ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σφαγείο σε μισθούς και δικαιώματα
Κυβερνητική σύσκεψη για το νέο νομοσχέδιο. Στη λογική του Χότζα τάζουν ψίχουλα - που θα πάρουν πίσω - σε μικρή κατηγορία εργαζομένων

Την καθιέρωση του «νέου βαθμολογίου και μισθολογίου» στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποκλειστικό στόχο την καρατόμηση των αποδοχών των εργαζομένων, ενταγμένου στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις του κρατικού μηχανισμού, στα μαζικά λουκέτα, τις απολύσεις και «απομακρύνσεις» εργαζόμενων βάζει μπροστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συγκαλύπτοντας την πραγματικότητα, οι κυβερνώντες επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι κάποιες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο μπορεί και να μη θιγούν από τα νέα μέτρα. Προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από ανέξοδες υποσχέσεις, επιστρατεύοντας το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς», για ποσά που τάζουν σε μια μικρή κατηγορία υπαλλήλων, προκειμένου να απαλύνουν την επόμενη φάση σφαγής μισθών και των κάθε είδους επιδομάτων, που κλιμακώνουν από τώρα και για όλα τα επόμενα χρόνια.Το σχέδιο νόμου για το «νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο» ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα και του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια
Η κυβερνητική ανακοίνωση θολώνοντας τα νερά αναφέρει ότι:
  • Στο «νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά) θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι έξω από κάθε «μεταβατική ρύθμιση», θα είναι η νέα βάρδια εργαζομένων, οι όποιοι νεοπροσλαμβανόμενοι. Επίσης, σε περίπτωση μετάταξης, όπως για παράδειγμα στις Εφορίες και τα τελωνεία, η όποια «προσωπική διαφορά» δε μεταφέρεται στη νέα θέση.
  • Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις που θα ψηφίσουν η όποια «προσωπική διαφορά» θα βαίνει βαθμιαία αποκλιμακούμενη. Επίσης, κρύβουν τα χαρτιά τους σχετικά με τα ποσά της αποκλιμάκωσης καθώς και για το χρόνο εφαρμογής που απομένει σε αυτές τις «μεταβατικές διατάξεις». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από το ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα και να πεις ότι οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ το μήνα θα είναι 1.500 ή 1.300», δηλαδή σχεδόν τα μισά...
  • Μπαίνει πλαφόν και στην προσωπική διαφορά σύμφωνα με το «πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας».
Για λόγους χειρισμού και χειραγώγησης η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον εισαγωγικό μισθό και την εξέλιξή του με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Τίποτα δεν αναφέρουν ούτε και για τον αριθμό των κλιμακίων ωρίμανσης. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι ονομαστικοί μισθοί (μετά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού - θα παραμείνουν παγωμένοι και για επόμενα χρόνια, θα συρρικνώνονται και από τα κάθε είδους χαράτσια και τις εισφορές, ενώ ταυτόχρονα καταργείται το σύνολο των επιδομάτων.
Από την 1η Ιούλη φέτος μπήκαν σε εφαρμογή διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου με τις οποίες «παγώνουν» οι ωριμάνσεις, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν στις 30 Ιούνη 2011. Επίσης, μέχρι το 2015 έχουν προαναγγείλει την καρατόμηση και στο αριθμό των εργαζομένων κατά 150.000 άτομα.
Είναι απόλυτα φανερό ότι τώρα έρχονται να εμπλουτίσουν τα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο «υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα»...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους
Ετοιμάζουν επιπλέον αύξηση των εισφορών ή μείωση του εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

MotionTeam
Νέα επώδυνα μέτρα επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις δικαιούχων. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι για να γίνει βιώσιμο το ΤΠΔΥ θα πρέπει ξανά ή να μειωθεί το εφάπαξ ή να αυξηθούν οι εισφορές. Και χωρίς κανένα δισταγμό έριξε το φταίξιμο για τα προβλήματα των Ταμείων στους εργαζόμενους γιατί, όπως είπε, συνταξιοδοτούνται νωρίτερα!
Ομως, μία από τις βασικές αιτίες του οικονομικού προβλήματος του ΤΠΔΥ - όλων των Ταμείων - είναι η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική σε συνδυασμό με τη χρόνια καταλήστευση των αποθεματικών του από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και από το ίδιο το κεφάλαιο μέσω της εισφοροδιαφυγής, του τζογαρισμάτος κλπ. Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι που έχει αναγγείλει τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013, γεγονός που θα επιβαρύνει παραπέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οτι η βάρβαρη πολιτική της σπρώχνει στη συνταξιοδότηση τους εργαζόμενους.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις στον τελευταίο ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση σε τρεις νόμους πέρασε ρυθμίσεις για τη δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΠΔΥ. Την επιβολή επιπλέον εισφοράς 1% επί του συνόλου των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (θα κρατηθεί αναδρομικά από 1 Γενάρη 2011), την υποχρεωτική ένταξη στο ΤΠΔΥ των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και τη μείωση του εφάπαξ κατά 10%. Αντί λοιπόν το κράτος να αναλάβει την εξολοκλήρου κάλυψη των αναγκών του ΤΠΔΥ, έριξε και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους και τώρα ετοιμάζεται να προσθέσει νέα. Από την άλλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει ούτε το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει στο ΤΠΔΥ.
Ανάλογη είναι η στάση της και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ο υπουργός ανήγγειλε το κόψιμο των μεγάλων μερισμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που έχει και επιβεβαιώνονται, όπως είπε, από σχετική αναλογιστική μελέτη.
Ακόμα, τέθηκε το ζήτημα της υποχρεωτικής ανανέωσης των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν τα Ταμεία, κατά 30 χρόνια! Το μέτρο αυτό οξύνει τα οικονομικά τους προβλήματα, αφού τα εμποδίζει να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που κατέχουν και τα οποία λήγουν τώρα ή το επόμενο διάστημα. Κάτι που θα τα αναγκάσει να τα «σπάσουν» στη δευτερογενή αγορά - όπως ήδη κάνει το ΙΚΑ - με αντίτιμο χαμηλότερο κατά 50%!
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι η νέα λίστα για τα ΒΑΕ θα ισχύει για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και ότι η ένταξη θα γίνει από την 1 Γενάρη του 2011.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αναφέρει - χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες - τα ζητήματα που συζητήθηκαν και το μόνο που σχολιάζει είναι ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν (σ.σ. του υπουργού) ιδιαίτερα για το ΤΠΔΥ, αποτελούν επανάληψη των δεσμεύσεων (...) οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί». Και μόνο αυτό το σχόλιο δείχνει τον επιζήμιο ρόλο της πλειοψηφίας για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου