ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΝΗ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /24     
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανάγκη για ενιαία δράση ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας
Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους του Δημοσίου
Πίσω απ' τον καυγά κυβέρνησης - πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, εξακολουθούν να «τρέχουν» τα σχέδια της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.
Για το θέμα αυτό παρενέβη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ και τα όσα ακούγονται από την πλευρά της κυβέρνησης για σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα».
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Η κυβέρνηση έχει ως επιλογή - ανεξάρτητα από το μνημόνιο, προϋπήρχε αυτή η επιλογή και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ - τις απολύσεις, την άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο και στο στενότερο δημόσιο τομέα, μαζικές απολύσεις με ένα στόχο: Να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που δουλεύουν περιστασιακά με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος αυτών που έχουν λιγότερο ή περισσότερο σταθερή δουλειά, προκειμένου για να μεγαλώσει και η πίτα της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης.
Η κρίση τούς βοηθάει σήμερα να πάρουν αυτά τα μέτρα. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους του Δημόσιου, όπως έπρεπε να το έχουν κάνει και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δέχονταν την προσωρινή απασχόληση, τις ελαστικές μορφές, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης. Ηρθε η ώρα για ενιαία κοινή δράση ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας».
Συνεχίζεται η κόντρα
Με χτεσινές γραπτές τους δηλώσεις στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος, και ο πρόεδρος του ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, συνεχίζουν τη διαμάχη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ο πρώτος δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο όταν από συνδικαλιστικά χείλη ακούγεται ότι η μη είσπραξη τελών είναι στοχευμένη δράση. Αυτή είναι μια δράση ενάντια στο δημόσιο συμφέρον». Και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι «είναι αυτονόητη η απάντηση ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμα και εκεί που θίγουν εισπρακτικές λειτουργίες του κράτους, με κριτήριο τις ανάγκες του πολίτη, κάθε άλλο παρά αντιστρατεύονται το γενικότερο συμφέρον».
Στην πράξη ωστόσο, και πίσω απ' τον κουρνιαχτό που έχουν σηκώσει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου, το κύριο παραμένει: Η κυβέρνηση όχι μόνο «παγώνει» τους μισθούς, αλλά επιπλέον εντατικοποιεί τις σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, χειροτερεύει τις σχέσεις εργασίας και προωθεί μαζικές απολύσεις με στόχο ο δημόσιος τομέας να περιοριστεί στους 150.000 εργαζόμενους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η κοινή δράση εργαζομένων του δημόσιου τομέα, με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Eγκύκλιος για τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης
Νέα, αναλυτική εγκύκλιο για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η εξαγορά πλασματικού χρόνου από τους εργαζόμενους των οποίων η κυβέρνηση ανέτρεψε πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι ρυθμίσεις για την εξαγορά πλασματικού χρόνου περιέχονται στον περσινό νόμο - καρμανιόλα 3863-2010, ο οποίος ψηφίστηκε με πρόσχημα τo μνημόνιο και ο οποίος αυξάνει τα όρια ηλικίας και το χρόνο εργασίας για συνταξιοδότηση, ενώ παράλληλα αλλάζει πλήρως τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και επιφέρει τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις, που στην ουσία καταργεί το σύστημα των συντάξεων όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων που καλούνται πλέον να εργαστούν 40 χρόνια για να μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 60, αλλιώς θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 65 και περισσότερο. Για να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής της πολιτικής, η κυβέρνηση «προσφέρει» υποτίθεται την εναλλακτική λύση, να χρυσοπληρώσει κάποιος ένα - δύο χρόνια ασφάλισης, κάτι που σε συνθήκες οξύτατης κρίσης, μειώσεων στους μισθούς και μαζικής ανεργίας, μόνο ως πρόσθετη αφαίμαξη μπορεί να θεωρηθεί. Την ίδια στιγμή βέβαια, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη βρίσκονται σε άθλια κατάσταση αφού η κυβέρνηση αρνείται την χρηματοδότησή τους, ενώ παράλληλα οργιάζουν η εισφοροδιαφυγή και οι εισφοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:
1) Δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου έχουν οι εργαζόμενοι που έχουν ασφάλιση τουλάχιστον 12 χρόνια και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2011, με την προϋπόθεση ότι θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις ρυθμίσεις του 3863/2010. Δηλαδή, η ρύθμιση δεν αφορά όσους προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν με όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν με προηγούμενους νόμους.
2) Ο συνολικός χρόνος, που μπορεί να αναγνωριστεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, είναι:
  • Μέχρι 4 έτη, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011.
  • Μέχρι 5 έτη, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το 2012.
  • Μέχρι 6 έτη, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το 2013.
  • Μέχρι 7 έτη, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2014 και μετά.
3) Η αίτηση για την αναγνώριση μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μόνο που καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υπόψη τους ότι «σε περίπτωση που δεν θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση δεν επιστρέφονται».
4) Από τον χρόνο αναγνώρισης αφαιρείται κάθε άλλος χρόνος, πραγματικός ή πλασματικός που έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν.
5) Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται μπορεί να είναι:
  • Ο χρόνος σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της χώρας ή αναγνωρισμένες του εξωτερικού, με την προϋπόθεση κατά τη διάρκεια των σπουδών ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν ασφαλισμένος σε κάποιο Ταμείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Ο χρόνος αναγνώρισης είναι ίσος με τα έτη σπουδών.
  • Τα κενά ασφάλισης, μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση, με την προϋπόθεση ότι τα κενά αυτά είναι πάνω από ένα μήνα.
  • Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
  • Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 ημέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 ημέρες).
  • Ο χρόνος της απεργίας.
  • Ο χρόνος μαθητείας (μέχρι 1 έτος).
  • Αναγνώριση χρόνου ανατροφής παιδιών.
  • Αναγνώριση χρόνου λόγω κύησης και λοχείας.
  • Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη).
  • Αναγνώριση χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.
  • Αναγνώριση του χρόνου που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ρυθμίσεις - ασπιρίνες για ανέργους και μητρότητα
Ρυθμίσεις, που μοιάζουν με «ασπιρίνες στον καρκίνο» προωθεί το υπουργείο Εργασίας με σχετική εγκύκλιο για μια σειρά θέματα ασφάλισης και κάλυψης ανέργων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε θέματα προστασίας της μητρότητας.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται:
  • Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ότι για το χρονικό διάστημα από 1.3.2011 μέχρι 29.2.2012, για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας, για παροχές ασθενείας σε είδος για το έτος 2011, απαιτούνται 50 μέρες ασφάλισης, αντί για 80 που ίσχυε το προηγούμενο έτος.
  • Για τους εργαζόμενους της Ζώνης στο Πέραμα καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, καλύπτονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης (ισχύει από 1.3.2009 έως 28.2.2013).
  • Για τις μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, κατά το χρόνο της ειδικής άδειας της μητρότητας προβλέπεται η καταβολή εισφορών για τον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Οι προβλεπόμενες εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ και αποδίδονται στον Φορέα.
Η μείωση των ενσήμων (από 80 σε 50 ή και καθόλου για τους εργαζόμενους στη Ζώνη) δε λύνει επί της ουσίας κανένα πρόβλημα. Οσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα και αναμένεται νέο τσεκούρωμα στις παροχές για τους ασφαλισμένους, τότε, μια τέτοια ενέργεια δεν απαντά ούτε καν στις στοιχειώδεις ανάγκες για την κάλυψη των παροχών υγείας. Αντιθέτως, απαιτείται η πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς την απαίτηση για κανένα ένσημο. Οσον αφορά τις μητέρες, η καθυστερημένη αυτή ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Η πλήρης ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη έπρεπε να είναι αυτονόητη και μάλιστα οι εισφορές να μην επιβαρύνουν τις εργαζόμενες αλλά το κράτος και την εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου