κριθεί ότι η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα είναι ανεπαρκής και σημειώνει ότι, αν μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη δεν έχουν συγκεντρωθεί 135 δισ. ευρώ σε συμμετοχή στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, τότε τα τρία σκέλη του «πακέτου» της ελεγχόμενης πτώχευσης, που αποφασίστηκε στις 21 Ιούλη (δάνεια, ανακύκλωση χρέους, αποκρατικοποιήσεις), θα πρέπει να επανασχεδιασθούν.
Επί της ουσίας, αυτό που μεθοδεύεται είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν και ιδιώτες, αναλαμβάνοντας μέρος από τη ζημιά που προκαλεί η ελεγχόμενη - μέχρι στιγμής - καταστροφή κεφαλαίου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει ανεπισήμως ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων, ενώ η προθεσμία για τους ξένους πιστωτές λήγει στις 9 Σεπτέμβρη.
Με το πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες, επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2024. Οι πιστωτές που θα συμμετέχουν εθελοντικά έχουν τις εξής δυνατότητες:
  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή, με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη.
  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62% και το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου εγγυημένου στη λήξη.
  • Να μετακυλήσουν τα ομόλογα όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%, με το κεφάλαιο εγγυημένο στη λήξη.
  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα 15ετή, στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%, η οποία αφορά μόνο στο ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

                                              ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά θυσία για να σωθεί το κεφάλαιο
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για το ζήτημα των εγγυήσεων και την ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Η κυβέρνηση και στην ουσία και τα άλλα κόμματα του συστήματος απαιτούν από το λαό να υποστεί νέες, ακόμα μεγαλύτερες, αιματηρές θυσίες για το δάνειο των 109 δισ. για το οποίο οι τραπεζικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις - δανειστές της ευρωζώνης τσακώνονται όλο και πιο άγρια για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλισμός τον οποίο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπηρετούν, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανασφάλεια».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου